Ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς έχει ρίζες στις παγανιστικές τελετές των πολυθεϊστικών θρησκειών. Πολλοί κάτοικοι αγροτικών περιοχών, κατά την περίοδο του εκχριστιανισμού τους, έμειναν πιστοί στις θρησκευτικές τελετές των πατέρων τους.
Ως παγανιστικές θρησκείες χαρακτηρίζονται όλες εκείνες που δεν προέρχονται από την παράδοση των πρώτων βιβλίων της Π. Διαθήκης (ιουδαϊσμός, χριστιανισμός, ισλαμισμός). Κυρίως δε, είναι οι προχριστιανικές λατρείες (όπως για παράδειγμα η αρχαία ελληνική θρησκεία). Φαίνεται ότι τα έθιμα της πρωτομαγιάς, προέρχονται από τα Αδώνια, που τελούνταν την άνοιξη και συμβόλιζαν την ανάσταση της φύσης.
Στη γιορτή του Αδωνη οι γυναίκες ντυμένες πένθιμα τοποθετούσαν πάνω σε νεκροκρέβατο κέρι να ομοιώματα του Αδωνη, τα «είδωλα», γύρω απο τα οποία έβαζαν άνθη και τους λεγόμενους «κήπους», δηλαδή γλάστρες όπου είχαν φυτέψει μάραθα ή άλλα φυτά που γρήγορα μαραίνονται αλλά και γρήγορα ξανανθίζουν, για να συμβολίσουν την πρόωρη μαραμένη νεότητα του Αδωνη, δηλαδή την ακμή της άνοιξης που εκπροσωπούσε ο Αδωνης, που γρήγορα περνά.
Παρόμοιο έθιμο αναβιώνει στις Σέρρες κατά την περιφορά του Επιταφίου, όπου γυναίκες τοποθετούν εικόνα του Εσταυρωμένου ανάμεσα σε άνθη, κεριά και θυμιάματα. Δίπλα τοποθετούν ένα πιάτο φακής ή κριθάρι, έθιμο που συναντάται και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και θυμίζει τους κήπους του Αδώνιδος. Στην Καστανιά Στυμφαλίας την Πρωτομαγιά υπάρχει ένα έθιμο, το Φουσκοδέντρι που έχει παρόμοια τελετουργικά στοιχεία.
Ενας νέος (ή νέα) υποδύονταν τον νεκρό και νεκρανασταινόμενο Φουσκοδέντρι. Η τελετή γινόταν κάτω από μεγάλα δέντρα όπου συγκέντρωναν άνθη του αγρού, κλαδιά δέντρων, φιδόχορτα και τέλος πέτρες με τις οποίες σχημάτιζαν βάση τύμβου νεκρικού ύψους 3ο περίπου πόντων. Μέσα στον «τύμβο» αυτόν ξάπλωνε ο νέος που υποκρινόταν τον νεκρό. Οι κοπέλες τον ανθοστόλιζαν, έπλεκαν στεφάνι και το έβαζαν στο κεφάλι του και μοιρολογούσαν.
Τέλος το Φουσκοδέντρι ανασταινόταν. Μετά την ανάσταση και γύρω από τον άδειο τύμβο, άρχιζαν κυκλικό χορό με πρώτον τον «νεκραναστηθέντα», από δε τα άνθη του «νεκροστολισμού» έπλεκαν μαγιοστέφανα. Η τελετή είχε τη βάση της στην αντίληψη ότι όπως το Φουσκοδέντρι, έτσι θα αναστηθεί μέσα στα κλαδιά η φουσκοδεντριά.
Πολλά άλλα έθιμα της Πρωτομαγιάς ξεκινούν από την αντίληψη ότι όλα ο Μάιος τα κάνει νέα, ότι μια νέα ζωή αρχίζει με την Πρωτομαγιά για τα φύση και για τον άνθρωπο.
Πολλά άλλα έθιμα της Πρωτομαγιάς ξεκινούν από την αντίληψη ότι όλα ο Μάιος τα κάνει νέα, ότι μια νέα ζωή αρχίζει με την Πρωτομαγιά για τα φύση και για τον άνθρωπο.
.
image : Paolo Caliari, Venus und Adonis
.
η αλήθεια είναι ότι έχουν καταφέρει
ΑπάντησηΔιαγραφήοι........................................
(συμπληρώνεται κατά βούλησιν -η- συγκυρία)
να μας αποξενώσουν από την μητέρα γή..,
από την ίδια μας την φύση..:(
Δεν ντρέποντε λίγο οι αρχαίοι Έλληνες που αντέγραψαν τους χριστιανούς;
ΑπάντησηΔιαγραφή@B.Bimbo
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω 'πατήσει' μεγάλο μέρος των Ελληνικών κορυφών βασιζόμενος στα ποδαράκια μου. Επίσης έχω νιώσει την μανία του Αιγαίου και την πονηριά του Ιόνιου τιμονεύοντας το σκάφος μου.
Ευχάριστη ψυχολογική γυμναστική ήταν επίσης η καταφυγή (μέσα σε ναυτικά άγρια νύχτα), στην La Caletta (μικρό λιμανάκι της Σαρδηνίας) σε ένα ταξίδι μου προς τις Γαλλικές ακτές. Επομένως γεύτηκα μία καλή δόση της Φύσης.
Το πρόβλημα είναι ότι ... δεν μου φτάνει ! Πότέ δεν είναι αρκετό :-))
@tiktos
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα από το στόμα μου το πήρες ! Δεν ντρέπονται πιά; Έλεος !
:-))
καλά εσύ..,
ΑπάντησηΔιαγραφήεμάς δεν μας σκέφτεσαι..?
@B.Bimbo
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό λεω, δεν είναι ποτέ αρκετό για κανέναν :-)
Οι περισσότεροι από τους καπεταναίους μόλις πιάσουν στεριά ... προετοιμάζουν το επόμενο ταξίδι. Σχεδόν όλοι οι ορειβάτες μόλις επιστρέψουν αρχίζουν σχέδια για την επόμενη ανάβαση. Εμείς οι καθημερινοί συνηθισμένοι άνθρωποι μόλις γυρίσουμε από μία εκδρομή σκεφτόμαστε την επόμενη, όταν βαδίζουμε στο δεξί πεζοδρόμιο θέλουμε να περάσουμε στο αριστερό και τούμπαλιν ... μυστήριο είδος ... πολύ μυστήριο ...
... μυστήριο είδος ... πολύ μυστήριο ...
ΑπάντησηΔιαγραφήχρησιμοποιόντας εσφαλμένες πληροφορίες
ποτέ δεν φτάνουμε στον προορισμό μας
(αποτέλεσμα/συμπέρασμα)...
το είδος δεν είναι μυστήριον
αλλά μανιοκαταθληπτικόν
όπως θα έλεγε και
ο κολλητός του σχολιαστή Freud..:-))
... η μανιοκατάθλιψη είναι δημιουργική
ΑπάντησηΔιαγραφή... ήσουνα πολύ σκληρός με το παλικάρι, ενώ αυτό μόνο στοργή χρειάζεται ... που είναι επί τέλους η χριστιανική σου ανατροφή ; σόδομα και γόμορα γίναμε ...
:-))
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήσόδομα και γόμορα γίναμε,
ΑπάντησηΔιαγραφήδιότι αυτό γουστάρει το παλικάρι..,
εγώ πως αμάρτησα δηλαδη..;
επειδή του χάρισα
και μάλιστα ΤΖΑΜΠΑ
τον μαγικό καθρέπτη..;
εδώ άλλοι κι' άλλοι χρυσοπληρώνουν για
ένα facebook...:-))
υγ. μου έλειπε ένα ι γι αυτό το ξανάγραψα..!
βρηκα κατι που θα σου αρέσει ,
ΑπάντησηΔιαγραφήκύριε πολυταξιδευτή..:
http://echedoros-a.blogspot.com/2009/05/to.html
@B.Bimbo
ΑπάντησηΔιαγραφή- Ο μαγικός καθρέπτης μπορεί να είναι πολύ σκληρός καμιά φορά :-)
- Με εντυπωσίασε ο Λουκιανός, για να τα πεις αυτά ΤΟΤΕ έπρεπε να είσαι πραγματικά προικισμένος από τους Θεούς !
ουδέν σχόλιον,για προικισμένους...:-))
ΑπάντησηΔιαγραφή