Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Από την Σκύλα στην Χάρυβδη


Διαβάζω τους πανηγυρισμούς των οπαδών και στελεχών της ΝΔ λόγω της υπεροχής των ποσοστών του κόμματός τους από το ΠΑΣΟΚ κατά τέσσερεις ποσοστιαίες μονάδες. Διαβάζω και θλίβομαι, αφού από τους δημοσιευμένους αριθμούς προκύπτουν -έστω και σαν ένδειξη- πέντε πράγματα.
Πρώτον ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών αργά αλλά σταθερά διοχετεύεται μέσω των δοκιμασμένων μηχανισμών πόλωσης στο άλλο μεγάλο κόμμα.
Δεύτερον ότι οι Έλληνες πολίτες δίνουν ήδη στα δύο κόμματα ένα συνολικό ποσοστό που ξεπερνά το 60%.
Τρίτον ότι παρ’ όλα τα αυξημένα ποσοστά αναποφάσιστων, αποχής κλπ στην ουσία οι Έλληνες πολίτες είναι απρόθυμοι να αποδώσουν με πρακτικό τρόπο ευθύνες στους δύο καταστροφικούς για την χώρα και την ζωή τους την ίδια μηχανισμούς.
Τέταρτο ότι πολύ λίγο συζητείται ή αναλύεται η θεσμική, αλλά κυρίως πρακτική, σημασία του εκλογικού πριμ των πενήντα εδρών στο πρώτο κόμμα που θεσπίστηκε σε δύο βήματα το πρώτο, 40 έδρες πριμ, από τον Σκανδαλίδη και το δεύτερο +10, δηλαδή σύνολο 50 έδρες πριμ, από τον Παυλόπουλο. Ο θεσμός αυτός που στην ουσία του καταλύει το ίδιο το πολίτευμα, πέρασε λόγω της αδιαφορίας και της μη πληροφόρησης των πολιτών αλλά και της απίστευτης αδράνειας της αριστεράς.
Πέμπτο και χειρότερο, γι αυτό το κράτησα για το τέλος, είναι το γεγονός ότι ελάχιστοι πολίτες έχουν στην πραγματικότητα συνειδητοποιήσει τι θα σήμαινε μια εναλλαγή στην εξουσία των δύο κομμάτων. Ελάχιστοι αντιλαμβάνονται ότι η ληστρική επιδρομή των ξένων, η επιβολή έξαλλων μέτρων νέο-φιλελεύθερης κοπής και το ξεπούλημα της περιουσίας της χώρας μας, θα ενταθούν φτάνοντας στο αποκορύφωμά τους με την εγκαθίδρυση στην εξουσία μιας φρέσκιας και άρα εκ των πραγμάτων ισχυρής, γαλάζιας κυβέρνησης.
Πρέπει να γίνει σε όλους μας κατανοητό ότι οι λεονταρισμοί της γαλάζιας ηγεσίας είναι απλές παρλαπίπες και αδιάντροποι λαϊκισμοί. Ο αρχηγός της ΝΔ όχι μόνο έχει ήδη δώσει την «συναίνεση» που του ζητούν οι ξένοι, αλλά τους πρόσφερε και μερικούς έξτρα τεμενάδες ως μπόνους.
Σε πιθανή προκήρυξη εκλογών(*), οι πολίτες θα κληθούν να επιλύσουν έναν ιδιαίτερα περίπλοκο και επικίνδυνο γι αυτούς και το μέλλον των παιδιών τους πολιτικό γρίφο. Η νηφάλια σκέψη και η καλή πληροφόρηση είναι σήμερα για όλους μας περισσότερο επιτακτική από κάθε άλλη φορά στην ιστορία της χώρας.

(*) Παρ’ όλα όσα λέγονται, έχω την αίσθηση ότι η βασική αγωνία των εντός και εκτός της χώρας γερακιών, είναι να ολοκληρωθεί η θεσμική ισοπέδωση και άρα κοινωνική εξουδετέρωση της χώρας μας, αλλά και -κυρίως- το ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας πριν την όποια προκήρυξη εκλογών.

ΥΓ. Διαβάζω σε άρθρο του Δημήτρη Καζάκη:

[ Ο πατέρας της δημόσιας οικονομικής στην Ελλάδα, ο καθ. Α. Ανδρεάδης, έλεγε πώς η «ιστορία της Ελλάδας είναι η ιστορία των χρεών της και των χρεοκοπιών της». Κι αυτό γιατί υπήρχαν πάντα πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες που θεωρούσαν τον δανεισμό, κυρίως από το εξωτερικό, ως μονόδρομο. Φυσικά το έκαναν προς όφελος μιας απόλυτα διεφθαρμένης οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας που κυβερνά αυτόν τον τόπο από ιδρύσεως ελληνικού κράτους. Αυτή η ολιγαρχία εξασφάλιζε πάντα, όπως έγραφε ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Άγγελος Αγγελόπουλος, ώστε «το μεγαλύτερον μέρος του προϊόντος των συναπτομένων δανείων διετίθετο δια την εξόφλησιν των οφειλομένων τοκοχρεωλυσίων, δια την πληρωμήν μεσιτειών και προ­μηθειών, το δε εναπομένον εσπαταλάτο δια διαφόρους σκοπούς, χωρίς μάλι­στα να ερωτάται η χώρα η οποία συνήπτε τα δάνεια και η οποία αναλάμβανε την υποχρέωσιν της τοκοχρεωλυτικής εξοφλήσεως τούτων». Το ίδιο συμβαί­νει μέχρι σήμερα. ]
.

4 σχόλια:

  1. Είναι το "αλάθητο" πολιτικό ένστικτο του Έλληνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Swell

    Το ίδιο "αλάθητο" είναι και το πολιτικό ένστικτο των υπόλοιπων ευρωπαίων. Σκέψου τι απίστευτοι σαλτιμπάγκοι διοικούν χώρες όπως η Ιταλία ή η Γαλλία κλπ κλπ ... Ζόφος !
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα σταθώ στην τέταρτη επισήμανσή σου, που έχει να κάνει με τον εκλογικό νόμο. Όπως ισχυρίζονται οι θιασώτες της ενισχυμένης αναλογικής (κυρίως τα δυο μεγάλα κόμματα) η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 50 βουλευτές γίνεται, λέει, με σκοπό τη δημιουργία ισχυρών κυβερνήσεων, την εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας και την αποτροπή της ακυβερνησίας.

    Η σημερινή κυβέρνηση από την άποψη του αριθμού των βουλευτών είναι βέβαια πανίσχυρη, αφού διαθέτει την πλειοψηφία στη βουλή ακόμα και μετά τη διαγραφή εκείνων που δεν ψήφισαν το μνημόνιο. Στην πραγματικότητα όμως είναι τόσο αδύναμη, ώστε αναγκάζεται να εκλιπαρεί ή κι ακόμα να εκβιάζει τη συναίνεση, για να αντιμετωπίσει δήθεν τα μεγάλα προβλήματα. Μέχρι και σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο προκάλεσε για το σκοπό αυτό. Πού είναι λοιπόν η δύναμη που της έδωσε ο εκλογικός νόμος; Δεν είναι εξαιρετικά υποκριτικό να κόπτεσαι για ισχυρές κυβερνήσεις (μέσω εκλογικού νόμου) και μετά να ζητάς διάλογο και συννενόηση;

    Ο εκλογικός νόμος, όμως, πέρα από το γεγονός ότι είναι άδικος και βρίσκεται στα όρια της κατάλυσης του πολιτεύματος όπως επισημαίνεις, έχει και μια άλλη σημαντική παράμετρο, που συνήθως μας διαφεύγει: Το αίτημα για "ισχυρή κυβέρνηση" και "πολιτική σταθερότητα" αποτελεί στην Μπανανία μας έναν κομψό τρόπο για πεις ότι δεν χρειάζεται ποτέ να συνεννοηθεί κανείς με κανέναν!

    Ο εκλογικός νόμος όχι μόνο αποθαρρύνει αλλά ουσιαστικά ενταφιάζει τον διακομματικό (αλλά και τον εσωκομματικό) διάλογο, ο οποίος προφανώς (σύμφωνα πάντοτε με το σκεπτικό των υποστηρικτών της ενισχυμένης αναλογικής) αποτελεί χάσιμο χρόνου!

    Φανταστείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα σήμερα στο επίπεδο της διακομματικής συνεννόησης αν είχαμε ένα εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Aldebaran

    Βέβαια. Άλλωστε κανείς δεν έκανε ποτέ τον κόπο να μας εξηγήσει τι είναι επί τέλους αυτή η περιβόητη «πολιτική σταθερότητα» και γιατί την χρειαζόμαστε τόσο πολύ. Μήπως για να μπορούν οι ευνοημένες από τις στοχευμένες και πανάκριβες (πληρωμένες με τα δικά μας λεφτά) καμπάνιες τους πολιτικές κλίκες να αποφασίζουν πριν από μας και για μας χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα; Οτιδήποτε παρεκκλίνει από την απλή αναλογική κατά την δική μου γνώμη είναι όχι μόνο αντιδημοκρατικό αλλά και εκ του πονηρού.
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails