Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Όταν τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους (typhoon-typhoon.blogspot.com)


Όταν τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους


Ας δούμε λοιπόν τι έχουν να μας πουν τα επίσημα στοιχεία από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για τη διεθνώς πλέον γνωστή ως "Ελληνική Κρίση".

Κάρτα 1
Χρονοδιάγραμμα των Λήξεων Ομολόγων του Ελληνικού Κράτους
Περίπου 140 δις ευρώ χρέους θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Δηλαδή περίπου το 50% του συνολικού χρέους της χώρας. Αυτό και μόνο μπορεί να εξηγήσει πολλά.

Κάρτα 2
Οι ημερομηνίες λήξης των ελληνικών κρατικών ομολόγων μαζί με τα αντίστοιχα ποσά σε εκατ. ευρώ
Δηλαδή, αν το 2010 λέμε ότι έχουμε κρίση λόγω υψηλού χρέους, τότε το 2012 τι θα έχουμε? Φέτος πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν 19 δις ευρώ χρέους, ενώ το 2012 θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν 31 δις ευρώ !!!

Ίσως η μόνη μας ελπίδα είναι να επαληθευτεί το σενάριο της διάσημης ταινίας "2012"...

Κάρτα 3
Η χρονική μεταβολή των μέσων επιτοκίων δανεισμού και της μέσης διάρκειας των κρατικών ομολόγων

Αλήθεια, τι συνέβη από το 2005 μέχρι  και το 2008, ώστε τα επιτόκια δανεισμού να ξανασκαρφαλώσουν στο επίπεδο του 2002 ???

Κάρτα 4
Η χρονική μεταβολή των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Η πρώτη υποβάθμιση έγινε το 2009 με στοιχεία που διέθεταν οι οίκοι για το 2008. Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι η ελληνική οικονομία παρέμενε σε σταθερή εκτίμηση από το 2000, σχεδόν σε όλους τους διεθνείς οίκους.

Εμείς, παραθέτουμε τη φωτογραφία του αρμόδιου υπουργού οικονομικών για την επίμαχη περίοδο, ώστε να ερωτηθεί αν χρειαστεί...

Και τέλος, σε ποιους τελικά χρωστάμε ???

Κάρτα 5
Κάρτα 6

Τι βλέπουμε, λοιπόν, στις 2 προηγούμενες κάρτες? Ότι η Ελλάδα χρωστάει στους Βρετανούς (52%) και κατά πολύ λιγότερο στους Γάλλους (11%) και στους Γερμανούς (9%). Επίσης, βλέπουμε ότι χρωστάει  κυρίως σε ιδιωτικές τράπεζες (45%), κατά πολύ λιγότερο σε αμοιβαία κεφάλαια (19%) και ασφαλιστικές εταιρείες ή ιδρύματα (14%), ενώ χρωστάει ακόμα λιγότερα, δηλ. μόλις 5%, σε άλλα κράτη (δηλαδή στις κεντρικές τους τράπεζες).

Σε ποιους λοιπόν χρωστάει η Ελλάδα παραπάνω από τα μισά της χρέη? Μα σε ποιους άλλους??? Σε Βρετανούς τραπεζίτες. Σε ιδιωτικές τράπεζες που εδρεύουν στη Βρετανία και που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι θυγατρικές τραπεζικών κολοσσών από τις ΗΠΑ!!!


Εμείς παραθέτουμε μία οικογενειακή φωτογραφία του μεγάλου δανειστή μας
Rothschild Family

και εδώ τη σχέση της οικογένειας με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Παραθέτουμε, επίσης, ένα απόσπασμα από μία ιστορική ομιλία του Αβραάμ Λίνκολν:
The money powers prey upon the nation in times of peace and conspire against it in times of adversity. It is more despotic than a monarchy, more insolent than autocracy, and more selfish than bureaucracy. It denounces as public enemies, all who question its methods or throw light upon its crimes… As a result of the war, corporations have been enthroned and an era of corruption in high places will follow, and the money powers of the country will endeavor to prolong it’s reign by working upon the prejudices of the people until all wealth is aggregated in a few hands and the Republic is destroyed. – Abraham Lincoln

Οι δυνάμεις του χρήματος χρησιμοποιούν ως θήραμα το έθνος στην περίοδο της ειρήνης και συνωμοτούν εναντίον του στην περίοδο της αντιπαλότητας. Είναι πιο δεσποτικές από μια μοναρχία, πιο θρασείς από τη μονοκρατορία, και πιο εγωιστικές από τη γραφειοκρατία. Καταγγέλλουν ως δημόσιους εχθρούς, όλους αυτούς που εξετάζουν τις μεθόδους τους, ή ρίχνουν φως πάνω στα αδικήματά τους... Μέσα από τους πολέμους, οι εταιρείες έγιναν πανίσχυρες και εποχές διαφθοράς για τους υψηλά ιστάμενους πρόκειται να έρθουν. Οι  δυνάμεις του χρήματος στη χώρα θα προσπαθήσουν να παρατείνουν τη βασιλεία τους στηριζόμενες επάνω στις προκαταλήψεις των ανθρώπων, έως ότου όλος ο πλούτος αθροιστεί  σε μερικά χέρια και η Δημοκρατία καταστραφεί.

5 σχόλια:

  1. Eξαιρετικό ποστ! Και ενημερωτικό, και διαφωτιστικό, και γέλασα όταν είδα την 2η καρτέλα σε συνδυασμό με την εικόνα της ταινίας 2012...

    Νομίζω ότι έχει εξίσου μεγάλη σημασία να δει κανείς που είναι οι λήξεις των ομολόγων των τραπεζών...Εκεί να δεις πανηγύρια...

    Για την διάρκεια: θυμάμαι όταν πρώτη φορά είχαμε καταφέρει να εκδώσουμε 10ετη ομόλογα τι χαμός είχε γίνει!

    Για την γεωγραφική κατανομή κτλ νομίζω ότι δεν έχει σημασία γιατί πλέον το κεφάλαιο δεν έχει έδρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Greek Rider

    Έγραψα πριν από λίγο στον typhoon:

    [ Αν υπολογίσεις και Ελβετία μαζί με Ολλανδία τότε το ποσοστό του χρέους που ελέγχεται από ΗΠΑ είναι της τάξης του 60%. Αυτό είναι απολύτως συμβατό με τους ιδιόρρυθμους πολιτικούς και γεωστρατηγικούς συσχετισμούς που ταλανίζουν την χώρας μας.

    Μήπως η απροθυμία των Κινέζων και η αρνητικότητα των Γερμανών οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι κανείς από αυτούς δεν θέλει να διαταράξει μια ισορροπία δεκαετιών μπαίνοντας στα χωράφια των ΗΠΑ;

    Οι Ελλάδα ελέγχεται ακόμη από τους υπερατλαντικούς φαταούλες και φαίνεται ότι δεν υπάρχει συγκυρία ή λόγος για αλλαγή αυτής της κατάστασης. ]

    Φαίνεται ότι όλη αυτή η συζήτηση μας έφτασε στο σημείο να ανοίξουμε για τα καλά το ‘καπώ’ του καπιταλισμού και να εξετάζουμε με λεπτομέρεια την ‘μηχανή’ του, κάτι είναι και αυτό. Άλλωστε οι παλαιότεροι έλεγαν «η γνώση είναι δύναμη» :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το παράδοξο είναι ότι οι ίδιοι φαταούλες τώρα σκοτώνουν και τις ίδιες τις ΗΠΑ. Εντελώς αχάριστα, προσπαθούν να χτυπήσουν το ίδιο το αμερικανικό κράτος και το σύστημα του υγιούς καπιταλισμού προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Ξεχνώντας ότι τα λεφτά των φορολογουμένων ήταν αυτά που τους διέσωσαν όταν καταποντίζονταν το 2008, ξεχνώντας ότι καμία οικονομική οντότητα (ακόμα κι αν σε οικονομικό μέγεθος συγκρίνεται με κράτος) δε μπορεί να επιβιώσει αν δε βρει γη για να πατήσει!
    Δες και εδώ ένα απίστευτο άρθρο κατευθείαν από την καρδιά του παγκόσμιου καπιταλισμού, με τίτλο: "How to Stop Greedy Banks From Killing U.S. Capitalism"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α και κάτι ακόμα. Πολύ καλό αυτό που έγραψες: "Φαίνεται ότι όλη αυτή η συζήτηση μας έφτασε στο σημείο να ανοίξουμε για τα καλά το ‘καπώ’ του καπιταλισμού και να εξετάζουμε με λεπτομέρεια την ‘μηχανή’ του." Περιγράφεις, με απίστευτα όμορφο λογοτεχνικό τρόπο, το προσωπικό μου κίνητρο, που με έκανε κάποτε να ασχοληθώ με το financial engineering.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @typhoon

    Απαντώ έμμεσα στην επόμενη ανάρτησή μου ...

    Αν θες κοίτα το

    www.grsail.blogspot.com/2010/03/blog-post_09.html

    για δύο τρεις πολύ ενδιαφέρουσες θέσεις του J. Lanchester

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails