Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018

Άχ μωρή Σοβιετία… Άχ![ … ]
Ή μεταμόρφωση μιας καθυστερημένης αγροτικής χώρας (της Σοβιετικής Ένωσης) σέ ένα τόσο βραχύ χρονικό διάστημα στη δεύτερη βιομηχανική δύναμη του κόσμου, δείχνει μόνο με πόση δύναμη λειτουργεί ό νόμος τής ανισόμετρης ανάπτυξης στην εποχή μας. Κάτω από την πολύπλευρη τρομακτική πίεση των Ιμπεριαλιστικών μεγαθηρίων του εξωτερικού ή καθυστερημένη ζωή αναγκάστηκε να προχωρήσει με άλματα και να πηδήσει σειρά από ενδιάμεσους σταθμούς.

Αλλά με τί μέσα και με τί μέθοδες! Με τό πιστόλι και το μαστίγιο τής Γκεπεού, με τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, με τούς δρακόντειους νόμους στα εργοστάσια, με τις νόρμες τής εξουθενωτικής εργασίας, με τη βίαιη κολεκτιβοποίηση, πού διαρκώς μετατόπιζε όγκους μαζών από την ύπαιθρο στην πόλη.

Και ύστερα από τον πόλεμο το θαύμα τής ανασυγκρότησης και τής ανοικοδόμησης:
Με τη βάρβαρη χρησιμοποίηση εκατομμυρίων αιχμαλώτων στην πιο αποκτηνωτική αναγκαστική εργασία, με τη ληστεία τής Γερμανίας, Αυστρίας κλπ. υπό την μορφή των επανορθώσεων από την τρέχουσα παραγωγή και την μεταφορά ολοκλήρων βιομηχανικών εγκαταστάσεων στη Ρωσία, με την εκμετάλλευση των «λαϊκών δημοκρατιών» υπό την μορφή των ετεροβαρών εμπορικών συνθηκών.
--
Μόνον από την Πολωνία απομυζούσε (δυνάμει τής συμφωνίας τής 16 Αύγουστου 1345, πού υποχρέωνε την Πολωνία να παραδίνει κάρβουνο στη Ρωσία με την τιμή των 2 δολαρίων τον τόνο, όταν στη διεθνή αγορά ή τιμή του ήταν 16 δολάρια) 100 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ποσόν δηλαδή που ποτέ δεν το πήραν οι Άγγλοι καπιταλιστές από όλες τους τίς επενδύσεις στις Ινδίες.
--
[ … ]
Από το επίμετρο του Άγι Στίνα (Σπύρος Πρίφτης) στο βιβλίο ‘Ρωσική Επανάσταση’ της Ρόζας Λούξεμπουργκ, εκδ. ύψιλον, σ.118-119

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails