Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Thunderbolt of Zeus (... βάζοντας μερικά πράγματα στην θέση τους) (upd) !


Με αφορμή μια συζήτηση που έγινε στο www.antinews.gr (Και όμως ο Γαβράς έκανε λάθος) γράφτηκε από τον χρήστη Thunderbolt_of_Zeus το παρακάτω σχόλιο το οποίο - λόγω της ιδιαίτερης αξίας του - αναδημοσιεύω αυτούσιο :


Thunderbolt_of_Zeus

Έχει αναπτυχθεί τελευταία στη χώρα μας μια τάση, που θέλει με το ζόρι να ταυτίσει τη βυζαντινολογία με την ελληνικότητα, επικαλούμενη λόγους εθνικής ταυτότητας και ασφάλειας (sic). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τάσης είναι το εξώφυλλο του προηγούμενου τεύχους γνωστού περιοδικού που ευαγγελίζεται ότι «Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται» (πιθανώς σαν ανταπάντηση στον τίτλο «Η Ελευθερία Αντεπιτίθεται» του πρόσφατου φεστιβάλ της Βαβυλωνίας). Το εν λόγω περιοδικό, που είχε ξεκινήσει την καριέρα του από τον ευρύτερο χώρο της λεγόμενης «πνευματικής αναζήτησης» (sic), τελευταία δείχνει να επικεντρώνεται πλέον στο επιμελημένο χτίσιμο, στην καλλιέργεια και στη διάδοση αυτής της πολύ συγκεκριμένης τάσης, η οποία προφανώς «πουλάει» τρελά - σ’ ένα κοινό διψασμένο να μάθει, αλλά ταυτόχρονα και ζαλισμένο από την περιρρέουσα σύγχυση.

Και όλο αυτό το ευφυολόγημα επιχειρείται να υποστηριχθεί με το φόβητρο μιας απροσδιόριστης «έξωθεν απειλής», έναν σχεδόν μεταφυσικό μπαμπούλα, που τον αντλεί από την αμφιλεγόμενη φαρέτρα της συνομωσιολογίας. Ανακατεύοντας επιλεκτικά πραγματικά στοιχεία με φαντασιώσεις, ιστορικά γεγονότα με διαδόσεις και επινοημένες «αποδείξεις», χτίζονται ολόκληρες θεωρίες και περισπούδαστες απόψεις, που μας σερβίρονται άλλοτε υπό μορφήν αρχοντοχωριάτικης σαλάτας και άλλοτε σαν μια περίτεχνη παρανοϊκή σούπα.

Τα θέματα και οι λέξεις μπορεί κατά καιρούς να διαφέρουν λίγο έως πολύ, αλλά η επωδός τους είναι πάντοτε η ίδια και έχει μόνιμα (πάνω - κάτω) ως εξής : «Έστω κι αν έχουμε κάποιες επιμέρους αντιρρήσεις με την εκκλησία (π.χ., Βατοπέδι, σεξουαλικές παρενοχλήσεις ανηλίκων, κλπ), πρέπει οπωσδήποτε να συνταχθούμε αδιαμαρτύρητα με το υπάρχον ελληνοχριστιανικό μόρφωμα, δεν έχουμε άλλη λύση, διότι διαφορετικά θα μας φάνε λάχανο οι ‘κακοί out there', που πάγια μας ζηλεύουν (;!) και μας επιβουλεύονται, με αποκλειστικό σκοπό τους να μας αφανίσουν από προσώπου γης».

Από ψυχαναλυτικής απόψεως, είναι πασιφανές πως όλο αυτό το κατασκεύασμα εικονογραφεί γλαφυρότατα μια ξεκάθαρη περίπτωση σχιζο-παρανοϊδούς ψύχωσης, η οποία, χάρη στην εμμονή αυτών που την πρεσβεύουν και εκείνων που τους σιγοντάρουν δημόσια (ο καθένας για τους δικούς του λόγους), τείνει να προσλαμβάνει χαρακτήρα μαζικής παράκρουσης. Μια παράκρουση που, όπως παρατηρούμε, είναι υπερκομματική αφού, ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση ενός εκάστου, εκτείνεται σε μια γκάμα παραλλαγών που ξεκινάει από τις εθνικιστικές κορώνες της άκρας δεξιάς για να φτάσει μέχρι την άκρατη θρησκοληψία κάποιων εκπροσώπων του ΚΚΕ (call me Liana, κλπ).

Αυτούς λοιπόν εγώ, όπως και κάθε άλλος εχέφρων πολίτης, τους ονομάζω "Ταλιμπάν". Υποδεικνύοντάς τους έτσι διακριτικά ότι πρέπει να προβληματιστούν λιγάκι με τους εαυτούς τους, διότι έχουν διαμορφώσει ακριβώς το ίδιο ψυχολογικό υπόβαθρο, τρόπο σκέψης και δράσης με τους ομώνυμους φονταμενταλιστές του Ισλάμ – είναι, δηλαδή, πνευματικά συγγενείς, πρώτα ξαδέρφια.

Όσοι δε τυχαίνει, ο καθένας μας από τη δική του σκοπιά, να μην συμφωνούμε με αυτή την κλιμακούμενη ομαδική τρέλα και, για να το πούμε απλά, «επιμένουμε ελληνικά», οι εν λόγω ταλιμπάν αρέσκονται να μας κατηγορούν συλλήβδην για τα πάντα - από «γραφικούς 12θεϊστές», «άθεους» και «αντίχριστους» μέχρι «αντεθνικά δρώντες», «νεοταξίτες», «πιόνια των αμερικάνων», και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο (ευφάνταστος) νους του ανθρώπου. Υψώνουν έτσι έναν τοίχο που εκ προοιμίου αποκλείει τον οποιοδήποτε διάλογο ή έστω και την απλή ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων.

Δεν είμαστε εμείς, αγαπητέ μου Δευκαλίωνα, που επιθυμούμε ή προξενούμε την ρήξη. Εμένα προσωπικά, που πιστεύω ακράδαντα στην ειρηνική («τύπου Γκάντι», θα την αποκαλούσα επιγραμματικά) επίλυση κάθε διαφοράς, η πρόκληση παράλογων αντιπαραθέσεων και κάθε λογής εχθροπραξιών με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Ωστόσο, όπως βλέπει ξεκάθαρα κι ο καθένας μας εδώ πέρα από την ανάγνωση των σχετικών posts, οι άνθρωποι αυτοί είναι εθισμένοι σε μια αλαζονική αντιμετώπιση των πραγμάτων και αδυνατούν να αντιληφθούν το πόσο προσβλητικοί και προκλητικοί γίνοναι με τη στάση τους.

Στην πραγματικότητα, δεν τους ενδιαφέρει η συζήτηση Δεν είναι ανοιχτοί να ακούσουν κάτι διαφορετικό από εκείνο που ήδη έχουν μέσα στο κεφάλι τους και είναι εντελώς απρόθυμοι να αποδεχτούν λογικά επιχειρήματα ή να μάθουν κάτι καινούργιο – ειδικά όταν αυτό δεν συνάδει με το προκατασκευασμένο σενάριο που έχουν πλάσει με τη φαντασία τους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πείσουν με κάθε τρόπο για την ορθότητα των θέσεών τους. Όπερ φύσει αδύνατον εκ των πραγμάτων επειδή η ίδια η ιστορία, όσο κι αν την τραβάνε απ’ τα μαλλιά, επιμένει να τους διαψεύδει.

Γι αυτό, εάν είχαν τη δυνατότητα, σαφώς θα προτιμούσαν να μας πλακώσουν όλους στο ξύλο για να το βουλώσουμε - κατά την προσφιλή τους άποψη ότι «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος». Αν μάλιστα γινόταν να μας ρίξουν και στην πυρά, τόσο το καλύτερο. Αλλά δυστυχώς γι' αυτούς, πάνε πια αυτές οι καλές εποχές («πού 'σαι ρε παπαδόπουλε!») και το μόνο που τους έχει απομείνει είναι η διασπορά ψευδών ειδήσεων, η καλλιέργεια φόβου, διχόνοιας και σύγχυσης, η λασπολογία και οι υστερικές τσιρίδες μέσα από τα τηλεοπτικά παραθύρια ή/και τα blogs (της τρισκατάρατης τεχνολογίας του διαβόλου).

Εάν οι σαθρές δικαιολογίες που προβλήθηκαν (από το ΥΠΠΟ) σαν απάντηση στις κατηγορίες για την επιβολή λογοκρισίας ίσχυαν πραγματικά, δηλαδή εάν η Ιερά Σύνοδος ενδιαφερόταν όντως για την επίτευξη ενός κλίματος ομοψυχίας και την αποφυγή δημιουργίας διχόνοιας μεταξύ των Ελλήνων συμπολιτών, τότε τα πρώτο πράγμα που θα όφειλε να κάνει είναι να βγει και να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τον Ελληνικό λαό για το πρωτοφανές όργιο καταστροφών που προξένησαν οι φανατικοί πρόγονοί τους στην προσπάθειά τους να ξεριζώσουν βίαια οτιδήποτε ελληνικό.

Επίσης, σε μια ένδειξη ωριμότητας και καλής θέλησης απέναντι στον Ελληνικό λαό και την πρόσφατη ιστορία μας, η Ι.Σ. θα μπορούσε επιτέλους να αποκαταστήσει και αυτή την έρμη την Επανάσταση του 21, την οποία είχε τότε αφορίσει και, απ' ότι ξέρω, ο αφορισμός αυτός ουδέποτε έχει αναιρεθεί επισήμως. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, για την επίσημη Ελληνική εκκλησία η Επανάσταση του 21 εξακολουθεί να τελεί υπό αφορισμό, ακόμη και σήμερα (!!!)

Ας πράξει λοιπόν η Ι.Σ. πρώτα αυτά τα δύο - τρία απολύτως βασικά πραγματάκια, για να υπάρξει και μια κάποια καλή βάση στοιχειώδους συνεννόησης, κι ύστερα πάλι ξαναμιλάμε. Ως τότε, όμως, τι να λέμε; Τα ίδια και τα ίδια;

Ο Πάπας είχε το θάρρος να έρθει και να ζητήσει συγνώμη για τα εγκλήματα των Ενετών και των Φράγκων. Ο Κλίντον επίσης είχε το θάρρος να παραδεχτεί το ρόλο των ΗΠΑ στην επιβολή της χούντας και να ζητήσει συγνώμη από την Ελλάδα. Δεν θα μπορούσαν άραγε και οι παπάδες μας να κάνουν κάτι παρόμοιο, αν το ήθελαν; Φυσικά και θα μπορούσαν. Αλλά οι άνθρωποι δεν το θέλουν. Βασικά, δεν είναι σε θέση ούτε καν να το φανταστούν ως πιθανότητα γιατί κάτι τέτοιο είναι εντελώς έξω από την μονοσήμαντη αλαζονική λογική τους, που λέγαμε παραπάνω.

Επομένως, το μόνο που τους απομένει να κάνουν (και κάνουν), τόσο αυτοί όσο και οι φίλοι τους οι εκτός ιερατείου ταλιμπάν, είναι να πετάνε μόνιμα το μπαλάκι στους άλλους. Κατ’ αυτούς, για την αναμόχλευση των παθών - όπως και για όλα τ' άλλα δεινά - φταίνε πάντα και μόνο οι άλλοι, οι ίδιοι δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα.

Μ’ άλλα λόγια, τ’ είχες Γιάννη, τ’ είχα πάντα...
.

6 σχόλια:

  1. @N.Ago
    ... για τον λόγο αυτό το αναδημοσίευσα ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Έστω κι αν έχουμε κάποιες επιμέρους αντιρρήσεις με την εκκλησία (π.χ., Βατοπέδι, σεξουαλικές παρενοχλήσεις ανηλίκων, κλπ), πρέπει οπωσδήποτε να συνταχθούμε αδιαμαρτύρητα με το υπάρχον ελληνοχριστιανικό μόρφωμα, δεν έχουμε άλλη λύση, διότι διαφορετικά θα μας φάνε λάχανο οι ‘κακοί out there', που πάγια μας ζηλεύουν (;!) και μας επιβουλεύονται, με αποκλειστικό σκοπό τους να μας αφανίσουν από προσώπου γης»

    Κάτι που έβλεπα σήμερα, το οποίο είναι μάλλον σχετικό και ιστορικά αναφέρει τι ήταν οι «κακοί out there».
    http://area51gr.blogspot.com/2009/08/blog-post_4977.html

    Θεωρώ πραγματικά βλακώδες το να πιστεύει κάποιος ότι κανένας στον κόσμο δεν επιβουλεύεται την περιουσία του, και ότι ο κόσμος είναι άγιος και ειρηνικός και οι άνθρωποι πράοι, καλοί και αθώοι, πόσο μάλιστα όταν ακόμα δεν έχει περάσει μια πλήρη γενιά από παγκοσμίους πολέμους και εμφυλίους και όταν ζει καθημερινά στον παραλογισμού του πλούτου και της εξουσίας.

    Για να υπάρξει ειρήνη, πρέπει πρώτα να σταματήσουν να υπάρχουν εχθροπραξίες και εκμεταλλευτές, και αφού αυτό είναι ουτοπία, τουλάχιστον πρέπει να μπορούμε να προστατευόμαστε από αυτούς ακόμα και με πόλεμο-βία. Και λίγο φιλοσοφικά: Ειρήνη δίχως πόλεμο δεν υφίσταται. Είναι δύο συμπληρωματικές έννοιες. Αν αγνοούμε την δεύτερη, δεν μπορούμε να μιλάμε για την πρώτη. Και αυτό το έχει αποδείξει πάμπολες φορές η ιστορία. Όποιος επιθυμεί την ειρήνη μήπως πρέπει να είναι προετοιμασμένος και για τον πόλεμο στην τελική;....

    Σκέψεις κάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @area51
    Θα έλεγα ότι θα πρέπει πρώτα να λειτουργεί η δημοκρατία μας, να μην επιτρέπεται στον οποιονδήποτε σκίνχεντ Μένδια να καταλύει τους θεσμούς με νόμους και διατάγματα τύπου Σαρκοζύ και (ακόμη χειρότερα) Μπερλουσκόνι, να μαζευτεί και να καθαρίσει η μεγάλη βρώμα που βγαίνει από τις διάφορες νεοφασιστικές ομάδες που αφέθηκαν από ηλίθιους άφρονες να πάρουν θάρος τώρα τελευταία, να μην μας κλέβουν οι Τράπεζες και το ίδιο μας το Κράτος, να μην μαστίζεται το Ελληνικό κοινό από ανεργία, να μην αναθέτει κοτζάμ Υπουργός Πολιτισμού την εκπροσώπηση της χώρας σε Σκυλάδες και Σκυλούδες ( ... θα μας σώσει ... η Αννούλα), να μην μας γδύνουν τα σουπερμάρκετ, να έχουμε μια αξιπρεπεί ΔΗΜΟΣΙΑ εκπαίδευση και υγεία στην χώρα μας, να ..., να ..., και όταν θα τα φτιάξουμε όλα αυτά τότε θα καταλάβουμε ότι οι χειρότεροι 'κακοί' ήμασταν εμείς. Ας αφήσουμε λοιπόν τις ‘ετοιμασίες για πόλεμο’ και τους ‘κακούς’ και ας νοικοκυρέψουμε χωρίς ανεγκέφαλους φασίστες και χιτλερικά κόμματα το σπίτι μας !

    Επίσης καλό θα ήταν να απεμπλακεί η ταλαιπωρημένη αυτή χώρα από το ανήθικο και βλαβερό παπαδαριό και την εβραίικη θρησκεία του

    ... κάτι τελευταίο ... δεν υπάρχει τίποτα ‘ελληνοχριστιανικό’ ή ‘ελληνοχριστιανισμός’ κλπ. Ο χριστιανισμός και οι απερίγραπτοι μαύροι μουλάδες του αποτελούσαν πάντα τον μέγιστο εχθρό του Ελληνισμού ...

    Σκέψεις κάνω ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ grsail
    Στην πρώτη παράγραφο συμφωνώ. Πρέπει να γίνουν όλα αυτά, αλλά ποιός θα τα κάνει. Ποιός έχει τα κότσια και τη δύναμη να τα κάνει πραγματικότητα;

    Για το «το ανήθικο και βλαβερό παπαδαριό και την εβραίικη θρησκεία του», δεν μπορώ να πω κάτι. Ότι και να είναι αυτό, όσο οι άνθρωποι πιστεύουν σε αυτό τόσο αυτό θα υπάρχει.

    «δεν υπάρχει τίποτα ‘ελληνοχριστιανικό’ ή ‘ελληνοχριστιανισμός’ κλπ. Ο χριστιανισμός και οι απερίγραπτοι μαύροι μουλάδες του αποτελούσαν πάντα τον μέγιστο εχθρό του Ελληνισμού ...».. Έχω την εντύπωση μιλάς για την Καθολική Εκκλησία, κάτι που δεν έχουμε εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @area51
    >>> Στην πρώτη παράγραφο συμφωνώ. Πρέπει να γίνουν όλα αυτά, αλλά ποιός θα τα κάνει. Ποιός έχει τα κότσια και τη δύναμη να τα κάνει πραγματικότητα;

    Μεγάλο το ερώτημα που ανοίγει μια πολύ μεγάλη συζήτηση : ποιοι, πως και γιατί δεν επέτρεψαν ποτέ σε αυτή την χώρα να ακολουθήσει γνήσια πολιτική και να λειτουργήσει ως πραγματικό κράτος ... η αρχή είναι μακριά και ακουμπά στους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Καποδίστρια ...


    >>> Για το «το ανήθικο και βλαβερό παπαδαριό και την εβραίικη θρησκεία του», δεν μπορώ να πω κάτι. Ότι και να είναι αυτό, όσο οι άνθρωποι πιστεύουν σε αυτό τόσο αυτό θα υπάρχει.

    Σέβομαι βαθιά οποιαδήποτε πίστη αρκεί νε μην ξεπέφτει σε ιδιοτελή και επιβαλλόμενη (από διάφορους Χριστόδουλους και σια) _ιδεολογία_ ... όπως αυτή που υπάρχει εδώ ... είναι επιθετικός αναχρονισμός και επίθεση στον πολιτισμό !


    >>> «δεν υπάρχει τίποτα ‘ελληνοχριστιανικό’ ή ‘ελληνοχριστιανισμός’ κλπ. Ο χριστιανισμός και οι απερίγραπτοι μαύροι μουλάδες του αποτελούσαν πάντα τον μέγιστο εχθρό του Ελληνισμού ...».. Έχω την εντύπωση μιλάς για την Καθολική Εκκλησία, κάτι που δεν έχουμε εδώ.

    Μιλώ για το ιδιότυπο ‘ορθόδοξο’ μόρφωμα που αποτέλεσε το βασικό εργαλείο για την καταστροφή του πολιτισμού της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

    Αυτοί οι ανήθικοι και ιδιοτελείς «Ορθόδοξοι» υπηρέτησαν πάντα το συμφέρον τους και την εξουσία με τρόπο αποκλειστικό και επιζήμιο για όλους τους άλλους ανθρώπους.
    Οι μισότρελοι και μισάνθρωποι γέροι στην Θεσσαλονίκη, στα Καλάβρυτα και στον Περαιά (νεότερος) που επί πλέον μετέτρεψαν τους ναούς τους σε τόπους έξαλλης ακροδεξιάς προπαγάνδας είναι επαρκές παράδειγμα ...

    Αν θέλεις δες και τα :

    http://grsail.blogspot.com/2009/06/blog-post_05.html
    http://grsail.blogspot.com/2009/03/blog-post_26.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails