Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Η μη αποσιώπηση των αρνητικών μοντέλων … με αφορμή ένα κείμενο του Χρήσου Γιανναρά


Στην σημερινή επιφυλλίδα της Καθημερινής διάβασα ένα σχετικά εκτεταμένο κείμενο του καθηγητή και φιλόσοφου Χρήστου Γιανναρά. Κανονικά δεν διαβάζω κείμενα του κου Γιανναρά αλλά την συγκεκριμένη ώρα είχα το χρόνο και την περιέργεια …

Είπα ότι δεν διαβάζω κείμενα του κου Γιανναρά και δεν μετάνιωσα ούτε και όταν τελείωσα το διάβασμα της σημερινής επιφυλλίδας του …

Ένα κείμενο που κινείται στα πλαίσια της εμπάθειας, ένα κείμενο που κινείται στις παρυφές της απροκάλυπτης πολιτικής προτίμησης , ένα κείμενο αρνητικό και αδιέξοδο !
Τα πομπώδη γλωσσικά οικοδομήματα και η ομιχλώδης εμμονή στα ‘εθνικά θέματα’ μου είναι πραγματικά πολύ μα πάρα πολύ κουραστικά. Αποτελούν πλέον ενοχλητικά κλισέ λες και κάποιοι – και μόνο αυτοί – έχουν δοτή από το ‘θείο’ – ευαισθησία για την χώρα, το χώμα, το νερό και τον αέρα που αναπνέουμε …

Μόνο κακή αίσθηση για το σοσιαλεπώνυμο (sic) κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ καμία λέξη για τα ‘άλλα’ … ξέχασε φαίνεται ο κος καθηγητής ότι είναι ο εφευρέτης του – πολύ πετυχημένου – τίτλου ‘γελοιώδης συναγερμική απόφυση’ για το τέταρτο κόμμα της Ελληνικής Βουλής, επίσης μοναδική λέξη και για το δεύτερο (και καταϊδρωμένο) κόμμα η έκφραση του ευσεβούς πόθου διάλυσής του …

Γιατί άραγε ; μήπως έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στους ‘πραγματικούς Έλληνες’ να εκφράσουν τα γούστα την ιδεολογία και την ετερότητα (sic) της πρότασής τους περί πολιτισμού ; Έλληνες από αυτούς που ‘εντάχθηκαν σε οικογένεια’, που πήγαν σχολειό (όχι σχολείο), έλληνες από αυτούς που 'έζησαν την εκκλησιά' (όχι εκκλησία);

Αυτό το καλά κρυμμένο αλλά διαφανές πλέον και χιλιοειπωμένο ‘πατρίς – θρησκεία – οικογένεια’ δεν κουράζει – επί τέλους - τον κο καθηγητή ; Εμάς πολύ ! μα πάρα πολύ !
.

12 σχόλια:

  1. Και εγώ δεν τον διαβάζω τον καθηγητή, ούτε σε άρθρο. Ένα δυο βιβλία που έχω, εκτός από την παραποιημένη ορολογία στα μέτρα του ελληνοχριστιανικού ιδεώδους , δεν μας λέει τίποτα το ζουμερό και το πρωτότυπο, το καινούργιο, εκτός από επαναλήψεις, επαναλήψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα ασχοληθω με τον Γιανναρά , γιατι το τελευταιο αρθρο του που διαβασα ,ηταν πριν 15 χρονια.
    Την μονη εφημεριδα που αγορασα χθες Κυριακη, ηταν η Καθημερινη,και ουτε καν ειδα οτι εχει αρθρο του.
    Αν και εχω την εφημεριδα στο γραφειο μου ,ουτε που αισθανθηκα την περιεργεια να την ανοιξω και να διαβασω το αρθρο .
    Ειδες ποσο οδυνηρο ειναι να διαβαζεις αρλουμπες Κυριακατικα;
    Οπως σου εγραψα σε μια προσφατη αναρτηση σου, πανεπιστημια που εχουν φιλοσοφους τυπου Γιανναρά δεν εχουν λογο υπαρξης γιατι σπαταλούν χρηματα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Λαμπρος Κερεντζης

    Παρατηρώ πάντως μεγάλη προβολή (τύπος, TV κλπ) που είναι αναντίστοιχη με τα λεγόμενα ή τα υποστηριζόμενα ... έχουμε ξεμείνει από πολλά μεταξύ των οποίων και από δασκάλους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Christos

    Όχι μόνο σπαταλούν τα χρήματά μας αλλά αποστειρώνουν και νέα μυαλά που θα μπορούσαν ίσως να εκφράσουν κάτι. Η προσκόληση στο μεγαλείο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της 'Ορθοδοξίας' φέρνει την χώρα όλο και πιό πίσω όλο και πιό μακρύα από την υπόλοιπη Ευρώπη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. φιλε μου grsail ,κανενας νεος δεν μπορει να επηρεασθεί απο τις πομπωδεις ανοησιες του Γιανναρά, οπως και δεν μπορει κανενας νεος να ασχοληθει μαζι του.
    Εγω απορώ πως η Καθημερινη , με εκδοτη τον Αντωνη Καρκαγιαννη, δημοσιεύει τα αρθρα του και τον πληρωνουν και απο πανω!
    Θα προτεινα να τον παρουν ,οι Αλαφουζοι, στο σπιτι τους ,για να διαπαιδαγωγησει τα παιδια τους, μήπως και απαλλαγούμε απο τις φιλοσοφίες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Christos
    Είναι διότι ο άνθρωπος είναι πλέον ... καθεστώς.
    Ρίξε μια ματιά στα υπερ-δεξιά έως ακρο-δεξιά blogs να δεις πόσο αρεστός είναι ... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δεν τον κρινω αν ειναι δεξιος η οχι , δεν θα τον
    κατετασα στους δεξιους ,γιατι τους δεξιους τους διαβαζω χωρις να αισθανθώ καμμια ενοχληση.Δεν τον διαβαζω απλως, γιατι γραφει ανοησιες.
    Υπαρχουν και αριστεροι καθηγητες που γραφουν στο ΒΗΜΑ και ειναι του ιδίου επιπεδου.
    Αν και ξερω οτι θα διαφωνησεις, ο Βεργοπουλος δεν ειναι καλυτερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Christos
    ... δεν με νοιάζει τι είναι, απλά σημείωσα σε ποιούς είναι αρεστός ... τον Βεργόπουλο δεν έτυχε να τον διαβάσω, δεν τον ξέρω αλλά μου κίνησες την περιέργεια οπότε ... θα τον μάθω :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αφήστε τον μουχλιασμένο Γιανναρά με τις ακροδεξιές ντεμοντέ διακηρύξεις πατριδογνωσίας και ρίχτε το στον Βέλτσο,σίγουρα θα ακούσετε πρωτοφανή και ανήκουστα ρήματα,και θα εντυπωσιαστείτε από τις ρηξικέλευθες προτάσεις του που ανάγουν τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα σε ανάλογα υψηλού επιπέδου άλλων χωρών, σίγουρα τα βρήκαμε τα λεφτά μας, ενώ με τον Γιανναρά βρε παιδί μου τι σπατάλη και διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε άσκοπες και ανόητες πατριδολογίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Ανώνυμος
    ... ναί βρε παιδί μου ... (?!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ε βέβαια, τώρα μπρίκια κολλάμε ?? Καρέτα Καρά κυνηγάμε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και αν υπάρχουν αμφιβολίες ρίχνουμε και μία ρουκέτα εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails