Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011

Οι ανελέητες οικονομικο-πολιτικές ελίτ


Του Χρήστου Γεωργίου, καθηγητή Βιοχημείας, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, cgeorgiou@upatras.gr

Καλά τα κατάφεραν έως τώρα οι υπαίτιοι της κρίσης, κρυμμένοι ελέω ΜΜΕ· να αλληλοτρωγόμαστε, τρομοκρατημένοι, για τη συνενοχή μας σε αυτή!
Ομως, δεν είναι πλέον αόρατοι. Φαίνονται π.χ. από δύο βασικά κερδοσκοπικά δημιουργήματά τους: δημοσιονομικό έλλειμμα και Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Το έλλειμμα, όπως αποκαλύπτει ο Richard Wolff, πρώην καθηγητής του Γ. Παπανδρέου στο Κολέγιο Αμχερστ των ΗΠΑ, το δημιουργούν και κερδίζουν από αυτό οι οικονομικο-πολιτικές ελίτ: «Τα χρήματα που δεν πληρώνουν σε φόρους είναι τα χρήματα που δανείζουν στην κυβέρνηση για το έλλειμμα» (1).
Το 2009, όπως εξηγεί, το 1% των Αμερικάνων κατείχαν μετοχές/ομόλογα αξίας 12,7 τρισ., που αν φορολογούνταν με 10% θα απέφεραν 1,27 τρισ., δηλαδή όσα δανείστηκαν τότε οι ΗΠΑ για να καλύψουν το έλλειμμά τους. Αντ' αυτού, μας θυμίζει ο Wolff, οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν τη γνωστή λύση: «Εχουμε φρικτό έλλειμμα, πρέπει να περικόψουμε τις κρατικές δαπάνες, και πρέπει... να πληρώσετε μεγαλύτερους φόρους...», κοροϊδεύοντας τον πολίτη να διαλέξει «αν θα τον μαχαιρώσουν ή θα τον στραγγαλίσουν»!

Η ελληνική κυβέρνηση, βεβαιώνει ο Wolff, «θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματά της αν φορολογούσε τον πλούτο» που κατέχει «ένα σχετικά μικρό μέρος του ελληνικού πληθυσμού». Ενδεικτικά, τα λειτουργικά έσοδα (9,5 δισ.) των ελληνικών τραπεζών το 2008 φορολογήθηκαν μόνο με 3,9%, και τα εφοπλιστικά κέρδη το 2009 μόνο με 12 εκατ. όταν μόνο οι μετανάστες χαρατσώθηκαν τετραπλάσια για την «πράσινη κάρτα» (2)! Αντ' αυτού, ΠΑΣΟΚ/ ΝΔ/ΛΑΟΣ/ΔΗΜΣΥ καρατομούν στην γκιλοτίνα ΔΝΤ-Ε.Ε.-ΕΚΤ τα όποια δικαιώματα μας είχαν απομείνει, δωρίζοντάς τα σαν «εγγυήσεις» και «δάνεια» δισ. ευρώ σε ελληνικές τράπεζες και λοιπά κερδοσκοπικά ιδρύματα των οικονομικών ελίτ, με «Δούρειο ίππο» την... ΤτΕ.

Αντίθετα απ' ό,τι πιστεύεται, η ΤτΕ, σύμφωνα με το καταστατικό της είναι ιδιωτική, δηλαδή μια ανώνυμη πολυμετοχική εταιρία (3). Ιδρύθηκε (στις 7-12-1927) με το προνόμιο να «χαράσσει και να ασκεί τη νομισματική πολιτική» της χώρας, δηλαδή να φυλάει ο λύκος τα πρόβατα! Η «κρατική» μας λοιπόν τράπεζα, ήταν αυτή που εκκίνησε («σορτάρισε») τη γνωστή κερδοσκοπική υποτίμηση των ελληνικών ομολόγων.
Συγκεκριμένα, επέτρεψε στους κερδοσκόπους να τα πωλούν χωρίς να τα κατέχουν (π.χ. με επιτόκιο 3%), αφού τους έδωσε προθεσμία δέκα ημερών (αντί τριών που ίσχυαν) για να τα παραδώσουν στον αγοραστή, ώστε να προλάβουν να τα υποτιμήσουν και να τα αγοράσουν φθηνότερα (π.χ. με 4%) προκειμένου να κερδίσουν τη διαφορά. Και το έπραξε (στις 22-10-2009) μετά από αίτημα της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, την επομένη των εκλογών (5-10-2009), εγκρίνοντάς της (στις 10-12-2009), επιπλέον, ατιμωρησία των κερδοσκόπων που υπερέβαιναν τις δέκα ημέρες (4)! Η κατάρρευση των ελληνικών ομολόγων εξελίχθηκε συντονισμένα με τους περιβόητους οίκους αξιολόγησης μέχρι τις 8-4-2010, τότε που η ΤτΕ μείωσε την προθεσμία στη μία ημέρα!

Ενα μήνα αργότερα, ο πρωθυπουργός καλωσόριζε το ΔΝΤ ως πρόσχημα για τα προαποφασισμένα -«σοκ και δέος»- μέτρα, όπως αποκάλυψε στο Νταβός στις 28-1-2011: «Ακόμα και με μηδενικό χρέος η Ελλάδα έπρεπε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που ήδη γίνονται» (5). Κυβερνητικές ευθύνες διερεύνησε ακόμα και η Βάσω Παπανδρέου με σχετικές επερωτήσεις της στη Βουλή (19-5/13-7-2010).
Κυβερνώμεθα, λοιπόν, από ανελέητες οικονομικο-πολιτικές ελίτ που λαφυραγωγούν ακόμα και τα υπολείμματα της επιβίωσής μας. Αυτός είναι ο «πολύ κακός για να είναι οριστικός» (6) καπιταλιστικός κόσμος τους. Κάθε κόμμα που θέλει να τον «μεταρρυθμίσει», απλά τις αγαπά και μας δουλεύει.

(4)   «Τύπος Κυριακής» (11/4/2010)
(6)   Θ. Αγγελόπουλος, http://www.aristerovima.gr/details.php?id=1650
.

3 σχόλια:

 1. Της κοτσάνας το ανάγνωσμα.
  Αν πιάσω ένα-ένα τα επικαλούμενα από τον καθηγητή-αρθρογράφο θα γράψω σεντόνι πάλι.

  Ένα δείγμα μόνο.
  "... Το 2009, όπως εξηγεί, το 1% των Αμερικάνων κατείχαν μετοχές/ομόλογα αξίας 12,7 τρισ., που αν φορολογούνταν με 10% θα απέφεραν 1,27 τρισ., ..."
  Τα χρήματα αυτά είναι ήδη πρωτογενώς φορολογημένα, και οποιαδήποτε περεταίρω φορολόγηση θα ήταν καταχρηστική (η οποία, βέβαια, δεν αποκλείεται να γίνει από μια κυβέρνηση). Επιπλέον θα ήταν μόνο για λαϊκίστικο εντυπωσιασμό και εναντίον του λαού στην κατάληξη, αφού κατά βάθος κάτι τέτοιο θα συρρίκνωνε την πραγματική οικονομία στο τελικό αποτέλεσμα.

  Τι να πω και για τα υπόλοιπα; Ποιος θα κάτσει να διαβάσει το σεντόνι ενός άγνωστου;
  Η κοινωνία μας αυτοραπίζεται βυθιζόμενη γύρω από άρθρα προωθούμενων αριστερών καθηγητών, και άλλων κομματικών. Δεν υπάρχει σωτηρία πια. Είναι τόσο απλό.

  Κάποτε οι αριστεροί, ανάμεσα σε άλλα, πρέπει να σκεφτείτε ότι ο περίφημος «πλλλούτος» (που λέτε και γεμίζει το στόμα σας) δεν φύεται στα δέντρα, αλλά παράγεται. Με κλεψιές; Με μίζες; Με προσωπική αξία και ρίσκο επένδυσης; Δεν έχει σημασία πως, αλλά παράγεται, δεν φύεται.
  Για αυτό και δεν είναι τόσο απλό όσο το φαντασιώνεστε, δλδ οτι αρκεί να απλώσετε το χέρι και «χραπ!» να τον πάρετε και να τον δώσετε στους φτωχούς.
  Δεν γίνεται έτσι, γιατί δεν είναι η φύση του πράγματος έτσι. Εσείς δε, οι κεφαλές όχι απλοί οπαδοί σαν το grsail, κοροϊδεύετε τον κοσμάκη με τέτοιες παρόλες. Και τον κοροϊδεύετε με πολύ εγκληματικό τρόπο.

  Το σωστό καθεστώς είναι να μην υπάρχουν καρτελ στην παραγωγή πλούτου, δλδ να υπάρχει σωστός έλεγχος ανταγωνισμού. Να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους. Να υπάρχει κοινωνικό κράτος που να εξισορροπεί τις ανισότητες που προκύπτουν ανάμεσα σε χαρισματικούς και μη.
  Αυτά, όμως, δεν περιμέναμε τον κομμουνισμό να μας τα πει, ούτε τον σοσιαλισμό. Είναι έτσι και αλλιώς θέσφατα σε κάθε δημοκρατική κοινωνία, όταν η «δημοκρατική κοινωνία» δεν έχει σαπίσει.

  Οι αριστεροί σε τι ακριβώς θέλουν να πρωτοτυπήσουν; Μακάρι και να ήξεραν, απλώς βασίζονται στην μαζικότητα και στην αμαθή απλοϊκότητα του λαού για να παζαρεύουν την εξουσία με πυροτεχνήματα ανέξοδων αλλά εγκληματικών συνθημάτων. Για τα οποία έπρεπε να κάτσουν στο σκαμνί. Αλλά πως να κάτσουν όταν τους καλύπτουν τα λοιπά κόμματα που έπρεπε να κάτσουν αυτά πρώτα στο εδώλιο; Σαπίλα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @Άναυδος

  Μήπως κάποια στιγμή πρέπει να σκεφτείς ότι "εσείς οι δεξιοι" τα έχετε κάνει απολύτως σκατά και έτσι να γίνεις περισσότερο προσεκτικός ; μήπως ;

  Πόση δυστυχία πρέπει να φέρει η νεο-φιλελε και φιλελε ιδεολογία στον κόσμο για να ξυπνήσουν επί τέλους ορισμένοι ;;
  .
  .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. grsail,
  όταν βαριέσαι να διαβάζεις τα σεντονάτα μου, τουλάχιστον διάβαζε την τελευταία παράγραφο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails