Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Έτσι βοηθά η Δύση το Αφγανιστάν



Στο διάγραμμα φαίνεται με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο η «ανάπτυξη» που πέτυχαν οι Κατοχικές δυνάμεις των ΕΠΑ στην παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν. Σας αφήνω να φανταστείτε ποιοί και πως συμμετέχουν στην μοιρασιά των εκατομμυρίων διότι παρά τις τεράστιες αξίες που παράγονται εκεί από την καλλιέργεια της παπαρούνας οι Αφγανοί πολίτες εξακολουθούν εκτός από την χυδαία κατοχή των Δυτικών να αντιμετωπίζουν βαριά φτώχια που φτάνει σε επίπεδα εξαθλίωσης. Η εκτόξευση της παραγωγής συμπίπτει με την μεγάλη Αμερικανική εισβολή στην χώρα μετά την προβοκάτσια των δίδυμων πύργων το 2001.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τους τρομοκράτες στο Αφγανιστάν και τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν που συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν, φυσικά, με χρήματα από τα ναρκωτικά.
Από την συνολική παγκόσμια παραγωγή, το 44% των παράνομων ναρκωτικών αγοράζονται από τη Βόρεια Αμερική και το 33% από την Ευρώπη. Το παγκόσμιο εμπόριο ναρκωτικών αντιπροσώπευε το 2003 περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η παπαρούνα είναι ίσως το μοναδικό μέσο βιοπορισμού των Αφγανών αγροτών. Λίγο μετά την εισβολή της Δύσης είχαν μοιραστεί υποσχέσεις για γενναίες εξωτερικές επιδοτήσεις με στόχο την μεταστροφή σε άλλες μορφές καλλιεργειών. Οι υποσχέσεις αυτές κατέληξαν … όπως βλέπετε στο διάγραμμα.

Πηγές:

- Congressional Research Service (CRS)
- United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)
- Ministry of Counter-Narcotics (MCN)


2 σχόλια:

  1. όταν είδαν το 85/86,

    ...το πασοκ να ξανακερδίζει τις εκλογές...

    - με το άνοιγμα των συνόρων του εβρου στους εμπόρους και μετακομιστές οπίου πρός την σκοπιανήν δημοκρατίαν -
    ...πονηρεύτηκαν..!!!!

    ιδού λοιπόν το αποτέλεσμα..;-))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @bbimbo

    Ο τζίρος από την Αφγανική παπαρούνα παίζει γύρω στα 60 δις. ( το ένα πέμπτο του παγκόσμιου).

    Το ΑΕΠ του Αφγανιστάν για 30.000.000 κόσμο είναι περίπου 25-30 δις.

    Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι τα ζωάκια αμερικανάκια φανταράκια θησαυρίζουν εκεί 'σα κάτω !

    ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails