Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Αναζητείται το «εθνικώς ορθό» …


 image: artyfactory

Παρά τα μέτρα και παρά την άνευ όρων παράδοση της χώρας στα διεθνή χρηματιστικά κέντρα η κατάσταση στην ουσία επιδεινώνεται αντί να βελτιωθεί.

Διαβάζω στο tvxs: [ ... Στο 68,5% ανέρχεται η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός των επόμενων 5 ετών, καθιστώντας την ως τη χώρα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας παγκοσμίως. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η αρμόδια εταιρεία CMA, μετά την αύξηση ρεκόρ που σημείωσε το 5ετές ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έναντι πτώχευσης της Ελλάδας στις 1.131 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 350 μονάδων μέσα σε μία εβδομάδα ... ]

Ο πίνακας κατάταξης της εταιρείας CMA:
Ελλάδα -               68,5%
Βραζιλία -               58,8%
Βενεζουέλα -           58,8%
Αργεντινή -             48,5%
Πακιστάν -             38,9%
Ουκρανία -             35,8%
Ιράκ -                    29,2%
Ντουμπάι -             29,1%

Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των άλλων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια είναι ακόμα χαμηλότερο:
Πορτογαλία -         25,2%
Ισπανία -               21,2%
Ιταλία -                 15,5%
Ιρλανδία -              21,5%.

Στο κλίμα αυτό, οι προβληματισμοί αναπτύσσονται και διευρύνονται σε μια όλο και περισσότερο αγωνιώδη προσπάθεια να οριστεί ένας μπούσουλας και να καθοριστούν, σε κάποια μυαλά τουλάχιστον, οι παράμετροι και τα πραγματικά χαρακτηριστικά της τρέχουσας κατάστασης αλλά και των προοπτικών.

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο στο portal sofokleous10 με τίτλο «Tο εθνικώς ορθό είναι το οικονομικώς ορθό;» διαβάζω:

[ … Συνοψίζοντας, η Κυβέρνηση αλλά και άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί ή πρόσωπα προσχώρησαν με μεγάλη ευκολία σε ένα πολύ ιδιότυπο δόγμα: το εθνικώς ορθό είναι και το οικονομικώς ορθό. Κατά τη δική μου άποψη το συγκεκριμένο δόγμα συρρικνώνει το εύρος του εθνικού στο στενό πεδίου του οικονομικού όντος. Από κάθε άποψη - και κυρίως την παιδευτική - αποτελεί στρατηγικό σφάλμα με συνέπειες αόρατες επί του παρόντος. Καταγράφω την παιδευτική όψη του ζητήματος εφόσον οι πολίτες που θα "ανδρωθούν" με τη συγκεκριμένη αντίληψη ασφαλώς και θα αποτελούν στο μέλλον πολίτες με στρεβλή ιεράρχηση αξιών. Ουδείς βεβαίως αμφισβητεί την εξόχως προβληματική οικονομική κατάσταση. Από την άλλη όμως με δυσκολία μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι οι επιλεγόμενες λύσεις του οικονομικού προβλήματος δεν πρέπει να αποσυνδέονται από τον ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό … ]

και

[ ... οι δρομολογούμενες πολιτικές σε πλήθος μειζόνων τομέων - πολύ περισσότερων απ' ότι σε άλλες χώρες της ΕΕ - καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από κέντρα αποφάσεων εκτός Ελλάδος. Το "συναρπαστικό" είναι ότι αυτά τα κέντρα δεν διακρίνονται ούτε από κοινά συμφέροντα με εμάς αλλά ούτε και μεταξύ τους, ενώ η χώρα δείχνει να "επιδιώκει" την υποκατάσταση εσωτερικών και εν πολλοίς "φθαρμένων" ή "αδύναμων" θεσμών με αντίστοιχους εισαγόμενους ... ]

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον νομίζω, να παρατηρήσει κανείς με προσοχή την συμπεριφορά των «αντιπροσώπων» των Ελλήνων πολιτών στην Βουλή κατά την διαδικασία ψηφοφορίας των νόμων περί Εργασιακών και Ασφαλιστικού.
.

4 σχόλια:

  1. ...Όπως λέμε δηλαδή, η εγχείρηση επέτυχε αλλά ο ασθενής εξέπνευσε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @logia

    Ελπίζω ότι δεν εξέπνευσε ακόμη αλλά για εκεί το πάνε οι φωστήρες του ΔΝΤ.
    Ένα κακό σενάριο είναι να μας αφήσουν να πληρώνουμε τα τεράστια χρεολύσια και τους τόκους όσο αντέχουμε και μετά να μας σύρουν σε αναδιαπραγμάτευση χρέους κομμένη και ραμένη στα μέτρα τους. Πάντως αν ακολουθήσουμε πιστά τις εντολές τους το 2015 θα χρωστάμε 150% του ΑΕΠ (από 120% περίπου σήμερα) ... οπόταν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα grsail, ελπιζω αυτό το σχόλιο να τα καταφερω να το ποσταρω. Έχω διαφορα προβλήματα με την συνδεση μου,και προχθες έγραψα ένα σεντονι...και τσουκ κοπηκε η συνδεση...

    Λοιπόν, προχθές στην συνεδριαση του G20, με εντυπωσίασε η θέση του Στρος Καν. Εντελώς Κευνσιανή, έκανε μάθημα στοςυ ...20 ότι αν συνεχισουν με τα μετρα της δημοσιονομικής ορθοδοξίας σε 5 χρονια το ΑΕΠ τοςυ θα έχει μεταβληθεί κατα -7% κατα μεσο όρο και ο πλανητης θα βυθιστεί στην υφεση.

    Δεν το ειδα σεχδόν καθόλου στον ελληνικό τυπο, το μόνο που ειδα ειναι ότι απερριψαν την φορολογηση των συναλλγών.
    Κοινώς το ΔΝΤ, μας το λεει με κάθε δυνατό και ...αδυνατο τροπο. Εμεις οφειλουμε να διασφαλισουεμ τα λεφτα των πιστωτών σας με κάθε μέσο. Μετά μπορειτε να πεθάνετε.

    Αρα απο την Κυβερνηση Τσολακογλου δεν έχουεμνα περιμένουε τιποτα. ή μάλλον ξερουμε πολυ καλά τι να περιμένουμε. Το ζητημα ειναι τι θα κάνουμε εμεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @katerina

    Καλησπέρα Κατερίνα, ο ‘πλανήτης’ δεν θα βυθιστεί στην ύφεση, μόνο η Ευρώπη. Οι ΗΠΑ έχουν στήσει μια χαρά τις συμμαχίες τους με Ρωσία και Κίνα (*) αλλά το κυριότερο: δεν ακολουθούν την ηλίθια και αυτοκαταστροφική πολιτική (δημοσιονομική λιτότητα και σταθερότητα του ευρώ) που επέβαλαν οι Γερμανοί στην ΕΕ (**).

    Τα μεγαλύτερα ανεξάρτητα οικονομικά και πολιτικά μυαλά στον κόσμο προειδοποιούν την χώρα μας ότι ακολουθεί πορεία σίγουρης αυτοκαταστροφής αλλά ο Τσολάκογλου και τα τσιράκια του Λοβέρδος και Παπακωνσταντίνου ακολουθούν εντολές άλλων.

    Μου είναι αδύνατον να συνειδητοποιήσω στην πλήρη έκτασή της την αναξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτών καθώς αι το μέγεθος της ζημιάς που προκαλούν στην χώρα.

    Φοβάμαι ότι οι ξένοι θα μας αφήσουν ως κορόιδα να πληρώνουμε τους κολοσσιαίους τόκους και τα απίστευτα χρεολύσια όσο αντέξουμε και μετά θα μας ρίξουν σε «αναδιαπραγμάτευση χρέους» μαϊμού, δηλαδή κομμένη και ραμένη στα μέτρα τους (πάλι).

    Από την «κυβέρνηση» τι να περιμένουμε ; τίποτα .

    Έχω μόνο μια αμυδρή ελπίδα μήπως και οι πασοκοβουλευτές καταψηφίσουν το Ασφαλιστικό και το Εργατικό … πολύ αμυδρή ελπίδα, διότι αυτό θα σήμαινε εκλογές και ποιος από αυτούς έχει όρεξη να αφήσει τα οφίτσια, τους παχυλούς μισθούς, την εξουσία, την «κουτάλα» ; μάλλον κανείς.

    (*) Οι Κινέζοι αναπτύσσονται με 11% λες και δεν τρέχει τίποτα. Δήθεν ενέδωσαν τις πιέσεις από ΗΠΑ και ανατίμησαν το γουάν κατά 0,5% (!!). Μας δουλεύουν (και καλά κάνουν). Θα σαρώσουν την Δύση μέσα σε δύο δεκαετίες και δεν θα ξέρουμε τι μας χτύπησε …

    (**) Μήπως η ΕΕ προετοιμάζεται ως ‘νύφη’ για ένα ενιαίο οικονομικό κέντρο με ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό ; Μήπως ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails