Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Η βρεγμένη κουβέρτα (Χωρίς 'αριστερά' αλλά με Αριστερούς !)




Διαβάζοντας το άρθρο της Παναγιώτας Μπίστικα στο κυριακάτικο Βήμα με τίτλο «Η Βαβέλ της Αριστεράς» αλλά και το κείμενο «Αριστερά και ΟΝΕ» της cynical, σκεφτόμουνα παράλληλα ότι στην πραγματικότητα, η Αριστερά σήμερα είναι ο ίδιος ο κόσμος είναι το Ευρωπαϊκό κοινό καθ’ αυτό.


Τα διάφορα γκρουπούσκουλα, οι σέχτες, οι ανανεωτές και οι εξ’ επαγγέλματος ιδεολογικοί συμβιβαστές είναι πλέον τόσο χρεωμένοι ιστορικά αλλά και τόσο απαξιωμένοι κοινωνικά ώστε το μόνο που κάνουν στις αριστερές ιδέες είναι να τις εμποδίζουν στην ανάπτυξη και την μετεξέλιξή τους.

Ο πραγματικός ρόλος των εκατοντάδων αν όχι χιλιάδων αριστερών οργανώσεων στην Ευρώπη είναι να λειτουργούν ως βαριά βρεγμένη κουβέρτα που σκεπάζει την φρέσκια φλόγα κόβοντάς της τον αέρα.

Η μοναδική διέξοδος φαίνεται να είναι η ανάπτυξη πολιτικού λόγου και δράσης κατ’ ευθείαν από τους καθημερινούς ανθρώπους της Ευρώπης. Η διαδικασία αυτή δεν ξέρω αν προβλέπεται από την θεωρία των κινημάτων, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα πρόκειται για μια αργή και βασανιστική πορεία που θα περάσει από πολλές διακυμάνσεις και πισωγυρίσματα πριν να μπορέσει να παρουσιάσει πραγματικά νέα και δομημένη αριστερή ιδεολογία πλαισιωμένη με σύγχρονα και αποτελεσματικά οργανωτικά σχήματα που να διαθέτουν αξιοπιστία και πραγματικούς δεσμούς με την κοινωνία.

Ως τότε, θα το πω όσο και αν ακούγεται σκοτεινό και απαισιόδοξο, θα πρέπει να αντικρύσουμε με ειλικρίνεια την πραγματικότητα και να μάθουμε να ζούμε – και να αγωνιζόμαστε – μονάχοι, δίχως αριστερά !
.

5 σχόλια:

  1. Αναμφισβήτητα χωρίς Αριστερά, αλλά με αριστερούς που μπορούν και πρέπει να αυτοοργανώνονται στους χώρους δουλειάς, κατοικίας κλπ και να δρουν. Η αριστερά ως κομματικός σχηματισμός είναι ή εταιρίες (βλέπε ΚΚΕ) ή παιδικές χαρές (βλέπε γκρούπες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @leo

    Μπράβο ! αυτό ακριβώς εννοώ και εγώ: χωρίς "αριστερά" αλλά με Αριστερούς !
    Αλλάζω αμέσως τον τίτλο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. << ... θα πρέπει να αντικρύσουμε με ειλικρίνεια την πραγματικότητα και να μάθουμε να ζούμε – και να αγωνιζόμαστε – μονάχοι, δίχως αριστερά ! >>

    Γιατί; Μήπως υπάρχει τίποτα γνήσιο και στο υπόλοιπο πολιτικό φάσμα;
    Εκτός από αριστερά δεν υπάρχει ούτε δεξιά ούτε σοσιαλισμός.
    Τα δε εκατέρωθεν άκρα καθότι εξ ορισμού θα είναι πάντα στο μειοψηφικό περιθώριο, πωλούν την επιβίωση τους (γιατί την χρειάζονται δεν γνωρίζω) παριστάνοντας τους λακέδες στα κόμματα της εκάστοτε εξουσίας. Υπηρετούν προσφέροντας κατευθυνόμενη πόλωση, της οποίας τα προϊόντα επιθυμούν πάντα τα υπόλοιπα κόμματα.
    Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα παίδες, όχι μόνο η αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Άναυδος

    Δεν διαφωνώ, έτσι είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails