Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Πράσινα άλογα και Ελληνική Οικονομία


Δ
ιαβάζω στην Καθημερινή σήμερα:


Σε μπούμερανγκ για τα έσοδα του Δημοσίου τείνει να εξελιχθεί η αύξηση των φόρων, που συνόδευσε την υπογραφή του Μνημονίου, καθώς οι ανατιμήσεις που προκάλεσε σε πολλά προϊόντα οδήγησαν στην κάμψη της κατανάλωσης.
Μόνο από τις αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας στα τσιγάρα, τα ποτά, τα καύσιμα και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα υπολογίζεται ότι οι απώλειες εσόδων θα ανέλθουν σε 2 δισ. ευρώ.
Οι πωλήσεις τσιγάρων μειώθηκαν από την αρχή του έτους κατά 11%
των ποτών και της βενζίνης κατά 30%
και των αυτοκινήτων κατά 27%.
Μέχρι το τέλος του έτους, η πτώση θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Το αποτέλεσμα της υψηλής φορολογίας είναι λιγότερα έσοδα, γεγονός που υποχρεώνει την κυβέρνηση, εξαιτίας των ανελαστικών δημοσιονομικών στόχων του Μνημονίου, να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές των δαπανών, που επιτείνουν την ύφεση. Το πρόβλημα θα ενταθεί όμως, τον επόμενο χρόνο, καθώς το Μνημόνιο προβλέπει τη μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό του 23%, καθώς και αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στους φόρους κατανάλωσης. Αρνητικές αντιδράσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων προκαλεί η μεγάλη αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων, από την οποία το όφελος θα είναι περιορισμένο, γιατί αφενός μεν οι περισσότερες εμφανίζουν ζημίες, αφετέρου οι κερδοφόρες θα αποφύγουν τη διανομή μερισμάτων. Το γεγονός αυτό υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις με το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το φθινόπωρο.
.

2 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι είναι σαφές ότι κάποιοι δεν θα έχουν λεφτά ούτε για τσιγάρα. Και κάποιοι άλλοι θα τους λένε ότι έτσι είναι καλύτερα και για το καλό τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Greek Rider

    Έχω πλέον την πολύ ενοχλητική αίσθηση ότι απόχτησα μάτια και στην πλάτη σαν τον Λιόντα τον ληστή. Τι τό 'θελα; είναι δυσάρεστο και οδυνηρό. Καλύτερα (ίσως) ανυποψίαστος και ευτυχής [έτσι είπε ο Καρυωτάκης για τις
    γυναίκες ο αθεόφοβος :-)) ]

    (με ενδιαφέρει ιδιαιτέρως η άποψή σου για την τελευταία μου προβοκατόρικη (;) ανάρτηση περί Αφγανών και Περσών)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails