Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ο κος Liu Xiaobo και το Nobel «ειρήνης»





Ποια είναι λοιπόν η σημασία της απονομής του Nobel ειρήνης στον εγληματία Liu Xiaobo; Πως θα μας φαινόταν εμάς εάν ένα υποτιθέμενο Κινέζικο Nobel δινόταν στον Στελάκη τον Παττακό ας πούμε; Η σημασία είναι απλή αγαπητοί φίλοι και εχθροί, είναι η επιβεβαίωση της βαθιάς και αμετανόητης υποκρισίας που χαρακτηρίζει την Δύση ολόκληρη κατά πρώτο λόγο και ύστερα την χειραγωγούμενη και εν πολλοίς φαιδρή επιτροπή των Νορβηγών.


Κάθε ειλικρινής και καλής διάθεσης άνθρωπος καταλαβαίνει εύκολα ότι οι Δύση – εμείς όλοι δηλαδή – δεν μπορούμε τόσο υποκριτικά και ανερυθρίαστα να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα. Από την χρήση των δύο βομβών πάνω στο ανθρώπινο είδος, το Viet Nam, το Irak, το Afganistan, την προβοκάτσια της 9/11 και μέχρι το Guantanamo και την Gaza, ο δρόμος είναι μακρύς και οι αμαρτίες πολλές, πάρα πολλές.

Βρήκαμε όμως εύκολο θύμα: την Κίνα. Μια χώρα με τεράστιο πληθυσμό, χαώδη έκταση (που από αυτά και μόνον υποχρεώνεται να διολισθαίνει σε αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης) και μόνιμα εσωτερικά προβλήματα στην περιφέρειά της  που δυδαυλίζονται και χρηματοδοτούνται αδρά από την Δύση.


Σε αυτή την χώρα βρήκαμε να εξαντλήσουμε όλη την κίβδηλη ευαισθησία μας για τα «ανθρώπινα δικαιώματα». Είναι η ίδια αυτή ευαισθησία που δείχνουμε ως Δύση για την γενοκτονία των Παλαιστινίων ας πούμε, αυτή που γίνεται – κυριολεκτικά – κάτω από την μύτη και δίπλα από τα σπίτια μας.

Δεν πρέπει να ξεχάσω να σας πω επίσης, ότι όπως έσπευσε περιχαρής να πληροφορήσει το παγκόσμιο κοινό η σύζυγος του εγκληματία Liu Xiaobo, η γνωστή ‘προοδευτική’ και πλήρης ευαισθησίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα ‘μούρη’, ο Δαλάης ο Λάμας, υπήρξε εκ των βασικών υποστηρικτών της υποψηφιότητας του Xiaobo.

Ένα μεγάλο φάσκελο λοιπόν αρμόζει τόσο στην γελοία Νορβηγική επιτροπή όσο και - κυρίως - σε αυτούς που την χειραγωγούν …  Όρσε !
.

2 σχόλια:

  1. Κύριε Θανάση είναι μακρύς ο κατάλογος αλλά ενδεικτικά οι παρακάτω αγωνίστηκαν για την ειρήνη
    ΗΠΑ - Ισραηλ και διάφοροι αντικαθεστωτικοί σαλτιμπάγκοι. Μέσα σε 20 χρόνια οι ΗΠΑ έχουν κάνει πολέμους με 40 χώρες ενώ το πιο εγκληματικό κράτος στον κόσμο παίρνει βραβείο ειρήνης κατ επανάληψη:

    1971 Βίλλυ Μπραντ Δυτική Γερμανία
    1973 Χένρυ Κίσινγκερ ΗΠΑ
    1975 Αντρέι Ζαχάρωφ ΕΣΣΔ
    1977 Διεθνής Αμνηστία Ηνωμένο Βασίλειο
    1978 Μοχάμεντ Ανουάρ ελ-Σαντάτ
    Μεναχέμ Μπέγκιν Αίγυπτος Ισραήλ
    1983 Λεχ Βαλέσα Πολωνία
    1989 Τενζίν Γκιάτσο, ο 14ος Δαλάι Λάμα Θιβέτ
    1990 Μιχαήλ Γκορμπατσώφ ΕΣΣΔ
    1994 Γιασέρ Αραφάτ
    Σιμόν Πέρες
    Γιτζάκ Ράμπιν Δυτική Όχθη
    Ισραήλ
    Ισραήλ
    1999 Γιατροί Χωρίς Σύνορα Βέλγιο
    2002 Τζίμυ Κάρτερ ΗΠΑ
    2003 Σιρίν Εμπάντι Ιράν
    2007 Αλ Γκορ ΗΠΑ
    2009 Μπαράκ Ομπάμα ΗΠΑ
    2010 Λιου Σιαομπό Κίνα

    Χαιρετισμούς πολλούς
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Γιώργο,

    Έχω την εντύπωση ότι αυτά τα βραβεία «πολιτικής σκοπιμότητας» όχι μόνο καταρρακώνουν τον ίδιο τον θεσμό του Nobel (και ίσως όχι μόνο για τα βραβεία ειρήνης) αλλά θέτουν και ένα ζήτημα επιπέδου όσον αφορά στον σύγχρονο Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

    Η κρυψίνοια και η ανειλικρίνεια είναι σημάδια βαθιάς παρακμής.

    Δεν είμαι υπέρ του καθεστώτος της Κίνας (άλωστε δεν μπορώ να καταλάβω που το πάνε) αλλά νομίζω ότι η ενέργεια της επιτροπής είναι αναξιποπρεπής και με διαφανείς σκοπιμότητες που καλιεργούν την εχθρότητα ανάμεσα στους μεγάλους κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς σχηματισμούς του πλανήτη.
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails