Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Κινεζοποίηση



Μου έχει κάνει εντύπωση μεγάλη και σκεφτόμουν από καιρό να γράψω κάτι σχετικό, ο τρόπος με τον οποίο εκφράζονται (ή δεν εκφράζονται) οι διάφοροι προοδευτικοί φορείς, κόμματα κλπ για εργαζόμενους που βρίσκονται λίγο πιο μακριά από εμάς πολιτισμικά αλλά και γεωγραφικά.
Σκεφτείτε για παράδειγμα την κατάχρηση του υποτιμητικού και αλαζονικού όρου "κινεζοποίηση".
Δεν είδα από κανένα υποτιθέμενα προοδευτικό φορέα κοινωνικό ή πολιτικό μια θέση σεβασμού και πραγματικής αλληλεγγύης προς τους σκληρά εργαζόμενους Κινέζους πολίτες που αγωνίζονται μέσα σε αντιξοότητες και πισωγυρίσματα για να βελτιώσουν την ζωή τους και το μέλλον των παιδιών τους μέσα από μια αργή και πολύ βασανιστική πορεία.
Φαίνεται ότι η αλαζονεία της Δύσης έχει εμποτίσει και την ίδια την αριστερά.
Φαίνεται επίσης, ότι ή η εργατική αλληλεγγύη είναι γεωγραφικά επιλεκτική ή ότι τα προοδευτικά κινήματα και οι πολιτικοί φορείς τους έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους μέχρι να αντιληφθούν τους νέους συσχετισμούς και την πολυπλοκότητα της εποχής μας ώστε να είναι ικανά για να εκφράσουν τα όνειρα και την βούληση των πολιτών, όπου γης.
.

5 σχόλια:

  1. Κάνεις λάθος φίλε μου, με το συμπάθειο. Η Αριστερά τουλάχιστον, από θέση αρχής και ιδεολογίας, δε χρησιμοποιεί τον όρο κινεζοποίηση υποτιμητικά. Είναι άλλωστε δεδομένη η διεθνιστική αλληλεγγύη των αριστερών για την οποία βάλλονται συχνά από εθνικιστικούς και νεοφιλελεύθερους κύκλους. Ο όρος κινεζοποίηση αναφέρεται στο πραγματικό γεγονός της χαμηλής μέχρι εξαθλίωσης αμοιβής της εργασίας σε μια χώρα που θέλει μάλιστα να ονομάζεται και σοσιαλιστική. Αυτό είναι όλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ανώνυμος (18 Ιούλιος, 2011 16:27)

    Πέρα από την εννοιολογική περιγραφή σου, με την οποία συμφωνώ, υπάρχει και η σημειολογία του πράγματος η οποία έχει και αυτή, την σημασία της. Σε αυτήν αναφέρθηκα.
    Δεν θα μου άρεσε δηλ. κάποιος, υπονοώντας κάτι ξεκάθαρα αρνητικό, να χρησιμοποιούσε τον όρο «Ελληνοποίηση» ...

    Πιστεύω ότι η αριστερά θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε τέτοια θέματα και από ότι φαίνεται _δεν_ είναι.
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ανώνυμος (18 Ιούλιος, 2011 16:27)

    ... και ας μην βιαζόμαστε να επικρίνουμε την Κίνα, διαισθάνομαι ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σχετικά με το τι πραγματικά γίνεται εκεί.
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλληλεγγυη στους καπιταλιστες που σε συγκινητικη συνεργασια με τους κινεζικη αρχουσα ταξη ξεζουμιζουν τους εξαθλιομενους εργατες και ρημαζουν ανεπανορθωτα το περιβαλλον. Δημιουργουν ετσι αλλωθι για πιεση των μισθων προς τα κατω δραματικα,παγκοσμια και αχρηστευουν τις κατακτησεις εργαζομενων σε πολλες χωρες και καθιστουν ανεργους εκατομμυρια ανθρωπους παγκοσμιως προς δοξαν της προοδου και της ευημεριας των αγορων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Ανώνυμος (19 Ιούλιος, 2011 17:54)

    Ισχύει, και πάλι, η αμέσως προηγούμενη σημείωσή μου.
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails