Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Η Τεχνολογία και τα … όνειρα ... ή μήπως όχι ;


... η ελευθερία που έρχεται από αλλού ...

Η φτηνή και άφθονη ενέργεια που βασίζεται σε μορφές παραγωγής και διανομής που δεν μπορούν να μονοπωληθούν ή να ελεγχθούν κεντρικά, αποτελούν τον πλέον άμεσο τρόπο αναμόρφωσης των κοινωνιών και πραγματικής απελευθέρωσης των ανθρώπων όπου γης.

Ίσως διαβάσατε πρόσφατα για το τεράστιο έργο που σχεδιάζεται από ομάδα Ευρωπαϊκών και Αραβικών χωρών και αφορά την μεγάλης κλίμακας παραγωγή Ηλιακής ενέργειας.

Συνοπτικά, πρόκειται για το έργο Desertec με έναν προϋπολογισμό περίπου 400 δις ευρώ (!) [ 30% μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας μας !] που φιλοδοξεί να καλύψει το 15% περίπου των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης. Στο κεντρικό site του προγράμματος υπάρχουν πολλές τεχνικές και άλλες λεπτομέρειες που περιγράφουν πλήρως το μεγαλόπνοο εγχείρημα.

Το Desertec που φέρεται να αρχικοποιήθηκε και να υποστηρίζεται σθεναρά από την ‘πράσινη’ Γερμανία, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα πυρηνικά λόμπι που εκπροσωπούνται κυρίως (αλλά όχι μόνο) από την ‘πυρηνική’ Γαλλία.

Τέτοιου είδους μεγάλης κλίμακας έργα ανανεώσιμων πηγών έχουν προβλεφθεί και στις πολύ ενδιαφέρουσες αναφορές του Millennium Project.

Η τεράστια αυτή τεχνική προσπάθεια που θα συνενώσει τις σύγχρονες αιχμές της επιστήμης και της τεχνολογίας στην φυσική και τις κατασκευές, θα βασιστεί σε ένα δίκτυο μεγάλων σταθμών παραγωγής και σε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο και ιδιαίτερα περίπλοκο σύστημα διανομής (grid).


Βασικότατος παράγοντας επιτυχίας του προγράμματος είναι η βέλτιστη λύση του γενικού προβλήματος μεταφοράς και διανομής αφού στα ‘παραδοσιακά’ ενεργειακά δίκτυα οι απώλειες που καταγράφονται στην φάση της μεταφοράς και διανομής είναι της τάξεως του ενός τρίτου (30%) ή και περισσότερο !


Κάποιες συζητήσεις γίνονται σχετικά με αξιοποίηση περισσότερο εξελιγμένων μεθόδων μεταφοράς και διανομής της ενέργειας βασισμένων στις – μη αξιοποιημένες ακόμη – εργασίες του μεγάλου Σέρβου γεννημένου στην Krajina, Nicola Tesla. Πρόκειται για ασύρματη μεταφορά ενέργειας που απετέλεσε και το μεγάλο όραμα του μεγαλοφυούς μηχανικού !

Αφορμή για αυτό το μικρό σχόλιο ήταν και το συνοπτικό αλλά περιεκτικότατο άρθρο του καθηγητή Tanuj Kumar Mandal που μπορείτε να το βρείτε εδώ .
.

2 σχόλια:

  1. Συγγνώμη, αλλά από ΠΟΣΟ ΑΚΡΙΒΟ, ΑΣΥΜΦΟΡΟ ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ θα φτιαχτούν, μεταφερθούν και συντηρηθούν όλα αυτά;
    ΠΟΣΟΙ θα πλουτίσουν, αντί να προωθηθεί η ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ανώνυμος 25 Ιούλιος, 2009 21:15

    Αγαπητέ, Ποιά είναι η 'δοκιμασμένη' (!;) αποκέντρωση και αυτάρκεια ;

    ΠΟΛΥ θα ήθελα να μάθω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails