Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ανάφη: ‘Ιερές’ μπουλντόζες καταστρέφουν την παραλία


Του Μάριου Διονέλλη, από τον δρόμο


Οι ιερές μπίζνες στην Ανάφη συνεχίζονται. Η Ιερά Μονή Καλαμιώτισσας προκάλεσε την τοπική κοινωνία για ακόμα μία φορά την εβδομάδα που πέρασε προχωρώντας σε ένα οικολογικό έγκλημα, στις Πρασιές, μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού.

Περίπου 20 αρμυρίκια που βρίσκονταν εκεί και χάριζαν τη σκιά τους στους παραθεριστές κόπηκαν από τη ρίζα, από τις μπουλντόζες που φώναξε ειδικά για αυτό το σκοπό ο ηγούμενος της Μονής Δαμασκηνός Γαβαλάς. Ο λόγος είναι ότι στην παραλία αυτή, που βρίσκεται κοντά στη Μονή, ο ηγούμενος δεν θέλει τους «φτωχοτουρίστες» που φέρνουν και «ναρκωτικά». Για εκεί έχει άλλα σχέδια…

Εδώ και περίπου δύο χρόνια, στην Ανάφη συζητείται η πρόθεση της Μονής Καλαμιώτισας (σ.σ. κατ΄ ουσίαν της Μονής Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στη Σαντορίνη και στην οποία υπάγεται διοικητικά η Καλαμιώτισσα) να υλοποιήσει ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο, που προβλέπει υποδομές εκκλησιαστικού και «ησυχαστικού» τουρισμού με μικρούς ξενώνες, γήπεδα και εστιατόρια, στην παραλία που τυπικά της ανήκει στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Μια σειρά καταγγελίες για σωρεία παραβάσεων εις βάρος του αρχαιολογικού χώρου έχουν απλά καθυστερήσει ένα σχέδιο που υλοποιείται με αργά αλλά καλοσχεδιασμένα βήματα.

Πολύ πρόσφατη είναι η πλακόστρωση και κατάχωση ενός σημαντικού αρχαιολογικού χώρου, ακριβώς δίπλα από τον εξωτερικό τοίχο της Μονής, καθώς εκεί ακριβώς έκριναν οι μοναχοί πως έπρεπε να δημιουργηθεί ένας χώρος ανάπαυσης των επισκεπτών. Την ίδια στιγμή, ο αρχαίος ναός του Απόλλωνα Αιγλίτη, που βρίσκεται μέσα στον περίβολο της Μονής παραμένει εγκαταλειμμένος στη φθορά του χρόνου, ενώ ακριβώς δίπλα του δημιουργούνται δωμάτια για την υποδοχή τουριστών στο μοναστήρι.

Τελευταίο επεισόδιο ήταν η κοπή των δέντρων. Έκπληκτοι οι κάτοικοι είδαν την παραλία να έχει αλλάξει πλήρως εικόνα. Μήνυση υπέβαλε εναντίον του ηγούμενου ο Κοινοτάρχης Ανάφης Ιάκωβος Ρούσσος. «Αποτελεί έγκλημα για την περιοχή μας. Συνάντησα τον ηγούμενο και το μόνο που είχε να μου απαντήσει για την καταστροφή ήταν πως η παραλία τους ανήκει. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να κινηθούμε νομικά εναντίον του», λέει στον Δρόμο ο κοινοτάρχης.

Η αλήθεια είναι ότι η έκταση που περιλαμβάνει και την επίμαχη παραλία ανήκει ιδιοκτησιακά στη Μονή Καλαμιώτισσας. Στις αρχές του 2008 αποκαλύφθηκε πως από τα 4.400 στρέμματα που έχει στην ιδιοκτησία της η Μονή, είχε νοικιάσει τα 3.300 στον Κύπριο επιχειρηματία Γρηγόρη Μαυρουδή, ο οποίος είχε αναλάβει αρκετά έργα στη Μητρόπολη Δημητριάδος, τόσο επί Χριστόδουλου όσο και επί του διαδόχου του, ενώ και ο ηγούμενος Γαβαλάς της Ανάφης προέρχεται από την αδελφότητα της Χρυσοπηγής.

Για το θέμα είχε καταθέσει ερώτηση στη βουλή ο Αλέκος Αλαβάνος, παίρνοντας απάντηση από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, παρότι πρόκειται για σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Ακολούθησαν καταγγελίες για το θέμα στην εισαγγελία Νάξου, αλλά απ’ ότι φαίνεται η θεϊκή βούληση για μπίζνες είναι υπεράνω κάθε ελέγχου...
.

12 σχόλια:

  1. Οταν περιμένεις τον έλεγχο από την ελληνική δικαιοσύνη, τότε μπορείς κάλλιστα να δεις την Ανάφη να γίνεται Φολέγανδρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @swell

    Η Ελληνική "δικαιοσύνη" άφησε ελεύθερο τον Κορκονέα
    Ο κατάπτυστος πράσινος Τσολάκογλου από το Καλέντζι παρέδωσε την χώρα σε κατοχικές δυνάμεις.

    Επόμενο είναι οι μυαροί παπάδες, οι άνθρωποι χωρίς μάνα, να ασελγούν πάνω στην χώρα και μάλιστα στο συμβολικότερο και ομορφότερο κομμάτι της : το Αιγαίο !

    Εμείς πάλι τι κάνουμε; με υποτονικές διαδηλώσεις και "ψιλο" διαμαρτυρίες βαδίζουμε προς σφαγήν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οχι ρε παιδια ! οχι ρε παιδια ! τι κανουν οι παπά-ρ-ες !

    δεν το πιστεύω ! γιατί δεν τους σκωτώνουν! δεν γίνεται η θρεισκεία να διεκδικεί παραλίες γαμώ την ιερή τους κάπα γαμώ!

    το χουμε χασει και αντι να τους πετροβολάμε ---κινούμεστε δικαστικά!

    μιλάμε τα έχω πάρει !

    καλά και συ grsail δεν μπορούσες να το ανεβάσεις λίγο αργότερα να μας αφήσεις να πιούμε κανένα καφέ με την ηρεμία μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πως να ψαξω να τη βρω την παραλία στο google earth?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Psychedelic Reflection
    36 21 15.85 N
    25 49 24.29 E

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οταν εχεις καταγγειλει Γ.Γ του Υπουργειου Γεωργιας [ λεγε με ΣΜΠΟΚΟ] και εχεις καταθεσει μηνυση στην Εισαγγελια Πλημ/δικων Αθηνων δια της αντιστοιχης της Θεσ/νικης στις 10-05=1997, για υπεξαιρεση φακελλου[απο την υπηρεσια] μεγαλης οικονομικης υποθεσεως, και μεχρι σημερα αγνοειται η ΤΥΧΗ ΤΟΥ
    13 ΧΡΟΝΙΑ!!!!!!!!!!!!!Αυτο πως λεγεται;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @taspa

    Λέγεται Δημοκρατία νεο-Ευρωπαϊκού τύπου :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχω καλή επικοινωνία με τους πατέρες της Μονής. Είναι μεγάλη βλακεία να νομίζετε ότι επιδιώκουν να επενδύσουν σε ξενοδοχεία σε ένα ιερό τόπο όπως αυτός της Καλαμιώτισσας.

    Οι πατέρες τα τελευταία δέκα χρόνια με τους κόπους των χεριών τους και με πραγματικό ενδιαφέρον τόσο για τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα όσο και για την Παναγία Καλαμιώτισσα προσπάθησαν να αποτρέψουν την κατάρρευση του μνημείου. Αν υπήρχε μάλιστα η δυνατότητα να ανακαινίσουν και τον αρχαίο ναό, θα το έκαναν, αλλά γνωρίζουμε όλοι καλά πόσο αρνητικά προκατειλλημένοι είναι οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων απέναντι στα μοναστήρια και τους μοναχούς. Δεν δίνουν ποτέ τέτοιες άδειες...

    Αν επισκεφθεί κανείς το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στην Σαντορίνη, θα δει ότι η Μονή Καλαμιωτίσσης είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση συντήρησης και αυτό δείχνει ότι οι μοναχοί έδωσαν πολλές από τις οικονομίες της Μονής τους για ένα μετόχι τους μόνο από αγάπη για το πρόσωπο της Παναγίας που την αγαπούν ως Μητέρα τους.

    Όσον αφορά την κοπή των δένδρων: Τα δένδρα αυτά σύμφωνα με τις μαρτυρίες εκείνων που τα φύτευσαν δεν ήταν αιωνόβια- όπως ψευδώς καταγγέλθηκε- αλλά μόλις 50 ετών και δεν ξεπερνούσαν τους 9 κορμούς. Η βρωμιά, οι ακαθαρσίες και οι σύριγγες που μάζεψαν οι Πατέρες στην παραλία και κάτω από τα δένδρα είναι κάτι που οι λάτρεις της παραλίας και οι παραθεριστές- κατα τ'αλλα προασπιστές της προστασίας του περιβάλλοντος- δεν έκαναν ποτέ τους...

    Όλα τα ψευδεπίγραφα δημοσιεύματα ξεκίνησαν από τον πρώην φύλακα της Μονής, που ο Γέροντας του συμπαραστάθηκε όσο κανένας στον κόσμο. Ο Θεός να τον συγχωρέσει για την λύπη που προκάλεσε στους Πατέρες της Μονής. Εκείνοι εύχονται για την επιστροφή του...

    Μην ξεγιελέστε, ακόμη και όσοι δεν αγαπάτε την Εκκλησία του Χριστού ή είστε δωδεκαθεϊστές, μην ακούτε τα ψεύδη όλων αυτών των δημοσιευμάτων.

    Όι Πατέρες αγαπούν αυτό που κάνουν και είναι γνήσιοι και ανιδιοτελείς μοναχοί.

    Με τιμή,
    Απόστολος Κουρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ κύριε Κουρή,

    Δεν γνωρίζω τι ετοιμάζονται να κάνουν οι άνθρωποι αυτοί αλλά έχοντας υπ’ όψιν μου την πολιτιστική φθορά, τα πάσης φύσεως σκάνδαλα και την αχόρταγη συμπεριφορά τους σε όλη την επικράτεια, απλώς προετοιμάζομαι για το χειρότερο.

    Είναι γνωστές οι καταστροφές που επέφεραν με την συνειδητή δράση και το πηγαίο μίσος τους για ότι διαφορετικό και για κάθε γνήσια ανθρώπινο, στον παλιό και σύγχρονο πολιτισμό της χώρας μας.

    Από τα κηρύγματα μίσους και τα πολιτικά μανιφέστα των Άνθιμου και Χριστόδουλου, τις επαίσχυντες καταπατήσεις, τα σκάνδαλα ήθους, τους Βαβύληδες την βαθειά εμπλοκή τους στο παραδικαστικό και τα Βατοπέδια μέχρι και την αχόρταγη επιδρομή των νεοφώτιστων του Ιερώνυμου στα χρήματα της χώρας και της ΕΕ, ο δρόμος είναι μακρύς αλλά και χωρίς επιστροφή. Οδηγεί στο σκότος και στο έρεβος της απόλυτης απαξίας.

    Η έμμεση (φυσικά) τοποθέτησή σας περί «μιαρών παραθεριστών με σύριγγες» φοβάμαι ότι σας κατατάσσει και εσάς στην ομάδα των ορκισμένων εχθρών της χώρας μας και των ανθρώπων της.

    Η προστασία του περιβάλλοντος και οι σχετικές ενέργειες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα – και μόνον – της συντεταγμένης πολιτείας, οπότε οι καλοθελητές και υστερόβουλοι μαυροφόροι, οι άνθρωποι δίχως μάνα όπως έλεγε και ο ποιητής, καλά θα έκαναν επί τέλους, στην αρχή του εικοστού πρώτου αιώνα, να μαζευτούν. Ας είστε σίγουρος, κύριε, ότι θα μαζευτούν σε επίπεδα που δεν φαντάζεστε.

    Ήθελα παρεμπιπτόντως να σας υπενθυμίσω ότι η Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων αποτελεί σημαντικότατο θεσμό της πολιτείας στον οποίο όλοι ανεξαίρετα που διαβιούν εντός της Ελληνικής επικράτειας οφείλουν τον προσήκοντα σεβασμό και την δέουσα υποστήριξη των αποφάσεων. Εάν η Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων αντιμετωπίζει τους κάθε είδους κυρίους που αυτοδηλώνονται ως «μοναχοί» (sic) με σκεπτικισμό, πιστέψτε με, θα έχει τους λόγους της.

    Επίσης ήθελα να εκφράσω τις εύλογες απορίες: ακόμη και αν δεν ήταν αιωνόβια τα δένδρα τι δουλειά είχαν οι κύριοι αυτοί να τα κόψουν; από πού πήραν την άδεια; ποιος έδωσε την εντολή; pοιος και με τι πόρους κάλυψε τα έξοδα εκτέλεσης του ανομήματος;

    Όσον αφορά στην, στυλ κοινωνικού γκέτο, νέο-ορθόδοξη αργκό περί «Πατέρων» (!), «Γερόντων» και «Μητέρων» θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι εκτός από θυμηδία και λύπηση μου προξενεί αισθήματα βαθύτατης απέχθειας.



    Grsail

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ο συγκεκριμενος κυριος στο σχολιο apostolos Kouris εχει ποσταρει το ιδιο μυνημα παντου...τυχαιο?
    Αξίες όπως η πίστη και η αγάπη δεν απαιτούν ποτέ χρήματα.
    Το κάτι περισσότερο από ανοησία θα έπρεπε να το πείτε στους πατέρες με όλο αυτό το δίκτυο θρήσκοαπατεώνων, μια και τους γνωρίζετε καλά απ’οσα λέτε, που καταπάτησαν και εκμεταλλεύτηκαν όλη την περιοχή, κόβοντας όλα τα δέντρα της παραλίας και όχι μόνο 9 δέντρα, απωθώντας έτσι όλους τους ανθρώπους να πηγαίνουν για μπάνιο, χτίζοντας πάνω στα αρχαία και γενικότερα να κάνουν τον Αγά στη περιοχή.
    Όσο αναφορά τα δέντρα δεν έχει σημασία τόσο εάν ήταν αιωνόβια η όχι, άλλα το έγκλημα να αφαιρέσουν τις ζωές τους. Όλοι γνωρίζουμε πόσο υπεροπτικοί απέναντι στη φύση είναι η θρησκεία μας και οι παθιασμένοι πιστοί, νομίζοντας ότι σε αυτό τον κόσμο υπερέχει ο άνθρωπος πάνω από τη φύση και τα ζώα. Ακόμα και μέσα στη παλαιά διαθήκη αναφέρεται ότι ο Θεός είπε, να είναι κυρίαρχος ο άνθρωπος πάνω στα ζώα και τη φύση!!! παραμύθια για μικρά παιδιά δηλαδή, μόνο που τα μικρά παιδιά μεγάλωσαν και κατάλαβαν πόσα χάσανε πιστεύοντας όλα τα ψέμματα, που η θρησκεία μας τους γαλούχησε εκατοντάδες χρόνια, παίρνοντας τις περιουσίες τους και κλέβοντας το βίος τους με κάθε τερτίπι. Είναι σίγουρο ότι δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ την Ανάφη και δε γνωρίζετε το θέμα??? Το μετόχι που λέτε, δεν είναι καθόλου φτωχικό, ούτε μικρο, εκτός και αν πείτε έτσι εύκολα ότι όσοι έχουν πάει εκεί λένε ψέμματα. Δε γνωρίζω εάν οι αρχαιολόγοι είναι προκατειλημμένοι με τα μοναστήρια και τους μοναχούς, γνωρίζω όμως ότι οι μοναχοί και οι περισσότεροι παθιασμένοι άνθρωποι με τη θρησκεία, είναι κάτι πολύ παραπάνω από προκατειλημμένοι με την Ελευθερία του ανθρώπου! Δεν χρειάζεται να είσαι δωδεκαθεϊστής η άθεος η οτιδήποτε άλλο για να καταλάβεις το πλιάτσικο που κάνει η εκκλησία της Ελλάδας. Θα ήθελα να πω και άλλα μια και αγαπώ το Χριστό και όχι την εκκλησία των φαρισαίων, που την δημιούργησαν για να έχουν υποτελείς τους πιστούς…αλλά ας μη δώσω συνέχεια στη παράνοια της θρησκοληψίας.
    Στις μέρες που περνάμε είναι σπάνιο κάποιος μοναχός να είναι ανιδιοτελής και ακόμα πιο σπάνιο όσο ανεβαίνουν στην ιεραρχία. Δεν διαβάζεται ούτε ακούτε όλα αυτά τα σκάνδαλα που συμβαίνουν γύρω μας? ευτυχώς εμείς δεν πάθαμε κώφωση, ούτε τύφλωση ακόμη και παραμένουμε πιστοί μόνο στο καλό όπως πράγματι δίδαξε ο Χριστός και όχι στο ψέμα, το κλέψιμο, την άπατη και τόσα άλλα που οι εκπρόσωποι της εκκλησίας κάνουν.
    Με αληθινή πίστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΡΙΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΣΕ ΨΙΛΟ ΚΛΑΡΑΚΙ ΘΑ ΠΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΡΙΓΓΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΔΕΝΔΡΑ 50 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ.ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΗ ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΦΩΤΙΕΣ
    ΕΙΜΑΙ Χ.Ο ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΥ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΚΑΝΕΙ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Ανώνυμος (17 Ιούνιος, 2011 17:15)

    Το έχουν παρακάνει αλλά κανείς δεν τους μαζεύει ...
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails