Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

TED, Gapminder και ανοικτά δεδομένα


Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό TED ο οποίος διοργανώνει events και διαλέξεις από προικισμένα άτομα κάθε σχεδόν ειδικότητας, τα βιντεοσκοπεί και τα διαθέτει ελεύθερα στο δίκτυο. To site είναι το www.ted.org .
Περιπλανώμενος στην τεράστια βάση δεδομένων του, βρήκα την εξαιρετική παρουσίαση του Hans Rosling που μπορείτε και εσείς να την δείτε εδώ . Το θέμα της είναι η αξιοποίηση των στατιστικών και άλλων δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο με ανοικτό και αφιλοκερδή τρόπο, ώστε να είναι δυνατή η παραστατική παρουσίαση στατιστικών στοιχείων και συμπερασμάτων που να είναι χρήσιμα όχι μόνο ως πολυτιμότατο εκπαιδευτικό υλικό αλλά και ως ένα απόλυτα αξιόπιστο και φοβερά αποτελεσματικό εργαλείο λήψης αποφάσεων.
Για τον σκοπό αυτό ο Hans Rosling έφτιαξε μια εφαρμογή που λειτουργεί διαδικτυακά, λέγεται Gapminder και μπορείτε να την βρείτε εδώ www.gapminder.org . Η εφαρμογή καθ' αυτή είναι τόσο χρήσιμη και εντυπωσιακή που μπορεί κάποιος να αφιερώσει, πριν καν το καταλάβει, ώρες ολόκληρες «παίζοντας» με διάφορες εκδοχές και παρουσιάσεις στοιχείων.
Προς το τέλος της παρουσίασής του ο Rosling δείχνει, με τον πλέον απτό και άμεσο τρόπο, την σύγκλιση (προς ελαχιστοποίηση) που παρουσιάζει ο δείκτης γονιμότητας (fertility rate) ανά τον κόσμο, η οποία, για λόγους που θα μας εξηγήσουν φαντάζομαι σύντομα οι ανθρωπολόγοι, είναι πολύ εντονότερη από την σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου. Ειδικά αυτό το τμήμα της παρουσίασης μου άρεσε και γιατί λειτούργησε σαν μια επιβεβαίωση των στοιχείων που είχα παρουσιάσει σε μια ανάρτησή μου με τίτλο Θα χωράμε όλοι στην Γη; τον Απρίλιο του 2009.
.

4 σχόλια:

  1. Καλησπερα.
    Δεν θελω να στενοχωρεισαι, εχουν φροντισει για την μειωση του προσδοκιμου.!!!!!!!!!!!!
    Οποτε θα επιβεβαιωσουν και τον Δαρβινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @taspa

    Το προσδόκιμο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 1800 έως σήμερα, όμως η γεννητικότητα έχει δραματικά μειωθεί παντού. Αυτό μοιάζει να είναι θετικό ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα.
    Τα κοστουμια που μας ραβουν στηριζονται στο 'πατρον'
    @@@@@@@
    «.... η δυνατότητα των εργαζομένων να διατηρήσουν ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο με δανεισμό έχει πια εξατμιστεί. Κι αυτό αναπόφευκτα θα μειώσει το προσδόκιμο ζωής των εργαζομένων».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @taspa

    Αγαπητή,

    Το παιχνίδι είναι δυστυχώς πολύ περισσότερο περίπλοκο.

    Ακόμη κι αν αυτό που λες είναι αλήθεια, που αμφιβάλλω, η αλματώδης αύξηση του βιοτικού επιπέδου– εις βάρος όμως της Δύσης – και η βελτίωση των όρων ζωής στους τεράστιους πληθυσμούς της Ινδίας και της Κίνας θα αυξήσει το προσδόκιμο εκεί. Και έτσι πρέπει βέβαια. Το πρόβλημά μας είναι ότι επιχειρείται μια απάνθρωπη και ψεύτικη ανακατανομή πλούτου με φιλοσοφία «εξίσωση προς τα κάτω». Η Τεχνολογία (φάρμακα, τροφές, δόμηση κλπ) επιδρά στο προσδόκιμο ενώ η Οικονομία στο βιοτικό επίπεδο. Ας μην συγχέουμε τα δύο. Το πραγματικό πρόβλημα είναι: «τι να τα κάνω 90 ή 100 χρόνια δυστυχίας;».
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails