'Civil War' - Salvador Dali, 1936
Μάλιστα. Εμφύλιος με συμμετοχή μεταναστών μπορεί να ετοιμάζεται με πρόδρομο την αντίδραση των κατοίκων της Κερατέας. Αυτό βλέπει ο δ/ντής της Καθημερινής στο σημερινό του άρθρο.
Μα αναρωτιέμαι και πάλι: ποιοι επιτέλους τους διαβάζουν και ποιοι τους ανέχονται;
Ο καλός δημοσιογράφος, σχολιαστής και διευθυντής απέφυγε να επεξεργαστεί μέσα στον υπερ-τακτοποιημένο του εγκέφαλο το γεγονός ότι οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων όταν προγραμμάτισαν ΧΥΤΥ μέσα στα χωράφια και δίπλα από τα σπίτια των Κερατιωτών, δεν σκέφτηκαν να εξασφαλίσουν τοπική συναίνεση θεωρώντας ότι η κίβδηλη νομιμοποίηση που αντλούν από τον αστείρευτο αυταρχισμό τους αρκεί.
Το γεγονότα όμως έδειξαν, και ευτυχώς για την Ελληνική κοινωνία που αποδεικνύει -έστω και με αυτόν τον τρόπο- ότι είναι ακόμα ζωντανή, ότι τελικά δεν αρκεί.
Ο δημοσιογράφος μιλάει για κρίση αξιών και έλλειψη ηγεσίας (sic) χωρίς να υποπτεύεται (ή αγνοώντας) ότι με κείμενα όπως αυτό που έγραψε, αλλά και άλλα παρόμοια που έχει γράψει, τοποθετεί τον εαυτό του μέσα στον πυρήνα αυτών που προκαλούν την πραγματική κρίση.
Είμαι βέβαιος ότι τα άτομα που εκφράζουν τέτοιες ιδέες, αν είχαμε κατοχή, θα μας «έδιναν» όλους για να μπορέσουν αυτοί οι εκλεκτοί πλην απειροελάχιστοι να απολαύσουν -επιτέλους μόνοι- τον παράδεισο της ανάπηρης νομιμότητας όπως αυτοί την φαντάζονται.
Όμως από την ανάδυση τέτοιων κειμένων, που στην ουσία υπονομεύουν την κοινωνία στρεφόμενα εναντίον των πολιτών, γεννιούνται και κάποιες δεύτερες σκέψεις. Χρησιμοποιώ την λέξη «ανάδυση» διότι θέσεις και απόψεις όπως αυτή που συζητάμε τώρα εμφανίζονται στον τύπο και μάλιστα σε έντυπα που έχουν παραδοσιακά εξασφαλίσει κάποια επίφαση κύρους.
Που οφείλεται αυτό το φαινόμενο;
Η εποχή μας είναι γκρίζα, περίπλοκη και ασταθής. Σε τέτοιες εποχές είναι πολύ δύσκολο να κρατά κανείς το κεφάλι του καθαρό και την κρίση του αποτελεσματική και ανεπηρέαστη από τους «θορύβους» του πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Πιστεύω όμως ότι η «νομιμοποίηση» που νομίζουν ότι έχουν άτομα όπως ο δ/ντης της Καθημερινής και οι παρόμοιοι για να απευθύνονται στο κοινό τους και άρα και στην κοινωνία με αυτόν τον τρόπο, πηγάζει από δύο πράγματα. Το πρώτο είναι οι κατευθύνσεις που άτυπα ή όχι δέχονται (και ακολουθούν πιστά) από τις κυρίαρχες ελίτ.
Το δεύτερο –και πολύ σημαντικότερο- είναι ότι ο πολίτης εμπλεγμένος μεταξύ απογοήτευσης, ανασφάλειας και αγώνα για την επιβίωση δεν αντιδρά. Δεν έχει ούτε το κουράγιο ούτε και τον χρόνο να αντιμετωπίσει κριτικά αυτά που του σερβίρουν οπότε τα παρακολουθεί εν πολλοίς ουδέτερα και ίσως με απάθεια. Είναι και αυτό μια μορφή κουτσής και στραβής «συναίνεσης» στην οποία τα γεράκια του τύπου και των media, αρκούνται διότι γνωρίζουν ότι τελικά λειτουργεί και -δυστυχώς- έχουν δίκιο.
Οι αντιλήψεις αμβλύνονται, οι κοινωνικές αντιστάσεις κάμπτονται και οι πολίτες βουλιάζουν όλο και περισσότερο στην απαξία, γινόμενοι κοινωνικά άβουλοι και άχρωμοι. Αυτός είναι ο στόχος των «διευθυντάδων».
Αυτό τους αρκεί.
.
Τοσες αραδες για τον συγκεκριμενο!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Tasooula
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα δεν μ' ενδιαφέρει καθόλου ο συγκεκριμένος.
Μ' ενδιαφέρει το δηλητήριο που ενσταλάζουν στο κοινό αυτός και οι όμοοί του.
.
Aπάντησες μόνος σου στο ερώτημα με το "επίφαση κύρους". Το "πρακτοριλίκι" του διευθυντή είναι γνωστό από το "πόνημά" του για την 17 Νοέμβρη. Και μην ξεχνάς ότι το αφεντικό του κινούσε γη και ουρανό (διάβαζε κυβέρνηση) για να μην ψηφίσει αυτή υπέρ της απαγόρευσης των μονοπύθμενων τάνκερς.
ΑπάντησηΔιαγραφή@Swell
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω κέφια σήμερα ...
http://www.youtube.com/watch?v=cyolddLDnl8