Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Η φοροδιαφυγή η διαφθορά και οι πεπονόφλουδες




Έγραψα αυτό το σημείωμα με αφορμή νέες θριαμβικές κραυγές περί περιορισμού της διαφθοράς (sic) και ‘πάταξης’ της φοροδιαφυγής. Κραυγές που συνήθως υπερτονίζουν το ήσσον ακριβώς για να κρύψουν τα μεγάλα και ουσιώδη.

Κάποιοι προσπαθούν (με μερική επιτυχία δυστυχώς) να μας πείσουν πως για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας φταίω εγώ που δεν πήρα απόδειξη από το περίπτερο κι εσείς διότι ο καστανάς σας δεν σας έκοψε … τιμολόγιο. Αν η ευθύνη για τα σημερινά προβλήματα της χώρας επεκτείνεται συνεχώς και μεγαλώνει, όπως η θεωρία της διαστολής του σύμπαντος, τότε σταδιακά θα μας περιλάβει όλους οπότε και θα δικαιωθεί ο πάγκαλος με το ‘μαζί τα φάγαμε’ πράγμα που φυσικά δεν ισχύει.

Νομίζω πως πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και σταθεροί στην άποψη ότι δέκα σύριγγες παραπάνω ή ένα φορτηγό γάζες μαζί με χίλιες ασπιρίνες δεν είναι το ίδιο με ένα αξονικό τομογράφο που, για παράδειγμα, αντί 20 τον πληρώσαμε 30 εκατομμύρια ούτε με τα εν πολλοίς άχρηστα υποβρύχια, ούτε με την καταλήστευση των ταμείων μέσω των δομημένων ομολόγων, ούτε με τις εξωφρενικές υπερτιμολογήσεις των δημοσίων έργων, ούτε με την έντεχνη διοχέτευση των πόρων των ΕΣΠΑ στα πορτοφόλια της Ελληνικής οικονομικής ελίτ κλπ κλπ.

Πρέπει να στεκόμαστε στα πραγματικά μεγάλα διότι από αυτά δημιουργούνται τα εθνικά χρέη αλλά και καταστρέφεται η κοινωνία αφού φθείρονται συνεχώς οι θεσμοί. Οι πεπονόφλουδες, δηλαδή οι υπερτονισμένες υποθέσεις, δείχνουν απλώς κακές προθέσεις και προσπάθεια παραπλάνησης από τους υπερτονίζοντες. Πρόκειται για ένα σπορ χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού των πολιτών που εντείνεται συνεχώς όσο πλησιάζουν οι εκλογές.

Για το χρέος μας δεν φταίει ο ταξιτζής, οι φορτηγατζήδες και οι κομμώτριες όπως πολύ εύστοχα άκουσα να ακούγεται χθές. Δεν φταίει ούτε καν η πολυδιαφημισμένη «φοροδιαφυγή» που λειτουργεί πια ως είδος σύγχρονου ταμπού. Ακόμη κι αν κάποιος είναι υποστηρικτής των εισηγήσεων της τρόικας δεν μπορεί παρά να επισημάνει την πλήρη άγνοια των μελών της (ή απλώς την συνειδητή αποσιώπηση) όσον αφορά στις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής Οικονομίας, των επιμέρους στοιχείων που συνθέτουν το ΑΕΠ της χώρας, αλλά και των συνθηκών που οδήγησαν στην μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 100% κατά την τελευταία δεκαετία. Η αυθαίρετη υπόθεση περί ενίσχυσης των εσόδων μέσω ‘πάταξης’ της φοροδιαφυγής, αγνοεί την άμεση και πλήρη ενσωμάτωση των εισοδημάτων φοροαποφυγής των ελευθέρων επαγγελματιών στην κατανάλωση και συνεπώς στο ΑΕΠ της χώρας. Δυστυχώς καταλήξαμε έτσι ώστε κάθε ευρώ οποιασδήποτε μορφής φόρου χάνεται κυριολεκτικά και διαπαντός από την Κοινωνία αφού ταΐζει απλώς το «θηρίο» δηλ. τους αχόρταγους τοκογλύφους και τραπεζίτες.

Στο κάτω - κάτω ο υδραυλικός που γυρίζει με ένα ντάτσουν από εδώ και από εκεί για να σπουδάσει τα παιδιά του η για να παντρέψει την κόρη του δεν με πειράζει να μην κόβει αποδείξεις. Δεν με πειράζει καθόλου, διότι τα λεφτά του θα παραμείνουν εδώ αφού ποτέ δεν θα διανοηθεί να τα στείλει στην Ελβετία. Τα χρήματά του θα μείνουν και θα επαναεπενδυθούν μέσα στην χώρα για να διατηρηθεί ένα αποδεκτό επίπεδο ζωής της οικογένειας, για να αποκτηθεί ένα Πανεπιστημιακό πτυχίο ή για να κτιστεί ένα σπίτι.

Άλλοι είναι οι φαταούλες «Ελβετοί» που παραμένουν ουσιαστικά άθικτοι παρ’ όλο που και σε αυτούς οφείλεται η μεγέθυνση του χρέους.

Εν κατακλείδι, αυτό που υποστηρίζω είναι πως χρειάζεται να εστιάζουμε στην ουσία των πραγμάτων θέτοντας κριτήρια και προτεραιότητες ανάλογα με την σημασία και το μέγεθος του φαινομένου που έχουμε μπροστά μας.

Αν δεν το κάνουμε, θα είμαστε εύκολα θύματα της προπαγάνδας και του αποπροσανατολισμού που πηγάζει από αυτούς ακριβώς που έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες για τα προβλήματα της χώρας, καθώς προσπαθούν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν το Status Quo το δικό τους και των αφεντικών τους.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails