Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Μία τρύπα στο νερό


Υπάρχουν άνθρωποι που τους εμπιστεύομαι ακόμη και αν δεν τους γνωρίζω προσωπικά. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο κ. Γιώργος Δελαστίκ που ξεχωρίζει για την απλότητα της σκέψης του και την θετική του στάση και του οποίου άρθρα έχω κατά καιρούς αναδημοσιεύσει. Ένα τέτοιο άρθρο βρίσκεται αναδημοσιευμένο στην αμέσως προηγούμενη ανάρτησή μου.


Αν κάποιος επεξεργαστεί λίγο τους αριθμούς που παρουσιάζονται στο άρθρο βλέπει ότι το 0,15% του συνολικού πληθυσμού (περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι) κατέχει περίπου το 57% του παγκόσμιου πλούτου. Επίσης διαπιστώνει ότι μια ελάχιστη ομάδα ανθρώπων που είναι λιγότεροι από 100.000 κατέχει περίπου το 20% του παγκόσμιου πλούτου. (για την πληροφόρησή σας αναφέρω ότι ο πληθυσμός μας σήμερα είναι περίπου 6,8 δις και το Παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν κάπου 58 τρις ευρώ το 2009).

Με αφετηρία αυτές τις απίστευτες και  ελάχιστα συζητημένες  διαπιστώσεις (που εμπεριέχονται στα υπάρχοντα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΟΣΑ, της Eurostat, των Ηνωμένων Εθνών κλπ κλπ) μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι στην ουσία ο ανθρώπινος πολιτισμός ελάχιστα έχει διαφοροποιηθεί – στο οικονομικό τουλάχιστον επίπεδο – από την εποχή της Βαβυλώνας και των Φαραώ. Όμως το οικονομικό επίπεδο καθορίζει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων δηλαδή την εκπαίδευσή τους, την υγεία τους, την ευκολία της πρόσβασής τους σε κάθε είδους αγαθά και υπηρεσίες.

Είναι απίστευτα αποκαρδιωτικό να σκέφτεται κανείς ότι τόσοι αιώνες προσπαθειών, αντιπαραθέσεων, θυσιών, πολιτικών αγώνων και σχημάτων κοινωνικής διακυβέρνησης με προεξάρχον αυτό της περιβόητης όσο και άπιαστης «Δημοκρατίας» μας οδήγησαν να κάνουμε τελικά ακριβώς αυτό: μία τρύπα στο νερό …
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails