Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Η λογοκρισία που άνοιξε συζητήσεις !


Με αφορμή την δήλωση του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ για το θέμα της περιβόητης πλέον λογοκρισίας του Μουσείου έστειλα ιδιαίτερα καυστικά σχόλια σε κάποιο blog. Τα σχόλια δεν έγιναν δεκτά οπότε και έστειλα τη παρακάτω μικρή συλλογή παραδειγμάτων από σχόλια αναγνώστη του ιστόχωρου politis-gr :

To ΛΑΟΣ (sic) είναι ένα κόμμα φασιστικής ιδεολογίας όταν στις τάξεις του φιλοξενούνται αποδεδειγμένοι λάτρεις αυτής της ιδεολογίας.

Ο κ. Πλεύρης (ο πατέρας) δεν είναι ο ιδρυτής της 4ης Αυγούστου?
Ο κ. Πλεύρης δεν έχει δηλώσει ο ίδιος ότι "είναι τιμή μου που συνεργάστηκα με το Στρατιωτικό Καθεστώς της 21ης Απριλίου?( Ελευθεροτυπία 28/1/07)

Ο κ. Πλεύρης δεν δηλώνει ότι " ο κ. Γ. Παπαδόπουλος πίστευε ειλικρινά στην Δημοκρατία? (Θέματα Πολιτικής Κοινωνιολογίας Κ. Πλεύρης)
Ο κ. Πλεύρης δεν δηλώνει ότι " Οι άνδρες των SS είχαν αγωνιστικό πάθος και ιδεολογικά πιστεύω, παράσταση και τρόπον ζωής και ότι τα στοιχεία αυτά ...αποδεικνύουν ότι δεν ήσαν ...εγκληματίες?( Εβραίοι Κ. Πλεύρης)

Τον κ. Πλευρη δεν επέλεξε ο κ. Καρατζαφέρης για να "κοσμήσει" το ψηφοδέλτιό του στις εκλογές του 2004 στην Α` Αθήνας , όπου με την πριμοδότηση Καρατζαφέρη ήρθε πρώτος σε σταυρούς?

Τον κ. Βορίδη δεν έχει για βουλευτή του?
Ο κ. Βορίδης δεν ήταν αρχηγός της νεολαίας της ΕΠΕΝ ( το κόμμα που ίδρυσε το 1983 ο Παπαδόπουλος από τον Κορυδαλό?
Ο κ. Βορίδης δεν είναι ο ιδρυτής στο " Ελληνικό Μέτωπο"?
Ο κ. Βορίδης δεν έκανε επίδειξη ισχύος φέρνοντας στον γάμο του τον Λεπέν?

Ο κ. Καρατζαφέρης τον Φεβρουάριο του 2007 από το βήμα της βουλής , σε δευτερολογία του , δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και προχώρησε στην εξύμνηση της φασιστικής δικτατορίας του Μεταξά και της στρατιωτικο-φασιστικής δικτατορίας της Χούντας των συνταγματαρχών, αναφέροντας ότι :«χαρίστε τα αγροτικά χρέη. Το έκανε η δικτατορία. Να οργανωθούν πρατήρια των αγροτών σε όλη την Ελλάδα, όπως έκανε κάποτε ο Μεταξάς»
Έτσι η Βουλή μετατράπηκε σε βήμα φασιστικής προπαγάνδας και προκλητικών υμνολογιών .

Εκθειάζει δηλαδή και προβάλλει ως πρότυπο όχι μόνο τη δικτατορία του Μεταξά, αλλά και την επτάχρονη δικτατορία, τη Χούντα, που πέρα από τους νεκρούς της γενιάς μας, πέρα από το Πολυτεχνείου οδήγησε σε μια Κύπρου διαιρεμένη, οδήγησε στον «Αττιλα», οδήγησε την Κυρήνεια να είναι κάτω από τουρκική μπότα, την Αμμόχωστο να είναι πόλη-φάντασμα, οδήγησε τις μανάδες να αναζητούν τα παιδιά τους.

Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι στην εκπομπή του στο ΤΗΛΕ-ΑΣΤΥ ο κ. Καρατζαφέρης φιλοξένησε συνεντευξιαζόμενος τον Στυλιανό Παττακό.
Για να μην ξεχνάμε και για να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει πίσω από τις λαϊκιστικές ατάκες και την πατριδοκαπηλία!!!

Είναι δυνατόν λοιπόν να ακούμε λοιπόν τον ανεκδιήγητο εκπρόσωπό τους να υπερασπίζεται την απίστευτη λογοκρισία του Μουσείου ;

---

Αμέσως έλαβα την παρακάτω απάντηση από τον ιδιοκτήτη του εν’ λόγω ιστόχωρου (η δημοσίευση ή όχι του ονόματος του ιστοχώρου θα είναι απόφαση του ιδιοκτήτη του) :

Έτσι μπράβο. Τώρα τα πάς μια χαρά. Ετσι μπορούμε να κάνουμε διάλογο, όσο θέλεις. Λοιπόν κολλάς στη σχέση Καρατζαφέρη με δεξιά, βασιλικούς, χουντικούς κ.λ.π. Κανένα πρόβλημα, ότι υπάρχουν ΟΛΟΙ αυτοί και άλλοι πολλοί στο ΛΑ.Ο.Σ , όπως και στα άλλα κόμματα.

Μην ξεχνάμε ότι η Δημοκρατία (αυτή που έχουμε έστω) δεν ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ εφ’ όσον τηρεί τους νόμους και το Σύνταγμα του Κράτους. Όσους ανέφερες, τους έκρινε ο Λαός (Ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΕΤΣΙ;) και έτσι ή τους απέκλεισε ή τους ανέδειξε. Αυτή είναι η Δημοκρατία φίλε μου και είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να πριμοδοτηθεί κάποιος, αν ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΘΕΙ απο τους πολίτες.

Μιλάς για φασιστική ιδεολογία του Γ.Καρατζαφέρη επειδή στη Βουλή είπε ότι ο Ι.Μεταξάς χάρισε τα αγροτικά χρέη και (αυτό το λέω εγώ)καθιέρωσε τις Λαϊκές αγορές, να προσθέσω επίσης, ότι το σύνθημα: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ήταν ο ύμνος της νεολαίας του Μεταξά ΕΟΝ και επιγράφεται έτσι σε παρτιτούρα -που έχω- του 1938, είναι αλήθεια αυτά ή οχι; Και καλά και κακά έκαναν όλα τα καθεστώτα απο το 1821 και δώθε.

Επαινούμε λοιπόν τα καλά και καταδικάζουμε τα κακά. δεν εχω καμία τάση ωραιοποίησης των αντιδημοκρατικών καθεστώτων, αλλά η αντικειμενικότητα όταν δεν υπάρχει είναι φασισμός, που απ ότι κατάλαβα , "δεν τον πας".

Πάμε παρακάτω.

Συλλήβδην στοχοποιείς τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΛΑ.Ο.Σ ως φασίστες, δικαίωμά σου να βάζεις ότι ταμπέλες θέλεις, όμως είναι φασισμός οι προτάσεις του ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ αυτού, που έχει σαν μπούσουλα στο καταστατικό του την καθιέρωση της ΑΠΛΗΣ ΚΑΙ ΑΔΟΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ, σαν ΠΑΓΙΟ εκλογικό σύστημα καθώς και όλες οι φιλολαϊκές προτάσεις που κατά καιρούς εξαγγέλλονται και γίνονται θέσεις των άλλων κομμάτων, χωρίς αυτά να χαρακτηρίζονται φασιστικά όταν υλοποιούν τις ΙΔΙΕΣ θέσεις με το ΛΑ.Ο.Σ.

Πόσο Δημοκρατική είναι αυτή η πρακτική; Και γιατί ξεπερνάς ασχολίαστα το θέμα ότι το ΛΑ.Ο.Σ είναι μια πολυσυλλεκτική πολιτική προσπάθεια, που απαρτίζεται απο στελέχη ΟΛΩΝ των πολιτικών αποχρώσεων και δη, του ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΠΑΣΟΚ; Τώρα αν σε πείραξε που ο γραφικός Παττακός βγήκε και στο ΤΗΛΕ ΑΣΤΥ, πές μου σε ποιό κανάλι δεν τον έβγαλαν , ο καθένας για δικούς του λόγους;

Ελπίζω φίλε μου να απάντησα στα ερωτήματά σου ανάλογα με τις γνώσεις και τις δυνατότητές μου. Για το θέμα του Γαβρά, υπάρχουν απόψεις και έτσι και αλλιώς, τις αναρτήσαμε όλες και ο καθένας κρίνει.... κατά το... δοκούν.

Τα δημοσιεύω όλα αυτά επειδή πιστεύω ότι ο άνθρωπος μου απάντησε με ειλικρίνεια και «ανάλογα με τις γνώσεις και τις δυνατότητές του» όπως λεει.

Οποιοσδήποτε είναι σε θέση να συνεισφέρει θετικά στον διάλογο αυτόν είναι προφανώς ευπρόσδεκτος !
.

21 σχόλια:

  1. ...η γιαγιά μου έλεγε...
    -όποιος μπερδεύεται με τα τσίπουρα (πίτουρα)
    τον τρώνε οι Πότες (Κότες)-
    δισήμαντος η αναφορά της μητριαρχική ρήσης
    «ανάλογα με τις γνώσεις και τις δυνατότητές μου»,
    τόσα ξέρω τόσα λέω,ότι μου συμφέρει δηλαδή..:-)))

    υγ.- τί δουλειά είχες να μπερδευτείς με το
    "υγειές στώμα" του λαού και τα γραφόμενά του..!?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. - "...στην εξύμνηση της φασιστικής δικτατορίας του Μεταξά..."

    Αναφέρω ένα απόσπασμα που αναφέρεται στο θάνατο του Μεταξά:

    http://area51gr.blogspot.com/2009/07/blog-post_29.html

    Και από εκεί σημειώνω μια φράση που δικαιολογεί την εξύμνηση του Μεταξά:
    "ο Λαός τον εδέχθει σαν Δικτάτορα, όπως και τον Πάγκαλο το 1926, μόνο και μόνο για να απαλλαγεί από το χάος της αναρχίας και ότι κατά την πρώτη περίοδο της δικτατορίας «εδικαίωσε εντελώς και εξεπλήρωσε πλήρως την ανάγκη αυτή του Λαού»"

    Το κακό με τον Μεταξά είναι μετά όπου:
    "...αργότερα παρουσιάσθει ως δημιουργός του «Τρίτου Ελληνικού Πολιτισμού» και αντιθέτως απ' ό,τι έπραττε στην αρχή κατέφευγε σε μεθόδους τρομοκρατίας."

    ----
    Κλείνοντας, πέρα από την απάντηση που έδωσε ο άνθρωπος στο άρθρο σου, θεωρώ πως και τώρα η χώρα βρίσκεται σε «χάος αναρχίας» όπου τίποτα δεν λειτουργεί σωστά. Άσχετα με το τι πολίτευμα μπορεί να υπάρξει (πολλά ακούγονται, εγώ προτιμώ Δημοκρατία), για μένα κύριο θέμα είναι να επιβληθεί το συντομότερο Τάξη και Δικαιοσύνη. Να βγουν οι αλήθειες των σκανδάλων, να τιμωρηθούν ακόμα και με απολλωτριώσεις των περιουσιών τους (που έκλεψαν από τον λαό) οι σκανδαλοθήρες των κυβερνήσεων, να αναγκαστεί ο κόσμος και οι μεγαλοεργολάβοι να υπακούουν τους νόμους, να υπάρξει ουσιαστική αποκέντρωση, μείωση της ανεργίας κτλ.

    Ενθυμούμαι που διάβαζα σε κάποιο άρθρο, στηριζόμενο στους αρχαίους φιλοσόφους, ότι τρία είναι τα βασικά πολιτεύματα Δημοκρατία, Δικτατορία, Μοναρχία. Το καθένα διαδέχεται το άλλο, όταν το προηγούμενο διαστρεβλώνεται στο χρόνο και σταματάει να αποδίδει για το καλό του λαού. Στην τελική δεν είναι το πολίτευμα (η δημοκρατία π.χ. τώρα) πάνω από τον πολίτη, αλλά ο πολίτης είναι πάντα πάνω από το πολίτευμα, και γι΄ αυτό το πολίτευμα ενδέχεται να χρειάζεται αλλαγή όταν διαβρώνεται και παύει να λειτουργεί για τον πολίτη.

    Οι σκέψεις ανάμεσα στο τι θέλουμε, και στο τι μπορούμε να κάνουμε, στο φανταστικό και το ρεαλιστικό χάνονται. Προσωπικά, βλέπω το ΛΑ.Ο.Σ. στη παρούσα φάση, ως μονόδρομο αφού άλλες ρεαλιστικές επιλογές φαίνεται να εκλείπουν! Αυτό δεν σημαίνει ότι κατ' ανάγκη το ΛΑ.Ο.Σ. το προσδιορίζω σαν κάτι κακό, αλλά σαν μια «ρεαλιστική πνοή αλλαγής» ελπίζοντας κι εγώ ο ίδιος προς το καλύτερο για όλους και παίρνοντας το ρίσκο μου, συμμετέχοντας, για ένα καλύτερο αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Bimbo

    [«ανάλογα με τις γνώσεις και τις δυνατότητές μου»,
    τόσα ξέρω τόσα λέω,ότι μου συμφέρει δηλαδή..:-)))]

    Μα φυσικά ο καθένας πράττει, αποφασίζει και λειτουργεί με τα όσα ξέρει και προς αυτά που πιστεύει τον συμφέρουν σαν πνευματικό ον (ιδεολογικά, συλλογικά, ατομικά). Αυτή είναι η πραγματικότητα το θέλουμε είτε όχι, και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό - αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε - είναι να προσπαθούμε να μαθαίνουμε τους άλλους περισσότερα ώστε να πράττουν και να αποφασίζουν διαφορετικά. Οτιδήποτε άλλο, είναι άσκοπο και οδηγεί μόνο σε εντάσεις!... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @area51gr,
    συμφωνώ απολύτως αγαπητέ
    γι' αυτό και χρησιμοποιώ "λόγον και γραφήν"
    όπως μου συμφέρει..;-)
    μόνον που εγώ ξέροντας το συμφέρον μου,
    καθαρίζω την "ήρα από το σιτάρι"
    ασχέτως και αν
    έχω λιγότερη σοδειά
    διότι γλυτώνω τους πόνους στο στομάχι....

    τοιουτοτρόπως αποφεύγουμε και τις "εντάσεις"
    που αναφέρεις στην κοιλιακή χώρα,
    το Πέρδεμα δηλαδή..:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @area51

    Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι ο Μεταξάς πέραν από την κατάλυση του πολιτεύματος με τις ευλογίες του συστηματικά ανθελληνικού παλατιού υπήρξε εκφραστής των πλέον ακραία συντηρητικών απόψεων ! Η ‘πολιτικής έμπνευσης’ παραίτησή του από το στράτευμα για να μην αναλάβει ως όφειλε (έτσι κάνουν οι πατριώτες και οι συνεπείς στρατιώτες) τα αναλογούντα βάρη και ευθύνες της Μικρασιατικής εκστρατείας τον χαρακτηρίζει πλήρως και εσαεί ...

    Επίσης δεν είναι δυνατόν να δηλώνετε «εγώ προτιμώ την Δημοκρατία» και ταυτόχρονα να υποστηρίζετε ότι «προσωπικά, βλέπω το ΛΑ.Ο.Σ. στη παρούσα φάση, ως μονόδρομο» ... ελπίζω να αναγνωρίζετε και εσείς την ολισθηρή αντινομία (τέτοιου είδους ήταν – αν θυμάστε - και τα ‘επιχειρήματα των προδοτών συνταγματαρχών ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @B.Bimbo

    Χθές είχα την έμπνευση να 'ενθέσω' όσα περισσότερα σχόλια μπορούσα σε blogs εντελώς διαφορετικής κατεύθυνσης και αντιλήψεων από το δικό μου !

    Η 'ένθεσις' αυτή πότε ήταν κομψή και πετυχημένη μα πότε ήταν άκομψη και επιθετική [ κοινώς trolling :-)) ]

    Τώρα λοιπόν - και νομίζω δικαίως - καταβάλλω το αντιστοιχούν 'τίμημα' :-))

    Άντε, πάει και αυτό, και εις άλλα με ... υγεία :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανατριχιάζω να συνομιλώ με ανθρώπους σαν τον μπλόγκερ που αναφέρεις.
    Δε γίνεται να τους δίνω υπόσταση, έστω και διαφωνώντας μαζί τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τι σχεση μπορει να εχουν τα 20-26 χρονων παιδια μου με το φασισμο ,επειδη ψηφιζουν ΛΑΟΣ
    αυτο μονο ενα νοσηρο μυαλο μπορει να το δεχθει.
    και μαλιστα παιδια απο γονεις (πρωην)κομμουνιστες.

    και βεβαια το ΛΑΟΣ ειναι μονοδρομος,
    οταν τα αλλα κομματα ειναι νεοταξικα και εθνομηδενιστικα.

    ποιοι ειναι οι δημοκρατες?
    αυτοι που αδειασαν τα δημοσια ταμεια? ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
    αυτοι που δημιουργησαν 2 εκατομυρια φτωχους?ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

    ποιοι ειναι δημοκρατες?
    οι οπαδοι του Σταλιν(κκε)
    η του Τσαουσεσκου(κκε εσωτερικου)?

    αυτοι που δεχονται τα Σκοπια σαν Μακεδονια?
    ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-"ΟΙΚΩΛΟΓΟΙ"?
    αυτοι που δεχονται τους λαθρομεταναστες για να αλοιωθει ο ελληνισμος?ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ.

    ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΑΡΙΘΜΗΣΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 25 ΛΟΓΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.


    παναγιωτης
    γραμματεας ρηγα φεραιου αμπελοκηπων θεσ/νικης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @tsaousa

    Μου 'ήρθε' χθες και το ... έκανα :-))
    Ζητώ συγγνώμη ταπεινά ! δεν_θα_το_ξανακάνω :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Ανώνυμος 29 Ιούλιος, 2009 17:13

    Αγαπητέ γραμματέα Παναγιώτη,

    Με κάθε συναίσθηση ότι αυτό που θα πω είναι βαρύ, αν έχεις 20-26 χρονών παιδιά που ψηφίζουν ΛΑΟΣ, τότε μάλλον απέτυχες ως πατέρας !

    ... φιλικότατα και συγγνώμη για το πικρό της απάντησής μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ grsail

    "Με κάθε συναίσθηση ότι αυτό που θα πω είναι βαρύ, αν έχεις 20-26 χρονών παιδιά που ψηφίζουν ΛΑΟΣ, τότε μάλλον απέτυχες ως πατέρας !".. Μ' αρέσει ο Δογματισμός σου... Κρίμα που τα Δόγματα αφήνουν τον κόσμο αδιάφορο πια...

    Στην ουσία αποτύχανε όλοι όσοι μας έφτασαν ως εδώ.. Και πολύ πιθανό να αποτύχουμε κι εμείς... Αλλά σκεπτόμενος ερωτώ.. «Πέτυχε» ποτέ κανένας σε όλη την ιστορία του ανθρώπου;...

    Για να απαντήσεις, πρέπει να ορίσεις ως προς τι «πέτυχε» κάποιος, και κατά συνέπεια ως προς τι «απέτυχε».

    Επειδή «επιτυχία» στο θέμα αυτό, τουλάχιστον εγώ θεωρώ, την ειρηνική, ιστότιμη, ισόνομη διαβίωση όλων που προάγει πολιτισμό και μειώνει στο ελάχιστο τη διαφθορά και το «κακό» κατά της ανθρωπότητας για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα (έτσι το εκφράζω τώρα όπως το αισθάνομαι), με τα βεβαιότητας λέω, ποτέ κανείς ποτέ δεν «πέτυχε». Άρα και κανένας ξεχωριστά δεν «απέτυχε» (αφού όλοι Απετυχαν) - απλά όλοι προσπαθήσαν με τον τρόπο τους και με την δικιά τους θεωρεία περί «επιτυχίας».

    Άρα ό,τι λες στον κ. Παναγιώτη, με συναίσθηση πως είναι είναι βαρύ, είναι εντελώς άκυρο και το μόνο που προκαλεί είναι αρνητικά συναισθήματα σε όλους λόγο του άκυρου, δογματικού και αδικαιολόγητου "βάρους" του.

    Πέρα από αυτό, στα δικά μου:
    Σχολίασες (σε παρακαλώ επίτρεψέ μου τον ενικό, άλλωστε έτσι έχω συνηθίσει να σχολιάζω στα "ανεπίσημα" blogs):
    [Επίσης δεν είναι δυνατόν να δηλώνετε «εγώ προτιμώ την Δημοκρατία» και ταυτόχρονα να υποστηρίζετε ότι «προσωπικά, βλέπω το ΛΑ.Ο.Σ. στη παρούσα φάση, ως μονόδρομο» ... ελπίζω να αναγνωρίζετε και εσείς την ολισθηρή αντινομία (τέτοιου είδους ήταν – αν θυμάστε - και τα ‘επιχειρήματα των προδοτών συνταγματαρχών ...)]

    Δηλώνω και τα εξής για να σε διευκολύνω:
    - «Προτιμώ την Ειρήνη, αλλά αν ο πόλεμος είναι μονόδρομος για να υπάρξει Ειρήνη τον δέχομαι.»
    - «Προτιμώ την Αγάπη, και Μισώ όποιον προσπαθεί να την καταστρέψει ή να την εκμεταλλευτεί»
    - «Προτιμώ τον Μουσακά, αλλά αν δεν έχω λεφτά να φάω (μονόδρομος) θα φάω και Ξερόψωμο».
    - «Προτιμώ να διαβάζω σε Χαρτί, αλλά για το καλό του περιβάλλοντος και για οικονομία προσπαθώ να διαβάζω στην οθόνη των υπολογιστών κείμενα που με ενδιαφέρουν».
    - «Προτιμώ τη Ζωή, αλλά ο Θάνατος είναι μονόδρομος»
    - «Προτιμώ να έχω πολλά λεφτά, αλλά έλα που δεν έχω»
    - «Προτιμώ να δουλεύω 4 ώρες την ημέρα, αλλά το 8-10ωρο είναι μονόδρομος»
    - «Προτιμώ τη Δημοκρατία σαν πολίτευμα, αλλά αν αυτή κάνει κακό στους πολίτες, όπως σήμερα, δεν με χαλάει και κάτι άλλο»

    Άλλωστε, αν το δεις, είτε Δημοκρατία, είτε Δικτατορία, είτε Μοναρχία κανενός μας δεν μας πέφτει λόγος στα όσα γίνονται. Ότι και να λέω εγώ, η εσύ, ή οποιοσδήποτε άλλος θα γίνει αυτό που θέλει η εξουσία, είτε αυτή απαρτίζεται από 300, είτε από 20, είτε από 1. Απλά στη Δημοκρατία τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και γίνεται άφοβα «τζερτζελές» αλλά γι' αυτό ακριβώς το λόγο η Δημοκρατία εύκολα καταλύεται από μόνη της, ενώ τα άλλα πολιτεύματα καταλύονται από την ανάγκη της χαλαρότητας της Δημοκρατίας.

    Όσο για τον Μεταξά που λες:
    «Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι ο Μεταξάς πέραν από την κατάλυση του πολιτεύματος με τις ευλογίες του συστηματικά ανθελληνικού παλατιού υπήρξε εκφραστής των πλέον ακραία συντηρητικών απόψεων », δύο θα σου πω (απ' αυτά που γνωρίζω):

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Α. Από Σύγχρονη Πολιτική Ιστορία της Ελλάδος:
    «Ο Βασιλεύς Γεώργιος ο Β', επηρεασμένος από τα διδάγματα του παρελθόντος, από τη μακρά διαβίωσή του στη δημοκρατική Αγγλία και από τον αναπτυχθέντα στενό σύνδεσμό του με την αγγλική βασιλική οικογένεια, είναι βέβαιο ότι είχε κατανοήσει την αξία της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας όπου "ο Βασιλεύς βασιλεύει, αλλά δεν κυβερνά"... Τις προθέσεις του τις απέδειξε μόλις επανήλθε. Όρκισε κυβέρνηση γενικής αποδοχής υπό τον καθηγητή Κωνσταντίνο Δεμερτζή. Εξήρυξε γενική αμνηστία, προκήρυξε και ενέργησε άψογες εκλογές με απλή αναλογική. Τα έπραξε δε όλα αυτά εν γνώση ότι ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΙ ΠΡΩΤΙΣΤΟΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ, οι οποίοι ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΟΔΟ ΤΟΥ -- είναι δύσκολο να υποστηριχθεί ότι, χωρίς το πραξικόπημα του 1935, θα επανήρχετο η Βασιλεία στην Ελλάδα.»
    .. Μια «απόδειξη» πως ο Βασιλιάς δεν ήταν ανθέλληνας. Άλλη μια είναι ότι με τον Μεταξά δεν είχε καλές σχέσεις και άρεσε πολύ στον λαό (ο λαός τον πήγαινε που λένε) σε αντίθεση με τον Μεταξά.
    Σημειώνω επίσης:
    «Το επιχείρημα του κομμουνιστικού κινδύνου ήταν πράγματι εξεζητημένο.... Ήταν όμως περισσότερο προπαγανδιστικό παρά οτιδήποτε άλλο. Ο Βασιλέας δεν υποτιμούσε τον κίνδυνο, πιο πολύ τον επιρράζε η απαγοήτευσή του ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ και ιδίως η πεποίθησή του ότι είναι αναγκαία η ταχεία στρατιωτική ανασυγκρότηση εν όψει διεθνώς ΣΚΟΤΕΙΝΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ....»
    Ο Βασιλιάς δεν ήταν Ανθέλληνας λοιπόν - όχι ο συγκεκριμένος της 4ης Αυγούστου.


    Β. Όσο για την κατάλυση του πολιτεύματος. Ναι. Καταλύθηκε το πολίτευμα προς καλό όλων. Πιο συγκεκριμένα:
    «Το αληθές εν τούτοις είναι ότι λίγοντος το 1936 το σχέδιο του Μεταξά απέτυχε να βρει ανταπόκριση στο Λαό. Αν η λαϊκή αντίδραση δεν ήταν έντονη, αυτό οφείλετο αφενός στο ότι ο Λαος είχε κουραστεί στο παρελθόν και αφετέρου στο ότι οι τότε πολιτικοί δεν ενέπνεαν. Το βέβαιο είναι ότι το νέο καθεστώς είχε θέσει εκτός μάχης οποιονδήποτε κομμουνιστικό κίνδυνο, μικρόν ή μεγάλον, είχε επιδείξει ενδιαφέρον για τη κοινωνική δικαιοσύνη, την εξασφάλιση ενός ελάχιστου μισθολογίου, τη καθιέρωση του θεσμού της διαιτησίας στα εργασιακά θέματα, την κατοχύρωση των συμβάσεων εργασίας, την κήρυξη αγροτικού χρεωστασίου και τη διανομή γαιών μεταξύ αγροτών, ιδίως στη Μακεδονία, ενέργειες οι οποίες είχαν ευμενή απήχηση, όπως ευμενή απήχηση είχε και η βελτίωση της διοικητικής μηχανής.»
    «...Στο τέλος του 1936 οι πολίτες είχαν απαλλαγεί από τον εφιάλτη της καταρρεύσεως του νομίσματος.» (σσ. Από τις 4/8/1936 έως το τέλος του '36 είχαν γίνει όλα αυτά!, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν εντελώς ανίκανες να τα κάνουν στα χρόνια που πέρασαν - όπως είναι και οι δικές μας σήμερα...)
    Επίσης: «Το οικονομικό έτος 1937-1938 έκλεισε με έλλειμα 175 εκ. δραχμών, έναντι των 569εκ δραχμών του προηγούμενου έτος». Δεν ξέρω αν γνωρίζεις αλλά το σημερινό έλλειμα αντί να μειώνεται αυξάνεται και με δραματικούς ρυθμούς!

    Τέλος αν αμφιβάλεις για τον κομμουνιστικό κίνδυνο (και πόσο σοβαρή υπόθεση ήταν τότε) ρίξε μια ματιά να δεις τι λέει κομμουνιστής, πρών ΓΓ του κόμματος εδώ: http://area51gr.blogspot.com/2009/07/blog-post_4419.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν διαβάσεις επίσης την εκθέση του Α.Παπάγου θα δείς ότι: «...για την κατάσταση του Στρατού το 1935 ως προς το πεζικό και το πυροβολικό, η εκτίμηση είναι απαγοητευτική.». Έγιναν τεράστιες προσπάθειες επί Μεταξά, να οργανωθεί ο Στρατός, και χάρη σε αυτές τις προσπάθειες η Ελλάδα κατάφερε και δεν υποδουλώθηκε στους Ιταλούς στον Ιταλοελληνικό πόλεμο το 40-41, κάτι το οποίο επηρρέασε και την το αποτέλεσμα του Β' Παγκοσμίου πολέμου μετέπειτα.

    Μην λοιπόν τα ισοπεδώνουμε όλα στο όνομα της Δημοκρατίας σε αντιπαράθεση με την Δικτατορία και τις ακραίες συντηριτικές απόψεις του Μεταξά, που ήταν χαράς ευαγγέλιον για τον λαό και για την επιβίωση του έθνους μας σε εκείνη την εποχή.

    Ίσα ίσα, αν θέλεις να δεις την Δικτατορία του Μεταξά σε σχέση με άλλες Δικτατορίες, τον φασισμό και τον ναζισμό, σου διαβάζω:
    «Η Δικτατορία του Μεταξά δεν είχε καμία σχέση με τον Φασισμό της Ιταλίας, ή τον Ναζισμό της Γερμανίας ή με το καθεστώς του Σαλαζάρ, στη Πορτογαλία, ιδιότυπο αυτό καθεαυτό, με δική του προϊστορία και με εντελώς διάφορη προσωπικότητα του ηγέτη του. Ούτε με το καθεστώς του Φράνκο στην Ισπανία, το οποίο έζησε μια ακόμα γενεά μετά τον πόλεμο και είχε ομαλή εξέλιξη. Πολύ δε περισσότερο δεν είχε καμία σχέση με τα μόνιμα σχεδόν καθεστώτα της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής, τα γνωστά «χουντικά», ορολογία η οποία είναι σήμερα κατεξοχήν του συρμού.

    Κατά βάθος, η βάση της εκτροπής της 4ης Αυγούστου ήταν αρνητική. Οφείλετο στη κόπωση από τις σχεδόν μόνιμες ανωμαλίες του παρελθόντος και μείωση του κύρους του πολιτικού κόσμου συνδιαζόμενη με τον φόβο για ενδεχόμενο Κοινωνικό Χάος [σσ. σας θυμίζει κάτι αυτό σήμερα;;;]. Θα ήταν σφάλμα, αν το νέο καθεστώς εχαρακτηρίζετο ως αντίδραση ωφειλόμενη στη μείωση του λαϊκού αισθήματος αυτοσεβασμού ή στην πίεση ισχυρού τυρρανικού κόμματος, αφού ο ίδιος ο Μεταξάς δεν διέθετε λαϊκή βάση. Θα ήταν επίσης λάθος αν εθεωρείτο ως αποτέλεσμα πιέσεως του Στρατού, αφού ήδη ο Βασιλεύς από τις αρχές του 1936 είχε καλέσει τον Ι. Μεταξά στο Υπουργείο Στρατιωτικών, ακριβώς για να εμποδίσει την επέμβαση του στρατεύματος που απέβλεπε τότε σε Βασιλική Δικτατορία»

    ...
    Νομίζω ότι όλη η παραπάνω πληροφόρηση είναι αρκετή για να σε βάλει τουλάχιστον σε σκέψεις αν χρήζουν αναθεώρηση οι Δογματικές σου θέσεις σχετικά με το παρελθόν και με το μέλλον. Τα κείμενα τα αντέγραψα από το ιστορικό βιβλίο (με αναφορές) που ανέφερα.

    Και ζητώ συγνώμη για την μακροσκελή απάντηση, αλλά νομίζω είναι πράγματα που αξίζει να ειπωθούν... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Area51

    (A)
    Η 'επιτυχία' είναι κάθε γενιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη, δηλαδή πιο ειλικρινής, πιο ανεκτική, πιο δημοκρατική, πιο παιδευμένη, πιο υγιής, πιο χαρούμενη, πιο πολυταξιδεμένη, πιο ..., πιο ...

    Αυτό είναι επιτυχία !

    [ - παρεμπιπτόντως, τι είναι τα ‘ανεπίσημα’ blogs ; ]




    (B)
    Πιθανόν να μην έχει νόημα να ανταλλάξουμε αποσπάσματα από ιστορικά βιβλία (αυτό σκέφτηκα να κάνω κατ’ αρχήν). Σίγουρα θα βρείτε πάμπολλες ενισχυτικές των απόψεών σας αναφορές όπως άλλωστε και εγώ.

    Σημασία έχει η αντίληψη επί των πραγμάτων.

    πχ
    «Προτιμώ τη Δημοκρατία σαν πολίτευμα, αλλά αν αυτή κάνει κακό στους πολίτες ...»
    -- Ποιος αποφασίζει τι ‘κάνει κακό’ στους πολίτες και πως είναι δυνατόν να επιβάλλεται μια τέτοια απόφαση εξωθεσμικά (εκτός πολιτεύματος και κυρίως εκτός Συντάγματος) ;

    -- Το γεγονός ότι η Δημοκρατία μας σήμερα έχει προβλήματα που κυρίως προκλήθηκαν από την υπερ-δεξιά στροφή και την θεσμική υποβάθμιση που επιβλήθηκε τα τελευταία 5-6 χρόνια, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να την καταργήσουμε. Απλούστατα : πρέπει να την βελτιώσουμε.

    -- Σχετικά με τον Μεταξά δείτε αν θέλετε την φωτογραφία στο κάτω μέρος της ανάρτησής μου http://grsail.blogspot.com/2009/07/blog-post_6006.html . Μια φωτογραφία, πράγματι, μπορεί να αξίζει χίλιες λέξεις !

    -- Το παλάτι εκ της (εμβόλιμης και μέσω απροκάλυπτης Ευρωπαϊκής πολιτικής βίας) εγκαθίδρυσής του, ήταν πάντα απολύτως επιζήμιο για την Ελλάδα. Μην ξεχνάτε ότι από τις όψιμες «στρατηγικές» εμπνεύσεις του ‘μαύρου καβαλάρη’ λίγο έλειψε να χάσουμε την Θεσσαλονίκη.

    «Καταλύθηκε το πολίτευμα προς καλό όλων»
    -- Επαναλαμβάνω ποιος και γιατί δικαιούται να ‘ορίσει’ ποιο είναι το ‘καλό όλων’ ; Το ‘καλό όλων’ περιγράφεται – ως γενική αρχή – στο Σύνταγμα και υλοποιείται θεσμικά μέσα από την Δημοκρατία. Αιώνες ολόκληροι Διαφωτισμού και Αναγέννησης δεν πετάγονται στο καλάθι των αχρήστων επειδή έτσι νομίζουν μερικοί ανυποψίαστοι.

    « ... αν αμφιβάλεις για τον κομμουνιστικό κίνδυνο ...»
    -- Ο κομμουνιστικός όπως και διάφοροι άλλοι ‘κίνδυνοι’ χρησιμοποιούνται έντεχνα από τα πλέον σκοτεινά και αδίστακτα στρώματα της κοινωνίας με στόχο την στυγνή χειραγώγηση του κοινού ! Αμέσως μετά τον πόλεμο και ενώ υπήρχαν περιθώρια επίλυσης των ιδιαίτερα σοβαρών προβλημάτων που υπήρχαν στο πολιτικό επίπεδο, η ‘εθνικόφρον’ παράταξη προτίμησε να παραδώσει την χώρα στους ξένους σέρνοντάς την σε καταστροφικό εμφύλιο ! Το μέγιστο διακύβευμα που ήταν η σοβιετοποίηση της χώρας και η απώλεια εδαφών στα βόρεια (Μακεδονία, Θράκη) θα μπορούσε να είχε επιλυθεί και διαφορετικά ! Η προδοτική στάση της συντηρητικής παράταξης και η απροκάλυπτη συνεργασία της με ξένους και δοσίλογους θα την ακολουθεί πάντοτε. Αυτό το ‘σημάδι’ είναι ίσως και μια από τις αιτίες ων σημερινών κακών.

    -- Ο υπέρτατος στόχος μιας πολιτισμένης χώρας είναι η διατήρηση και βελτίωση της Δημοκρατίας και ο σεβασμός του Συντάγματος ! ΟΥΔΕΙΣ σώφρον είναι ‘κολλημένος’ με αυτές τις έννοιες ! Απλούστατα η ιστορία έδειξε ότι προς το παρόν και με βάση την μεγάλη πολυπλοκότητα των σύγχρονων κοινωνιών (όχι μόνο της Δύσης) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ !

    Ακόμη και η πανίσχυρη Κίνα για να επιτύχει το απίστευτο οικονομικό της θαύμα αναγκάστηκε να υιοθετήσει μοντέλα των Δυτικών Δημοκρατιών !

    Χαίρε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Α] Αν αυτό ορίζεις σαν επιτυχία (που δεν διαφωνώ μαζί του) τοτε: Οι σημερινές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει. Όχι μόνο της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, είτε το ένα ήταν/είναι αντιπολίτευση είτε το άλλο. Όταν πάνε οι φίλοι μου να βρουν δουλειά και τους λένε στα γραφεία ότι δεν βάζουν ασφάλιση γιατί έτσι είναι το σύστημα, ή όταν βρίσκουν δουλεύουν υπο άθλιες συνθήκες ακόμα και στο δημόσιο (πρόσφατα ένας φίλος μου πήρε δουλειά σε νησί, για να ενημερώνει τους τουρίστες και το γραφείο του είναι απλά ένα κτήριο με γραφείο και καρέκλες. Ούτε τουαλέτα, ούτε μηχάνημα νερού, ούτε υπολογιστή, ούτε τηλέφωνο!, ούτε τίποτα!.. Δημόσιο!). Όταν το έλλειμμα έχει υπεραυξηθεί. Όταν τα σκάνδαλα πηγαίναν και πανε σούρτα φέρτα μια ζωή. Συγνώμη. Αλλά εδώ υπάρχει αποτυχία, η οποία είναι Ανεξάρτητη από τις λέξεις «αριστερά» και «δεξιά».

    Προτιμώ από τους ορισμούς «αριστερά» και «δεξιά», οι οποίοι αμφιβάλλω αν πρακτικώς ξεχωρίζουν τους ανθρώπους που συνεισφέρουν στην επιτυχία (ξεχωρίζουν μόνο το πως προσπαθούν να το κάνουν), να χρησιμοποιώ τους όρους «πατριώτες» και «ανθέλληνες». «Πατριτώτης» είναι αυτός που αγαπά την πατρίδα του και επομένως επιθυμεί ένα καλύτερο αύριο γι' αυτή (μια επιτυχία), και «ανθέλληνας» είναι αυτός που μισεί την Ελλάδα (και αγαπάει άλλες χώρες) και θέλει ένα χειρότερο αύριο (αποτυχία) για την χώρα. Στους «πατριώτες» και τους «ανθέλληνες» υπάρχουν και «αριστεροί» και «δεξιοί», άλλο αν αυτές τις έννοιες κάποιοι προσπαθούν να τις συπτίξουν και να τις ομαδοποιήσουν.

    Το να κατηγορούμε δεξιούς ή αριστερούς λοιπόν, μου φαίνεται λάθος, και ανάλογα με το που ανήκει ο καθένας ανάλογα με την φιλοσοφία του να τον καταδικάζουμε ( στην ουσία η μια πλευρά, καταδικάζει την άλλη - δεν αλλάζει τίποτα! ).

    Ερ: «- παρεμπιπτόντως, τι είναι τα ‘ανεπίσημα’ blogs ;».. Γενικότερα θεωρώ σχεδόν όλα τα blogs ανεπίσημα, αφού αποτελούν προσωπική έκφραση του καθενός αλλά και προώθηση ειδήσεων. Όπως γίνεται π.χ. μια ανεπίσημη κουβέντα μεταξύ φίλων κτλ.


    Β1]:
    «Ποιος αποφασίζει τι ‘κάνει κακό’ στους πολίτες και πως είναι δυνατόν να επιβάλλεται μια τέτοια απόφαση εξωθεσμικά (εκτός πολιτεύματος και κυρίως εκτός Συντάγματος) ;» - Οι ίδιοι οι πολίτες το αποφασίζουν. Αυτό είναι Δημοκρατία. Κι εγώ σαν ένας και μόνο ένας πολίτης, κρίνω ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λειτουργούν κατά των πολιτών και δεν τηρούν τους νόμους αλλά ούτε και τα προσχήματα πια - εντελώς αντισυνταγματικά. Δεν μπορεί κανείς να επιβάλλει τέτοιες αποφάσεις, παρα μόνο ο λαός στη πλειοψηφία του.

    Β2]:
    «-- Το γεγονός ότι η Δημοκρατία μας σήμερα έχει προβλήματα που κυρίως προκλήθηκαν από την υπερ-δεξιά στροφή και την θεσμική υποβάθμιση που επιβλήθηκε τα τελευταία 5-6 χρόνια, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να την καταργήσουμε. Απλούστατα : πρέπει να την βελτιώσουμε.» - Εγώ δεν θα έλεγα 5-6 χρόνια. Πριν δεν ήμασταν και πολύ καλύτερα, πριν απλά τα πράγματα κουκουλωνόταν και συνέχεια χειροτέρευαν (έστω και σε πιο αργούς ρυθμούς) ενώ τώρα τα κάνουν φανερά. Τέσπα. Για να βελτιώσουμε την κατάσταση - κάτι που σχεδόν όλοι μας το θέλουμε άλλωστε - πρέπει σίγουρα να αλλάξουμε τα πρόσωπα που είναι στην εξουσία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να αλλάξει κατάσταση με τους ανθρώπους που μας φτάσαν ως εδώ. Γι' αυτό μιλάω για μονόδρομο, αφού το ΛΑ.Ο.Σ. είναι πρακτικά νέο κόμμα με νέα φιλοσοφία και αρχή του να τηρούνται οι θεσμοί που τώρα καταπατούν οι άλλοι. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα μικρότερα κόμματα, αλλά αμφιβάλω αν υπάρχει κανένα που να «εμπνέει».

    Β3]: «Μια φωτογραφία, πράγματι, μπορεί να αξίζει χίλιες λέξεις !».. Σίγουρα. Αλλά δίχως επεξηγήσεις, πότε, που και γιατί, οι χίλιες λέξεις μπορεί να βγάζουν λάθος συμπέρασμα, και να αποτελούν πειστήρια προπαγάνδας. Έτσι μια φωτογραφία από μόνη της - χωρίς αιτιολόγηση - δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνεται υπόψιν. Εμένα, π.χ. οι χίλιες λέξεις μου λένε: «Ο Μεταξάς ήταν Ναζί αφού όλοι κάνουν την χαρακτηριστική κίνηση των Ναζί προς αυτόν».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κι όμως. Πως μπορούσε να ήταν Ναζί, όταν μόνος του - αυτός χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν- είπε το ΟΧΙ στους Ιταλούς του Άξονα; (και αυτό το ΟΧΙ εξέφραζε όλους τους Έλληνες!). Πως μπορούσε να ήταν Ναζί, όταν ο ίδιο είχε πει: «Με τους Γερμανούς κανένας Λαός δεν μπορεί να ζήση. Είτε ως σύμμαχοι, είτε ως εχθροί, αν πέσωμε στα χέρια τους θα μας γδάρουν, θα μας κλωτσήσουν και ούτε αναπνοή δεν θα μας αφήσουν να πάρωμε!». Πως μπορεί να ήταν Ναζί, όταν: «Εις όλα τα κυβερνητικά κτίρια του Λονδίνου κυματίζουν σήμερα, 31 Ιανουαρίου, μεσίστιοι σημαίαι δια τον θάνατον του Έλληνος Πρωθυπουργού Ιωάννου Μεταξά. Πρέπει να σημειωθει ότι είναι η δεύτερη φορά, κατά την οποία αποδίδεται τοιάυτη τιμή κατ' εξαίρεσιν εις μη αρχηγόν κράτους.»;

    Βλέπεις λοιπόν ότι μια φωτογραφία ξεκάρφωτη όχι μόνο είναι μη χρήσιμη, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε λάθος συμπεράσματα;

    Το φωτογραφικό υλικό πρέπει να χρησιμοποιείται για να τεκμηριώνει απόψεις, όχι για να τις δημιουργεί!

    Κι αν θες και πρόσφατα παραδείγματα προπαγάναδας (κατ εμέ) με φωτογραφικό υλικό σε άλλα θέματα:
    http://area51gr.blogspot.com/2009/07/blog-post_10.html
    Καθώς και το γεγονός της 7/7/09, που χρησιμοποιούσαν μια φωτογραφία που έδειχνε έναν να πετά μολότοφ κοντά στους αστυνομικούς, την στιγμή που βίντεο δείχνει ότι από την μεριά της πορείας πετούσαν μολότοφ και υπήρχαν άτομα τα οποία όσες δεν έσπαγαν, τις έπιαναν και τις πετούσαν πίσω. Αλλά μην επεκταθώ εκεί. Είναι εκτός θέματος.


    Β4]: «Επαναλαμβάνω ποιος και γιατί δικαιούται να ‘ορίσει’ ποιο είναι το ‘καλό όλων’ ;».. Ο λαός μόνο δικαιούται να το ορίσει (αφού αυτόν αφορά), και ο λαός τότε έτσι έπραξε. Αν ο λαός δεν γούσταρε τον Μεταξά και τον Βασιλία τότε θα ξεσηκωνόταν, όπως έγινε και σε πολλές άλλες περιπτώσεις με αιματοχυσία - αντίθετα τότε δεν ξεσηκώθηκε κανείς αν θυμάμαι καλά. Το ότι στην αρχή ο Μεταξάς έκανε πολλά πράγματα που η κυβέρνηση τότε ήταν ανίκανη να πράξει, επιβεβαίωσε πως ο λαός, τουλάχιστον στην αρχή είχε δίκιο. Με τον Μεταξά άλλωστε, δεν νομίζω ότι είχε κανέναν πρόβλημα ο λαός, παρα μόνο οι πολιτικοί του αντιπάλοι, οι οποίοι αποβλέπαν καθαρά στα δικά τους θέματα ή στην δική τους οπτική για το «καλό» του λαού.

    Έτσι και τώρα, αν ο λαός αποφασίσει ότι με τον ΛΑ.Ο.Σ. μπορεί να δει καμια αλλαγή και του δώσει ευκαιρία, κανείς δεν θα δικαιούται να λέει τον λαό.. «αποτυχημένο» επειδή πιστεύει ότι πιστεύει.

    Β5]: Για τον κομμουνιστικό κίνδυνο, απλά να αναφέρω ότι ο εμφύλιος που ακολούθησε ήταν χειρότερος από οποιονδήποτε άλλο πόλεμο για τον λαό. Τελικά οι κομμουνιστές ήταν οι χειρότεροι γηγενείς εχθροί!

    Β6]: «Ο υπέρτατος στόχος μιας πολιτισμένης χώρας είναι η διατήρηση και βελτίωση της Δημοκρατίας και ο σεβασμός του Συντάγματος !».. Συμφωνώ, αλλά αυτό σήμερα δεν συμβαίνει, γι' αυτό ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ!..

    Απόσπασμα από το blog μου:
    «Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας στο 1ο Άρθρο έχουμε:
    1. Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
    2. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.
    3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.

    Πείτε μου. Υπάρχει Λαϊκή Κυριαρχία; Κυριαρχεί ο Λαός, ή οι Φάτριες, οι Βουλευτές, οι Υπουργοί, οι Κομπιναδόροι, οι Μιζαδόροι, οι Τράπεζες; Τα όσα γίνονται είναι υπέρ του Έθνους; Ή μας ξεπουλάνε συνέχεια και από πάνω μας κατηγορούν και ως φασίστες οι παρακρατικοί και όσοι θέλουν να μας έχουν δούλους στα πόδια τους;»

    Το να λέμε πιο είναι το καλό για τον Λαό, χωρίς να είμαστε πρόθυμοι να ρισκάρουμε για να το πράξουμε, το θεωρώ ανούσιο. Το ΛΑ.Ο.Σ. στο κάτω κάτω, ποτέ δεν γνωρίζω να έχει πει πως είναι φασιστικό κόμμα. Αυτά τα λένε όσοι δεν θέλουν απλά, να αλλάξει η κατάσταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και κάτι ακόμα πιο πρακτικό, γιατί στηρίζω το ΛΑ.Ο.Σ. (πέρα από το ότι είναι μονόδρομος αυτή η επιλογή, όπως ήδη έχω εξηγήσει την θέση μου):

    ... Να σημειώσω σήμερα η υποτιθέμενη Δημοκρατία είναι: «ψηφίζω κάθε 4 χρόνια, και σε αυτά τα 4 χρόνια ο καθένας κάνει ότι αυτός θέλει - άσχετα για το τι τον ψήφισα εγώ - στηριζόμενος στην ψήφο μου. Εγώ το μόνο δικαίωμα που έχω είναι να σχολιάζω να παραπονιέμαι και να πληρώνω!». Συγνώμη αλλά αυτό δεν είναι Δημοκρατία, αλλά διαστρέβλωση της Δημοκρατίας.

    Στην Δημοκρατία ο λαός συμμετέχει ενεργά στα κοινά, όχι με μια ψήφο κάθε 4 χρόνια, η οποία μάλιστα δίνεται και σχεδόν πάντα για διαφορετικούς λόγους, από αυτούς που τελικώς πραγματοποιούν όσοι εκλέγονται.

    Τα ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ αποτελούν ΑΡΧΗ της Δημοκρατίας. Όχι οι ΕΚΛΟΓΕΣ! Οι εκλογές αποτελούν απλά τις γιορτές της Δημοκρατίας. Απλά οι κυβερνώντες και πολύς λαός τα έχει μπερδέψει!

    Από την άλλη βλέπουμε ότι ακόμα και στην βουλή δεν υπάρχει «Δημοκρατία». Ψηφίζουν όλοι την γραμμή του κόμματος και κατ' επέκταση του επικεφαλής του κόμματος άσχετα από το τι πιστεύουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του λαού μόνο και μόνο για να στηρίξουν τα κόμματα εις βάρος του λαού. Αυτό δεν είναι κατάντια; Αυτό δεν απασχολεί κανέναν που μιλάει για Δημοκρατία;..

    Δεν έχουμε Δημοκρατία σήμερα. Έχουμε «Δημοκρατία Οικογενειακών και Κομματικών Μοναρχίων» οι οποίες είναι πλήρως αποκομμένες από τον λαό και προσπαθούν μόνο να κρατάν τα προσχήματα σε ότι αφορά αυτόν γιατί εξαρτώνται μονάχα από την ψήφο του!

    Λοιπόν. Αυτό θέλω να αλλάξει! Και το ΛΑ.Ο.Σ. είναι το πρώτο κόμμα που στις θέσεις του μιλάει για Δημοψηφίσματα - θέλει να επαναφέρει την Αρχή της Δημοκρατίας. Μιλάει για απόδοση Δικαιοσύνης και στους Εξουσιάζοντες. Μιλάει να καταγράφονται ως «απάτη κατά του λαού» οι προεκλογικές υποσχέσεις που δεν πραγματοποιούνται (για υφαρπαγή ψήφου) και να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι. Μιλάει για ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ, που όλοι οι άλλοι όχι μόνο δεν κάνουν λόγο αλλά πρακτικώς.. ΑΓΝΟΟΥΝ!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @area51gr

    A] Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου σχετικά με το ζήτημα «αριστεράς» και «δεξιάς». Οι διαχωρισμοί αυτοί σήμερα μάλλον χάνουν το νόημά τους, είναι παλαιοί και ελλιπείς. Δεν θα πρέπει όμως να αντικαθιστούμε αυτό το παρωχημένο δίλημμα με ένα ακόμη παλαιότερο όπως «πατριώτης» και «ανθέλληνας». Προσωπικά πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες είναι πατριώτες. Ο πατριωτισμός είναι ευγενής και υπέρτατη αρετή όταν κρατά τις αποστάσεις του από τον εθνικισμό ! Επίσης αυτός που αγαπά τις άλλες χώρες δεν σημαίνει ότι μισεί την δική του (;!)
    Πάντως η ιστορία μας δείχνει ότι όποιος υπερτονίζει τον πατριωτισμό του συνήθως είναι κάπηλος και ιδιοτελής. Οι πραγματικοί πατριώτες είναι σεμνοί και αθόρυβοι, είναι στυλοβάτες των χωρών και των λαών τους!

    Β1] Η απάντησή σου «Οι ίδιοι οι πολίτες το αποφασίζουν. Αυτό είναι Δημοκρατία» δεν αφήνει – και πολύ ορθά – κανένα περιθώριο κατάλυσης της Δημοκρατίας και για κανένα λόγο, δεν βλέπω λοιπόν διαφωνία !


    Β2]: Όχι,πιστεύω (χωρίς να είμαι Πασόκος) ότι πριν ήταν καλύτερα. Άλλο είναι να πλήττεται η χώρα από κακοδιαχείριση και οικονομικά σκάνδαλα και άλλο να καταλύονται οι θεσμοί και να συρρικνώνονται οι πολιτικές ελευθερίες στο όνομα μιας πολύ κακώς εννοούμενης ‘ασφάλειας’ ! Το ΛΑ.Ο.Σ. ανακάλυψε ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς τις οποίες αξιοποιεί εντελώς δημαγωγικά απευθυνόμενο στην ‘μεγάλη μάζα’ με την λογική του ‘ότι και από όπου μαζέψουμε’. Οι πολιτικές του προτάσεις αποτελούν συνήθως πρότυπα λαϊκισμού. Ο κομματικός του μηχανισμός είναι δυστυχώς πέραν του ... ‘υπερσυντηριτικού’ ! Μόνο ζημιά να περιμένετε από αυτό το κόμμα ...


    Β3]: Επιμένω στο : «Μια φωτογραφία, πράγματι, μπορεί να αξίζει χίλιες λέξεις !»..

    Επίσης θέλω να συμπληρώσω ότι (α) δεν είμαι βέβαιος αν το ΟΧΙ ήταν τότε η ορθή απάντηση (β) το ΟΧΙ ως εν τέλει κυρίαρχη πολιτική επιλογή, προφανώς το είπε ο Ελληνικός λαός και το υποστήριξε με το αίμα του. Ο Μεταξάς για ΑΛΛΑ πράγματα είχε προετοιμαστεί !


    Β4]: Γράφεις : «Αν ο λαός δεν γούσταρε τον Μεταξά και τον Βασιλιά τότε θα ξεσηκωνόταν». Αυτό δυστυχώς ούτε να το δεχτώ μπορώ αλλά το θεωρώ όχι τόσο ‘καθαρό’ επιχείρημα. Αποτελεί – ας μου επιτραπεί – σοφιστεία. Μία από τις πλέον αρνητικές προσωπικότητες της Χούντας, ο Παττακός, μιλώντας σε δημοσιογράφους είχε πει : «αν ο κόσμος αντιδρούσε τις πρώτες 24 ώρες θα είχαμε αμέσως πέσει, δεν αντέδρασε άρα ‘το ήθελε’ !!», στην επόμενη ερώτηση «και αν αντιδρούσε τι νομίζετε ότι θα γινόταν» η απάντηση ήταν «... ε ... δεν ξέρω, τα τανκς ήταν έξω οπότε θα γινόταν ‘μύλος’». Αν χρησιμοποιούμε λοιπόν τέτοια επιχειρήματα ίσως μπορούμε να κοροϊδέψουμε άλλους αλλά όχι τον εαυτό μας, έ;

    Β5]: Όπως έγραψα δόθηκαν στον πολιτικό κόσμο οι ευκαιρίες και υπήρχαν οι δυνατότητες για ειρηνική και ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ επίλυση του θέματος. Αντ’ αυτού δυστυχώς έγιναν εκατέρωθεν τα μέγιστα δυνατά λάθη που οδήγησαν στον εμφύλιο. Με την ευκαιρία ο εμφύλιος δεν είναι τετριμμένο και ιστορικά απλό συμβάν. Αποτέλεσε ίσως την έκφραση ‘εθνικών τραυμάτων’ που έλκουν την ύπαρξή τους από τις εσωτερικές αντιθέσεις και την αντεθνική πολιτική των κοτσαμπάσηδων, από την καταστροφή της Ιωνίας και τον τότε καταστροφικό διχασμό ... Οι κομμουνιστές δεν ήταν οι χειρότεροι γηγενείς εχθροί. Ήταν απλώς μια πολιτική δύναμη που έπρεπε – σε μια ώριμη χώρα που ακολουθεί ΕΘΝΙΚΗ πολιτική – να ‘επανέλθει’ να κοντύνει αν θέλεις στις πραγματικές του διαστάσεις και να ενταχτεί στην πολιτική ζωή του τόπου στο μέγεθος που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ του αντιστοιχούσε (κάτω του 20%). Δυστυχώς οι πολιτικοί μας παρασύρθηκαν από τον πανικό και την ιδιοτέλεια και υπέκυψαν στους Εγγλέζους οπότε δεν μπορέσαμε τότε να ακολουθήσουμε εθνική πολιτική και – ακόμα χειρότερα – δεν το έχουμε καταφέρει από τότε !

    Β6]: Συμφωνώ ότι – στα πλαίσια της Δημοκρατίας βέβαια – χρειάζεται αλλαγή και μάλιστα μεγάλη, αλλά πώς και από ποιόν. Φοβάμαι ότι κανένας σοβαρός Έλληνας δεν ασχολείται σήμερα με την πολιτική !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Area51

    Για το τελευταίο σου σχόλιο απαντώ με την παραπομπή :

    http://grsail.blogspot.com/2009/05/blog-post_26.html

    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ grsail

    A. Με αφορμή την άποψή σου έχασα κάποιες ώρες μελέτης και ορθολογισμού για να γράψω το παρακάτω άρθρο: "Είναι όλοι οι Έλληνες, Πατριώτες;"
    http://area51gr.blogspot.com/2009/07/blog-post_31.html

    Νομίζω ότι οι Έλληνες Πατριώτες, βάσει των ορισμών, άντε να είναι το πολύ 15% των Ελλήνων! - απλή εκτίμηση στο τέλος :Ρ


    Β1] «δεν αφήνει – και πολύ ορθά – κανένα περιθώριο κατάλυσης της Δημοκρατίας...».. Προσωρινή κατάλυση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος του Κράτους ενδέχεται να γίνει, βάση της Δημοκρατίας του Λαού. Εκεί είναι η διαφορά. Οι ίδιοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν ακόμα και για το πολίτευμά τους.. δημοκρατικά μεταξύ τους!

    Β2] Έχεις αποδείξεις στο: «τις οποίες αξιοποιεί εντελώς δημαγωγικά απευθυνόμενο στην ‘μεγάλη μάζα’ με την λογική του ‘ότι και από όπου μαζέψουμε’. Οι πολιτικές του προτάσεις αποτελούν συνήθως πρότυπα λαϊκισμού. Ο κομματικός του μηχανισμός είναι δυστυχώς πέραν του ... ‘υπερσυντηριτικού’ ! Μόνο ζημιά να περιμένετε από αυτό το κόμμα ...» Αν ναι, δώσε μου links (υσ. θέλω αρκετά για μελέτη και διαστάβρωση! :) )

    Β3] β) Αυτό δείχνει οτι ο Μεταξάς ακολουθούσε τη γραμμή του Λαού σε αυτά τα θέματα ορθός. Αν ήταν με τους γερμανούς βλάκας θα ήταν να πει ΟΧΙ στον Άξονα; .. Άλλωστε Δικτατορία είχε - δεν φοβόταν κανέναν, όλοι θα κάναν ότι έλεγε! «Ο Μεταξάς για ΑΛΛΑ πράγματα είχε προετοιμαστεί !» - Δώσε περισσότερες εξηγήσεις με πηγές αν έχεις! :)

    Β4] Δεν είπα εγώ ότι δεν θα γινόταν «μύλος». Ίσα ίσα είπα ότι σε πολλές άλλες περιπτώσεις έγινε αιματοχυσία. Ή πολεμάς και θυσιάζεσαι γι' αυτό που πιστεύεις, ή αποδέχεσαι ότι σου βάλουν στο κεφάλι. Όποια απόφαση και να πάρεις, είσαι υπεύθυνος ο ίδιος!.. Ο λαός προτίμησε την Δικτατορία.. ειρηνικά και μάλιστα χωρίς σκηνές αν θυμάμαι καλά! Αυτή είναι η πραγματικότητα - δεν προσπαθώ να κοροϊδέψω κανέναν σε σχέση με άλλους, ή αν το κάνω ποτέ καταλάθος θα είναι λόγο «βλακείας» μου!..

    Β5] Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να σου απαντήσω σε αυτά, γιατί η πληροφόρησή μου είναι σχετικά περιληπτική με το θέμα. Τα όσα έγραψα ωφείλετο σε εντυπώσεις από τα όσα έχω διαβάσει σε διάφορα έγγραφα και βιβλία επί του περιληπτικού όμως. Σύμφωνα όμως με αυτά που έχω διαβάσει ο εμφύλιος ήταν πολύ χειρότερος από τον Β' Παγκόσμιο για την Ελλάδα (όχι μόνο ως προς τους θανάτους, αλλά και τον τρόπο που γινόταν).

    Β6] Σε αυτό συμφωνούμε. Και σε αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι Έλληνες. Στο "πως" και απο "ποιον" εγώ ήδη έχω πει, πως θα πάρω το ρίσκο για την νέα μοναδική διαφορετική επιλογή που προέκυψε, αλλά ζητάω από όποιον διαφωνεί να παραθέσει πειστήρια-στοιχεία για το αντίθετο - αν έχει.

    Β7] Κλείνοντας στο άρθρο που μου έδωσες, σε προτρέπω να ρίξεις μια ματιά σε δικό μου άρθρο με τίτλο: «Εξαναγκασμένη Αποχή και Ζωοποίηση.» - http://area51gr.blogspot.com/2009/07/blog-post_14.html

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @area51
    A] Υπάρχουν κράτη που περιέχουν πολλά έθνη όπως και έθνη που εμπεριέχονται σε πολλά κράτη. Αρχικό και πολύ αντιπροσωπευτικό παράδειγμα η Β’ Ρώμη (ή ψευδεπωνύμως Βυζάντιο), η Ρώμη, η Ελλάδα, σήμερα η Αμερική αλλά και η Ρωσία και η Κίνα που ακόμη εμπεριέχει πολλές εθνότητες.
    Η έννοια του έθνους και η έννοια του κράτους δεν ταυτίζονται, δεν ταυτίστηκαν ποτέ.
    Ο πατριώτης αγαπά την χώρα που γεννήθηκε χωρίς να μισεί τις άλλες. Αγαπά και τις άλλες ! Αγαπά και την Ήπειρό του, το Ημισφαίριο και τον Πλανήτη όλο με τους ανθρώπους του, διαφορετικά η αγάπη προς την ιδιαίτερη πατρίδα χάνει την σημασία της ! Αυτό που εσύ υπολογίζεις 15% εγώ το βγάζω 95% !
    Β1] «Προσωρινή κατάλυση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος του Κράτους ενδέχεται να γίνει, βάση της Δημοκρατίας του Λαού» αυτό είναι αντίφαση, δεν μπορεί να υποστηριχθεί λογικά.
    Β2] To ΛΑΟΣ (sic) είναι ένα κόμμα φασιστικής ιδεολογίας όταν στις τάξεις του φιλοξενούνται αποδεδειγμένοι λάτρεις αυτής της ιδεολογίας : κοίταξε απλώς το πρώτο μέρος της ανάρτησης.
    Β3] Θέλει αρκετό ψάξιμο, θα το προσπαθήσω. Πάντως η επιλογή του ΟΧΙ στους Γερμανούς οφείλεται κυρίως σε τρείς λόγους (α) την έκθεση της χώρας με την ιδιαίτερα εκτεταμένη ακτογραμμή στο Βρετανικό ναυτικό (β) την ισχυρότατη παρέμβαση του φιλοβρετανικού παλατιού (γ) στην αθέτηση υποσχέσεων του Χίτλερ προς τον Μεταξά σχετικά με το ζήτημα της Βουλγαρίας παρά το γεγονός ότι ο Μεταξάς είχε επιτρέψει οικονομικό δάνειο στο Γ’ Ράιχ με εγγύηση τα Ελληνικά αποθέματα χρυσού ! Το πόσο προσηλωμένος ήταν ο Μεταξάς στις Ναζιστικές αρχές φαίνεται και από το γεγονός του πως είχε οργανώσει την Ελληνική νεολαία πάνω ακριβώς στα πρότυπα της Χιτλερικής και πολλές φορές παρά την θέληση των οικογενειών των νέων ή χρησιμοποιώντας εκβιαστικούς εκφοβισμούς. Ο εκλεκτός του, αρχηγός της αστυνομίας Μανιαδάκης, εκτός της αποστολής του για εξόντωση του, παράνομου τότε ΚΚΕ, είχε αναλάβει να εκτελέσει και αυτό το επαίσχυντο «παιδομάζωμα» !
    Β4] «Ο λαός προτίμησε την Δικτατορία.. ειρηνικά και μάλιστα χωρίς σκηνές αν θυμάμαι καλά!», δεν θυμάσαι καθόλου καλά. Η χώρα καταστράφηκε, η παιδεία εκμηδενίστηκε, η πορεία προς την ΕΕ ανεκόπει, εκατοντάδες άνθρωποι έλιωσαν μέσα στα μπουντρούμια της ΕΣΑ και μερικοί δεν ανέκαμψαν ποτέ ! Επί πλέον οι δικτάτορες που θαυμάζεις πρόδωσαν την Κύπρο δίνοντάς την στους Τούρκους. Το Απρίλη βίασαν το πολίτευμα και τον Νοέμβριο του ’67 απέσυραν την Ελληνική Φρουρά από το νησί με αφορμή την ηλίθια προβοκάτσια του αλλοπαρμένου Γρίβα !
    Β5] Ο εμφύλιος ήταν βέβαια πολύ χειρότερος διότι όταν όλοι οι άλλοι λαοί ανοικοδομούσαν τις χώρες τους εμείς – ηλιθίως ! – σφάζαμε ο ένας τον άλλον !
    Β6] Τα είπαμε
    Β7] Το είδα, η αποχή δεν είναι βέβαια η λύση, αλλά υπάρχουν τρόποι να ψηφίζουμε κάθε μέρα, χρειάζεται όμως χρόνος και πολύ προσπάθεια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails