Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010

Ποιοί και γιατί εξαπατούν τους πολίτες;απόσπασμα από άρθρο του Πέτρου Παπακωνσταντίνου στην Καθημερινή της Κυριακής, 18 Ιουλίου 2010 με τίτλο: Βραδυφλεγείς οικονομικές βόμβες που το βρήκα στο blog Αγης Γηος )


[ … Παρότι πολλοί ενοχοποιούν για την τρέχουσα δημοσιονομική κρίση τις κρατικές δαπάνες, ελάχιστη σημασία αποδίδεται στο κατά πολύ οξύτερο πρόβλημα της χώρας μας, την κατάρρευση των κρατικών εσόδων, εξαιτίας της νόμιμης και παράνομης φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων και των μεγάλων εισοδημάτων.

Πραγματικά, αν για κάτι η Ελλάδα αποτελεί όντως το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, αυτό δεν είναι οι «σπατάλες» στις κοινωνικές της δαπάνες, αλλά η ληστεία του κράτους από τα ιδιωτικά συμφέροντα*.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τη φορολογία κεφαλαίων και εισοδήματος αντιστοιχούσαν, το 2008, μόλις στο 7,7% του ελληνικού ΑΕΠ - το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ της Ε. Ε. των 15.

Μπροστά σε αυτόν τον φορολογικό παράδεισο που θα τον ζήλευαν και οι Μπαχάμες, η νεοφιλελεύθερη Βρετανία μοιάζει με τη Βενεζουέλα του Τσάβες, αφού το αντίστοιχο ποσοστό είναι 16,7%. Οσο για τις σκανδιναβικές χώρες, αυτές φαντάζουν περίπου σαν Καμπότζη των Ερυθρών Χμερ: 17,5% για τη Φινλανδία, 20,1% για τη Σουηδία και 29,7% για τη Δανία! … ]
.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails