Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Θάλασσα είναι η πολυθρόνα στο σαλόνι


Ένα απόσπασμα από το σημαντικό κείμενο «Σπασμένοι κυνόδοντες, σάπιοι φρονιμίτες» γραμμένο με αφορμή την ταινία «Κυνόδοντας», που βρήκα στο ιστολόγιο ΚΙΜΠΙ. Η διαμόρφωση δική μου.

Τι είναι ελευθερία;
Ελευθερία είναι η ασυδοσία των αγορών. Και τι άλλο; Το δικαίωμα της επιχειρηματικής ελίτ να απολύει με ελάχιστο κόστος και να μειώνει τους μισθούς κατά βούληση.

Τι είναι δημόσιο χρέος;
Δημόσιο χρέος είναι αυτά που κλέψαμε από τους ανυποψίαστους φιλάνθρωπους που μας δάνειζαν.

Τι είναι σωτηρία;
Σωτηρία είναι το μνημόνιο της τρόικας. Και τι άλλο; Η υπακοή στις εντολές της.

Τι είναι εθνική κυριαρχία;
Να αποφασίζει η Μέρκελ, ο Σαρκοζί ή ο Μπαρόζο για το πώς θα διανέμεται ο πλούτος κάθε χώρας-παρία της Ε.Ε..

Τι είναι δημοκρατία;
Δημοκρατία είναι να υπογράφει ένας (ούτε καν αιρετός) υπουργός συμφωνίες που δεσμεύουν 11 εκατομμύρια ανθρώπους, ερήμην ακόμη και της Βουλής.

Τι είναι κίνδυνος;
Κίνδυνος είναι η ανυπακοή στους νόμους του κράτους. Και τι είναι νόμοι του κράτους; Τα κείμενα που εισηγούνται τρεις καλοπληρωμένοι χαρτογιακάδες του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ και τα οποία ψηφίζει με διαδικασία κατεπείγοντος η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τι είναι νομιμότητα;
Νομιμότητα είναι να δέχεσαι αδιαμαρτύρητα τους νόμους του κράτους, ακόμη κι αυτούς που καταστρατηγούν το ανάπηρο σύνταγμα. Και τι είναι ανομία; Ανομία είναι να υπερασπίζεσαι δικαιώματα που νομίζεις ότι διαθέτεις χάρη στο ανάπηρο σύνταγμα.

Τι είναι ανταγωνιστικότητα;
Το οικονομικό μέγεθος της οικονομίας που είναι αντιστρόφως ανάλογο με το ύψος των μισθών και το εύρος των δικαιωμάτων της εργασίας.

Τι είναι εχθρός;
Εχθρός είναι ο απεργός που σου στερεί το δικαίωμα να πας με το λεωφορείο στη δουλειά σου (αν και όταν φτάσεις εκεί υπάρχει ενδεχόμενο να σου τη στερήσει ο εργοδότης σου, χωρίς εισιτήριο επιστροφής), ο μελαψός αλλόθρησκος και αλλόγλωσσος που θέλει «να σου φάει τη θέση εργασίας» ή ο «τζαμπατζής» που αρνείται να πληρώσει διόδια ή εισιτήρια γιατί του έρχονται ακριβά.

Τι είναι πατρίδα;
Πατρίδα είναι το trading book των τραπεζών, οι τιμές των μετοχών τους, το δικαίωμα των ξένων επενδυτών να παίρνουν κοψοχρονιά τον δημόσιο πλούτο της χώρας.

Τι είναι πρόοδος;
Πρόοδος είναι να ρίχνεις το εισόδημα των ήδη φτωχών κατά 30%, να καταργείς τα δικαιώματα της μισθωτής εργασίας και να προασπίζεις το δικαίωμα των πιστωτών να πάρουν μέχρι δεκάρας τους τοκογλυφικούς τους τόκους.
.

3 σχόλια:

  1. Καλησπερα, κατ' αρχην εξαιρετικο.
    Εχω μια ενσταση η εστω ενα ερωτημα [ οχι ερωτηματικο ] αυτα που εκλεψαν απο τους ιθαγενεις που τα καταχωριζεις;;;
    Οσο για την Δημοκρατια , απεχει στον τοπο αυτο οσο το Δικαιο απο την δικαιοσυνη........
    Υπαρχουν και πολυ δυσαρεστα νεα!!!!!!!!!!
    Η νεα διευθυνση ωστοσο λειτουργει στο
    tasoula-hmerologio.... σας περιμενουμε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Tasoula

    Αν βρείς χρόνο, διάβασε και ολόκληρο το κείμενο του ΚΙΜΠΙ, αξίζει.
    Προτείνω είσης να δεις και την ταινία.
    Εγώ την είδα την πρώτη φορά αλλά δεν μου άρεσε τόσο ούτε κατάλαβα και πολλά πράγματα γιατί πήγα απροετοίμαστος. Αφού διάβασα δυο τρία σχετικά δημοσιεύματα κατάλαβα την ουσία της ταινίας κια τα 'κυβικά' του Λάνθιμου ... Είμαι φαίνεται περιορισμένης ευαισθησίας ή περιορισμένης νοημοσύνης, θα δείξει :-))
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Tasoula

    Τι ακριβώς εννοείς "υπάρχουν και πολύ δυσάρεστα νέα;". Αναμένω e-mail.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails