Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Η Φυσική ως νοητική άσκηση και ως θεώρηση του Κόσμου


Με αφορμή μιά πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που γίνεται τώρα στο portal της εκπομπής Ανιχνεύσεις (ΕΤ3) ήθελα να πω ότι η σύγχρονη Φυσική και οι διάφορες προσεγγίσεις της ‘αιχμής’ της, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να λύσουν την αντίθεση ανάμεσα στα θεωρητικά μοντέλα και την απλή αλλά _πηγαία_ ανθρώπινη διαίσθηση.

-πχ1. Η έννοια της απειρίας των αποστάσεων και της παρεπόμενης απομόνωσης του Είδους σε ένα - στην ουσία - απειροελάχιστο τμήμα του Σύμπαντος ΔΕΝ συμβαδίζει με την ανθρώπινη διαίσθηση. Υποπτεύομαι ότι δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να έχει πραγματικά ενστερνιστεί μια τέτοια αρχή που (προς το παρόν) προκύπτει από το ανυπέρβλητο e=mc(2).

-πχ2. Η κλασική αντίληψη του Big Bang με την παραδοχή της σημειακής απειρίας ή του singularity που στην ουσία επιβάλλει μια στρεβλή θεώρηση της ιστορίας του Σύμπαντος το οποίο αρχίζει κυριολεκτικά από το “μη είναι”, έρχεται επίσης σε αντίθεση με την ανθρώπινη διαίσθηση.

-πχ3. Η συνεχής διαστολή του Σύμπαντος, που αναγκαστήκαμε να την υποστιρίξουμε με στραμπουληγμένες έννοιες και θεωρητικές κατασκευές όπως “σκοτεινή ύλη” και “σκοτεινή ενέργεια”, και που καταλήγει στο ‘τίποτα’, δηλαδή σε μια ‘σκοτεινή και παγωμένη έρημο’, έρχεται επίσης σε αντίθεση με την ανθρώπινη διαίσθηση.

Πως άραγε απαντά σε αυτές τις θεμελιώδεις ‘αντιθέσεις’ η σύγχρονη φυσική ; Το ρωτώ διότι υποστηρίζω ότι η διαίσθησή μας (πλαισιωμένη βέβαια από τις αισθήσεις, τα μαθηματικά και το πείραμα) αποτελεί την βάση αλλά και η κινητήρια δύναμη της επιστήμης μας !

[ και αφού μιλάμε, ή θα έπρεπε :-)) , και για βιβλία το καλοκαίρι : «Οι Υπνοβάτες», Άρθουρ Καίσλερ ]
.

8 σχόλια:

  1. νομίζω ότι η "σύγχρονη φυσική" του e=mc(2)...
    ακολουθεί τα σκοτεινά τούνελ της θεογονίας,
    και το αποτέλεσμα θα είναι ΟΔΥΝΗΡΟΝ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουν κι άλλες αρχές της Φυσικής που δεν έχουμε κατανοήσει.

    Η δράση-αντίδραση π.χ. Αν την είχαμε κατανοήσει, δεν θα είχαμε τόσο προκλητική άγνοια για τα επακόλουθα των πράξεών μας.

    Την αρχή της εντροπίας, επίσης. Αν την είχαμε αντιληφθεί, θα ξέραμε σε τι είδους ισορροπία οδηγείται ένα σύστημα και θα ήμαστε πιο cool στη συμπεριφορά μας.

    (Χτύπησες ευαίσθητη χορδή grsail. Συμμετείχα το 1995 σε Ολυμπιάδα Φυσικής στην Κανμπέρα και τα νοήματα που περιέχει αυτή η επιστήμη τα λατρεύω!)

    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @B.Bimbo
    .. καμιά φορά ή οδύνη είναι παράπλευρη συνέπεια της έρευνας, δεδομένου ότι η αλήθεια είναι ενίοτε οδυνηρή :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ikor
    Είναι πράγματι γοητευτική ως κλαδος επιστημονικός γιατί περικλείει μεγάλο μέρος της ανθρώπινης γνώσης και γιατί λειτουργεί -πλέον- και ως βάση για την φιλοσοφία ... η αρχή της εντροπίας είναι ίσως από τις πλέον σκοτεινές και δυσεξήγητες νοητικές κατασκευές.

    Η ανθρώπινη συμπεριφορά πάντως επέχει πολύ από το να έρθει σε αρμονία με το Σύμπαν ... υποφέρει από κβαντικές διακυμάνσεις :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΗΔΕΝ ΕΚ ΤΟΥ ΜΗ ΟΝΤΟΣ ΓΙΝΕΣΘΑΙ
    ΜΗΔΕ ΕΙΣ ΤΟ ΜΗ ΟΝ ΦΘΕΙΡΕΣΘΑΙ
    είπε ο Αναξαγόρας και 2500 χρόνια μετά ο Αϊνστάιν μίλησε για το πεπερασμένο αλλά χωρίς πέρατα σύμπαν και θα συνδέσει την ύλη με τον χώρο και τον χρόνο.
    Και μιας και αναφέρθηκες στην διαίσθηση
    ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ ΔΙΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΥΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟΝ ΟΥΚ ΑΝ ΕΜΒΑΙΗΣ
    Δηλαδή,κατά τον Ηράκλειτο,δεν μπορείς να περάσεις δύο φορές τον ίδιο ποταμό διότι έχουν τρέξει νέα νερά και τον έχουν αλλάξει.
    Όπως ο ποταμός,έτσι οι γνώσεις και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε.

    ΥΓ.μην θεωρήσεις ότι ξέρω αρχαία ή φυσική,απλά ρίχνω μια ματιά σε ότι πέσει στην αντίληψή μου,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπερα @Grsail

    πραγματικα δεν περιμενα να δω κιαυτο!! Τον Lee Smolin απο το Perimeter Instιtute να εχει τυπώσει και μπλουζάκι ζητωντας support για τη θεωρια του (Quantum gravity loop Theory), ανταγωνιστικη της θεωριας χορδων, που μονοπωλει το χωρο καπως πραξικοπηματικα. Σαν να προκειται μια θεωρια να επικρατήσει αναλογα με τα donations που δεχεται ή τους φιλους που προσελκυει στο facebook! Μαλλον θα το εκανε ο Σμολιν για πλακα...

    Τα μοντελα στηνονται λιγο πολυ απο διαισθηση. Οχι με την εννοια της ενόρασης αλλα σαν αποτελεσμα μιας συσσωρευμενης εμπειριας, η οποια, χωρις να μπορεις να την εντοπισεις σου δειχνει ενα συγκεκριμενο δρομο που πρεπει να εξερευνησεις.

    Ολες οι θεωριες κινουνται με υποθεσεις. τετοιες ειναι και η σκοτεινη υλη και η σκοτεινη ενεργεια, η εισαγωγη των οποιων βοηθαει στην εξηγηση καποιων φαινομενων, οπως μεταβολη του νομου της βαρυτητας με την αποσταση (δηλ. το χρονο). Η φυση της κοσμολογιας ειναι τετοια που επιδεχεται τα πιο εξωφρενικα σεναρια. Αλλα τιποτε στη φυσικη δεν εγκαθισταται χωρις πρωτα να περασει απο αυστηρο ελεγχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @tikos
    Το νόημα της ανάρτησης ήταν ακριβώς αυτό, ότι παρ’ όλες τις προσπάθειες ΙΣΩΣ δεν έχουμε καλύψει και τόσο μεγάλη απόσταση σε σχέση με την αρχαία φυσική !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @cynical
    Δεν ξέρω αν τύπωσε πράγματι μπλουζάκια (απίθανο μου φαντάζει) αλλά εγώ τα βρήκα στο δίκτυο και δεν έχασα την ευκαιρία να υπογραμμίσω με κάποιο τρόπο την (ανώδυνα ή μη) φαιδρή πλευρά του πράγματος :-)

    Το ζήτημα της 'συλλογικής διαίσθησης' που έθεσα δεν είναι τετριμμένο ούτε μπορεί να παρακαμφθεί με απλό τρόπο.

    Προσπάθησα να εκφράσω με την ανάρτηση ότι ο μέσος άνθρωπος κατανόησε το Νεύτωνα, αντιλήφθηκε σε κάποιο βαθμό τον Αϊνστάιν και τώρα περιμένει κάτι καινούργιο που ΔΕΝ έρχεται !

    Τα τρία σημεία ασυμφωνίας που έθεσα είναι πραγματικά.

    Η ανυπομονησία είναι το μόνο που δέχομαι να χρεωθώ !
    [ Άντε ... τον Οκτώβρη επαναλειτουργεί το CERN :-) ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails