Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009

Μετανάστευση : Ευρωπαϊκή απειλή ή ευκαιρία αλλά και πρόκληση ;


Έκανα πολλές συζητήσεις αυτές τις ημέρες για το ζήτημα της μετανάστευσης γενικά. Προσπάθησα να μιλήσω και με ανθρώπους που έχουν εκ’ των πραγμάτων τελείως διαφορετικές απόψεις από τις δικές μου ώστε να δοκιμάσω τις θέσεις και τα επιχειρήματά μου, να τα βελτιώσω να τα εμπλουτίσω ή ακόμη και να τα αλλάξω.

Η γενική μου εικόνα από αυτά που άκουσα και διάβασα είναι ότι οι περισσότεροι εκφράζουν αυθαίρετα και εντελώς έωλα επιχειρήματα χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς για ποιο πράγμα μιλάνε. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις ανεγκέφαλων φερέφωνων ή φανατικών όπου εκεί βέβαια δεν υπάρχει περιθώριο για συζήτηση.

Οι περισσότεροι ούτε καν υποπτεύονται το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του προβλήματος είτε χρησιμοποιούν το ζήτημα ως ευκαιρία για εκτόνωση – βλέπε καδρονοφόρους στον Αγ. Παντελεήμονα – επιδιδόμενοι σε άνευ κανενός νοήματος κόντρες με τους ‘ιδεολογικά’ αντίθετους, όπου επικρατεί η αδρεναλίνη ενώ τα προβλήματα παραμένουν. Γενικά οι καδρονοφόρες ομάδες μου προξενούν μια απέχθεια από όπου και αν προέρχονται.

Στην δική μου αντίληψη απλά γεγονότα όπως ότι η μετανάστευση δεν μπορεί να ανακοπεί και ότι η δημογραφική πίεση θα αυξάνεται συνεχώς είναι αυτονόητα. Πολλοί και μάλιστα νέοι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι ότι εκτός από τις 'σκούπες' των μικρονόων υπαλλήλων ή προϊσταμένων μερικών υπουργείων δεν υπάρχει λες άλλη λύση.
Πρέπει επιτέλους να το καταλάβουμε : Οι άνθρωποι αυτοί θα είναι εδώ και θα αυξάνονται είτε το θέλουμε εσείς και εγώ είτε δεν το θέλουμε !

Ψάξε να δεις τι έκαναν οι Ισπανοί που έχουν (είχαν) έντονο πρόβλημα όπως εμείς ...

Πάντως η πραγματικότητα λεει ότι η «πολυπολιτισμικότητα» στην Ευρώπη είναι μονόδρομος ! Οι Γερμανοί και κυρίως οι Άγγλοι που ακολουθούν και την πλέον επεξεργασμένη (λόγω αποικιακής προϊστορίας) πολιτική, αποτελούν παράδειγμα. Οι Γερμανοί έβαλαν την Ακαδημία τους να κάνει μέχρι και ελαφρές αλλαγές στην γλώσσα τους ώστε να είναι «ευκολομάθητη» ! Λες να είναι όλοι αυτοί ηλίθιοι και εμείς οι έξυπνοι ;

Θα ήθελα εδώ να επισημάνω ότι ο όρος «πολυπολιτισμικότητα» αποτελεί εννοιολογική παγίδα με την έννοια ότι δεν έχει στην πραγματικότητα ακριβές περιεχόμενο οπότε ο κάθε ένας της δίνει ότι νόημα τον βολεύει.. Ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι ένας και όποιος τον σέβεται έχει καλώς. Ο σεβασμός όμως, όπως γνωρίζετε, είναι αμοιβαίος οπότε πρέπει να πηγάζει και από τα δύο μέρη !.

Αποτελεί φυσική κατάληξη και απλούστατο συμπέρασμα για κάποιον που σκέπτεται λογικά ότι κάποιοι από τους μετανάστες μπορούν και πρέπει να αφομοιωθούν. Είναι ζήτημα κοινής λογικής και θαρραλέας πολιτικής ! Για παράδειγμα εγώ πιστεύω ότι ο δεκαεπτάχρονος γιος ή κόρη αλβανών που αυτές τις ημέρες ετοίμαζε το μηχανογραφικό του/της που γεννήθηκε, μεγάλωσε και πήγε σχολείο εδώ, πολλές φορές είναι ποιο Έλληνας από πολλούς «Έλληνες»!

Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να παραβλέπουμε τις αιτίες της μετανάστευσης τους βαθύτερους δηλαδή λόγους που γεννούν το φαινόμενο όπως και τα γεωπολιτικά του χαρακτηριστικά. Οι αιτίες και οι αφορμές αποτελούν ίσως βασικά ιστορικά χαρακτηριστικά της εποχής μας και δεν πρόκειται να εκλείψουν στο ορατό τουλάχιστον μέλλον.

Ειδικά για την Ασία που χτυπιέται από στρατούς κατοχής, εμφύλιους και το ίδιο το κλίμα έχω να σου δώσω το παράδειγμα του Μπαγκλαντές : Χώρα με έκταση όσο και η Ελλάδα (το δέλτα του Γάγκη είναι) με φτώχεια και άθλιες συνθήκες και πληθυσμό εκατόν εξήντα εκατομμύρια (160.000.000) ! Όταν αυτοί βρεθούν στο επίπεδο της απόλυτης εξαθλίωσης θα ζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη, ούτε στην Ρωσία ούτε στην Κίνα ούτε στην Ινδία, στην Ευρώπη ! Τότε ή πρέπει να γίνουμε όλοι συνοριοφύλακες ή πρέπει να σκεφτούμε κάτι περισσότερο έξυπνο (ομοιόμορφή κατανομή ανάλογα με τον πληθυσμό των χωρών της ΕΕ, πολιτικές ήπιας αφομοίωσης ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο !)

Ήδη από το 1990 είχε σημειωθεί η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στην μετακίνηση πληθυσμών. Νεότερες μελέτες υπολογίζουν ότι μέχρι το 2050 περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι θα μετακινηθούν πιεζόμενοι από φαινόμενα που θα σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή (ερημοποίηση, άνοδος στάθμης υδάτων, ξηρασίες και ακραίες καιρικές καταστροφές).

Είναι προφανές ότι οι περισσότερο εκτεθειμένοι σε σχετικούς κινδύνους θα είναι τα παιδιά και οι γυναίκες που θα προέρχονται από φτωχές και αδύναμες χώρες.

Αυτή η παράμετρος της μετανάστευσης που κατά την άποψή μου είναι πολύ κοντινή χρονικά και που αφορά άμεσες ανάγκες επιβίωσης, την απλή διατήρηση στην ζωή, πως θα αντιμετωπισθεί από χώρες όπως οι δική μας που θεωρούνται ευνοημένες κλιματικά ;

Με ξενοφοβία, εθνικιστικές κορώνες και επιχειρήματα ; Με φόβο και μίσος απέναντι στον άλλο άνθρωπο που απλά ψάχνει μια θέση στον ήλιο ;

Υπάρχει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη που αξίζει να διαβαστεί στο «HUMAN RIGHTS AND CLIMATE CHANGE»

Μια μικρή παρουσίαση για το πληθυσμιακό είχα γράψει παλαιότερα εδώ .

Πολλές φορές στις τοποθετήσεις τω ανθρώπων για το μεταναστευτικό φαινόμενο βασικό ρόλο παίζουν – ως μη όφειλαν – τα θρησκευτικά κριτήρια

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι – χοντρικά μιλώντας - περίπου 1,5 δις στον πλανήτη σήμερα είναι κάποιου είδους χριστιανοί (ευαγγελιστές, καθολικοί, ορθόδοξοι κλπ) και επίσης περίπου 1,5 δις είναι κάποιου είδους μουσουλμάνοι (σουνίτες, σιίτες κλπ). Τα υπόλοιπα 3,5 δις δεν έχουν ιδιαίτερους δεσμούς με θρησκείες αφού ο Βουδισμός, ο Βραχμανισμός κλπ είναι περισσότερο ένα σύνολο από αντιλήψεις και κανόνες, μια φιλοσοφία ας πούμε, παρά πραγματικές θρησκείες.

Το να χωρίζω τους ανθρώπους κατά θρησκεία δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Κάθε πίστη μου είναι απολύτως σεβαστή [ δηλ. το 1,5 δις μουσουλμάνοι είναι «πλάνητες» ενώ το άλλο 1,5 το χριστιανικό είναι οι ‘καλοί’ που έχουν ανακαλύψει τον πραγματικό θεό ; χαζό δεν σας φαίνεται αυτό ; ] , αρκεί να μην με ενοχλεί και να μην μου επιβάλλεται.

Η κουλτούρα δεν καθορίζεται μόνο από την θρησκεία. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που δεν πρέπει να υποτιμούνται. Η άποψή μου είναι ότι ο πραγματικός χαρακτήρας μιας κουλτούρας είναι οι ποιότητα που εμπεριέχεται στις αξίες της. Από αυτή την πλευρά η Ευρωπαϊκή κουλτούρα [ όσο και αν η Ευρώπη ταλαιπωρείται από ‘φαινόμενα’ όπως ο Sarközy και ο cavalliere (sic) ] είναι ότι ποιο εκλεπτυσμένο μπόρεσε – τουλάχιστον μέχρι σήμερα - να οικοδομήσει η ανθρωπότητα.

Αυτό το λεω χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τους πολιτισμούς της εγγύς ή της άπω Ανατολής ... κάθε πολιτισμός προσφέρει το ‘πετραδάκι’ του, άλλος μικρό και άλλος μεγαλύτερο ανάλογα με τις δυνατότητες που του προσφέρει η ιστορική φάση στην οποία βρίσκεται.


Η Ευρωπαϊκή κουλτούρα επιβάλλεται και μόνο από τον ιστορικό της βάθος και τις λαμπερές τις αρχές. Δεν κινδυνεύει ούτε από Μουσουλμάνους ούτε από Χριστιανούς ούτε από άθεους ! Ο φόβος η μισαλλοδοξία και η απόρριψη λόγω καταγωγής θρησκείας ή χρώματος εν έχουν θέση στην Ήπειρό μας !

Και στο κάτω κάτω οι αλλαγές που προβλέπονται - με δόση υπερβολής – από διάφορους σχετικά με την πληθυσμιακή σύνθεση της Ευρώπης μετά από λίγες δεκαετίες προκύπτουν από την ιστορική εξέλιξη και την βιολογική συμπεριφορά του Είδους !

Τι να κάνουμε δηλαδή ; Να αρχίσουμε να εξοντώνουμε ‘αλλόθρησκους’ ή να πείσουμε τις γυναίκες μας να γεννοβολάνε συνεχώς ;

Το πρώτο με βρίσκει – φυσικά – εντελώς αντίθετο αφού βρίσκεται στην σφαίρα τις πλέον αρρωστημένης φαντασίας, το δεύτερο είναι απλώς ανέφικτο από την στιγμή που (α) το βιοτικό επίπεδο βελτιώνεται δραματικά και (β) η γυναίκα πλέον συνεισφέρει στην επιστήμης στην τέχνη αλλά και στην παραγωγή τουλάχιστον όσο και ο άνδρας ...

Οι καιροί αλλάζουν ... ή το καταλαβαίνουμε ή ... επιλέγουμε να ζούμε στον ... δικό μας κόσμο !

Παραθέτω παρακάτω τις απόψεις της κ. Άννας Τριανταφυλλίδου , Επίκουρης καθηγήτριας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου :

[ Δεν μπορεί ένα κράτος να ρυθμίσει μονομερώς τις μεταναστευτικές του ροές. Είναι ειλικρινές και θαρραλέο να το παραδεχτεί αυτό η κυβέρνηση (η όποια κυβέρνηση). Δεν γίνεται. Μπορεί όμως να πλαισιώσει την μετανάστευση με σειρά μέτρων που να προλαμβάνουν και να περιορίζουν τις αρνητικές πλευρές της.

- Καταρχήν να φυλάξει τα σύνορα της, φυσικά!

-Κατά δεύτερο να δημιουργήσει ανεξάρτητη αρχή ασύλου με αποκεντρωμένες μονάδες και κατάλληλα στελεχωμένες κοντά στα σύνορα.

- Τρίτο να εντατικοποιήσει τους ελέγχους της παράτυπης εργασίας. Ποιος δεν γνωρίζει τις βιοτεχνίες και τα εμπορικά που απασχολούν τους νεοαφιχθέντες μη νόμιμους μετανάστες από την Ασία; Πείτε μου ποιος δεν το γνωρίζει; Ποιος δεν γνωρίζει τι γίνεται στις οικοδομές; Στον καθαρισμό; Γιατί εν ελέγχουν τους εργολάβους;

- Τέταρτο να δημιουργήσει ένα μίνιμουμ δίκτυο προστασίας της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας των μη νόμιμων μεταναστών. Η περαιτέρω εξαχρείωση και εξαθλίωση τους δεν θα του κάνει να εξαφανιστούν. Θα τους ωθήσει στην μικρο- και μεγαλο-εκγληματικότητα. Ένας άνθρωπος αν δεν έχει να φάει, να πλυθεί, να κοιμηθεί, να πληροφορηθεί στη γλώσσα του τη νομοθεσία, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του δεν μπορεί καν να σταθεί στα πόδια του και να πάει παραπέρα – είτε να νομιμοποιηθεί και ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία, είτε να επιστρέψει στη χώρα του.

- Πέμπτο να εξαπολύσει διπλωματική «επίθεση αγάπης» στις χώρες προέλευσης και διέλευσης για να εξασφαλίσει την συνεργασία τους (όπως έγινε παλαιότερα με την Αλβανία και όπως κάνει τώρα η Ισπανία με τις χώρες της Δυτ. Αφρικής με μεγάλη επιτυχία!) στην ρύθμιση των ροών, στην ενδυνάμωση των νόμιμων ροών όταν υπάρχει δυνατότητα και την καταπολέμηση των παράνομων δικτύων διακίνησης, στην συνεργασία για τη φύλαξη των συνόρων με αντάλλαγμα αναπτυξιακή βοήθεια (η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει καταπληκτικά καλή παρουσία στον τομέα της αναπτυξιακής βοήθειας το ΗΕLLENIC AID το λεγόμενο, γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε και στο θέμα αυτό;)

- Έκτο μετά από 5 χρόνια νόμιμης παραμονής να γίνεται πολυετής ανανέωση της άδειας παραμονής (για 5 ή 10 έτη) και να αποσυνδέεται έτσι η ανανέωση της άδειας από τα ένσημα τα οποία τελικά μόνο εισπρακτικό τέχνασμα αποτελούν! Θα το δούμε και τώρα με την κρίση που πολλοί μετανάστες δεν θα έχουν τα απαραίτητα ένσημα για την ανανέωση των αδειών τους. Άνθρωποι με οικογένειες με 4, 5 και 8 και 10 έτη παραμονής να βρεθούν «παράνομοι» στην ουσία για λόγους που δεν ελέγχουν οι ίδιοι. Τι θα τους κάνουμε αυτούς; Θα τους απελάσουμε; Είναι δυνατόν!;

- Έβδομο: βγήκε κανείς να συζητήσει πόσο κοστίζει μια απέλαση. Μια απέλαση στο Πακιστάν ή στο Μπαγκλαντές (εφόσον βέβαια υπάρχει η δυνατότητα και η συνεργασία της εν λόγω χώρας για να δεχθεί τους επαναπροωθούμενους) κοστίζει περίπου 5,000 ευρώ ανά άτομο. Πόσα άλλα πράγματα δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε με αυτά τα λεφτά για την ανθρώπινη αντιμετώπιση της μετανάστευσης και για την ίδια την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Αντί να απελάσουμε 55 Πακιστανούς θα μπορούσαμε με τα ίδια λεφτά να φτιάξουμε μια βιοτεχνία ανακύκλωσης και να τους βάλουμε να δουλέψουν ή να φτιάξουμε ένα ραφείο και να τους βάλουμε να δουλέψουν και να εξάγουμε φορέματα.

Δεν λύνεται το ζήτημα της μη νόμιμης μετανάστευσης μόνο με τον έλεγχο των συνόρων και την πρόσληψη συνοριοφυλάκων και την δημιουργία μιας πόλης φρούριο στο κέντρο της Αθήνας. Λύνεται με δέσμη μέτρων και συνεπή, ρεαλιστική και μεσοπρόθεσμη μεταναστευτική πολιτική.
]Βασικότατα ερωτήματα, δηλαδή πόσοι μη κανονικοί μετανάστες υπάρχουν στην χώρα, με τι κοινωνικά και άλλα χαρακτηριστικά, από ποιες χώρες κλπ, οι μηχανισμοί της πολιτείας μας δεν έχουν καταφέρει ακόμη να το απαντήσουν. Όπως γνωρίζετε, στην ουσία μόνο εκτιμήσεις υπάρχουν.

Ας μπορέσουμε λοιπόν να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά και κατόπιν πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε και στα επόμενα που είναι - πως ελέγχω την ροή των μη κανονικών μεταναστών, - πόσους μπορεί η χώρα να απορροφήσει, - πόση και τι βοήθεια χρειάζομαι από την ΕΕ, - πόσους μπορεί να απορροφήσει η ΕΕ, - τι προϋποθέσεις και μηχανισμούς για άσυλο θα πρέπει να ‘στήσω’ κλπ κλπ Το πρόβλημα είναι μεγάλο και σοβαρό. Είμαστε χώρα αιχμής, ή σηκώνουμε τα μανίκια και το αντιμετωπίζουμε σαν τέτοιο ή ας πάψουμε να κλαψουρίζουμε και να ξεσπάμε σε δυστυχισμένους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα !

Οι φωστήρες μας συζήτησαν πρίν λίγες εβδομάδες για το πρόβλημα με την ΕΕ. Φοβάμαι ότι το μόνο που πέτυχαν είναι να εκχωρήσουν άτυπα και άλλα κυριαρχικά δικαιώματα μας στο Αιγαίο ομολογώντας ότι δεν μπορούμε να περιφρουρήσουμε της θάλασσες μας (FRONTEX κλπ) και πέραν τούτου ουδέν !

Θα αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι το νέο σλόγκαν περί “μηδενικής ανοχής” που ανακάλυψαν οι ‘πατέρες του έθνους’ για να μας αποπροσανατολίσουν και να μας εξαπατήσουν δεν είναι πρακτικά εφικτό.

Ο άνθρωπος που παλεύει για την ζωή του θα βρει τρόπο να περάσει από στεριά, αέρα ή θάλασσα. Μετά τι γίνεται είναι το πρόβλημα …

Οι χώρες δεν είναι και δεν μπορεί να είναι «κλειστά οικόμεδα». Είναι επικράτειες μέσα στις οποίες εξασκούνται πολιτικές και λειτουργούν αξίες !

Αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η πιθανότητα να κλείσουμε και να φοβίσουμε ακόμη περισσότερο την ήδη κλειστή Ελληνική κοινωνία προσφέροντάς της έτοιμους αποδιοπομπαίους τράγους και ψεύτικες διεξόδους στα προβλήματά της.

Για όλα δεν φταινε οι μη κανονικοί μετανάστες. Ούτε αυτοί είναι το κεντρικό μας πρόβλημα. Έχουμε άλλα να αντιμετωπίσουμε (οικονομία, ανεργία, παιδεία, υγεία, εθνικά, σκάνδαλα, διαφθορά, αγροτικό κλπ). Το να κρύβουμε κάτω από το χαλί τα μεγάλα μας προβλήματα χρησιμοποιώντας ως σκούπα και φαράσι τους μη κανονικούς μετανάστες είναι εκτός από ανέντιμο και ηλίθιο.

Ήθελα να περιγράψω, σε βασικές γραμμές, αφού δεν είμαι ειδικός ή διπλωμάτης, τα μέτρα που πήραν οι Ισπανοί για τους μη κανονικούς μετανάστες :

(a) ΚΑΘΕ μετανάστης κανονικός (με χαρτιά και βίζα) ή OXI, εντάσσεται στον πληθυσμό του Δήμου στον οποίον βρίσκεται και έχει πλήρη πρόσβαση στις κοινωνικές παροχές όπως υγεία, εκπαίδευση κλπ. Επίσης υπάρχει πρόνοια να τους βρίσκουν δουλειά ώστε να μην ξεπέφτουν στο περιθώριο και παρουσιάζονται προβλήματα όπως εγκληματικότητα κλπ

(b) Υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας, επιδοτήσεων, μεταφοράς know-how, εκπαιδευτικών ανταλλαγών, τουρισμού κλπ με τις γειτονικές χώρες της Αφρικής από όπου και ξεκινούν οι μετανάστες. Όλες αυτές οι συμφωνίες έχουν μόνο μία προϋπόθεση : την άμεση επανα-προώθηση των μη κανονικών μεταναστών στις χώρες αυτές και τον περιορισμό της ροής από τις ίδιες αυτές χώρες.

Με τους δύο αυτούς τρόπους οι Ισπανοί έλυσαν όμορφα, γρήγορα και ανθρώπινα το πρόβλημα. Σχεδόν δεν χρειάζεται καν να φρουρούν τα νερά τους !!

Η εισροή μη κανονικών μεταναστών σχεδόν εξαλείφθηκε. Αντίστοιχο τρόπο αντίδρασης προσπαθεί να υλοποιήσει και ο Μπερλουσκόνι εξ’ ου και η μεγάλη φιέστα υποδοχής του Λίβυου ηγέτη στην Ιταλία πριν λίγες εβδομάδες.

Το ερώτημα είναι εμείς ως Ελληνική Πολιτεία, εκτός από το να προτείνουμε στρατόπεδα συγκέντρωσης με ή χωρίς φούρνους και ότι άλλο μας υπαγορεύσει οποιοδήποτε γελοιώδες συναγερμικό συνοθύλευμα, ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ;

Τελειώνοντας αυτό το ελπίζω όχι ιδιαίτερα κουραστικό κείμενο, ήθελα να πω ότι η θαυμαστή ιστορία αυτής της χώρας γράφτηκε ακριβώς επειδή κράτησε τα μυαλά της και τις πόρτες της ανοικτές !Επί πλέον στοιχεία για την μετανάστευση αλλά και την επίδρασή της στις οικονομίες ‘υποδοχής’ μπορούν να βρεθούν παρακάτω :

http://research.asb.dk/fbspretrieve/3854/wp_08-23
http://www.econ.ucdavis.edu/faculty/gperi/Papers/ortega_peri_april_2009.pdf
.

36 σχόλια:

 1. Αρκετά καλή σαν ανάλυση.
  Αλλά αυτό το "κανονικοί μετανάστες" μου χτυπάει πολύ άσχημα στα αυτιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @antidrasi+sex
  Δεν μπορώ να πω ότι και εμένα μου αρέσει αλλά επικράτησαν πλέον στους κύκλους των ‘τεχνικών’ και επαϊόντων επί του θέματος οι όροι «κανονικοί» και «μη κανονικοί» μετανάστες προφανώς για να αποφύγουν την χρήση του όρου «παράνομοι» που ίσως ενοχλεί περισσότερο. Απλώς υιοθέτησα τους όρους ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. με αγχώνεις,τελευταία, το έχω δηλώσει..!

  1.τα στοιχεία και παραδείγματα είναι τόσο αληθή
  όσο οι πίνακες ανεργίας και οι ισολογισμοί(δημόσιο χρέος ) των αναφερθέντων χωρών,ξέχαστα...:(

  2.από τις τις απόψεις της κ. Άννας Τριανταφυλλίδου ευσταθούν ΜΟΝΟΝ οι ακόλουθες
  α.- Τρίτο να εντατικοποιήσει τους ελέγχους της παράτυπης εργασίας. Ποιος δεν γνωρίζει τις βιοτεχνίες και τα εμπορικά που απασχολούν τους νεοαφιχθέντες μη νόμιμους μετανάστες από την Ασία; Πείτε μου ποιος δεν το γνωρίζει; Ποιος δεν γνωρίζει τι γίνεται στις οικοδομές; Στον καθαρισμό; Γιατί εν ελέγχουν τους εργολάβους;

  β- Τέταρτο να δημιουργήσει ένα μίνιμουμ δίκτυο προστασίας της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας των μη νόμιμων μεταναστών. Η περαιτέρω εξαχρείωση και εξαθλίωση τους δεν θα του κάνει να εξαφανιστούν. Θα τους ωθήσει στην μικρο- και μεγαλο-εκγληματικότητα. Ένας άνθρωπος αν δεν έχει να φάει, να πλυθεί, να κοιμηθεί, να πληροφορηθεί στη γλώσσα του τη νομοθεσία, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του δεν μπορεί καν να σταθεί στα πόδια του και να πάει παραπέρα – είτε να νομιμοποιηθεί και ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία, είτε να επιστρέψει στη χώρα του.....
  και αυτές δεν αγγίζουν κάν
  το κτηνώδες του Νεοέλληνα
  όπως και κάθε πρόθυμου να πλουτίσει και όχι να ζήσει Ευρωπαίου πολίτη...!

  3.οι ενδιαφέρουσες απόψεις του «HUMAN RIGHTS AND CLIMATE CHANGE» φάνηκαν καθαρά το 2000
  όταν εξανάγκαζε επιστημονικά
  (για τα συντάξιμα και το εθνικό εισόδημα)
  τον γερμανό πολίτη
  να αποδεχθεί μισό εκατομύριο μετανάστες ετησίως
  εκτός από τα 20 που ζούσαν ήδη εκεί...
  το αποτέλεσμα γνωστό..!?!
  γνωρίζετε ότι η εργατοώρα στην γερμανία
  κατέβηκε από τα 12-15€ στα 4-5€
  και μάλιστα ανασφάλιστη..???
  (περιλαμβάνει το 60% του εργατικού δυναμικού)

  4.Ισπανία εξαλήφθηκε..!!??!!
  α.λόγω συμφωνιών/πολιτικής
  -η- λόγω πείνας του πληθυσμού..!
  β.σας μίλησε ποτέ κάποιος για τον
  Ισπανικό φασισμό (κλειστή κοινωνία)..?

  κτλ,κτλ,κτλ...

  Τελειώνοντας ήθελα να πω ότι η τραγική ιστορία αυτής της χώρας γράφτηκε ακριβώς επειδή κράτησε τα μυαλά της και τά αυτιά της ανοικτά στις
  Σειρήνες του Εύκολου Πλουτισμού και της Ασυδοσίας !

  Υγ. Μόνον η Γενική και Δημοκρατική Παιδεία,
  ΟΛΩΝ,και η αυστηρά ΑΜΥΝΤΙΚΗ/ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,
  θα μπορούσε να λύσει το φαινίμενο αυτό,
  τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πες στους επαϊοντες να ξύνουν λίγο παραπάνω την κεφάλα τους: :)
  "νομιμοποιημένοι" θα ήταν μια καλή λύση.
  Από τη μία "κανείς άνθρωπος δεν είναι λαθραίος" αλλά άλλοι είναι κανονικοί και άλλη μη κανονικοί.
  Τσκ τσκ τσκ.

  @Β.Bimbo: Τα 5, 6 & 7 γιατί δεν ευσταθούν, δεν κατάλαβα?
  Και τι εννοείς με το Υγ?
  Όσο δεν υπάρχει δικαιοσύνη και μοίρασμα τις ευημερίας (ή της δυστυχίας αν θες) δεν πρόκειται να εξαλειφθεί το φαινόμενο της μετανάστευσης.
  Κάποτε οι άνθρωποι μετακινιόντουσαν όπου είχε νερό, μετά τροφή ή εύφορη γη. Τώρα, που αυτά έχουν "λυθεί" για τον Δυτικό κόσμο, μετακινούνται εκεί όπου υπάρχει πλούτος. Και αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει ΠΟΤΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @B.Bimbo

  1- Σε ποια στοιχεία αναφέρεσαι ;
  2- Οι απόψεις της Τριανταφυλλίδου στο δικό μου μυαλό εμπεριέχουν κοινή λογική και δύσκολα αντικρούονται θα πρέπει να μου πεις τον αντίλογό σου σημείο προς σημείο :-))
  3- Ουδέποτε (εννοώ ουδέποτε μετά τον Β’ πόλεμο !) οι μετανάστες αποτέλεσαν λόγω μείωσης της αξίας της εργατοώρας ! Οι μειώσεις αυτές προέκυψαν από τα αδίστακτα φυντάνια του νεο-φιλελευθερισμού τα οποία μάλιστα ανίχνευσαν την φοβερή εργαλειακή χρησιμότητα των ‘νόμων’ του Marx ! Τέτοια φυντάνια είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε και εδώ την Άνοιξη όταν συνελήφθησαν (τυχαίως) να κρύβουν παράνομους εργάτες και εργάτριες στα ψυγεία τους !
  4- Η Ισπανία – κλειστή κοινωνία ή όχι – φαντάζει στα τρομαγμένα από τους εμφύλιους μάτια των φτοχωδιάβολων της υπο-Σαχάριας ως ο παράδεισος επί της Γης ! Ας μην χάνουμε τις αναλογίες !

  κτλ, κτλ, κτλ ... ;;;

  Για την παιδεία προφανώς συμφωνούμε.
  Τι εννοείς αμυντική / ειρηνική πολιτική, με αυτά δεν σταματά η μετακίνηση πληθυσμών. Στην πραγματικότητα δεν σταματά με τίποτα !

  Επίσης μάλλον είναι χρήσιμο να ανασύρουμε στο μυαλό μας ότι οι μετακινήσεις «βιολογικών πληθυσμών» είναι απολύτως χαοτικό φαινόμενο που δεν υπακούει μόνο στους νόμους της αγοράς αλλά και στους νόμους του φυσικού περιβάλλοντος οι οποίοι εν’ πολλοίς, εξακολουθούν να μας κρύβουν πολλά, μα πάρα πολλά μυστικά. Την πολύ σημαντική αυτή παράμετρο που αν την σκεφτεί κάποιος σε όλο της το εύρος δημιουργεί δέος, συνήθως, δεν την λαμβάνει υπ’ όψιν του κανείς !

  Είμαι ανοικτός σε ανάπτυξη μιας θεμελιώδους διαφωνίας μέχρις εσχάτων :-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @antidrasi+sex

  Οι επαϊοντες σπάνια ξύνουν την κεφάλα τους διότι συνήθως πιστεύουν ότι τα ξέρουν όλα :-))

  Επαναλαμβάνω και εδώ αυτό που είπα και στον B.Bimbo "... να ανασύρουμε στο μυαλό μας ότι οι μετακινήσεις «βιολογικών πληθυσμών» είναι απολύτως χαοτικό φαινόμενο που δεν υπακούει μόνο στους νόμους της αγοράς αλλά και στους νόμους του φυσικού περιβάλλοντος οι οποίοι εν’ πολλοίς, εξακολουθούν να μας κρύβουν πολλά, μα πάρα πολλά μυστικά. Την πολύ σημαντική αυτή παράμετρο που αν την σκεφτεί κάποιος σε όλο της το εύρος δημιουργεί δέος, συνήθως, δεν την λαμβάνει υπ’ όψιν του κανείς ! ..."

  Για παράδειγμα, ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια το σύνολο των παραγόντων που οδήγησαν στην ματακίνηση των οικονομικών και πολιτιστικών κέντρων όλο και βορειότερα στα τελευταία τέσσερις χιλιάδες χρόνια !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @antidrasi+sex,
  τα 5,6,7 όπως και τα 1,2
  (η όλη εργασία της κας.Άννας Τριανταφυλλίδου)
  δεν ευσταθούν,διότι βασίζονται σε ηθελημένες παρεξηγήσεις,παρερμηνείες του φαινομένου....
  το ίδιο δηλώνει και το υστερόγραφο...

  ότι..: η μετανάστευση όπως την ζούμε
  δεν έχει ουδεμιά σχέση με τον
  αγώνα επιβίωσης των πρώτων ανθρώπινων ομάδων,
  πληθυσμών...
  ούτε βέβαια με τις ανάγκες επιβίωσης του είδους.

  η μετανάστευση όπως την ζούμε είναι προιόν εκμετάλλευσης και εμπορίας του ανθρώπου
  από την ομάδα/κράτος
  α.(ότι δεν μας κάνει/ενοχλεί
  το πουλάμε, το στέλνουμε πεσκέσι,το διώχνουμε
  ισχύει εδώ και 2.500 χρόνια από τους εξοστρακισμούς και τους αποικισμούς των αθηναίων)
  β.(ότι χρειαζόμαστε το καταγγέλουμε,προσβάλουμε,
  δυσφημούμε,κακοποιούμε μέχρι να το αποκτήσουμε
  αλλοιώς το καταστρέφουμε ισχύει από την ίδρυση,
  εφεύρεση των θρησκειών)

  και η μετάφραση..:
  για να κρατήσουμε τον έλεγχο της εξουσίας και έδώ και εκεί αναδιοργανώσαμε αυτό το βρώμικο και τραγικό (εγκληματικό) φαινόμενο της μετανάστευσης...
  για μερικά χρόνια,10ετίες,
  ήταν αποδοτικότατο,πραγματικό χρυσορυχείο...
  (κάθε φακλάνα είχε δυό φιλιππινέζες και
  κάθε ακαμάτης νοικοκυρόπουστας 5-6 σκλάβους)
  δυστυχώς όμως το έμαθαν κι' άλλοι το νέο
  ελδοραδο(εμπόριο)και μας ανταγωνίζονται...
  (έγινε μαζικό,μή ελεγχώμενο)....!

  ΑΣΙΑ-Ευρώπη μεταφορά 10.000$ το κεφάλι
  ετήσιο εισόδημα 100$
  αγορά παιδιού/σκλάβου 100-200$
  εμπορική απόδωση 200-300% έως 50.000$
  ΑΦΡΙΚΗ-Ευρώπη μεταφορά 8-10.000$ το κεφάλι
  ετήσιο εισόδημα 0-80$
  αγορά παιδιού/σκλάβου 0-δωρεάν
  εμπορική απόδωση έως και 50.000$
  να συνεχίσω..???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @grsail,

  η όλη εργασία της κας.Άννας Τριανταφυλλίδου
  δεν ευσταθεί,διότι βασίζεται σε ηθελημένες παρεξηγήσεις,παρερμηνείες του φαινομένου....
  το ίδιο δηλώνει και το υστερόγραφο...

  ότι..: η μετανάστευση όπως την ζούμε
  δεν έχει ουδεμιά σχέση με τον
  αγώνα επιβίωσης των πρώτων ανθρώπινων ομάδων,
  πληθυσμών...
  ούτε βέβαια με τις ανάγκες επιβίωσης του είδους.

  η μετανάστευση όπως την ζούμε είναι προιόν εκμετάλλευσης και εμπορίας του ανθρώπου
  από την ομάδα/κράτος
  α.(ότι δεν μας κάνει/ενοχλεί
  το πουλάμε, το στέλνουμε πεσκέσι,το διώχνουμε
  ισχύει εδώ και 2.500 χρόνια από τους εξοστρακισμούς και τους αποικισμούς των αθηναίων)
  β.(ότι χρειαζόμαστε το καταγγέλουμε,προσβάλουμε,
  δυσφημούμε,κακοποιούμε μέχρι να το αποκτήσουμε
  αλλοιώς το καταστρέφουμε ισχύει από την ίδρυση,
  εφεύρεση των θρησκειών)

  και η μετάφραση..:
  για να κρατήσουμε τον έλεγχο της εξουσίας και έδώ και εκεί αναδιοργανώσαμε αυτό το βρώμικο και τραγικό (εγκληματικό) φαινόμενο της μετανάστευσης...
  για μερικά χρόνια,10ετίες,
  ήταν αποδοτικότατο,πραγματικό χρυσορυχείο...
  (κάθε φακλάνα είχε δυό φιλιππινέζες και
  κάθε ακαμάτης νοικοκυρόπουστας 5-6 σκλάβους)
  δυστυχώς όμως το έμαθαν κι' άλλοι το νέο
  ελδοραδο(εμπόριο)και μας ανταγωνίζονται...
  (έγινε μαζικό,μή ελεγχώμενο)....!

  ΑΣΙΑ-Ευρώπη μεταφορά 10.000$ το κεφάλι
  ετήσιο εισόδημα 100$
  αγορά παιδιού/σκλάβου 100-200$
  εμπορική απόδωση 200-300% έως 50.000$
  ΑΦΡΙΚΗ-Ευρώπη μεταφορά 8-10.000$ το κεφάλι
  ετήσιο εισόδημα 0-80$
  αγορά παιδιού/σκλάβου 0-δωρεάν
  εμπορική απόδωση έως και 50.000$
  να συνεχίσω..???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. αμυντική ειρηνική πολιτικη,
  σημαίνει ότι κόβουμε σχέσεις φιλίας συνεργασίας
  με τους κουμπάρους και άλλους σωματέμπορους συμμάχους μας ,με όλους δηλαδή...
  κατγγέλουμε καθημερινά στους πολίτες τους τα
  δρώμενα των αρχηγών τους για να μην λένε
  όταν θα τους πυροβολύμε ,λόγω άμυνας, στο
  δόξα πατρί αφού πρώτα δουλέψουν κάποιες δεκαετίες για να ταίζουμε τους κατατρεγμένους σκλάβους(λαθρομετανάστες)....
  τό ίδιο και χειρότερο στούς σωματέμπορους συμπολίτες,συμπολιτισσές και συμπατριώτες μας...

  για να αποκτήσουμε δικαιώματα ως πολίτες
  θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η κοινωνική και
  δημοκρατική γνώση,μάθηση..:-D

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @B.Bimbo
  [ η όλη εργασία της κας.Άννας Τριανταφυλλίδου ... ... ... ούτε βέβαια με τις ανάγκες επιβίωσης του είδους. ]

  - Δεν συμφωνούμε, η μετανάστευση έχει οπωσδήποτε σχέση με την επιβίωση μεγάλων ομάδων.

  [ η μετανάστευση όπως την ζούμε είναι προιόν εκμετάλλευσης και εμπορίας του ... ... ... αγορά παιδιού/σκλάβου 0-δωρεάν εμπορική απόδωση έως και 50.000$
  να συνεχίσω..??? ]

  -Συμφωνούμε αλλά αυτοί είναι ΚΑΠΟΙΟΙ (όχι όλοι) από τους παράγοντες που δημιουργούν μετανάστευση

  Θα επαναφέρω το παράδειγμα του Μπαγκλαντές διότι είναι αντιπροσωπευτικό σημείο αναφοράς :

  Για να μπορέσει αυτή η χώρα να πετύχει κατά κεφαλήν εισόδημα ΛΙΓΟΤΕΡΟ από το ένα τρίτο του δικού μας, δηλαδή περίπου 10.000 ευρώ θα πρέπει να δημιουργήσει μία οικονομία των (περίπου) 2 τρίς ευρώ ! (δηλαδή όσο περίπου η Ιταλία).

  Έως τότε οι κάτοικοι (160.000.000) θα ζουν με 100 ευρώ το χρόνο αλλά δεν θα μεταναστεύουν ; Γιατί ; Ο Καλύμνιος πχ που ζούσε ΠΟΛΥ - ΠΟΛΥ καλύτερα γιατί έτρεχε να στρώνει σιδηροδρόμους στις ερήμους της Αμερικής στοιβαγμένος σε σκυλοπνίχτες ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @B.Bimbo
  Είχα πάντα την - πέρα για πέρα λανθασμένη από ότι φαίνεται - εντύπωση ότι η δημοκρατική γνώση / μάθηση δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με ... πυροβολισμούς :-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @grsail,

  1.για το δόξα πατρί..:
  νομίζεις..:-))
  (η καλλιέργεια εγκληματιών είναι 100% αντιδημοκρατική,δηλαδή φασιστική)

  δες τα παιδάκια που παινεύονται ότι ο
  μπαμπάς τους ήταν νταβατζής
  τι κάνουν καθημερινά..;-)

  και μην ξεχνάς ότι
  α.τον χριστό που γύρισε το
  μάγουλο τον σταυρώσαν
  β.τον γκάντι που αποκύρηξε την βία
  τον δολοφονήσαν..:(

  ας σοβαρευτούμε όμως...
  η ατιμωρησία είναι έγκλημα...!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ΑΣΙΑ-Ευρώπη μεταφορά 10.000$ το κεφάλι
  ετήσιο εισόδημα 100$
  αγορά παιδιού/σκλάβου 100-200$
  εμπορική απόδωση 200-300% έως 50.000$
  ΑΦΡΙΚΗ-Ευρώπη μεταφορά 8-10.000$ το κεφάλι
  ετήσιο εισόδημα 0-80$
  αγορά παιδιού/σκλάβου 0-δωρεάν
  εμπορική απόδωση έως και 50.000$

  πού θα τα βρεί ο κάτοικος του μπαγκλαντές
  τόσα λεφτά..???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. - Δεν συμφωνούμε, η μετανάστευση έχει οπωσδήποτε σχέση με την επιβίωση μεγάλων ομάδων.

  η γή μας χωράει όλους εάν συμπεριφερθούμε σωστά,
  με τον έλεγχο γεννήσεων και πόρων και την ανάλογη μόρφωση,
  γίνεται ο παράδεισος όλων.....

  η προώθηση όμως του Εύκολου Πλουτισμού και της Ασυδοσίας θα την καταντήσουν Κολαση και δεν μας σώζει ούτε το νερό της Σελήνης ούτε του Αρη..:-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @B.Bimbo

  Για τον Χριστό δεν ξέρω αλλά ο Γκάντι αυτό που ήθελε και έπρεπε να κάνει το έκανε !

  Η ατιμωρισία αποκτά εγκληματική σημασία ανάλογα με την πραγματική βαρύτητα του ατιμώρητου εγκλήματος ... (;!!;!) ... εδω θα πρέπει να δηλώσω "ΔΕΝ είμαι δικηγόρος" :-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. @grsail
  καλά τώρα...:-))

  Τελικά μ' αρέσει που το πήρατε ζεστά με τα
  μεταναστευτικά κύματα και την προβληματική τους..!
  Ετσι δεν θα είστε ανέτοιμοι για το μακρύ ταξίδι
  της επιστροφής στις ρίζες της ινδοευρωπαικής ράτσας/φυλής....

  το μόνο που σας λείπει είναι η πανάρχαια ωδή
  " κι' άλλος για Σιβηρία"
  που προσδίδει τον σωστό τόνο και ρυθμό
  στην πορεία/εκστρατεία της επιστροφής..:-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. @B.Bimbo
  Είναι πολλά τα λεφτά :-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. @B.Bimbo
  Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. @B.Bimbo
  Το πήρα ζεστά η κρύα εγώ πάντως ινδοευρωπαίος δεν είμαι ! μου αρέσουν τα σκέτα !

  Σιβηρία με 33 βαθμούς και υγρασία στην Αθήνα μου ακούγεται μιά χαρά !

  :-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. @B.Bimbo

  Βρες τώρα ποιά απάντησή μου ταιρίαζει με ποιό σχόλιό σου :-)))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. @grsail,
  έχω ξεχάσει ν' αναφέρω/εξηγήσω πως..:
  δύναμαι με συνθήκες όπως οι σημερινές
  13 βαθμούς Κελσίου κα βροχή(κωλόκαιρος)
  να παρακολουθώ το λιγότερο 10 διαφορετικές
  συζητήσεις/αναρτήσεις ,ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ,
  χωρίς να με ενοχλεί το ράδιο
  που παίζει ασταμάτητα...
  κι΄αυτό ...
  παρ' όλο που έχω IQ 56 ..:-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Ενώ εγώ, με 35 βαθμούς κελσίου, δεν δύναμαι από ένα σημείο και έπειτα να παρακολουθήσω καλά καλά τη δική μου σκέψη!
  Πάντως, σε αδρές γραμμές με έχει καλύψει ο οικοδεσπότης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. @B.Bimbo
  Κρίμα ! Και εγώ μιλούσα τόσον καιρό απλά και ευκολόπεπτα για να μην σε κουράζω, από αύριο θα δεις !

  :-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. @antidasi_sex
  Μην αφήνεις τον B.Bimbo να σε κοροϊδεύει ! Από τα 56 που ανέφερε παρέλειψε ένα (1) ή ίσως και (2) στην αρχή :-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. @grsail,
  θα σε παρακαλούσα να μην ενσπείρεις
  ζιζάνια και αριθμούς στο καλοπροαίρετο πνεύμα
  του antidasi_sex..;-)

  άλλωστε η πρότασις ητο ξεκάθαρη..:
  -δύναμαι να παρακολουθώ...
  που προυποθέτει απλά συνήθεια και εκπαίδευση
  όπως τα παλληκάρια της ΕΥΠ..πχ..;-)

  και ουχί
  - δύναμαι να κατανοώ/εκτιμώ/κρίνω...
  που προυποθέτει Αριστοτέλειο Νου
  και Αειστάινο IQ..:-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. @B.Bimbo
  Βεβαίως και σταματώ να ενσπείρω :-)

  Άλλωστε το Αϊνστάνειο IQ συνδέεται (ως είδος αυτόματης παρενέργειας) με (αβάσταχτη ίσως) μοναξιά !

  Τώρα ... για να σου φτιάξω την ημέρα :
  http://www.tvxs.gr/v16132

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. @grsail,
  ευχαριστώ για την είδηση του Ντι Πιέτρο,
  αλλά οι Ιταλοί και άλλοι σύμμαχοι
  (εκκλησίες επίσης)
  τον έχουν εδώ και χρόνια
  στη μπούκα του κανονιού,
  από τότε που έριξε τον Κράξι (σοσιαλιστή)
  εν αγνοιά της Κάρλας Ντελ Ποντε και των καλοπροαίρετων Συμμάχων..;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. @B.Bimbo
  Χρειάζομαι βοήθεια :

  Ξέρω ότι πριν από 2-3 δεκαετίες τα Ελληνικά τανκ πέρναγαν – υπό τύπον αστείου - μέσα από τα χωράφια των «μη Ελλήνων» Πομάκων, τάχα κάνοντας ασκήσεις, και δεν άφηναν τίποτα όρθιο!

  Γνωρίζεις μήπως κάποια επίσημη πηγή με αναφορά σε αυτό το ‘σπορ’ ;
  (ψάχνω ... όλη την βιβλιοθήκη για να θυμηθώ που τα διάβασα αυτά !)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. @grsail,
  αυτό το σπόρ δεν ήταν εθνικό αλλά τοπικό,
  τοπικοί παράγοντες χριστιανοί και μουσουλμάνοι
  (έμποροι αλλοιώς) χρησιμοποιούσαν καταχραστικά
  μονάδες -η- μηχανήματα του στρατού για να τιμωρήσουν τους πομάκους όταν ζητούσαν καλύτερες
  τιμές για τα καπνά τους(κιρετσιλερ)
  ή για τα σφαχτά τους/γάλα,μαλλιά...:(

  υγ. για δεκαετίες ολόκληρες,
  μέχρι που τις κατήργησαν οι προκομένοι του ΠΑΣΟΚ,είχαν οι ΜΟΜΑ (το μηχανικό δηλ.)
  το έργο της διάνοιξης και συντήρησης επαρχιακών και δασικών δρόμων/ζωνών πυρασφαλείας,κτλ.
  κατάλαβαίνεις λοιπόν τι γινόταν όταν
  ο πουλημένος δασοφύλακας,κοινοτάρχης,δήμαρχος,
  νομάρχης κτλ. σαρδανάπαλος έδειχνε σ' εναν φαντάρο/επιλοχία μεσυσμένο ή καυλωμένο τα
  αζημούθια της περιοχης..:(

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. @B.Bimbo
  Γνωρίζω τα ανίερα συμβάντα αλλά ψάχνω για σοβαρή και αδιάψευστη ιστορική καταγραφή !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. @grsail,
  συγνώμη αλλά τον καρό εκείνο δεν υπήρχε ΣΔΟΕ,
  αλλά Εποπτεία Εμπορίου και εκείνη δεν το θεωρούσε πρέπον και ηθικόν να μαζεύει Λυπητερές/Λογαριασμούς από μπουρδέλα και καφενεία!
  ..μάταια ψάχνεις...:(
  στο είπα ότι τοσπόρ ήταν τοπικό και οι
  μόνοι που μπορούν να σε βοηθήσουν
  (εκτός από τους πομάκους)
  είναι οι όψιμοι προστάτες τους
  οι καταγγέλλοντες δηλ. το σπόρ
  και οι πατεράδες τους
  (φυσικοί και πολιτικοί)..;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Δυστυχώς δεν έχω χρόνο να το διαβάσω όλο, αλλά πάντως το άρθρο σου φαίνεται να έχει έναν ωραίο και κυρίως λογικό συλλογισμό. Ενα θέμα μόνο, αναφέρεις ότι οι Ισπανοί έχουν λύσει το πρόβλημα, σου γράφω αυτήν την στιγμή απο την Βαλένθια και μπορώ με σιγουριά να σου πω ότι δεν έχουν διευθετήσει κανένα πρόβλημα, απλός σε σχέση με εμάς, γνωρίζουν πιο είναι το πρόβλημα και προσπαθούν να κάνουν κάτι επί αυτού. Επίσης μια και ζω μόνιμα στην Ολλανδία και για εκεί μπορώ να σου αναφέρω ότι δεν έχει λυθεί το πρόβλημα απλά επίσης δοκιμάζουν πολιτικές και είναι πιο ελεγχόμενα τα πράγματα. Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι άπλα εντελώς ασύδοτο και χωρίς καν να έχουμε κάποιους αριθμούς για των όγκο αυτού και αυτό είναι που κάνει και αρκετούς πολίτες να έχουν χαμένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. @themis.eu

  Αγαπητέ, Μπορεί στην Ισπανία να παραμένουν προβλήματα όπως λες αλλά αναφέρεις για την Ολλανδία: “ … επίσης δοκιμάζουν πολιτικές και είναι πιο ελεγχόμενα τα πράγματα …”

  Αυτή η διαπίστωση είναι και η πλέον θετική. Οι άνθρωποι σκέπτονται και προσπαθούν !

  Η δημογραφική πίεση από εγγύς Ανατολή και Αφρική θα ενταθεί ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια. Με περίπου 1,3 γεννήσεις ανά ζευγάρι στην Ευρώπη των 27 μήπως θα έπρεπε να δούμε το ζήτημα και ... κάπως αλλιώς ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Παρότι το θέμα έχει πολλές πτυχές, εγώ θα πάρω αυτή που θεωρώ κυριότερη. Έδωσες ένα παράδειγμα όπου μια περιοχή (στο Γιάνκη) σαν την Ελλάδα έχει 160.000.000 άτομα, τα οποία όταν φτάσουν στο κατώτατο επίπεδο επιβίωσης θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν και μάλιστα όχι όπου να είναι, αλλά στην Ευρώπη.

  Γιατί στην Ευρώπη;.. Γιατί εκεί υπάρχει το καλύτερο επίπεδο. Γιατί εκεί δεν υπάρχει υπερπληθυσμός, επειδή λόγο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ οι άνθρωποι είναι συνειδητοποιημένοι και γνωρίζουν ότι δεν έχει τόσο σημασία να γεννοβολάνε αλλά να ζουν καλά, και τώρα τελευταία να αντιμετωπίζουν και άλλα θέματα οικολογικής φύσεως, αν και λίγο αργά. Βέβαια και ο πολιτισμός της Ευρώπης παρόμοια χάλια έχει, αλλά δεν έχει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού.

  Έχουμε λοιπόν δύο πλευρές.
  α) Τους πολιτισμένους λαούς χαμηλής γονιμότητας που προτιμούν ένα καλύτερο βιωτικό επίπεδο.
  β) Τους "απολίτιστους" λαούς υψηλής γονιμότητς που προτιμούν (με τις πράξεις τους) ένα χειρότερο κατώτατο βιωτικό επίπεδο, το οποίο κάποια στιγμή θα τους αναγκάσει να μετακινηθούν σε κύματα προς τους πολιτισμένους λαούς.

  Οι λύσεις είναι καθαρά τρεις:
  α. Είτε οι πολιτισμένοι λαοί προστατεύουν τα εδάφη τους και δεν αφήνουν άλλον να έλθει, κάνοντας μαζικές εκκαθαρίσεις.
  β. Είτε οι πολιτισμένοι λαοί αποδέχονται τους άλλους και μετατρέπονται λόγο χαμηλής "ποιότητας" και υψηλής "ποσότητας" στους απολίτιστους, που σημαίνει ότι σε 500 χρόνια οι άνθρωποι σε όλο το πλανήτη θα έχουν επίσης το ίδιο χαμηλό επίπεδο, αλλά δεν θα μπορούν να μεταναστεύσουν πια πουθενά!
  γ. Είτε "οι πολιτισμένοι" λαοί δέχονται πολύ χαμηλές ποσότητες "μη πολιτισμένων" και να τις εκπολιτίζουν - Ποσόστωση, ενώ όσες άλλες ποσότητες προσπαθούν να εισχωρήσουν με εχθρικό τρόπο στα εδάφη (δηλαδή έρχονται παράνομα και οι ίδιες τους οι χώρες δεν τους δέχονται πίσω) πρέπει να εξαλείφονται.

  Ο ανθρωπισμός δεν είναι να κοιτάμε το τώρα και να κάνουμε ότι νιώθουμε σωστό, αλλά και το να κοιτάμε το αύριο και να κάνουμε ότι νιώθουμε σωστό και για το αύριο. Γιατί στον πλανήτη δεν είμαστε μόνο εμείς και οι άλλοι, αλλά οι πρόγονοί μας και Κυρίως οι απόγονοί μας και οι απόγονοι των άλλων.

  Ο ανθρωπισμός ξεκινάει πρώτα από το να ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ τον εαυτό μας, και μετά να βοηθάμε τους άλλους. Γιατί το δεύτερο χωρίς το πρώτο δεν γίνεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. @area51gr

  Υπάρχει και μια τέταρτη λύση, να σταματήσει η Δύση να τροφοδοτεί - υποστηρίζοντας με τον χειρότερο τρόπο τα συμφέροντά της - τους τοπικούς εμφύλιους, να αποσύρει τους δήθεν 'απελευθερωτικούς' αλλά στην ουσία κατοχικούς της στρατούς και να αρχίζει να υλοποιεί ένα σχέδιο επενδύσεων με αναπτυξιακό και όχι στενά κερδοσκοπικό χαρακτήρα στην Μέση και εγγύς Ανατολή όπως και στην χειμαζόμενη από πολέμους και λιμούς Αφρική. Τα χρήματα και οι πόροι υπάρχουν, η διάθεση και ο πολιτισμός μας λείπει !

  Ειδικά για το ζήτημα του υπερπληθυσμού και της γεννητικότητας διάβασε αν θέλεις το :
  http://grsail.blogspot.com/2009/04/blog-post_12.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails