Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Το Ηνωμένο Βασίλειο τρίζει ...


Επειδή έχω την εντύπωση - και μακάρι να διαψευστώ - ότι σύντομα πολλοί θα συνειδητοποιήσουν πως το πραγματικό πρόβλημα για την Ευρώπη και τον κόσμο δεν είναι τόσο η Ισπανία ή η Ελλάδα κλπ αλλά το υπερήφανο (κακώς) Ηνωμένο Βασίλειο, σκέφτηκα να μεταφράσω δύο αποσπάσματα από το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του John Lanchester "The Great British Economy Disaster" που υπάρχει εδώ. Εγώ το βρήκα στο νέο blog youpayyourcrisis.

[ … υπάρχει ένας επί πλέον παράγοντας που περιπλέκει τα πράγματα αυτή την φορά, είναι η ποσότητα ‘καυσίμου’ που η κυβέρνηση (σμ. Του Ηνωμένου Βασιλείου) έχει προσφέρει στην οικονομία. Τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικό πρωτόγνωρο χαμηλό και η κυβέρνηση έχει ξοδέψει 200 δισεκατομμύρια λίρες σε μια προσπάθεια ‘ποσοτικής’ επέμβασης με τον να αγοράσει από τον εαυτό της αγαθά χρησιμοποιώντας ιδεατό (σμ. virtual) χρήμα. Εμφανίζουμε ένα έλλειμμα ρεκόρ που φτάνει το 12,8 % του ΑΕΠ – αυτό είναι απλώς η διαφορά μεταξύ αυτού που η κυβέρνηση εισπράττει και αυτού που ξοδεύει. Αυτό είναι χειρότερο από της Ελλάδας. Κατά το 2008-9 είχαμε μεικτό (σμ. δημόσιο) χρέος που έφτανε το 55% του ΑΕΠ, το 20010-11 θα έχουμε 82%. Σε απλά Αγγλικά βυθιζόμαστε στο χρέος με μια πρωτοφανή ταχύτητα και έχουμε δημιουργήσει χρέη που δεν είχαμε πλησιάσει ποτέ σε καιρό ειρήνης. Το γκάζι είναι τέρμα και η βελόνα δείχνει κόκκινο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να επιβραδύνουμε. Όμως κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πώς να κάνει κάτι τέτοιο αφού δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν … ]

[ … λοιπόν τι θα γίνει με το νομικό πλαίσιο ; Η ιδεώδης λύση θα ήταν αν κάποιος είχε μια μοναδική ιδιοφυή ιδέα πώς ώστε μα μαγικό τρόπο να κάνει τις τράπεζες ασφαλείς – με την έννοια να μπορούν να χρεοκοπούν με ασφάλεια (σμ. χωρίς να θίγεται η αγορά και να καταστρέφεται η οικονομία). Ο Hank Paulson ο τελευταίος Υπουργός Οικονομικών του Bush το έθεσε ορθά :

Για να αντιμετωπίσουμε την αντίληψη ότι μερικοί μηχανισμοί είναι πολύ μεγάλοι για να χρεοκοπήσουν, πρέπει να βελτιώσουμε τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας ώστε είναι δυνατόν να διευκολύνουμε την ομαλή πτώχευση ενός μεγάλου και περίπλοκου οικονομικού μηχανισμού. Το πραγματικό ζήτημα δεν είναι ότι μια Τράπεζα ή άλλος οικονομικός μηχανισμός είναι πολύ μεγάλος και πολύ διασυνδεμένος (σμ. με την  υπόλοιπη οικονομία) για να πτωχεύσει αλλά ότι είναι πολύ μεγάλος και πολύ διασυνδεμένος για να μπορέσει να ρευστοποιηθεί γρήγορα. Σήμερα τα εργαλεία μας είναι περιορισμένα …]

7 σχόλια:

  1. το πρόβλημα όπως σιγά-σιγά θα καταλάβουμε όλοι
    είναι οι μανδαρίνοι και τα lobby της ΕΕ...
    όλοι οι υπόλοιποι είναι απλώς οδοντόκρεμες..;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Grsail,

    ήδη οι "αγορες" εχουν βαλει τη βρετανια στο ματι. Ειδες την 48-ωρη απεργια χθες;

    Παντως αυτοι με το να υποτιμησουν τη λιρα εχουν καποια δυνατοτητα να ξεφυγουν, εστω προσωρινα. Ακομα δεν τους εχει χτυπησει κατακεφαλα η κριση. Ερχεται ομως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @bbimbo

    Συμφωνώ βέβαια, υπάρχει μια δράκα πανίσχυρων Ευρωπαίων που στο όνομα του κοντόφθαλμου κέρδους (ή και άλλων περισσότερο σκοτεινών) προτεραιοτήτων συνειδητά αντιμάχονται και επιβραδύνουν την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @cynical,

    Έχουν βέβαια το εργαλείο τη υποτίμησης αλλά δεν είναι τόσο απλή η χρησιμοποίησή του. Όμως το περισσότερο σοβαρό πρόβλημα είναι τι θα συμβεί στο επιβαρυμένο Δυτικό οικονομικό οικοδόμημα λόγω της ιδιαίτερα εκτεταμένης, περίπλοκης και ισχυρότατα διασυνδεμένης Βρετανικής οικονομίας … και μη χειρότερα να λέμε …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ελεγχόμενη πτώχευση των επιχειρήσεων είναι μία έξοχη ιδέα. Χρηματοδοτείς θέσεις εργασίας που θα απορροφήσουν το εργατικό δυναμικό που πρόκειται να μείνει στο δρόμο και αναλαμβάνεις ως κράτος την επιχείρηση για να την κλείσεις ομαλά (μέσα σε ένα εξάμηνο το πολύ).
    Έτσι, αποδίδεις τα δίκαια. Ο παίκτης επιχείρηση τιμωρείται για τις επιλογές του, ενώ αυτοί που δε φταίνει (εργαζόμενοι) απορροφούνται αλλού. Ταυτόχρονα διασφαλίζεις ομαλή παύση εργασιών για να μην προκληθούν έμμεσες επιπλοκές από το διασυνδεδεμένο σύστημα.
    Έξοχη ιδέα από το 2008, την οποία εμπόδισαν τα παπαγαλάκια που ήθελαν να φάνε το κρατικό χρήμα μέσα στις χρεωκοπημένες επιχειρήσεις τους. Ποτέ μην πιστεύετε αυτά που ακούτε. Εξετάστε προσεκτικά ποιος τα λέει και τι συμφέροντα εξυπηρετεί.
    Και επί του παρόντος το ίδιο παιχνίδι παίζεται σήμερα από τα παπαγαλάκια για τα spreads των ελληνικών ομολόγων. Ενημερωθείτε και προσέξτε!!
    Δεν είναι οτιδήποτε όμορφο ακούμες υπερ μας και οτιδήποτε άσχημο κατά. Εξαρτάται ποιος το λέει και τι θέλει να πετύχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @typhoon

    Το ομαλό κλείσιμο, ιδίως όσον αφορά στις Τράπεζες και τους Χρηματιστικούς μηχανισμούς που ‘το παίζουν’ πολύ μεγάλοι για να κλείσουν, δεν αρκεί. Το εντελώς βάρβαρο φαινόμενο όπου το 50% του Παγκόσμιου πλούτου (άρα και πολιτικής ισχύος) ανήκει στο 2% του Παγκόσμιου πληθυσμού, πρέπει να απαλειφθεί, διαφορετικά απλώς οδηγούμαστε την γενικευμένη δυστυχία και στον ολοκληρωτισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @grsail
    Κανείς δεν είναι τόσο μεγάλος που να μπορεί να αψηφήσει το 1 τρισ. που έδωσε το αμερικανικό κράτος για τη σωτηρία των "ελεεινών"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails