aναδημοσίευση από την καλύβα :
Στις 5 Ιανουαρίου η καλύβα είχε αναδημοσιεύσει ένα ποστ από άλλο μπλογκ, στο οποίο δινόταν με πρωτότυπα γραφιστικά, στοιχεία μιας ομιλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλου, στη Βουλή: http://panosz.wordpress.com/2011/01/05/greki/
Τα στοιχεία αυτά αμφισβητήθηκαν έντονα από ορισμένους σχολιαστές του ιστολογίου. Ζήτησα λοιπόν από τον βουλευτή, εάν ήθελε, να απαντήσει ο ίδιος. Σήμερα έλαβα την απάντηση, για την οποία τον ευχαριστώ, και την αναρτώ.
Αγαπητέ κ. Ζέρβα,
Σας αποστέλλω στοιχεία προς τεκμηρίωση της ομιλίας μου.
Ι. Όσον αφορά στο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων επί του συνόλου των
εργαζομένων:
εργαζομένων:
Το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων κατά την πρόσφατη απογραφή έφτασε τους 768.009, περιλαμβάνοντας τους
μόνιμους υπάλληλους, τους δικαστικούς και δημ. λειτουργούς (625.738)
υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (53.833)
υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (44.811)
τους συμβασιούχους έργου (14.345)
τους αιρετούς (12.609)
και άλλες πιο ολιγάριθμες κατηγορίες.
Το αποτέλεσμα της απογραφής συμπίπτει με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον ισχύοντα προϋπολογισμό του κράτους. Ο σχετικός πίνακας που περιλαμβάνεται στη σελίδα 74 της εισηγητικής του έκθεσης καταγράφει τους υπαλλήλους (τακτικούς-μόνιμους, αορίστου και ορισμένου χρόνου) και ανεβάζει τον αριθμό τους σε 511.913 στις 30.6.09, ελάχιστα αυξημένο από τον αντίστοιχο των δύο προηγουμένων χρόνων (506.680 το 2008 και 503.170 το 2007). Αν συνυπολογιστεί ο αριθμός των στρατιωτικών και ορισμένων μικρότερων κατηγοριών που καταγράφονται σε άλλα σημεία του προϋπολογισμού, φτάνουμε στον ίδιο αριθμό, δηλαδή 760.000.
Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι σε αντίθεση με την ενορχηστρωμένη προπαγάνδα από κυβέρνηση και ΜΜΕ (βλέπε Καθημερινή, 2.5.2010, Ημερησία 31.7.2010, Έθνος 23.7.2010), η Ελλάδα καταλαμβάνει την 14η θέση επί συνόλου 17 ευρωπαϊκών κρατών με επίδοση 11,4%.( ΠΗΓΗ «Έκθεση Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» με συντάκτες τέσσερις ερευνητές του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών και των Πανεπιστημίων του Στρασβούργου και του Μαγδεμβούργου «The size and performance of public sector activities in Europe»).
Τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής, όπως αποτυπώνονται εμφανίζουν την Ελλάδα σε μια σχετικά χαμηλή θέση ως προς τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων που διατηρεί σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ εξίσου χαμηλή είναι η επίδοση της χώρας μας στο ποσοστό των εργαζομένων στο Δημόσιο σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων. Και μάλιστα αυτά τα στοιχεία παραμένουν σταθερά για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες!
Η έρευνα αποδεικνύει ότι αναφορικά με το ποσοστό των δημόσιων υπαλλήλων επί του συνόλου των εργαζομένων κάθε χώρας, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 14η θέση επί
συνόλου 17 ευρωπαϊκών κρατών, με επίδοση 11,4%. Βρίσκεται δηλαδή πολύ κάτω από την πρώτη στην κατάταξη
συνόλου 17 ευρωπαϊκών κρατών, με επίδοση 11,4%. Βρίσκεται δηλαδή πολύ κάτω από την πρώτη στην κατάταξη
Σουηδία (30%)
ή τη Δανία (29%)
τις χώρες που υποτίθεται ότι αποτελούσαν το προεκλογικό πρότυπο του σημερινού πρωθυπουργού.
Αλλά η Ελλάδα υπολείπεται πολύ και από
τη Γαλλία (21,2%)
και τη Μεγάλη Βρετανία (17,8%)
παρά τις έντονες περικοπές της τελευταίας.
Η χώρα μας ξεπερνά - και μάλιστα ελάχιστα – μόνο
την Ιρλανδία (11,0%)
την Ολλανδία (10,7%)
και τη Γερμανία (10,2%).
Όπως παρατηρεί η μελέτη, η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη αυτή παραμένει τις τελευταίες δεκαετίες σταθερή. Ανάλογα ευρήματα δείχνει η έρευνα και όταν συγκρίνει τις δημόσιες δαπάνες στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ κάθε χώρας. Και εδώ η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά σε χαμηλότερη θέση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. (Βλέπε Έκθεση ΕΚΤ, “Public wages in the Euro Area”, Ιούνιος 2010).
ΙΙ. Όσον αφορά στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στα δημόσια έσοδα:
Για να υπολογιστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στα κρατικά έσοδα στην Ελλάδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, εξετάζεται ένας από τους σημαντικότερους δείκτες της Eurostat, που είναι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής στο κεφάλαιο (όχι ο ονομαστικός φορολογικός συντελεστής αλλά ο πραγματικός), αυτός δηλαδή, που συμπεριλαμβάνει όλες τις φοροαπαλλαγές και τις αυτοτελείς φορολογήσεις κερδών που ισχύουν σε κάθε χώρα για το κεφάλαιο.
Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής στο κεφάλαιο στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μισό του μέσου όρου της Ε.Ε. (15,8 στην Ελλάδα, έναντι 32,6 στην Ε.Ε. των 25). Δηλαδή, το Ελληνικό κράτος εισπράττει τους μισούς φόρους κάθε χρόνο από τις επιχειρήσεις και τους εισοδηματίες σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και όλα αυτά χωρίς να λάβουμε καθόλου υπόψη τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή. Αντίθετα, η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στην Ελλάδα είναι διπλάσια και ίδια με αυτήν του ευρωπαϊκού μέσου όρου (περίπου 35%).
Τέλος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, σε κάθε 1000 ευρώ νέα προϊόντα και υπηρεσίες που παρήγαγε ετήσια η ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία, τα 560 ευρώ έγιναν επιχειρηματικό κέρδος και μόνο τα 350 ευρώ έγιναν μισθοί, την στιγμή που στην ΕΕ η κατανομή είναι ακριβώς η αντίστροφη.
Και το Ελληνικό κράτος προσπαθεί να σταθεί όρθιο φορολογώντας με 35% τα 350 ευρώ των μισθών και με 16% τα 560 ευρώ των κερδών, ποσοστό που συρρικνώνεται επιπλέον εξαιτίας της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής.
Με εκτίμηση
------------------------
(grsail: η διαμόρφωση και οι υπογραμμίσεις δικές μας)
.
Νομίζω ότι όσοι διαβάζουν blogs θα πρέπει έως τώρα να το έχουν επιτέλους εμπεδώσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι πολλοί σε αριθμό. Σε αντίθεση με όσους ενημερώνονται μόνο από τα μεγάλα κανάλια που έχουν φάει προπαγάνδα που έχει πάει σύννεφο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να έχουμε όμως αξιοπιστία σε αυτά που λέμε να παραδεχόμαστε ότι ο δημόσιος τομέας μας λειτουργεί αντιπαραγωγικά (επειδή έχει γίνει αυλή πολιτικών ρουσφετιών).
Αλλά επίσης και ότι ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα (που κανονικά χρηματοδοτεί τον δημόσιο) δεν μπορεί να αντεπεξέλθει επειδή είχε μάθει να ζει από τις επιδοτήσεις του κράτους.
Δεν βλέπω πουθενά απολαβές των δ.υπ ανά χώρα και κάτι δε μου κάθεται καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφή@Greek Rider
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Δημόσιος Τομέας λειτουργεί αντιπαραγωγικά διότι οι κομματοκράτες ‘ηγέτες’ και ‘προϊστάμενοί’ του τον άφησαν συνειδητά να φθίνει. Ο Έλληνας δημόσιος υπάλληλος λειτουργεί χωρίς ηγεσία (αυτοί έχουν το μυαλό τους στην επανεκλογή και μόνον), χωρίς εκπαίδευση, χωρίς ανανέωση, χωρίς πραγματική και ανθρώπινη αξιολόγηση. Χωρίς δηλαδή καμία επαφή με οτιδήποτε δημιουργικό. Όπως μου αρέσει να επαναλαμβάνω, ο Δημόσιος Τομέας χρησιμοποιείται επί δεκαετίες ως απλός αγωγός άτυπης και εν πολλοίς παράνομης μεταφοράς πόρων από τον Δημόσιο προς τον Ιδιωτικό τομέα είτε μέσω χαριστικών συμβάσεων (αεροδρόμιο, δρόμοι, ολυμπιακά έργα, τηλεπικοινωνίες, άμυνα κλπ κλπ) είτε μέσω «θεσμικής» φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Φαντάσου ότι οι γενικοί γραμματείς των Υπουργείων (που στην ουσία είναι Operational & General Managers) αλλάζουν – ως ‘πολιτικά’ πρόσωπα, κάθε 2 έως 4 χρόνια … Αλίμονο.
.
@Saq
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτους αριθμούς του καλού βουλευτή σε παρακαλώ να συνεκτιμήσεις ότι οι απολαβές των δικών μας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι κατά 25 έως 35% χαμηλότερες από τον μέσο Ευρωπαϊκό (των 15) όρο.
.