Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ! ΤΩΡΑ ! (Μίκης Θεοδωράκης)


Από το περιοδικό ΡΕΣΑΛΤΟ

ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΕΝ ΟΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ 60η ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Δεν ξέρω πώς ηχεί στα αυτιά των άλλων λαών της Ευρώπης η λέξη «ΝΑΤΟ», όμως στα αυτιά του ελληνικού λαού ακούγεται σαν κατάρα. Γιατί σημαίνει ξένες επεμβάσεις, εμφύλιο πόλεμο, εθνικές καταστροφές, αστυνομοκρατία, δικτατορία και εθνική αιμορραγία λόγω των υπέρογκων οικονομικών δαπανών που η Ατλαντική Συμμαχία μας επιβάλλει σε βάρος της οικονομικής και της κοινωνικής μας ανάπτυξης και ευημερίας.

Στην ουσία το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα πειθήνιο όργανο στη διάθεση της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής , υπεύθυνο για τα χιλιάδες ανθρώπινα θύματα και τις αμέτρητες καταστροφές με στόχο αθώους λαούς στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στην Γάζα. Ένας μηχανισμός πολέμου που επιμένει να διατηρεί την οικουμένη σε ζώνες καλές και κακές και σε λαούς Α και Β κατηγορίας με όπλο την αναζωπύρωση του μίσους και της διχόνοιας.

Σήμερα με τη βαθειά οικονομική κρίση που βυθίζει με γρήγορους ρυθμούς σε χάος την υπερδύναμη και τους δορυφόρους της, καταντά γελοία και επικίνδυνη η διατήρηση αυτού του κολοσσιαίου μηχανισμού που απορροφά δισεκατομμύρια Ευρώ εν ονόματι ενός κοινωνικού και οικονομικού συστήματος που βρίσκεται σε πλήρη διάλυση.

Πώς είναι λοιπόν δυνατόν, αυτοί οι δήθεν «ανώτεροι» λαοί που αποτελούν το ΝΑΤΟ να εξακολουθούν να διατείνονται ότι εκπροσωπούν τον ελεύθερο και γι’ αυτό «ανώτερο» κόσμο με το δικαίωμα να τιμωρούν τους «κατώτερους» λαούς για να τους επιβάλουν το σύστημά τους; Και ποιο σύστημα; Της άγριας εκμετάλλευσης και της θεοποίησης του Χρήματος που σήμερα τους καταδικάζει σε στρατιές ανέργων και αύριο πεινασμένων και εξαθλιωμένων εργαζομένων;

Δεν φταίνε όμως μόνο οι εξουσιαστές, οι ολιγάρχες και οι πολιτικοί και στρατηγοί που τους στηρίζουν αλλά φταίνε και οι λαοί που τους ανέχονται. Πού είναι τα συνδικάτα; Πού είναι τα φλογερά νιάτα; Πού είναι οι στρατιές των εργαζομένων που ειδικά γι’ αυτούς έφτασε ήδη η ώρα της μεγάλης δοκιμασίας;

Και πώς η Ευρώπη των 300 εκατομμυρίων επιτρέπει σε μία χούφτα πολιτικούς και στρατηγούς να δαπανούν δισεκατομμύρια Ευρώ εν ονόματι δήθεν της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν η μεγάλη κρίση χτυπά τις ίδιες τις χώρες τους και η μοναδική ελευθερία που τους απομένει είναι η ελευθερία στην ανεργία, στην υπανάπτυξη και αύριο στην εξαθλίωση;

Δεν είναι λοιπόν μόνο ανήθικο να τολμάμε σήμερα να θεωρούμε το ΝΑΤΟ δύναμη ελευθερίας και δικαιοσύνης αλλά και καταστροφικό για την οικονομία της Ευρώπης. Σκεφθείτε μόνο πόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα εξασφάλιζε αυτός ο πακτωλός των χρημάτων που τώρα διατίθεται σε πολέμους, καταστροφές και σφαγές αμάχων.

Γι’ αυτό έπαψε πια η εποχή των λόγων και είναι ιστορική ανάγκη να μπούμε στην εποχή των έργων. Με σύνθημα τη διάλυση του ΝΑΤΟ, που εκτός όλων των άλλων σαν τυφλό όργανο των στρατηγών του Πενταγώνου και της αμερικανικής πολιτικής έχει αποστολή να μην αφήσει την Ευρώπη να ορθοποδήσει. Μια Ευρώπη που θα ανήκει στους λαούς της και όχι στους στρατηγούς των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.

Αθήνα, 30.ΙΙΙ.2009

20 σχόλια:

  1. ώρες-ώρες τον συμπαθώ ιδιαιτέρως τον
    μουσικοχορευτικόν διδάσκαλον του έθνους..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα ακριβώς (ακριβώς!) όπως το είπες:
    ώρες-ώρες (και μόνον) !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετά το Νατο παραδόξως σταμάτησαν οι Παγκόσμιοι Πόλεμοι αλλά και μερικοί τοπικοί.
    Μέχρι να διαλυθεί το Νατο όπως ζητά ο Μίκης Θεοδωράκης, μπορεί να μας πει κανείς τι γίνεται με την πολιτική του;
    Πάντως να χαιρετίσει και τον Ελληνοαμερικάνο στρατηγό Σταυρίδη και αρχηγό του Νάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. GRSAIL πολύ καλή η αναρτησή σου,αν εξαιρέσω βέβαια τον μουσικοσυμπλέκτη θεοδωράκη. Το ΝΑΤΟ είναι ένα μονοπώλειο,μαγαζί γωνία.Και την απεμπλοκή μας από αυτό τη βλέπω κομμάτι δύσκολη. Διότι η ΕΕ χρειάζεται ηγέτες με κάκαλα και όχι ηγέτες κάκαλα σφογγοκολάριους των ΗΠΑ ΑΓΓΛΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @airgood
    Αγαπητέ, όπως ίσως θα έχεις παρατηρήσει ότι κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, αμέσως μετά την αναίτια σφαγή της Δρέσδης και την εκκαθάριση της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και αφού ολοκληρώθηκε η απονεύρωση (άνευ αναισθητικού) της Κορέας, ξεπήδησαν δεκάδες τοπικοί πόλεμοι με απαρχή το Βιετνάμ και κορωνίδα την καταστροφή του Ιράκ.

    Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσεις τις σποραδικές γενοκτονίες σε Αφρική, Ινδονησία και Παλαιστίνη.

    Ως επιστέγασμα ας μνημονεύσουμε το Γκουαντάναμο και το τείχος του Μεξικό.

    Όλα τα παραπάνω έγιναν με την ευγενική συμμετοχή και αφιλοκερδή προσφορά του ΝΑΤΟ.

    Σχετικά με τον κύριο Σταυρίδη θα ήθελα να πω ότι επαξίως εκπροσωπεί μια θρησκόληπτη γενιά απαίδευτων, ανυποψίαστων και απολίτιστων σερβιτόρων και λαντζιέρηδων που μαγαρίζουν την Ελληνικότητά τους και είναι άξιοι να εκπροσωπούνται μόνον από ηλίθιους παπάδες όπως αυτός που εξευτέλισε την χώρα μας συγκρίνοντας τον λακέ Ομπάμα με τον Αλέξανδρο.

    Είμαι πρόθυμος – εάν το επιθυμείς – να συνεχίσουμε την συζήτησή μας ανταλλάσσοντας επιχειρήματα με αντικειμενικό [ και ίσως περισσότερο μετριοπαθή :-)) ] τρόπο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να γράψει και μια ωδή να την τραγουδήσει η νατάσσα θεοδωρίδου η μεταξένια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @tiktos
    Ευχαριστώ για τον καλό σου λόγο.

    Σχετικά με τον μουσικοσυμπλέκτη (?!!) Θεοδωράκη επισημαίνω και πάλι ότι ώρες-ώρες (και μόνον!) μου γίνεται ιδιαιτέρως συμπαθής.

    Η συγκεκριμένη δήλωση ήταν μία από αυτές της 'ώρες' :-))

    Ο όρος 'μουσικοσυμπλέκτης' του απονέμεται επαξίως και μόνον από το γεγονός ότι λειτούργησε ως ενδιάμεσος μεταξύ Αμερικάνων και Καραμανλή τα έτη 1973 και 1974 !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Ανώνυμος

    Ψυχραιμία !

    Έχω την υποψία ότι τα προηγούμενα σχόλια / απαντήσεις σε κάλυψαν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δίκιο έχει , αλλά δεν μας παίρνει να βγούμε από το ΝΑΤΟ, όπως δεν μας παίρνει γενικώς να κάνουμε οτιδήποτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @tsaousa
    Δεν είμαι (ακόμη) τόσο απογοητευμένος, πάντα υπάρχουν περιθώρια :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. απ' οτι βλέπεις αγαπητέ,
    είμαστε εν δυνάμη κωλοσφωγγάριοι και ως εκκλησία
    του 'εθνους και ως πολίτες του κόσμου....
    και κατά τον μουσικοσυμπλέκτης....:

    'αξιον εστί της τύχης του,τούτο το έθνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι τοπικοί πόλεμοι που αναφέρεις διεξήχθησαν σε χώρες εκτός Νατο, γι αυτό πλήθαιναν οι αιτήσεις.
    "Σύ είπας", - περί Ελληνισμού ... εγώ δεν είμαι γνώστης.
    Αλλωστε και ο Μ. Θεωδοράκης συμφωνεί, δε λέει να φύγουμε απο το Νατο αλλά να διαλυθεί μέχρι Δευτέρας Παρουσίας!
    Αλλωστε η "απόβαση-ρεσάλτο" τα λέει όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @airgood
    Ακριβώς! Οι πόλεμοι διεξήχθησαν σε χώρες εκτός ΝΑΤΟ από χώρες εντός ΝΑΤΟ. Ωραίο μοντέλο έ;

    Βέβαια οι χώρες που υφίστανται τους πολέμους (αυτές οι κακές οι εκτός ΝΑΤΟ) συνήθως πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος, χάνουν τις όποιες υποδομές τους και αμέσως μετά 'δωρίζουν' με εξευτελιστικές και ληστρικές συμφωνίες τους πόρους τους στις καλές χώρες του ΝΑΤΟ.

    Ομολογώ ότι ως λευκό Ευρωπαίο με συμφέρει !!

    Πότε πότε φτύνω στον καθρέφτη αλλά ... δεν βαριέσαι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολυ καλη η αναρτηση σου! Συμφωνουμε.
    Ειχαμε μαλιστα και εμεις ενα ποστ για το ΝΑΤΟ και την ενταξη της.. Αλβανιας! :(

    Tους μεταναστευτικους μας χαιρετισμους! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Elva
    Ευχαριστώ !

    - Το κείμενο της ανάρτησης είναι του Μ. Θεοδωράκη

    - metanastis.blogspot.com: καλό ! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ok, τωρα το ειδα, αλλα σ ευχαριστουμε μια και το ανηρτησες και μπορεσαμε να το διαβασουμε! Δεν τα λεει κατι τετοια συχνα,Ο Μικης, οποτε οταν τα λεει πρεπει να τα σημειωνουμε! :)

    Παντως βρισκω το μπλογκ ενδιαφερον και θα τα λεμε πιστευω! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πρός τη τα Θαυμαστικά στόν τίτλο.
    Μας είναι πρωτάκουστη η πρόταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @efpa
    Απλώς έτσι το βρήκα στην πηγή του ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πάλι καλά που υπάρχει το ΝΑΤΟ και από το 1945 και έπειτα έχουμε ειρήνη και ασφάλεια στον κόσμο:

    "Το 1995, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος - Γκάλι περιέγραψε το μεταπολεμικό διεθνές σύστημα ως μια «κουλτούρα του θανάτου». Από το 1945 και έπειτα σημειώθηκαν πάνω από 130 πολεμικές συρράξεις. 23 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους άμεσα ως εμπόλεμοι, ενώ τουλάχιστον άλλοι 40 εκατομμύρια από τις συνέπειες των πολέμων (λιμός, αρρώστιες, κλπ.). Συγκριτικά με προηγούμενες περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας, μόνο το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα υπήρξε δύο φορές πιο δολοφονικό από τον 19ο αιώνα και επτά φορές από τον 18ο (Kane H., 1995, «The hour of departure: forces that create refugees and migrants», σελ.18 - 19)."

    http://erodotos.wordpress.com/2009/02/19/egklimata-kapitalismou-20os-aiwnas/

    Και μια λίστα των επεμβάσεων των ΗΠΑ τον αιώνα που μας πέρασε:

    http://erodotos.wordpress.com/2009/01/06/stratiwtikes-epemvaseis-amerikanwn-imperialismos/

    Αν είναι η επιλογή είναι να είσαι με τους δολοφόνους ή με τα θύματα, νομίζω ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο να διαλέξεις...

    www.erodotos.wordpress.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @erodotos
    Έχουμε "ειρήνη και ασφάλεια" στον κόσμο ΜΑΣ (στην κοσμάρα μας επί το λαϊκότερον).

    Ευχαριστώ για τα links, τα είδα.

    Οι κατάλευκοι δυτικοί που νομίζουν ότι ζούνε μόνοι τους πάνω στον πλανήτη θα βρούν ίσως τους εαυτούς τους να είναι δολοφόνοι αλλά και θύματα συνάμα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails