Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Μουσείο Ελλήνων xριστιανών...


Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ, Ελευθεροτυπία 24 Ιουλίου 2009

Λογοκρισία, κατόπιν απαίτησης μελών της Ιεράς Συνόδου, σε βίντεο του Κώστα Γαβρά, που προβάλλεται έξω από την αίθουσα του Παρθενώνα και δείχνει ρασοφόρους να καταστρέφουν μετόπες του Φειδία.

Το επίμαχο κομμάτι (ανιμέισιον) στο βίντεο του Κώστα Γαβρά, διάρκειας 1,5 λεπτού, που λογοκρίνεται για να «μη σκανδαλίσει και διχάσει», σύμφωνα με το ΥΠΠΟΚατ' απαίτηση μελών της Ιεράς Συνόδου θα κοπεί το βίντεο που προβάλλεται στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου παρουσιάζονται χριστιανοί φορώντας σκουρόχρωμα ράσα να σκαρφαλώνουν στις μετόπες του Παρθενώνα και να λαξεύουν τα φειδιακά ανάγλυφα.

Την απόφαση αυτή έλαβαν από κοινού ο υπουργός Πολιτισμού (!) Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του Μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή, έπειτα από έντονη αντίδραση επισκόπων. «Το μουσείο δεν διχάζει ούτε σκανδαλίζει», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Το επίμαχο κομμάτι, διάρκειας 1,5 λεπτού, που «ψαλιδίζεται» «για να μη σκανδαλίσει και διχάσει», προέρχεται από ένα φιλμάκι (ανιμέισιον) του Κώστα Γαβρά για την ιστορία της Ακρόπολης και των μνημείων της που είχε προβληθεί κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στη Νέα Υόρκη.

Ολόκληρη η ταινία, συνολικής διάρκειας 13 λεπτών, παρουσιάζει το οικοδομικό πρόγραμμα του Περικλή μετά τους Περσικούς πολέμους και εστιάζεται στον Παρθενώνα, δείχνοντας τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά του στοιχεία, τον γλυπτό διάκοσμο και τη θέση που είχε μέσα στο ναό το λατρευτικό άγαλμα της θεάς Αθηνάς.

Στη συνέχεια αναφέρεται στην ιστορία του μνημείου διά μέσου των αιώνων, όπου ο ναός γνώρισε πολλές περιπέτειες και καταστροφές. Από τους Ερουλους, που το 267 μ.Χ. τον έκαψαν, προχωρούν στην αφήγηση δείχνοντας την απολάξευση των αναγλύφων κατά τα παλαιοχριστιανικά χρόνια, όπου έγιναν κι άλλες ζημιές σε γλυπτά. Τότε αναφέρεται ότι έπεσε κι έσπασε ο Ποσειδώνας.

Γίνεται αναφορά στις μετατροπές του μνημείου σε εκκλησία της Παναγίας της Αθηνιώτισσας, σε εκκλησία λατινικού δόγματος από τους Φράγκους μετά την Δ' Σταυροφορία, σε μουσουλμανικό τέμενος και σε πυριτιδαποθήκη των Οθωμανών, που είχε συνέπεια τον βομβαρδισμό του Παρθενώνα από τα στρατεύματα του Μοροζίνι (1687). Το βίντεο καταλήγει στη λεηλάτηση του μνημείου από τον Ελγιν.

Στην επικοινωνία που είχαμε χθες με τον κ. Παντερμαλή, μας επιβεβαίωσε ότι θα αφαιρεθεί το κομμάτι που δείχνει να ανεβαίνουν χριστιανοί σε σκάλα πάνω στο μνημείο και να καταστρέφουν τις μετόπες. Θα παραμείνει όμως αυτούσιο το κείμενο που αφηγείται τα ιστορικά γεγονότα, μας είπε. Ο λόγος είναι γιατί «κάποιους αυτή η σκηνή τους ενόχλησε», «όπως κάποιους άλλους μπορεί να ενοχλήσει μια μαγική σφαίρα που εκθέτουμε, η οποία βρέθηκε στις υπώρειες της Ακρόπολης».

Αρχικά, ο πρόεδρος του Μουσείου μάς είχε πει ότι το γεγονός το πληροφορήθηκε από δημοσίευμα εφημερίδας και θεωρεί την αντίδραση υπερβολική. Δεν έλαβε ο ίδιος ποτέ καμία έγγραφη διαμαρτυρία από ιεράρχη, από την Ιερά Σύνοδο ή από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος δεν έχει δει το βίντεο. Ο κ. Ιερώνυμος είχε επισκεφθεί το μουσείο πριν από τα εγκαίνιά του και είχε μιλήσει στη διάρκεια μιας Ημερίδας για την Αρχαιοκαπηλία. Στα επίσημα εγκαίνια του μουσείου έλειπε σε προγραμματισμένο ταξίδι στην Αλεξάδρεια, γι' αυτό δεν παρέστη στον αγιασμό που τελέσθηκε την πρώτη ημέρα των τετραήμερων εγκαινίων.

Θυμίζουμε πως ο κ. Ιερώνυμος έχει σπουδάσει, εκτός από Θεολογία, Αρχαιολογία και είναι περίεργο να θέλει να αποσιωπήσει ένα πασίγνωστο ιστορικό γεγονός όπως αυτό της απολάξευσης των μετοπών κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο. Αλλωστε τα ίδια τα γλυπτά στην περίφημη αίθουσα του Παρθενώνα είναι αψευδείς μάρτυρες αυτού του γεγονότος. Προς τι λοιπόν αυτή η προσπάθεια αλλοίωσης της ιστορίας; *
.

8 σχόλια:

  1. Κόβουν και ράβουν ό,τι θέλουν και όπως το θέλουν. Και αν βάζουν χέρι στον Παρθενώνα (με γάντι ή χωρίς) κατά πως τους συμφέρει, φαντάσου πώς μπορεί να βλέπουν όλους εμάς τους υπόλοιπους που απλώς διαμαρτυρόμαστε για τις βαρβαρότητές τους. Μας έχουν χεσμένους (δημοκρατικότατα) με τις ευλογίες των σεμνών και ταπεινών ψηφοφόρων τους καθώς και του θεού τους. Ο Παπαδόπουλος και ο Πατακός μπροστά τους, μοιάζουν με την Πίπη τη Φακιδομύτη.

    Δες μόνο το βλέμμα του Σαμαρά. Βλαστημάει την ώρα και τη στιγμή που γεννήθηκε για να δύναται να είναι μόνο υπουργός του Καραμανλή, που με τη σειρά του βλαστημάει την ώρα και τη στιγμή που γεννήθηκε για να δύναται να είναι πρωθυπουργός μόνο της Ελλάδας. 'Οσο για το βλέμμα του Δένδια (που τυγχάνει να τον βλέπω παραδίπλα σε μια φωτογραφία από την λίστα των ιστολογίων σου) αυτός νομίζει πως είναι στρατάρχης των πλέιμο-μπίλ. Δεν θα υπάρξει ιστορία για όλα αυτά τα διανοητικά σύνδρομα. Ακόμα και η ιστορία, θα κλείνει τα μάτια μπροστά σε τέτοια απόγνωση. Τώρα... ας τους να χαίρονται. Σκάβουν απλώς τον ιστορικό τους λάκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ανώνυμος
    Δεν θα διαφωνήσω βέβαια, αλλά έχω μία ανησυχία μήπως σκάψουν και τον ιστορικό λάκο ... υμών των υπολοίπων :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμας δεν μας σκάβουν τον ιστορικό λάκο... μας σκάβουν απλώς το λάκο:-) Αλλά μην ανησυχείς. Θα γίνουν εκλογές και τουλάχιστον θα μπορούμε να έχουμε έναν πράσινο λάκο. Σοσιαλιστικό. Αν έβγαινε το κουκουε, θα είχαμε λάκο τιμημένο, αν εβγαινε ο Σύριζα, ο λάκος θα γινόταν ροζ κι αν εβγαινε ο λάος θα είχαμε απόπατο. Σε καθε περίπτωση πάντως, τα δικαιώματά μας στο λάκο, κανείς δεν θα μας τα στερούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ανώνυμος
    Προσπαθώ από το πρωϊ γράφοντας σχόλια σε 'μαύρα' blogs άλοτε ευγενικά και πετυχημένα και άλοτε άκομψα και επιθετικά (έως και υβριστικά ... τύπου troll !) να ανοίξω έναν πραγματικό διάλογο. Έτσι για να δοκιμάσουμε όλοι τις δημακρατικές μας αντοχές και τα επιχειρήματά μας. Κατάφερα να κάνω κάτι μόνο σε μία περίπτωση οπότε προέκυψε και η τελευταία ανάρτηση ! Πραγματικά δεν ξέρω αν ήταν μόνο μια εμπνευση της στιγμής ή κάτι με πραγματική σημασία ... θα δείξει :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μιας και εδώ βλέπω φωτογραφία.. Εχμ.. Αμφιβάλλω αν ανέβαιναν ποτέ ρασοφόροι να γκρεμίσουν το κτήριο!... Δεν βολεύουν τα ρούχα βρε παιδιά, και ειδικά μαύρα μες τη σκόνη θα γίνονταν χάλια! Σιγά μην πήγαινε κανένας Ρασοφόρος να κάνει αυτή την δουλειά!

    Παρότι έχω ήδη σχολιάσει κι εδώ: http://www.tvxs.gr/r123795

    πιστεύω ότι το animation ως είναι, είναι λάθος και τουλάχιστον θα έπρεπε να ζητηθεί να αλλαχθεί! Ναι μεν το βίντεο θέλει να δείξει πως το κάναν Χριστιανοί, αλλά ο τρόπος που απεικονίζεται είναι «εκφραστικά» λάθος. Και επειδή ειδικά το βίντεο παίζεται στο μουσείο της ακρόπολης εκφράζοντας την ιστορία, νομίζω ότι στην τελική δεν υφίσταται θέμα λογοκρισίας, αφού αποτυπώνει την ιστορία με λάθος «οπτική έκφραση».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ύστερα από νεότερα γεγονότα παραθέτω νέες απαντήσεις μου και απόψεις περί του θέματος:

    http://www.tvxs.gr/r123986

    http://area51gr.blogspot.com/2009/07/blog-post_9153.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @area51

    "πιστεύω ότι το animation ως είναι, είναι λάθος και τουλάχιστον θα έπρεπε να ζητηθεί να αλλαχθεί! Ναι μεν το βίντεο θέλει να δείξει πως το κάναν Χριστιανοί, αλλά ο τρόπος που απεικονίζεται είναι «εκφραστικά» λάθος"

    Ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης - για την οποία έχω ήδη εκφράσει πλήρως την άποψή μου - δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω με το συγκεκριμένο τμήμα του σχολίου σας !

    Θα προτιμούσα να φαίνονται σοβαρότερα, ξαστερότερα και πληρέστερα αυτοί που διέπραξαν τον βανδαλισμό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @area51

    Διάβασα τις δύο παραπομπές σας. Συμφωνώ ως προς το γελλοίο της συμπεριφοράς των υπευθύνων πολιτικών και πλιτιστικών μας 'ηγετών' !
    Δεν θα μπορούσα όμως να άρω με την δική σας ευκολία το γεγονός της πραγματοποιηθείσας λογοκρισίας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails