Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Viva Palestina


Ολοκλήρωσε το πολυήμερο ταξίδι, η ΜΚΟ Viva Palestina, καθώς κατάφερε να εισέλθει στη Λωρίδας της Γάζας. Το κομβόι της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας μεταφέρει τρόφιμα, ιατρικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης από την Ευρώπη, τις αραβικές χώρες και την Τουρκία.

Νωρίτερα, τουλάχιστον δέκα μέλη της ομάδας ακτιβιστών Viva Palestina τραυματίστηκαν σήμερα, τέσσερις εκ των οποίων σοβαρά, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην αιγυπτιακή πόλη Al-Arish. Επτά μέλη της ίδιας οργάνωσης συνελήφθησαν από την αστυνομία.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε από μέλη του κονβόι οχημάτων της ΜΚΟ Viva Palestina, εις ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής απόφασης να εμποδίσει 59 οχήματα του κονβόι να εισέλθουν στη Γάζα.

Η αιγυπτιακή αστυνομία αντιμετώπισε βίαια τους διαδηλωτές στο σημείο εισόδου-εξόδου του λιμανιού της Al-Arish.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Μαιλαισιανός φοιτητής του πανεπιστημίου του Bristol, τρεις Βρετανοί, ένας Κουβετιανός και δυο Αμερικανοί. Σύμφωνα με μάρτυρες, η ένταση προκλήθηκε από προβοκάτορες της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης, George Galloway, δήλωσε πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις από τις τουρκικές αρχές με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, που περιλαμβάνουν και την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Το κονβόι του Viva Palestina αποτελείται από 450 άτομα από πλήθος χωρών, με 220 οχήματα, με αποστολή την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας όπως το φαγητό, τα φάρμακα και ο σχολικός εξοπλισμός (η αξία των οποίων ξεπερνά το 1 εκατ. δολάρια) στους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Η αποστολή ξεκίνησε από το Λονδίνο τις 9 Δεκεμβρίου και διέσχισε πολλές χώρες, όπως η Τουρκία, η Συρία και η Ιορδανία. Η αποστολή αρχικά εκτιμούσε ότι θα έφτανε στη Γάζα στις 27 Δεκεμβρίου αλλά παρεμποδίστηκε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση, η οποία αρνείται να επιτρέψει στους ακτιβιστές να περάσουν από το λιμάνι Nuweiba για να μπουν στη Ράφα, πριν τη Γάζα. Ως αποτέλεσμα, οι ακτιβιστές έπρεπε να επιστρέψουν στη Συρία για να βρουν άλλο τρόπο εισόδου στη Ράδα και στη συνέχεια στη Γάζα.

Παράλληλα νέες ταραχές ξέσπασαν σήμερα στα αιγυπτιακά σύνορα, όταν ένας Αιγύπτιος αστυνομικός, ηλικίας 21 ετών, σκοτώθηκε από πυρά Παλαιστινίων που προήλθαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

πηγη tvxs
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails