Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Προσέχουν εμένα χωρίς εμένα




«Ανακοίνωσαν πως θα αυτοκτονήσουν. Ένας άνδρας με ανάρτηση στο facebook και ένας έφηβος με σχόλιο σε ιστοσελίδα»
Και τους «έσωσε» η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος…

Πίσω όμως από την -αμφίβολη έτσι κι αλλιώς- σωτηρία, που χρησιμοποιεί ως καμουφλάζ το αυθόρμητο ενδιαφέρον που έχουν όλοι για μια ανθρώπινη ζωή, ελλοχεύει η προσπάθεια νομιμοποίησης του χωρίς όρια χαφιεδισμού, της παρακολούθησης των πάντων.

Έτσι κινείται η «δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος» που αρέσκεται να χρησιμοποιεί και τον βαρύγδουπο τίτλο Cyber Crime Unit (sic) μίζερα κοπιαρισμένο από αντίστοιχες υπερατλαντικές «αθώες υπηρεσίες» προς τον πολίτη.

Η υπηρεσία αυτή, που όλο και περισσότερο ακούγεται τα τελευταία χρόνια, ομολογεί έμμεσα αλλά ξεκάθαρα πως παρακολουθεί τα σχόλιά μας στο δίκτυο και τις αναρτήσεις μας στο facebook. Κάθε τρεις και λίγο ανακοινώνουν και μία «διάσωση» για ξεκάρφωμα που λέμε.

Η ίδια υπηρεσία είναι υπεύθυνη για τα χυδαία και απίστευτα επιθετικά προς τους θεατές σποτάκια περί bulling όπου μεταξύ άλλων, ακούγεται από στόμα δεκάχρονου προς συμμαθητή του το '…ο πατέρας σου είναι αλήτης και η μάνα σου ντρέπεται για σένα…’. Έτσι μας πληροφορούν και μας προστατεύουν τα παλικάρια της… Cyber Crime Unit, διαχέοντας στην Κοινωνία χαμηλή αισθητική και αχρείαστη επιθετικότητα.

Το πιο ανατριχιαστικό είναι πως τα άτομα αυτά φαίνεται να εστιάζουν την προσοχή τους στην παρακολούθηση παιδιών. Αυτοδιορίστηκαν προστάτες των παιδιών μας πριν από εμάς αλλά χωρίς εμάς. Έφτασαν να λανσάρουν ακόμη και την διαθέσιμη στο κοινό εφαρμογή παρακολούθησης Cyber Kid.

Ο Μεγάλος Αδερφός, χωρίς να προσφέρει καμία πραγματική υπηρεσία σε κανέναν, βυθίζει επίμονα κι ανεπαίσθητα  τη ζωή μας όλο και περισσότερο στις αποχρώσεις του γκρί…

Θανάσης Κοντονάτσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails