Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

IRAN : Βάστα καημένο Μεσολόγγι ! Βάστα !


Συντάκτης: Γιώργος Δελαστίκ
Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2009 , ΕΘΝΟΣ

Στα πρόθυρα του εμφύλιου πολέμου βρίσκεται πλέον το Ιράν. Ο Αχμαντινετζάντ σάρωσε στις προεδρικές εκλογές τον υποψήφιο της πλουτοκρατικής, φιλοαμερικανικής πτέρυγας του ιρανικού κατεστημένου παίρνοντας σχεδόν τα δύο τρίτα των ψήφων από τον πρώτο γύρo.

Η έκταση της νίκης του κατάφερε βαρύ πλήγμα στο οργανωμένο εκ των προτέρων σχέδιο «βελούδινου» πραξικοπήματος υπό την ηγεσία του ζάπλουτου, πρώην προέδρου του Ιράν Χασεμί Ραφσανζανί, ο οποίος είναι και ο άνθρωπος που τη δεκαετία του 80 ήρθε σε συμβιβασμό με την κυβέρνηση του Ρίγκαν και χορηγούσε όπλα στους «κόντρας», τους μισθοφόρους της CIA που διεξήγαν πόλεμο για την ανατροπή του αριστερού καθεστώτος των Σαντινίστας στη Νικαράγουα.

Ο Ραφσανζανί, ο οποίος εκφράζει το πιο αντιδραστικό τμήμα του αστικού και θρησκευτικού κατεστημένου του ισλαμικού ιρανικού καθεστώτος, δεν εγκατέλειψε όμως το σχέδιό του, παρά τη συντριπτική εκλογική ήττα. Ισχυριζόμενος ότι δήθεν έλαβε χώρα νοθεία, επιχειρεί παρά την ήττα του στις κάλπες να πάρει διά της βίας την εξουσία, κινητοποιώντας τους οπαδούς του αποτυχόντος υποψηφίου Μιρ Χουσεϊν Μουσαβί, ο οποίος είναι πλέον ανδρείκελο του Ραφσανζανί, παρά το προ εικοσαετίας πολιτικό παρελθόν του.

Η επιθετικότητα και η αποφασιστικότητα του Ραφσανζανί και των κύκλων που εκπροσωπεί να διεκδικήσουν την εξουσία διά της βίας, ανοίγει ένα βαθύτατο ρήγμα στους κόλπους του ισλαμικού ιρανικού καθεστώτος, το οποίο δεν αποκλείεται τελικά να οδηγήσει στην πλήρη μετάλλαξη ή ακόμη και στην πτώση εκ των ένδον του καθεστώτος αυτού. Το κοινωνικό και πολιτικό ρήγμα προϋπήρχε φυσικά των εκλογών.

Η σύγκρουση όμως που υπέβοσκε προσέλαβε τώρα δραματικές διαστάσεις, μετά την απόφαση του Ραφσανζανί και των περί αυτόν να επιχειρήσουν την πραξικοπηματική ανατροπή του Αχμαντινετζάντ και της πολιτικής υπέρ των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων που εκφράζει αυτός σε κοινωνικό επίπεδο, όπως και της πολιτικής εθνικής ανεξαρτησίας και άρνησης υποταγής στις ΗΠΑ που εκφράζει στον διεθνή χώρο.

Η κατάσταση στο Ιράν μοιάζει πλέον με την κατάσταση στη Σοβιετική Ενωση λίγο πριν από την κατάρρευσή της. Μόνο που σε αντίθεση με τη Σοβιετική Ενωση όπου ο εκφυλισμός της ηγεσίας και του συστήματος ήταν πλήρης, στο Ιράν του 2009 υπάρχουν ακόμη εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που αντιστέκονται, τις οποίες πολιτικά εκπροσωπεί ο Αχμαντινετζάντ. Το γεγονός ότι οι δυνάμεις αυτές έχουν ακόμη την ισχυρή λαϊκή πλειοψηφία, όπως απέδειξαν οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές, κατά κανένα τρόπο δεν προεξοφλεί την έκβαση της μαινόμενης σύγκρουσης υπέρ των δυνάμεων της αντίστασης.

Οι λαϊκές μάζες μπορούν εύκολα να αδρανοποιηθούν και να χειραγωγηθούν, αν οι πραξικοπηματίες του Ραφσανζανί πετύχουν να προκαλέσουν ανατροπή των συσχετισμών μέσα στους κόλπους της ηγεσίας του καθεστώτος και αρπάξουν τους μοχλούς άσκησης της εξουσίας. Η αναμέτρηση είναι ανελέητη. Οι Αμερικανοί χειρίζονται άριστα το θέμα. Τηρούν στάση απόστασης από τα γεγονότα για να μην «κάψουν» τον Ραφσανζανί και τις φιλοαμερικανικές δυνάμεις, τη νίκη των οποίων φυσικά επιθυμούν διακαώς.

Ο Ομπάμα και η νέα κυβέρνηση της Ουάσιγκτον γνωρίζουν ότι το Ιράν είναι μια χώρα όπου η αλλαγή καθεστώτος είναι αδύνατον να επιβληθεί απέξω. Μπορεί να προκύψει αποκλειστικά και μόνο μέσα από εσωτερικές διαδικασίες και συγκρούσεις στο Ιράν, ακριβώς όπως αυτές που σημειώνονται αυτή τη στιγμή. Ο προπαγανδιστικός χειρισμός του ιρανικού θέματος στην Ευρώπη και στη Δύση γενικότερα έχει ανατεθεί αυτή τη φορά στους Βρετανούς, οι οποίοι λειτουργούν ως ο κύριος φορέας προβολής του στρατοπέδου του Ραφσανζανί και υπονόμευσης εκείνου του Αχμαντινετζάντ, όπως είναι φυσιολογικό.

ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ : Κατάρρευση ή εμφύλιος ;

Η έναρξη της απόπειρας πραξικοπηματικής κατάληψης της εξουσίας εκ μέρους του Ραφσανζανί θέτει αντικειμενικά το Ιράν ενώπιον δύο τραγικών επιλογών. Η πρώτη είναι η αντιμετώπιση με τα όπλα των επίδοξων πραξικοπηματιών, πράγμα που σημαίνει αιματοκύλισμα, ενδεχομένως εμφύλια σύρραξη και επιβίωση του καθεστώτος με πιο ριζοσπαστικοποιημένη πολιτική.

Η δεύτερη είναι συμβιβασμός με τους πραξικοπηματίες, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια όχι απλώς στην ανατροπή του Αχμαντινετζάντ, αλλά στην τελική κατάρρευση του ισλαμικού καθεστώτος και την εκ νέου υποταγή του Ιράν στις ΗΠΑ, εξέλιξη την οποία ευνοούν και οι διεθνείς συσχετισμοί. Το Ιράν βαδίζει προς τον Γολγοθά του.

.

12 σχόλια:

  1. το όλον πρόβλημα παρουσιάζεται μόνον
    στο κέντρο της τεχεράνης,
    και αυτό είναι γνωστό
    τόσο στον κύριο Δελαστίκ
    όσο και υπόλοιπους συνεργάτες του "twitter"
    που το καλλιεργούν αναίσχυντα..:-(

    προχθές και χθές
    σκοτώθηκαν και εξαφανίστηκαν περισσότεροι
    πολίτες στην τιφλίδα της γεωργίας...,

    αλλά ο κύριος Δελάστικ και οι όμοιοί του
    δεν μπόρεσαν να δουν τίποτα απ' όλα αυτά
    διότι δεν τα Ζοοm-αρε ο φακός του "twitter"..!?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @B.Bimbo
    Χωρίς να είμαι ιδιαίτερο 'πολιτικό μυαλό' διαισθάνομαι ότι το Ιράν διαδραματίζει συνολικά έναν πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο για την Δύση ή την Ανατολή αλλά για όλο το τοπίο του κόσμου.

    Ο ρόλος αυτός μπορεί να είναι περισσότερο συμβολικός παρά οικονομικός ή στρατιωτικός [ αν και η οικονομία τους του ενός περίπου τρις ευρώ έχει ρυθμό ανάπτυξης 6,5% και κατά κεφαλήν εισόδημα κοντά στα 20.000 ευρώ ] αλλά σηματοδοτεί ισορροπία, επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν και κυρίως ότι μπορούν να υπάρξουν και άλλες φωνές !!

    Το καθεστώς του Αχμάντι μπορεί να έχει τεράστια προβλήματα και να εξελίσσεται αργά αλλά τουλάχιστον είναι γνήσιο και Ιρανικό και όχι Αμερικανικό !


    Η επισήμανση που κάνεις για το άρθρο του Δελαστίκ (και εύχομαι θερμά να έχεις δίκιο) δεν ακυρώνει το ότι η περιγραφή των συσχετισμών που κάνει είναι η περισσότερο κοντινή στην αλήθεια από ότι εγώ τουλάχιστον έχω διαβάσει και κατανοήσει.


    Δεν χρειάζεται να πω ότι οποιαδήποτε επί πλέον πληροφορία θα μου είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δες το πικραμένο γράμμα
    στο e-ταχυδρομείο σου..:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @B.Bimbo
    Τα είδα !

    Ωραίο είναι να βλέπεις ανθρώπους 'από την άλλη άκρη του κόσμου' :-)) να σκέφτονται όπως εσύ !!

    (ως το ένα άρθρο να είναι μερική αντιγραφή του 'άλλου' !)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγώ σε προειδοποίησα..:-))
    ο κύριος φρήμαν έχει πολλά μα πάρα πολλά πρόσωπα.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @B.Bimbo

    Ναι αλλά αν δε είχε γράψει ο συγκεκριμένος φρήμαν το άρθρο, δεν είχα γράψει εγώ την ανάρτηση δεν θα είχαμε κάνει αυτή την ‘φωτισμένη’ ηλεκτρονική συζήτηση, όλα είναι σχετικά :-))

    Ο Δελαστίκ απολύθηκε από τον Καρκαγιάννη της Καθημερινής το 2007 (την αποκάλεσε, λένε, σε ανυπόγραφο άρθρο του –λενε- στο ΠΡΙΝ (του οποίου είναι διευθυντής) «άνδρο πρακτόρων» ... Μπά ! :-)

    ... τα άρθρα του γενικά δεν είναι για πέταμα ... ίδωμεν ... αξιόπιστοι δημοσιογράφοι αναζητούνται απελπισμένα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μα δεν είναι πράκτορες,
    ούτε προδότες,
    αλλά "ελεγχόμενα άτομα με ευαισθησίες"

    - βλέπεις πόσο ευγενικός μπορώ να γίνω..;-)

    το σύστημα τους ψάχνει, τους βρίσκει
    και τους κρατά εν ζωή προς όφελός του
    (τους χρησιμοποιεί,δηλαδή,
    πολλές φορές,μάλιστα, εν αγνοία τους..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @B.Bimbo

    "ελεγχόμενα άτομα με ευαισθησίες" !

    πολιτισμός ! Ευρώπη !

    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χωρίς να έχω κάποια διασύνδεση ή γνώση έγραψα κάτι αντίστοιχο στο forum των ΝΕΩΝ και φυσικά κόπηκε γιατί όλοι πρέπει να βλέπουμε την εικόνα του εμφυλίου που μάλλον δεν υπάρχει. Αυτό ίσως είναι το αδύνατο σημείο του άρθρου κατά τ' άλλα είναι καλό. Πάντως επειδή το κλίμα που δημιουργείτε είναι σε όλον τον δυτικό κόσμο η όλη κατάσταση θυμίζει Κύπρο λίγο πριν την επέμβαση ή έστω Ιρακ. Δίδυμοι μπορούν πάντοτε να βρεθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @B.Bimbo
    Εξ' ου και μετά τον Καρκαγιάννη την Καθημερική ανέλαβε ο κύριος Αλέξανδρος Παπαχελάς ο οποίος λέγεται, ότι εν Αμερική ευρισκόμενος ενετρύφησεν, λέγεται, εν τω Ευρωπαϊκώ Πολιτισμώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @THEPOS
    Πάντως είναι και εκνευριστικό και πραγματικά προκαλεί φόβο το πόσο ελεγχόμενη και 'μονόχρωμη' είναι η περίφημη Δυτική δημοσιογραφία !

    Ένας μέσος κάτοικος της Ευρώπης με άπειρα ειδησεογραφικά πρακτορεία και χιλιάδες κανάλια και έντυπα είναι αυτή την στιγμή αδύνατον να αποκτήσει πλήρη και πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει στο Ιράν !

    Ιδιαίτερα εκνευριστικό είναι και το τέχνασμα "φιμώθηκε ο τύπος" και "έχει απαγορευτεί η αναμετάδοση" ... συνθήματα που τα ακούμε μόνο όταν παίζεται ή πρόκειται να παιχτεί κάποιο βρώμικο Δυτικό παιχνίδι !!

    (μόνο το Google Map στην ‘κρατική’ του μορφή μπορεί να μεταδώσει εικόνες, ταραχές, αριθμό ατόμων, περιοχές σε ένταση κλπ κλπ και φυσικά δεν είναι δυνατόν να διακοπεί !!!)

    Στο τέλος θα μας κάνουν να ντρεπόμαστε για την καταγωγή μας και να ντρεπόμαστε για τους εαυτούς μας !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @grsail
    Στο τέλος θα μας κάνουν να ντρεπόμαστε για την καταγωγή μας και να ντρεπόμαστε για τους εαυτούς μας !!
    ...όσο ένας πολιτικός(λαικός -η- κληρικός)
    λογίζεται χείριστος ενός κλέφτη...
    δεν έχουμε τέτοιον φόβο/πρόβλημα..:-))

    @THEPOS
    καλύτερα να γράφεις ΝΕΑ ,
    για μας που σε διαβάζουμε και σ'αγαπάμε...
    παρά να ξοδεύεις την φαιά σου ουσία
    σχολιάζοντας στο forum από "ΤΑ ΝΕΑ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails