Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Κάτω τα χέρια από το ΙΡΑΝ (Περσία)



National Museum exterior - Tehran




Με αφορμή την τεχνητά συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή στην Περσία ήθελα να επαναλάβω μερικές παλαιότερες σκέψεις.

Προτιμώ ένα κλειστό και δύσκολα εξελισσόμενο Περσικό καθεστώς από ένα περισσότερο 'εκλεπτυσμένο' και δυτικότροπο που θα ανοίξει τις πόρτες της Περσίας ανεξέλεγκτα και ταυτόχρονα θα αποδεχτεί την Δυτική κυριαρχία.

Η αποδοχή της Δυτικής κυριαρχίας από την Περσία θα εξανεμίσει το μέλλον και θα σκοτώσει οριστικά τις ελπίδες πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις χώρες της περιοχής για ανεξαρτησία και πρόοδο.

Η ανάδυση ενός νέου οικονομικού κέντρου (με βόμβα ή χωρίς) μόνο θετικά έχει να δώσει στην περιοχή και στον κόσμο ισχυροποιώντας την ισορροπία και αποτρέποντας τα δυτικά γεράκια.

Σκεφτείτε πως συμπεριφέρθηκε η Δύση στο Ιράκ (που φυσικά δεν είχε την εσωτερική ενότητα ούτε τα μέσα άμυνας που διαθέτει η Περσία).

Η συμπεριφορά της Δύσης έχει μεταλλαχθεί από την εποχή της Ιαπωνίας και της Κορέας, πέρασε μέσα από την κόλαση του Βιετ Ναμ και εξελίχθηκε στην τυφλά αρπακτική συμπεριφορά ενός πανίσχυρου θηρίου που βρίσκεται στην παρακμή του. Ενός κακόβουλου αχόρταγου τέρατος που αργοπεθαίνει.

Ας μην είμαστε πια τόσο εύπιστοι. Με χιλιάδες καθημερινά τεχνάσματα αυτό το κακόβουλο τέρας ροκανίζει και τις δικές μας ζωές. Οι γυναίκες μας μπορεί να ψηφίζουν και να μην φοράνε μπούργκα αλλά σε λίγο θα βρεθούμε με μια εμφυτευμένη κάμερα στο κεφάλι, τα παιδιά μας δεν θα "παιδεύονται" αλλά απλώς ετοιμάζονται για την παραγωγή.

Η Ευρώπη μέσα στην πολιτική της χαύνωση πιτσιλίστηκε από τα αίματα των παιδιών της Γάζας και στην Ιταλία ετοιμάζονται "τάγματα ασφαλείας" που ορκίζονται στην φωτο του Μουσολίνι. Μπορεί να αισθανόμαστε ασφαλείς μέσα στο σπίτι μας με τα δύο μπάνια και τις τρεις τηλεοράσεις αλλά το σύστημα δεν θα διστάσει να μας το πάρει όπως έκανε σε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια ... "Ρωμαίων πολιτών" (βλ. ΗΠΑ).

Ας μην είμαστε λοιπόν τόσο σίγουροι για την κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική μας ανωτερότητα βλέποντας απέναντί μας τον  Αχμάντι Νε Ζάντ.
.

7 σχόλια:

  1. Οταν στα 89 -90 κατερρεε ο Υπαρκτος σοσιαλισμός ηταν ακριβώς οι λαοι της Ανατολικής ευρώπης- και η απαλλαγμένη απο δογματισμους αριστερά που πρωτοστατησαν στις διαδηλώσει στην Πραγα , Α Βερολινο κ. α

    Βεβαι εν τελει επωφεληθηκε ο Δυτικός καπιταλισμός . Ναι .
    Και εδώ συμφωνώ μαζί σου


    Αλλά πές μου . Ειλικρινά. Θα μπορουσες εσύ ή εγώ να καταδικάσεις τότε
    εκεινες τις διαδηλώσεις ;Θα μπορουσες ελαφρά τη καρδια να πεις ''εν ονοματι του οτι θα επωφεληθει ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός σας κατακρινω που ζητάτε ελευθερια και δεν αντεχετε αλλο την καταπίεση και το ψέμμα;''

    Δεν ζουσαμε τοτε στο ασφυχτικό κλιμα του ''υπαρκτου σοσιαλισμου'' και δεν μπορουμε να κρινουμε αυτους τους λαους και τον πόθο τους για λευτερίά ακομα κιααν αποδειχτηκε οτι πεσανε σε αλλου ειδους παγιδα
    οπως δεν ζουμε σημερα και στο Ιραν ....
    Οταν βλεπω τη Βια , οταν βλεπω διαφορους ''φρουρους'' να ξυλοκοπουν παιδια ...δεν μπορώ παρα΄να συμπαρασταθώ οπως αντιστοιχα θα συμπαρασταθώ στα θυματα της Εδώ αστυνομικής ή παρακρατικής βιας .

    Ανεξαρτητα του ποιος εν τελει επωφελειται ... Αυτο το τελευταιο δεν μπορώ να το γνωριζω οπως και το μέλλον .
    Μπορώ ομως να κρινω αυτό που μου ψιθυριζει η καρδια μου και τα βιωματα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μπορώ να έχω, βέβαια, αντίρρηση σ’ αυτά που λες αλλά λαμβάνω επίσης υπ’ όψη μου τα παρακάτω :

    - το προφανές διακύβευμα … φαντάσου, μια μεγάλη και ισχυρή ισλαμική χώρα με ραγδαία αναπτυσσόμενη βιομηχανία, στρατιωτικά υπολογίσιμη, που παράγει πολιτισμό και λειτουργεί ως πρότυπο στην περιοχή και όχι μόνο !
    - το ποσοστό των γυναικών στα πανεπιστήμια πλησιάζει αργά αλλά σταθερά αυτό των ανδρών
    - η οικονομία είναι προσανατολισμένη στις δημόσιες επενδύσεις (υποδομές!), στην βιομηχανία και στις εξαγωγές και όχι στην κατανάλωση (μήπως σου θυμίζει λίγο … Κίνα ;;)
    - ο ρυθμός ανάπτυξης μετά τον Σάχη αυξάνεται συνεχώς και σήμερα είναι της τάξης του 7 έως 8% !
    - το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει υπερ-πενταπλασιαστεί τα τις τελευταίες δεκαετίες

    ... και αυτά δεν κάνουν την καρδιά μας να ψιθυρίζει ;

    Και στο κάτω κάτω με ενοχλούν τα κροκοδείλια (και ιδιοτελή σε στυλ ‘συμπαράσταση στον Δαλάη τον Λάμα’) δάκρυα των βολεμένων δυτικών ... με ενοχλούν πολύ ! Είδες κανέναν από εμάς να κινητοποιηθεί για την στυγνή και χυδαία δικτατορία των Σαουδαράβων ; μήπως ζοριστήκαμε ποτέ για το αυταρχικό και ξεκάθαρα αντιλαϊκό καθεστώς της Αιγύπτου ;

    ΥΓ. επειδή χρησιμοποίησες το ρήμα ‘βλέπω’ ήθελα να πω ότι κάποιοι διαλέγουν τα περισσότερα (αν όχι όλα) από αυτά που βλέπουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ότι κάποιοι διαλέγουν τα περισσότερα (αν όχι όλα) από αυτά που βλέπουμε''

    α αυτό ειναι αληθεια αλλά οχι ολη η αλήθεια ..
    Μπορουμε να καταλαβουμε ή και να διαισθανθουμε ...

    Πολλά απο οσα λεγανε οι Δυτικοι για τον Τσαουσεσκου ηταν ψεμματα αλλά η αλήθεια για τους Ρουμανους -αυτο που βιωναν τοτε-ηταν επισης οδυνηρη ..για εντελώς διαφορετικους λόγους απο αυτους που παρουσιαζεε η Δυση


    Το ιδιο μπορουμε να πουμε και για τον Σταλινισμό..

    Φυσικά και υπήρχε η προπαγάνδα της Δυσης ..
    Αλλά ο Σταλινισμός ηταν επισης και -παρά και διαφορετικά απο την προπαγάδα ενα αφορητα καταπιεστικό συτημα ..
    Φυσικά εκεινο που ηταν αφορητο - ΔΕΝ ηταν αυτό που ελεγαν στην Δυση - (το οτι δεν υπήρχαν πολλά αυτοκινητα κλπ )
    δεν ξερω αν γινομαι αντιληπτος ..


    Προχτές ειδα την ταινια του Βαιντα για το Κατιν
    Και την ομαδική δολοφονια τωβν Πολωνων αξιωματικών το 40..
    Λοιπόν
    Η Προπαγάνδα των Ναζί ελεγε : Το καναν οι Σοβιετικοι
    Η προπαγάνδα των Σοβιετικών : Το καναν οι Ναζί ..
    Εν τελει ομως Πραγματι το καναν οι Σοβιετικοι - και πρεπει να το πουμε με παρρησια - παρολο που το λέγαν και οι Ναζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Νοσφερατος ειμαι που εγραψα το προηγουμενο . Δεν ξερω γιατι βγηκε το ανωνυμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Νοσφεράτος

    Μα και πάλι συμφωνώ, πρόσθεσα απλώς και μια άλλη οπτική γωνία η οποία δεν πρέπει να μας ξεφεύγει.

    Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συλλογική βία (*) (διότι περι αυτού -εν τέλει- πρόκειται) της Δύσης, είναι ανυπέρβλητη. Οι εφράσεις αυταρχισμού των Ιρανών καθεστωτικών μπροστά στα δικά μας είναι ... παιδική χαρά !

    (*) από την απικοιοκρατία, την βόμβα και το Βιετ Ναμ μέχρι το Γκουαντάναμο και την Γάζα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αρα συμφωνουμε .. Ουτε με τον Ιμπεριαλισμό ουτε ομως και με την θεοκρατια που ειναι για την Περσική επανασταση οτι υπηρξε ο Σταλιν -αναλογικά-για την Ρωσσική...
    Δυστυχώς ή ευτυχώς τα πραγματα δεν ειναι μαυροο η ασπρο..
    Παραμενουν πάντα -υπεροχα αλλά και σκληρά-πολυπλοκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Νοσφεράτος

    ΟΧΙ ! δεν συμφωνούμε απολύτως διότι εγώ δεν θέλω να δώσω στα Δυτικά γεράκια το ισοπεδωτικό (ούτε – ούτε) άλλοθι να καταστρέψουν ή να πληγώσουν μία χώρα που βαδίζει αργά μεν αλλά σταθερά προς την ορθή κατεύθυνση !

    Το απάνθρωπο show των ‘Πύργων’ εμένα δεν με τρόμαξε και δεν με έπεισε, μόνο με γέμισε ερωτηματικά και αηδία ! Όλοι οι πολιτισμοί έχουν την αξία τους και εξελίσσονται αργά και πολλές φορές βασανιστικά … ας τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν αυτό που έχουν να πουν !

    Η ιστορία δεν χάνεται και δεν διακόπτεται !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails