Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Η λερωμένη φωλιά


Στο site http://www.competitive-greece.gr/ που ανήκει στο Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, βρήκα μια ενδιαφέρουσα μελέτη 240 σελίδων του 2007 η οποία εμπεριέχει πάμπολλα στοιχεία που αφορούν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα στην χώρα μας. Για τις δύο αυτές, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, έννοιες έχουν λεχθεί και γραφεί πάρα πολλά ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, αλλά οι παρεξηγήσεις και οι ομιχλώδεις αντιλήψεις δεν λένε να υποχωρήσουν.

Περιδιαβαίνοντας το ενδιαφέρον κείμενο έπεσα πάνω στους δύο παρακάτω πίνακες που μου φάνηκαν προκλητικοί όσο και επίκαιροι :




Δεν τους σχολιάζω αφού είναι προφανές ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όταν μια χώρα υστερεί σε διαφάνεια και όταν εμφανίζει ως Δαπάνες Δημόσιας Διοίκησης το 10% του ΑΕΠ και του 19% των Δημοσίων Δαπανών (!) Και να φανταστείτε ότι τα στοιχεία είναι σχετικά παλιά, του 2007 και του 2004 αντίστοιχα.

Είναι προφανές – και πάλι – ποιοι έχουν την ευθύνη για τέτοιου είδους εξόφθαλμες στρεβλώσεις στην οικονομία μας: το σύνολο του κατ’ ευφημισμό «πολιτικού κόσμου».

Δεν τίθεται καμία αμφιβολία ότι η συμπεριφορά και ο τρόπος αντίδρασης της ΕΕ στο Ελληνικό πρόβλημα ήταν απαράδεκτα και αυτοκαταστροφικά και δεν χρειάζεται να επαναληφθεί η διαπίστωση ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στα της Ελλάδας και λίγες εβδομάδες αργότερα και στα της Ευρώπης (βλ. Πακέτο Ευρωπαϊκής Στήριξης 700 δις) είναι όχι μόνο επιζήμια αλλά και κατάπτυστη.

Όμως μέσα σε αυτό τον συρφετό της κερδοσκοπίας των αδίστακτων πολιτικών παιχνιδιών και της άδικης καταλήστευσης του παντελώς αθώου καθ’ όλα τα σχετικά με την οικονομική δυσπραγία μέσου Έλληνα, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ούτε να ξεχνάμε το γεγονός ότι και «εμείς» κάπου την είχαμε (πολύ) λερωμένη την φωλιά μας. «Εμείς» δείξαμε την κερκόπορτα που οδηγεί στην άλωσή μας. Και στην λέξη «εμείς» ας δοθεί το περιεχόμενο που καθ’ ένας από εμάς με θετικό πνεύμα και κοινή λογική ορίζει ως ορθό και δίκαιο.
.

6 σχόλια:

  1. Δεν καταλαβαίνω καθόλου το νόημα αυτών των πινάκων. Και δεν το καταλαβαίνω γιατί απλά δεν έχουν νόημα.

    Εγω από όλους που βγαίνουν και μιλάνε σήμερα θέλω μια πρόταση της προκοπής για το πως το ελληνικό κράτος θα εξασφαλίσει αξιοπρεπή δουλειά και αξιοπρεπείς αμοιβές σε ΟΛΟΥΣ τους πολίτες του καθώς αυτός είναι ένας βασικός σκοπός της ύπαρξης του.

    Τα άλλα όλα είναι απλώς οδοντόκρεμες για να περνάμε την ώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @vasilis

    Ο Νίτσε κάποια στιγμή έγραψε: "το κράτος είναι το πλέον παγερό τέρας από όλα τα παγερά τέρατα" ...

    Μην περιμένεις από _αυτό_ το κράτος και από _αυτούς_ που το λειτουργούν ούτε εξασφάλιση ούτε ενδιαφέρον ούτε ηθική στάση.

    Η "πρόταση της προκοπής" αλλά και η υλοποίησή της είναι κοινή υπόθεση και αφορά στον καθ' ένα από μας.

    Έχω την εντύπωση ότι όλοι οι καθημερινοί άνθρωποι λίγο - πολύ γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει. Το ζήτημα είναι πως και από ποιές κοινωνικές δυνάμεις αυτά _εφαρμόζονται_ (για να μην χρησιμοποιήσω την λέξη _επιβάλλονται_ και με θεωρήσουν σταλινικό αντιδημοκράτη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βασίλη γιατί, μήπως τους καταλαβαίνει τους πίνακες ο Grsail; Κάτι πιάνει και νομίζει ότι κατάλαβε...
    Και χάνει τα ευκολόπιαστα.

    Grsail το έχεις κάψει τελείως και στεναχωριέμαι ειλικρινά.
    Διάβασα έναν σχολιασμό σου κάπου και έπεσα από το γραφείο ρε φίλε.
    Γράφεις "και νομίζαμε ότι ο Καραμανλής ήταν ο χειρότερος!" σε μια σύγκριση που έκανες μεταξύ αυτού και του ΓΑΠ.

    ΄Δεν πας καλά. Σε κατάπιε ο βόθρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @tsaousa

    Επειδή είμαι βέβαιος ότι ούτε συμφέρον έχεις ούτε βαλτή είσαι, σου έχω εξηγήσει πάλι και πάλι ότι όσον αφορά στα πολιτικά είσαι απλώς ανυποψίαστη.

    Προσπάθησε να καταγράψεις τι έκανε ο κύριος Παπανδρέου τους τελευταίους επτά μήνες και τι θα έπρεπε να έχει κάνει. Επίσης αποτίμησε με το προικισμένο σου μυαλό πόσα τερατώδη και αδιάντροπα ψέματα είπε σε όλους μας.

    Ο κύριος Παπανδρέου είναι σαφώς - εκ των πραγμάτων - χειρότερος από τον κύριο Καραμανλή διότι εκείνος τουλάχιστον (από συγκυρία βέβαια και όχι από ποιότητα) δεν παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας στα διεθνή λαμόγια ούτε λειτούργησε ως χαμερπής λακές των Αμερικανοεβραίων, της κας Μέρκελ και όσων αυτή εκπροσωπεί.

    Τα κεντρικά και κύρια προβλήματα όμως είναι:

    (α) ότι και οι δύο είναι πουλημένα τομάρια που δεν νιάζονται όυτε για την χώρα ούτε για τον λαό της

    (β) ότι για κάποιους λόγους τους ψηφίζει ο κόσμος

    (γ) ότι δεν υπάρχει αριστερά στην Ευρώπη και παρεπόμενα στην Ελλάδα με αποτέλεσμα οι σταλτιμπάγκοι Παπανδρέοι και Καραμανλήδες να αλωνίζουν καταστρέφοντας την χώρα για τις δεκαετίες που έρχονται πειθόμενοι στις φωνές των κατάπτυστων αφεντικών τους.


    ΥΓ. Επειδή γλυκιά μου (το εννοώ) σου μιλάω μέσα από τον βόθρο, οπότε και θα ακούγομαι περίεργα, να μου πεις σε παρακαλώ τι δεν κατάλαβες να στο εξηγήσω και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σώπα ρε υποψιασμένε!
    Ότι έχεις πέσει σε μεγάλη λούμπα το υποψιάζεσαι καθόλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @tsaousa

    ... μάλλον όχι, υποψιάζομαι όμως ότι την στιγμή αυτή σε έχει καβαλήσει ο διάολος οπότε δεν μπορούμε να συζητήσουμε ... διαφορετικά θα μου έγραφες κάποιο επιχείρημα και δεν θα το γύριζες στην γκρίνια ...


    ο υποψιασμένος σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails