Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Nobel στην Herta Müller – Τα ‘λευκά’ βραβεία


Τα ραμόλιρα του βραβείου Nobel, εκτός που βράβευσαν (δια του τρία) κάτι άλλα ραμόλιρα για μια ανακάλυψη στην Φυσική που έγινε πριν από σχεδόν 50 χρόνια !! (σχετική ανάρτηση εδώ), αποφάσισαν να εκφράσουν τον ασυγκράτητο αντικομουνισμό τους δίνοντας το βραβείο Nobel λογοτεχνίας στην κυρία Herta Müller.

Δικά τους είναι τα βραβεία και όπου θέλουν ας τα δώσουν, αλλά μετά τα Nobel ειρήνης σε διάφορα (αιμοσταγή καμιά φορά) γεράκια, τα τωρινά επιβεβαιώνουν πλέον πλήρως και αμετάκλητα ότι αυτός ο θεσμός του Nobel που θα μπορούσε πράγματι να είναι παγκόσμιος θετικός θεσμός αναφοράς, έπαψε να εμπεριέχει ουσία και κύρος !
.

10 σχόλια:

  1. μααα.... δεν είχε ποτέ..!!!!!!!
    ή επειδή πήρε νόμπελ
    ο ηλιος ο ηλιάτερος
    και οι πέτρες του ελύτη
    απέκτησε αυτό που του έλειπε...????
    κύρος δηλαδή..:-)))))

    υγ. η κυρία Χέρτα Μύελλερ (Herta Müller)εκτός από κόρη γαλονά/καραβανά των SS δεν είχε τίποτ' άλλο εξαιρετικό στην αυτοβιογραφία της....
    εκτός από μιά ντουζίνα
    προδωμένους άραβες(σύριους/παλαιστίνιους..???)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @B.Bimbo
    ... για να μην ξεχνιώμαστε ... :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή όλοι εδώ τρέφουμε ανάλογα αισθήματα για αυτή την απονομή, σας προσκαλώ στο μπλογκ μου όπου το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2009 απονέμεται στον Αφρικανό Ngũgĩ wa Thiong'o:
    Όταν ο Ngũgĩ wa Thiong'o πήρε το βραβείο Νόμπελ, δηλαδή σε ένα κόσμο αλλιώτικο

    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Πόλυ Χατζημανωλάκη
    ... όπως το έγραψα ... φιλόξενα και δροσερά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα GRSAIL
    "επεσα" επνω στο site σου λογω σερφαρισματος για την Herta Muller.

    Με ολο τον σεβασμο , ειστε πολυ αδικοι και φοβαμαι ανενημερωτοι τοσο για την συγγραφεα και το λογοτεχνικο της εργο , οσο και για τις συνθηκες στις οποιες εζησε.

    ( Πιστεψτε με , εχω την ιδια απεχθεια για τα SS οπως κι εσεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ανώνυμος

    Καλησπέρα,

    Δεν θα είχα αντίρρηση, αλλά όπως προσπάθησα να υπονοήσω, το βραβείο έχει (μάλλον θα μπορούσε να έχει) ιδιαίτερη συμβολική σημασία σε παγκόσμιο επίπεδο … φοβάμαι ότι υπήρχαν πολύ καλύτερες επιλογές όπως και για το Φυσικής αλλά και για το Ειρήνης βέβαια … κρίμα ! Η πραγματική απώλεια εδώ είναι η αυτοακύρωση ενός – κατά τα άλλα – ευγενικού θεσμού …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημερα !

    Χαιρομαι που θεωρεις οτι το Νομπελ πρεπει να εχει "ιδιαίτερη συμβολική σημασία σε παγκόσμιο επίπεδο " γιατι φετος, στην λογοτεχνια , εγινε ακριβως αυτο.

    Το εργο της Μυλλερ εμπνεεται απο την καταγωγη της ως μελους μιας μικρης, αλλα ταλαιπωρημενης κοινοτητας Γερμανοφωνων της δυτικης Ρουμανιας , κατι αναλογο των Οιγουρων που κανεις δεν ειχε ακουσει πριν τα επεισοδια .

    Το βραβειο της αποδιδεται, γιατι εδωσε "φωνη στους στερημενους " και τετοιοι υπαρχουν πολλοι ανα τον κοσμο ,που αλλους ξερουμε καλα ,πχ.τσετσενους και αλλους αγνοουμε παντελως.

    Ειναι προς τιμη λοιπον της επιτροπης , που ανασυρει μια αγνωστη συγγραφεα ,και κρατωντας πολυ υψηλα τον πηχυ της λογοτεχνικης αξιας , την βραβευει και διαδιδει την "φωνη των στερημενων" σε ολο τον κοσμο !

    Διαβαστε οταν κυκλοφορησουν τα βιβλια της ! Θα χαρειτε πολυ και θα νιωσετε οτι δεν εχουν χαθει ολα στην επιτροπη των Νομπελ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Ανώνυμος 10:27

    Σε εποχές όπου μεγάλα τμήματα του πληθυσμού υποφέρουν από την αναλγησία και την απληστία της Δύσης (εγγύς Ανατολή αλλά κυρίως Αφρική) αλλά παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να παράγουν πνευματικό έργο, η υπεραιωνόβια αλλά και υπερσυντηρητική επιτροπή του βραβείου είχε πολλές (πάρα πολλές) επιλογές ώστε να διαφυλάξει τον ευγενικό συμβολισμό του βραβείου καθ’ αυτού.

    Η συγκεκριμένη επιλογή απλώς συδαυλίζει τα ενοχικά σύνδρομα της Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας σχετικά με την πρόσφατη ιστορία τους και έρχεται να συμπληρώσει κατάπτυστα πρόσφατα ‘πολιτικά’ φαινόμενα όπως η συλλήβδην καταδίκη του Φασισμού και του Κομμουνισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (!), η προσπάθεια σπίλωσης της εξέγερσης του 1968 που δήθεν προκλήθηκε από ‘ανατολικούς πράκτορες’ κλπ κλπ.

    Ειδικά μετά την βράβευση των ραμόλιρων φυσικών λες και τα τελευταία εξήντα (60!) χρόνια δεν έγινε τίποτα το σοβαρό στον τομέα της Φυσικής (άλλος ‘συμβολισμός’ αυτός!) αλλά και την see-through βράβευση του Μπάρακ Χουσεϊν Ομπάμα, ο συμβολισμός χάθηκε … το κύρος καταβαραθρώθηκε … κρίμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο κοσμος δεν ειναι απολυτα δικαιος αγαπητε GRSAIL.

    Προφανως θα υπηρχαν και καλυτερες επιλογες !

    Συγχαρητηρια παντως για το site σου. Θα το παρακολουθω κι ας διαφωνουμε !

    Κωνσταντινα .( ενοχλητικο το ανωνυμος αλλα ευκολια )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Κωνσταντίνα

    Ευχαριστώ για τα θετικά σχόλια, ευπρόσδεκτη - φυσικά - να παρακολουθείς το blog :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails