Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Δεν παράγουμε τίποτα; … λέτε; … ή μήπως όχι;



Οι ψεύτες οι κλέφτες και γενικά αυτοί που «διαλάθουν», έχουν συμφέρον να υποβαθμίζουν το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω τους ώστε να μπορούν να επιβιώνουν φέρνοντας τα πράγματα στα μέτρα τους.


Την ίδια πρακτική ακολουθεί τελευταία και μία καθόλου συμπαθής ομάδα ανθρώπων που λειτουργούν ως παπαγάλοι και που δεν χάνουν ευκαιρία να μας πληροφορήσουν ότι οι «Έλληνες φταίμε», διότι «είμαστε άχρηστοι», είμαστε «ανοργάνωτοι» και «δεν παράγουμε τίποτα».

Συνήθως οι τύποι αυτοί – πρωταθλητές της ημιμάθειας – υποστηρίζουν τέτοιες θέσεις είτε για να ακολουθήσουν κατάπτυστες κομματικές γραμμές και θέσεις (κατά το «όσα δεν φτάνει η αλεπού») είτε διότι είναι τυφλά και κουφά θύματα της σχετικής προπαγάνδας των ημερών, είτε γιατί έτσι βρίσκουν έναν τρόπο να ξεσπάσουν προβάλλοντας την μιζέρια του εαυτού τους προς τα έξω.

Σημειώνω έναν κατάλογο που απέχει πάρα μα πάρα πολύ από το να είναι πλήρης με τις βιομηχανικές δραστηριότητες που υπάρχουν την στιγμή αυτή στην χώρα

Τρόφιμα
Προϊόντα ξύλου
Πλαστικά
Μεταλλουργία
Μηχανές (όχι ηλεκτρικές)
Κλωστοϋφαντουργία
Κλάδος χάρτου
Προϊόντα μέταλλων
Δέρμα – Γούνα
Χημική βιομηχανία
Οικοδομικά υλικά
Ηλεκτρονικά και ηλεκτρικές συσκευές
Χημικά
Μεταλλουργία
Τρόφιμα
Μηχανές
Πετρέλαια
Δέρμα
Ένδυση
Κλωστοϋφαντουργία
κλπ

Θα προσέξατε ότι δεν ανέφερα κάμποσα πράγματα όπως τις κατασκευές, την ναυτιλία, την φαρμακοβιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές, την παραγωγή λογισμικού κλπ κλπ

Επειδή όμως τα λόγια πολλές φορές δεν πείθουν παραθέτω και δύο πολύ ενδιαφέροντα διαγράμματα της Eurostat:


Στο παραπάνω διάγραμμα φαίνεται η διάρθρωση της οικονομίας της ΕΕ κατά τομείς με τα ποσοστά συμμετοχής τους ως προστιθέμενη αξία στο σύνολο.


Στο παραπάνω διάγραμμα φαίνεται η διάρθρωση των οικονομιών των χωρών μελών της ΕΕ. Είναι εύκολο να συνάγει κανείς τα ποσοστά συμμετοχής στο ΑΕΠ των διαφόρων κλάδων από το ύψος της στήλης χρώματος κάθε δραστηριότητας συγκρινόμενη με την κλίμακα του αριστερού άξονα του διαγράμματος.

Για παράδειγμα φαίνεται ότι η συμμετοχή της Ελληνικής Βιομηχανίας ως προστιθέμενη αξία (χωρίς τις κατασκευές) είναι περίπου 17%, ότι η συμμετοχή του Αγροτικού τομέα είναι της τάξης του 3%, συμβατή δηλαδή με την γενική εικόνα της ΕΕ αλλά και των άλλων χωρών, ότι η συμμετοχή του εμπορίου και των μεταφορών μαζί με τηλεπικοινωνίες είναι σχεδόν 33% αλλά και ότι η γενική εικόνα της Ελληνικής οικονομίας δεν διαφέρει τόσο δραματικά από τις άλλες Ευρωπαϊκές οικονομίες όσο κάποιοι θέλουν να μας πείσουν.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στον τόμο, έκδοση της Eurostat: European Economic Statistics, σελίδες 27 και 28.
European Economic Statistics
ISBN 978-92-79-12608-6
DOI 10.2785/27266
Cat. No. KS-31-09-001-EN-C
 .

9 σχόλια:

  1. Οι Έλληνες και κανένας λαός δεν είναι γονιδιακά άχρηστοι και τεμπέληδες. Εκπαιδεύτηκαν όμως να είναι έτσι από τους διαχειριστές της εξουσίας. Μιας εξουσίας που ξεπουλάει τους πόρους της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο και μας θέλει για το μέλλον απλά ένα θεματικό πάρκο (ο πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα στην Νέα Υόρκη: "rock climbing, scuba diving, γάμοι αλά mama mia"), ένα τόπο διακοπών και φθηνών υπηρεσιών.

    Αν δεις προσεκτικά τα διαγράμματα θα διαπιστώσεις πως η βιομηχανία (η ατμομηχανή κάθε οικονομίας) κατέχει, όχι το 17% όπως λες, αλλά κάτι παραπάνω από το 10% που αποτελεί το μικρότερο ποσοστό στην Ε.Ε. με εξαίρεση την Κύπρο και το Λουξεμβούργο. Αντίθετα ο μη παραγωγικός τομέας του εμπορίου είναι από τους μεγαλύτερους.

    Τώρα για τις βιομηχανικές δραστηριότητες που παραθέτεις στην λίστα δεν μπορώ να ξέρω για όλες αλλά θα σου πω κάποια πράγματα που ξέρω από πρώτο χέρι.

    Ελληνική υπόδηση δεν υπάρχει πλέον. Ένας από τους πιο δραστήριους εξαγωγικούς τομείς των περασμένων δεκαετιών έχει σβήσει. Όλοι οι παπουτσήδες (π.χ. Καλογήρου) έγιναν πλέον εισαγωγείς και έμποροι. Η παραγωγή πέθανε. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την Ένδυση.

    Ηλεκτρονικά και ηλεκτρικές συσκευές σε ποιες αναφέρεσαι; Και άντε όσον αφορά τα ηλεκτρονικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την intracom (που ήδη έχει μεταφέρει πολλές δραστηριότητές της στο εξωτερικό) αλλά από ηλεκτρικές συσκευές δεν υπάρχει τίποτα.

    Στην Κλωστοϋφαντουργία τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ότι πριν 2 δεκαετίες κι ο Λαναράς τα πήρε όλα κι έφυγε.

    Στα τρόφιμα πολλές εταιρείες πουλήθηκαν σε ξένες πολυεθνικές που ουσιαστικά αγόρασαν το brand name και ή έκλεισαν τα εδώ εργοστάσια, ή περιέκοψαν την παραγωγή.

    Οι εγχώριοι φαρμακοβιομήχανοι είναι ουσιαστικά φασονατζήδες -κακής ποιότητας- των προϊόντων των πολυεθνικών. Οι εφοπλιστές σηκώνουν στα καράβια τους ξένες σημαίες και χρησιμοποιούν φθηνά και ανασφάλιστα αλλοδαπά πληρώματα αδιαφορώντας για το καμποτάζ. Το ίδιο και οι κατασκευαστές. Οι ανανεώσιμες πηγές είναι ένα μεγάλο ανέκδοτο.

    Παρ' όλα αυτά στην Ελλάδα αναμφίβολα παράγεται πλούτος. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ πρέπει να είναι κοντά στον Ευρωπαϊκό Μ.Ο.. Μόνο που αυτός ο πλούτος δεν επιστρέφει σε αυτούς που τον παράγουν αλλά μεταφέρεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς στα νησιά Κέιμαν.

    varometro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (a) Όπως κανένας λαός έτσι και οι Έλληνες ούτε άχρηστοι είναι αλλά ούτε και εκπαιδεύτηκαν να είναι άχρηστοι. Αυτό δεν μπορεί να το καταφέρει κανείς.
    (b) Η αστική τάξη με την άνω φέτα της μεσαίας ούτε καμία εθνική ή άλλη ευαισθησία έχουν ούτε και κανέναν ηθικό ή άλλο φραγμό. Βάλθηκαν να ξεπουλήσουν τα πάντα αφού είναι πατροπαράδοτα πουλημένοι από κούνια στους πέραν του Ατλαντικού (και όχι μόνο) πάτρωνες.
    (c) Μια ελάχιστη μειοψηφία των Ελλήνων επιχειρηματιών παραμένει υγιής πασχίζοντας με όρους ποιότητας και προσηλωμένοι – κόντρα στους καιρούς - στην οργανική ανάπτυξη.
    (d) Προφανώς η ανάρτησή μου δεν έχει το νόημα της ανάδειξης της Ελλάδας σρ σούπερ-Βιομηχανική χώρα. Απλώς ήθελα να τονίσω ότι εδώ εξακολουθούν να παράγονται πράγματα. Οι παρατηρήσεις σου δεν είναι απολύτως ακριβείς, ξανακοίταξέ το. Ένα μικρό παράδειγμα: 5.000 ιδιαίτερα προηγμένα και περίπλοκα ηλεκτρονικά κυκλώματα ελέγχου κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα με σχεδόν μηδενικές ανοχές λάθους και αυτή την στιγμή λειτουργούν στο CERN. Και ένα ακόμη: υπερεξελιγμένο διαδραστικό λογισμικό e-learning που ανοίγει τα φτερά του και στις ξένες αγορές παράγουν κάποιοι συν-πολίτες μας «στην οθόνη σκυμμένοι» εκεί βόρεια, στην Θράκη …

    Η λυσσασμένη προπαγάνδα απαξίωσης της χώρας και των πολιτών της δεν πρέπει να παρασύρει κανέναν μας.

    Δεν είχε τύχει να ξανασυναντηθούμε, χάρηκα, θα επισκεφθώ και το δικό σου site.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η με αξιώσεις βιομηχανική παραγωγή χρειάζεται καπιταλισμό. Εμείς δεν έχουμε καν καπιταλισμό, απο ανέκαθεν, και ούτε θα έχουμε ποτέ. Για τον απλό λόγο οτι πρόλαβαν άλλοι και το κλαμπ είναι κλειστό πλέον.
    Δεν μπορείς να γίνεις «νέα καπιταλιστική χώρα» γιατί αυτό στενεύει το παιχνίδι στους άλλους. Ο καπιταλιστής θέλει στρωτές αγορές διανομής των προϊόντων του, οι οποίες ταυτόχρονα να μην έχουν δικές τους υποδομές παραγωγής για να μην απειλείται, επιπλέον αυτό κάνει τις άλλες χώρες (αγορές) και ελεγχόμενες.

    Η βιομηχανική μας παραγωγή είναι κυρίως στα πλαίσια συμπαραγωγής ή υποστήριξης κάποιου προγράμματος σαν υπ-εργολαβία. Μας έχει απαγορευτεί να έχουμε βιομηχανική υποδομή αξιώσεων είτε άμεσα (πχ Χαλυβουργική), είτε έμμεσα με τις μίζες και τις υπόγειες συμφωνίες.
    Οι μίζες δεν είχαν σκοπό μόνο την προτίμηση συγκεκριμένων εταιριών, υπερτιμολογήσεις, και αγορά παραπανίσιων ποσοτήτων, αλλά, και την εξασφάλιση (με μέριμνα των μιζαριζόμενων) στο ότι δεν θα περπατάνε σοβαρές επενδύσεις και δεν θα γίνονται σοβαρές απόπειρες δημιουργίας παραγωγικής υποδομής στην χώρα μας.

    Η Ελλαδίτσα, όμως, έχει τρία βασικά οικονομικά όπλα ανάπτυξης με τα οποία δεν χρειάζεται να κάνει τον κακό καπιταλιστή σε κανέναν. Αντίθετα, άλλος λίγο άλλος πολύ όπως πάνε τα πράγματα, θα την είχαν και ανάγκη τα επόμενα χρόνια.

    (α) Με ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ Έλεγχο Ανταγωνισμού και
    (β) επι μέρους ΕΠΑΡΚΕΙΣ ελεγκτικές υπηρεσίες στα διάφορα θέματα,
    να έδινε ρέστα στους τομείς:
    (1) Ανάπτυξη, Τυποποίηση, και Καθετοποίηση αγροτο-κτηνοτροφικού τομέα,
    (2) Ναυτιλία, και
    (3) Τουρισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Άναυδος

    Η αγροτική οικονομία πρέπει βέβαια να αναδιαρθρωθεί συνολικά. Η μείωση του ποσοστού του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στην Αγροτική Οικονομία δυστυχώς δεν μπορεί παρά να μειωθεί.
    Η συμμετοχή αυτού του τομέα στην οικονομία μας είναι της τάξης του 3%, κάτι παραπάνω από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου ο μέσος όρος είναι 1,8%. Έ, από αυτό το 3% δεν μπορούμε να περιμένουμε και θαύματα …

    Ο τουρισμός είναι ο μεγάλος ασθενής και πρέπει να παραδεχτώ ανεπιφύλακτα ότι εδώ δεν φταίνε μόνο οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Μεγάλο μέρος της ευθύνης έχουν και οι μικρομεσαίοι τουριστικοί επιχειρηματίες οι οποίοι δεν υιοθέτησαν ακόμη βασικές αρχές ποιότητας στις εγκαταστάσεις και στην δουλειά τους.

    Η ναυτιλία είναι το τελευταίο ισχυρό μας χαρτί. Χρειάζεται όμως μια πολύ ισχυρή (με την καλή έννοια) κυβέρνηση, ειλικρινής και αξιόπιστη, για να πείσει τους Έλληνες εφοπλιστές να επενδύσουν στην Ελλάδα. Δυστυχώς όμως τέτοια κυβέρνηση δεν έχουμε αλλά έτσι κι αλλιώς η εμπιστοσύνη έχει από καιρό χαθεί. Είναι δύσκολο να ξαναχτιστεί από την αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Grsail νομίζω ότι σε επίπεδο διεθνούς ανταγωνισμού τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Μια οικονομία που εισάγει τόσα πολλά αγαθά και εξάγει τόσα λίγα δεν έχει σημασία τι εσωτερική διάρθρωση έχει το ΑΕΠ της ή αν μοιάζει με την εσωτερική διάρθρωση ΑΕΠ άλλων χωρών.

    Ο μόνος τομέας όπου έχουμε μεγάλες δυνατότητες είναι ο τουρισμός ο οποίος είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική μας "βιομηχανία" και στον οποίο οφείλεται περίπου το 20% της πραγματικής οικονομίας (υπάρχει βέβαια τεράστια παραοικονομία).

    Αν η οικονομία μας αποπληθωριστεί και τα δανεικά κοπούν τότε ο τουρισμός θα φτάσει να είναι ίσως το 40% της οικονομίας μας...

    Η γνώμη μου είναι ότι εκεί πρέπει να δοθεί βάση και να υπάρχουν σχέδια.

    Ένας άλλος τομέας είναι στους τεχνίτες. Η Ελλάδα χρειάζεται τεχνίτες, ανθρώπους δηλαδή που να μπορούν να παίρνουν ξένα προιόντα (καρέκλες, ρολόγια, κτλ) και να φτιάχνουν παρόμοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν μπορώ να διαφωνήσω με αυτά που λες αλλά θέλω να σημειώσω:

    Δεν ήθελα με την ανάρτηση να πω ότι η Ελλάδα είναι μεγάλη βιομηχανική δύναμη, απλώς λέω ότι κάτι παράγεται επί τέλους και σε αυτόν τον τόπο
    Πώς να εξάγει όμως όταν τις αγορές τις «βούτηξε» η Γερμανία (65% των εξαγωγών της στην Ευρώπη), η Γαλλία και τώρα πια και η Κίνα;

    Πώς να εξάγει όταν ακόμη και βασικά αγροτικά προϊόντα, στα οποία είμαστε ποιοτικά πολύ καλοί, οι «εταίροι» μας της ΕΕ προτιμούν, για ευνόητους λόγους, να τα προμηθεύονται από την «μεγάλη» Τουρκία :

    Πως να αντέξει όταν πληρώνει δυσβάστακτους τόκους, χρεολύσια, εξοπλισμούς, μαύρα, μίζες, Ολυμπιακούς, τον Τσοχατζόπουλο, τους παπάδες, τους γιούς του ταχυδρόμου (sic), τα ηλεκτρικά τραίνα της Siemens, τις υπερτιμολογημένες δύο, τρείς και πέντε φορές τηλεπικοινωνίες του Κόκκαλη και της Siemens κλπ κλπ;

    Πώς να μην χρωστάει αυτός ο συμπαθής ηρωικός και ακατάβλητος Έλληνας;

    Και απάνω που χρωστάει, έρχονται τα μειράκια του Harvard και του LSE, οι τζάμπα μάγκες, οι ηγέτες του κώλου, οι κατάπτυστοι λακέδες του δυτικού νεοφιλελευθερισμού και τον σέρνουν και στον ζυγό του IMF !

    Αυτά τα απάνθρωπα ζώα που προσπαθούν να βγάλουν τα δικά τους σπασμένα από τους μισθούς των ανυποψίαστων νεολαίων και τις συντάξεις των αθώων βετεράνων ;

    Έ, έλεος πια ! Έλεος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. grsail συμφωνώ.

    Το θέμα του διεθνούς οικονομικού ανταγωνισμού δεν έχει σωτηρία άλλη από διεθνή συμφωνία για τους όρους του παιχνιδιού.

    Να κάτσουν δηλαδή από ΗΠΑ, ΕΕ μέχρι Ιαπωνία και Κίνα και να συμφωνήσουν σε κάποιους βασικούς περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, στην φορολογία του κεφαλαίου κτλ ώστε να μην μπορούν οι πλούσιοι να κάνουν ότι θέλουν.

    Απλή λογική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Greek Rider

    Μιλάς για την εθελοντική κατάργηση του καπιταλισμού, καλό αλλά δεν το βλέπω. Ή θα αντιταχθούν πλέον έντονα και οργανωμένα οι πολίτες της ΕΕ σε αυτό που μεθοδεύεται ή οι θερμοκέφαλοι νεο-φιλελε θα μας σύρουν σε παγκόσμια αναμέτρηση διότι είναι ιδεολογικά αλλά και συστημικά - δηλαδή εγγενώς - αδίστακτοι και αχόρταγοι.

    Υιοθετώ πλήρως την άποψη του Hawking: ο μέγιστος εχθρός του είδους μας είναι το είδος καθ' αυτό. Ελπίζω η αυτοκαταστροφική του τάση να μην οφείλεται σε ανεπανόρθωτο γονιδιακό ελάττωμα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails