Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Το Τιμόνι ...


Ο κ. Τρισέ γνωρίζει ότι μια χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών, πολύ περισσότερο του ελληνικού κράτους, θα κάνει την κρίση του 2008 να μοιάζει παιδικό πάρτυ. Μπροστά στις συνέπειες μιας τέτοιας κατάρρευσης, στον παρόν οικονομικό κλίμα παγκοσμίως, η χρεοκοπία της Λήμαν Μπράδερς θα είναι ιστορία για μικρά παιδιά. Αυτό (και η γεωπολιτική θέση της χώρας) ήταν το μόνο «πιστόλι στο τραπέζι». Τα άλλα ήταν νεροπίστολα. Αυτό δεν είναι πιστόλι, είναι πυρηνικό όπλο. Θέλει όμως έναν πολύ θαρραλέο και ισχυρό παίκτη, με πολύ μεγάλη επίγνωση της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομίας, για να απειλήσει τη χρήση του, βγάζοντας τουλάχιστον έτσι την Ελλάδα από το «μάτι του κυκλώνα». Αν ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν στο τιμόνι της χώρας, θα ‘μπαινε στον πειρασμό να παίξει αυτό το παιχνίδι. Αλλά ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είναι στο τιμόνι της χώρας.

απόσπασμα από άρθρο του Δ. Κωνσταντακόπουλου 'Σταύρωση Χωρίς Ανάσταση'
βρίσκεται εδώ, διαβάστε το όλο, αξίζει !

4 σχόλια:

  1. ..αν ο ανδρέας ήταν στο τιμόνι...
    ..θα χρεωκοπούσαμε και δεν θα το πέρναμε χαμπάρι...
    (θυμάσαι το έξω οι βάσεις του θανάτου και πόσο μας κόστισε το παραμύθι για την μετεγκατάσταση στην σούδα,λάρισα,θεσσαλονίκη..??)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καιτοι σεβομαι τη διάνοια του ΑΓΠ, όλα τα κείμενα εκείνα που με κάποιο τρόπο αναφέρονται σε μία ελληνική ιδιαιτερότητα ή μοναδικότητα με κάνουν πολύ δύσπιστο.

    διοτι δυσκολεύομαι να δεχθώ την ελλάδα ως κέντρο των παγκόσμιων εξελίξεων. Όταν χρεοκοπησε η αργεντινή ή η ισλανδία, ή η λετονία ή η ρωσία, ο κόσμος δεν καταστράφηκε. Το ίδιο πιθανόν να συμβεί εάν χρεοκοπήσει και η ελλάδα.

    Τα υπόλοιπα PIIGS παρά το spin της κυβέρνησης για διάφορους λόγους δεν δείχνουν να εχουν τεράστια πρόβληματα. Και σίγουρα όχι μεγαλύτερα από της βρετανίας.

    Η ελλάδα είναι το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Μπορούν να μας πετάξουν σε μία γωνία και δεν θα το πάρουν και χαμπάρι. Δεν μπορούμε να τσαμπουκαλευόμαστε, ειδικά όταν κάθε 2 μηνες βγαίνουμε με το χερι απλωμενο.

    Και διάολε με αυτή τη μανία για τη γεωπολιτική... εδώ οι αμερικάνοι ξέγραψαν λίγο πολύ τους τούρκους το 1998 που όπως να'ναι είναι πιο σημαντικοί γεωπολιτικά από εμάς. Θα μου πεις το πλήρωσαν το 2003 με την εισβολη στο Ιρακ, αλλά στα πλαίσια που δεν υπαρχει εντονος ψυχρος πολεμος, ειλικρινα δεν εχουμε γεωπολιτικο βαρος για να μας τα σκάνε όπως κανουν στο πακισταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @waste

    Αντιλαμβάνομαι την θέση σου η οποία δεν στερείται καθόλου λογικής βάσης.
    Όμως όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση εκτός των ψυχρών αριθμών και των καλά διαγεγραμμένων κατευθύνσεων της πολιτικής μεγάλο ρόλο θα παίξει και ήδη παίζει ο συμβολισμός του πράγματος.

    Έίχα γράψει και πριν λίγες μέρες ότι ως χώρα είχαμε την απίστευτη ατυχία να βρεθούμε με πρόβλημα εκεί ακριβώς όπου παλεύουν οι ελέφαντες.

    Δεν είμαι βαθύς γνώστης των τεκταινομένωβν στον πλανήτη, αλλά διαισθάνομαι ότι την στιγμή αυτή παίζεται ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι όπου στο τέλος του θα ξεκαθαρίσει εάν η Ευρώπη θα σταθεί ως αυτοδύναμο οικονομικό κέντρο ή ως υποτελής στις ΗΠΑ. Δυστυχώς για εμάς βρεθήκαμε (συμβολικά επαναλλαμβάνω και πάλι) στο κέντρο αυτού του παιχνιδιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Δεν είναι η Ελλάδα το μοναδικό πρόβλημα της Ευρώπης": Ένα άρθρο που αξίζει να το προσέξετε.

    Οι 3 φωτιές στο χάρτη δεν είναι τυχαίες και είναι διαδοχικές.
    Σύμφωνα με τα δεδομένα του άρθρου: αν κάποιος ανάψει φωτιά στις γερμανικές τράπεζες, τότε βάζει αυτομάτως φωτιά στην Goldman Sachs που τις στηρίζει, η Goldman Sachs οδηγεί το δολάριο σε πτώση βάζοντας φωτιά στις ΗΠΑ, που με τη σειρά τους βάζουν φωτιά στην Κίνα που χάνει τα αποθεματικά της σε αμερικάνικα ομόλογα.
    Η Ελλάδα είναι πρώτης τάξεως φυτίλι για να ανατινάξει την οικονομία του πλανήτη (ή θα μπορούσε να είναι αν δε τη βοηθήσουν επαρκώς…)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails