Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Θα χωράμε όλοι στην Γη ;



Το ζήτημα της εξέλιξης του παγκόσμιου πληθυσμού είναι από τα σοβαρότερα και περισσότερο κρίσιμα θέματα που έχουν άμεση επίπτωση στον προγραμματισμό και τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές των κρατών.

Το θέμα είχε δύο εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις που είναι απόλυτα συναφείς εκ’ του αποτελέσματος. Αναφέρομαι για την περίπτωση της Δύσης στην πτώση της γεννητικότητας (fertility), δηλαδή αριθμό παιδιών ανά γυναίκα, που προέκυψε αυτόματα σχεδόν λόγω μιας σειράς κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών παραγόντων. Αναφέρομαι επίσης στην περίπτωση των κρατικών μέτρων της Κίνας για μείωση της γεννητικότητας τα οποία ενώ στην αρχή φάνηκε ότι αποδίδουν στην πραγματικότητα και μάλιστα σε μεσοπρόθεσμη προβολή, δεν κατέληξαν σε πραγματικό έλεγχο του υψηλού σχετικά ρυθμού αύξησης του πληθυσμού αυτής της χώρας.

Μάλιστα στην περίπτωση της Κίνας υπήρξε πολλή και έντονη κριτική - κυρίως έξω από την χώρα - για τον κοινωνικά και ανθρωπιστικά αποδεκτό χαρακτήρα των μέτρων.

Το ζήτημα του ‘υπερπληθυσμού’ έγινε επίσης αντικείμενο μελέτης και από τις ανά τον κόσμο οικολογικές οργανώσεις οι οποίες πρόσθεσαν επί πλέον παραμέτρους στο ζήτημα. Οι παράμετροι αυτοί ήταν αφ’ ενός η προβλεπόμενη ανεπάρκεια πόρων του πλανήτη ώστε να υποστηριχθεί η πιθανή έκρηξη του πληθυσμού και αφ΄ ετέρου η καταστροφή που θα προέκυπτε στο περιβάλλον από τις αλματωδώς και εκτός ελέγχου αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες του πληθυσμού.

Σήμερα για πολλούς λόγους είμαστε πολύ πιο επιφυλακτικοί σε τέτοιου είδους ‘ανατριχιαστικές’ προβλέψεις και η κοινή γνώμη αποστασιοποιείται από τις τυπικές υπερβολές αυτού του είδους. Η εμμονή του οικολογικού κινήματος σε άκαμπτες / ξεπερασμένες θέσεις και η προσπάθεια προσεταιρισμού της κοινής γνώμης με φανταιζί και υπερβολικές ιδέες (όπως για παράδειγμα ότι κινδυνεύουμε από σοβαρή έλλειψη νερού σε έναν πλανήτη όπου το 75% της επιφάνειάς του είναι υδάτινη) δεν έκανε καθόλου καλό στο κύρος του.

Αλλά ακόμη και στο ζήτημα της εξέλιξης του πληθυσμού – για να επανέλθω στο θέμα μας – οι κακές προβλέψεις φαίνεται να διαψεύδονται.

Στο προηγούμενο διάγραμμα φαίνεται η προβολή εξέλιξης του πληθυσμού μέχρι το 2050 όπου οι μετριοπαθείς εκτιμήσεις κυμαίνονται στο επίπεδο των 9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων (σήμερα ο πληθυσμός είναι ελάχιστα λιγότερο από επτά δισεκατομμύρια).

Φαίνεται λοιπόν ότι οι φόβοι και οι υπερβολικές ‘προβολές’ στο μέλλον διαψεύδονται. Η πρόσβαση όλο και μεγαλύτερων πληθυσμών στις σύγχρονες ‘ευκολίες’ του πολιτισμού μας όπως ανετότερες συνθήκες ζωής, πρόσβαση σε σοβαρή ιατρική περίθαλψη αλλά και άλλα λιγότερο προφανή δεδομένα οδηγούν σε θεαματική αύξηση του προσδόκιμου ζωής αλλά ταυτόχρονα παρατηρούμε απότομη και δραματική πτώση στην γεννητικότητα των πληθυσμών. Αυτή η δραστική μείωση της γεννητικότητας χρειάζεται λεπτομερή έρευνα σε πολλές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές παραμέτρους για να εξηγηθεί αλλά σε κάθε περίπτωση λειτουργεί σαν ένα ‘δίχτυ’ προστασίας του ανθρώπου από την σκοτεινή προοπτική του ανεξέλεγκτου υπερπληθυσμού.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι δείκτες γεννητικότητας φαίνεται να ελαχιστοποιούνται σε όλο το εύρος των πληθυσμών του πλανήτη και να εμφανίζουν ομοιομορφία ακόμη και σε απόλύτες τιμές σε όλα τα μήκη και α πλάτη μετά το 2100 !

Ο μέσος όρος ζωής φαίνεται ότι επίσης θα εμφανίζει ομοιομορφία και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει ελαφρά τα 100 χρόνια μετά το 2150.

Η κατανομή του πληθυσμού ανά περιοχή στον πλανήτη φαίνεται παρακάτω και εμφανίζει μιά σταθεροποιημένη κατανομή μετά το 2100. Βέβαια το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού βρίσκεται εκεί που θα ανθούν οι τεράστιες οικονομίες : στην Ασία ! (η οικονομία της Κίνας θα είναι ίση ή ελαφρά μεγαλύτερη από αυτή των ΗΠΑ πριν από το 2020).

Σκεφτόμουν για κάμποσο καιρό να φτιάξω ένα post για αυτό το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα, που όμως να είναι περιεκτικό, σχετικά μικρό και ελάχιστα κουραστικό. Ελπίζω να τα κατάφερα. Άλλωστε κάθε κριτική, διόρθωση, συμπλήρωση ή αντίθετη άποψη την καλωσορίζω εκ’ των προτέρων.

Τα περισσότερα στοιχεία τα βρήκα στον ιστότοπο των Ηνωμένων Εθνών http://www.unpopulation.org/ και κυρίως από την έκθεση ‘World Population to 2300” και τις τελευταίες αναθεωρήσεις.
.

33 σχόλια:

  1. Mάλλον χωράμε και περισεύουμε!
    Αρκεί κανείς να φανταστεί πόσοι άνθρωποι ζούσανε εποφθαλμιώντας, στη Γη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @airgood
    Ακριβώς αυτό λένε και τα στοιχεία ... χωράμε μια χαρά :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε θα συμφωνήσω ότι οι υπερβολές πληθυσμού, πηγών κλπ αυτορρυθμίζονται. Σε παγκόσμιο επίπεδο προκλήθηκαν ήδη πολλές "αναρρύθμιστες" καταστροφές: εξαφάνιση ειδών, μόνιμες περιβαλλοντικές βλάβες, θερμοκήπια κλπ. Το πρόβλημα έλλειψης πόσιμου νερού, παρά τη διαφαινόμενη -και τελική- ελπίδα της αφαλάτωσης, προϋποθέτει την επίλυση του ενεργειακού. Η αφαλ όχι μόνο καίει ενέργεια, αλλά παράγει κ χημικά απόβλητα. Η Υδριάδα, προσπάθησε να αφαλατώσει χωρίς απόβλητα. Όσο ήξερα δεν πήγε καλά.

    Μη ξεχνάμε την πλήρη διοξινοποίηση των βυθών των ωκεανών και τη μεταβολή αλατότητας. Ίσως δεν είναι η ώρα του Νοστράδαμος αλλά, πηγαίνοντας έτσι, θα συναντηθούμε μαζί της.

    Πληροφορία χτεσινή: Οι αιτήσεις στη ΡΑΕ για αιολική έφτασαν τα ...48,6 GW!!!!! Θυμίζω ότι το χειμώνα καίμε 6,5 GW μαχ τη μέρα και το καλοκαίρι 11 για 25 ώρες. Ας ξαναβάλουμε τους λογαριασμούς στο τραπέζι. Και κάτι άλλο. Η "κρίση¨έφερε και ενεργειακή...εξοικονόμηση, που φαίνεται και στο τζίρο της ΔΕΗ ΑΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @cirut
    Καλό απόγευμα, καιρό είχαμε να μιλήσουμε :-)

    - Οι προβλέψεις διακύμανσης του πληθυσμού έως το 2300 είναι μάλλον ελπιδοφόρες ! Εμφανίζεται πληθυσμιακή ισορροπία που μάλλον σχετίζεται με την πολύ σημαντική ισχυροποίηση της κοινωνικής θέσης των γυναικών σε όλες τις χώρες αλλά και συμπληρωματικούς πολιτιστικούς και βιοτικούς παράγοντες.
    - Οι εξαφανίσεις ειδών είναι από τα πλέον σοβαρά ‘περιβαλλοντικά’ ζητήματα, δεν γνωρίζω και πολλά για το θέμα ...
    - Η επίλυση του ενεργειακού έρχεται όλο και πιο κοντά μας.
    - Σου προτείνω το άρθρο http://nextbigfuture.com/2009/04/china-wind-and-nuclear-power-and-japan.html όπου φαίνεται πόσο ‘πράσινη’ γίνεται η Κίνα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλησπέρα σας,
    τόσο τα στοιχεία απο το club of Rom του 1970/74
    όσο και τα στοιχεία των ηνωμένων εθνών απο το 2000
    μας οδηγούν στο συμπέρασμα,
    που επί των ημερών μας γίνεται πράξη,ότι..: μόνο η προσαρμογή της κοινωνίας του ανθρώπου
    σε αυτή των μυρμιγκιών
    θα σώσει το είδος απο την καταστροφή....
    εάν δηλαδή σας αρέσει η σαρδελοποίηση..,
    μπορείτε να συνεχίσετε....
    να σκέφτεστε και να λειτουργείτε,όπως σήμερα..!
    και οι βασίλισσες των μυρμιγκιών(τατιάνες..:-P )
    βοήθειά σας..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @B.Bimbo
    Καλησπέρα σας,

    Τα δικά μου στοιχεία είναι καινούργια !

    Ο πληθυσμός της Κίνας και της Ινδίας θα παίζει στο ένα δις με μεταβολή +/- 15% έως το 2300. Πότε η μία χώρα και πότε η άλλη θα ... παίρνει κεφάλι !

    Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο για ... στοιχήματα. Το πρόβλημα είναι πως επιτυγχάνουμε να ζήσουμε έως τότε :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αν όχι σαν σαρδέλλες,τότε σαν μυρμίγκια...
    σε λίγο θα ζηλεύουμε όχι μόνο τα ποντίκια
    αλλά και τις κατσαρίδες ,γιατί θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα...:-D
    ..εν αντιθέσει με μας τα σκλαβάκια..!
    όσον αφορά το παλαιον -η- το νέον των δεδομένων
    δεν παίζει κανέναν ρόλο..:
    δεν αναρωτηθήκατε ποτέ....
    1.γιατί πρέπει η ανάπτυξη/βιομηχανοποίηση
    εδώ και χρόνια ύπαρχει μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα παρ' όλο που σ' αυτά κοστίζει το εκατονταπλάσιο..;
    2.γιατί πρέπει ναζούμε και να εργαζόμαστε σε κατασκευές πανομοιότυπες αυτών των τερμιτών..;
    3.γιατί ο θεός και το αγιον πνεύμα συμφωνούν με όλα αυτά..:-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όπως διαβάζω το σχόλιό σου μου ήρθε η εικόνα που βλέπουμε από ύψος ας πούμε 10.000 μέτρων από το παράθυρο του αεροπλάνου όταν από κάτω είναι μια μεγάλη πόλη:

    Μια τεράστια μυρμηγκοφωλιά !

    Αν το ύψος μειωθεί τότε αρχίζεις να βλέπεις τους δρόμους, τις πλατείες τις γέφυρες , τα σημαντικά κτίρια και η ‘πραγματική’ εικόνα … χάνεται.

    Στις ερωτήσεις 1,2 μάλλον θα μας απαντήσουν τα αληθινά μερμήγκια που – με τον τρόπο τους – κάνουν ακριβώς το ίδιο !

    Στην ερώτηση 3 θα πρέπει να μας απαντήσει ο ίδιος ο θεός αλλά μαθαίνω ότι είναι εξαιρετικά δυσεύρετος :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. όλο μου ξεφεύγεις ,πονηρά,
    σαν τους εκπροσώπους του θεού επί της γης...;-)
    αλλά δεν πειράζει....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο πλανήτης να μας χωρέσει να μας ταΐσει να μας ντύσει.Και 9 και 10 δις.Το θέμα είναι τι αποφάσεις έχουν πάρει οι κουμανταδόροι του πλανήτη.Με πρώτο γνώμονα το κέρδος φυσικά.Οι καθαρές πηγές ενέργειας,επειδή είναι τζάμπα,τις καθηστούν αυτομάτος ασύμφορες.Όταν καταφέρουν να βάλουν και την τελευταία πηγή στο χέρι τους τότε θα λυθεί και το πρόβλημα αυτό.Για να μην πολυλογώ πιστεύω οτι η γη μας χωράει.Αλλά,οι κρατούντες έχουν ενα πρόβλημα για κάθε λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η πολύ ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική ανάρτησή σου, μου θύμισε έναν αγαπημένο στίχο: «Η ομορφιά φτάνει για όλους και περισσεύει.» του Φαίδωνα Θεοφίλου από τη «Λειτουργία Της Μήθυμνας*»

    Νομίζω ότι οι οικολογικές προβλέψεις, που συχνά διαψεύδονται, μοιάζουν με τις εσχατολογικές των θρησκειών, διεκδικούν το αλάνθαστο της Προφητείας και ενσπείρουν τρόμο-συχνά από πρόθεση.

    Ναι η Γη φτάνει για όλους και περισσεύει… το ερώτημα που θα είναι πάντα επίκαιρο είναι: ποια θα είναι η Γη στο μέλλον αν δεν την φροντίσουμε και αν δεν πάψουμε, κουκιά και κάλπες, να της αφιερώνουμε παγκόσμιες ημέρες και ώρες με σβηστά τα φώτα;
    Η φύση έχει ομοιοστατικούς μηχανισμούς και προσαρμόζεται στην ανθρώπινη εξέλιξη, στο βιασμό δεν μπορεί να προσαρμοστεί.

    Αντιστρέφω εδώ το γνωστό σύνθημα…
    Θα είμαστε με τη Γη ή με τα μονοπώλια; Λέω τώρα εγώ…

    Καλό Απόγευμα
    *Εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, α΄ έκδοση: Νοέμβριος 2007.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλό το Post καλό το ερώτημα!
    Μα ήδη δεν χωράμε, ήδη έχουμε προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή στο περιβάλλον.
    Κι αυτό δεν έχει τόσο πολύ σχέση με το "πόσοι είμαστε" αλλά με το "πως ζούμε".

    Δεν χωράμε γιατί έχουμε πολύ βαρύ περιβαλοντικό αποτύπωμα, γιατί ο τρόπος ζωής μας είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός και οι επιπτώσες είναι δυναμικά αρνητικές. Ερημοποίηση καλλιεργίσιμων εκτάσεων και άρα επέκταση των καλλιεργιών εις βάρος των περιβαλοντικών "ασφαλιστικών δικλείδων" (Αμαζόνιος, Τροπικά δάση νοτιοανατολικής Ασίας κλπ), φάυλος κύκλος δηλαδή που οδηγεί σε μείωση της διαθέσιμης τροφής και υλών.

    Και αυτά που (θεμιτά βάβαια και συμπαθητικά) που λέει η Big Mama δεν τα συμμερίζομαι. Τα μονοπώλια (ή πολυ-πόλια) δεν κάνουν παρα να παράγουν όσα είμαστε πρόθυμοι εμείς οι ίδιοι να καταναλώσουμε (ακόμα και τις ανεμογεννήτριες).
    Για το κινητό σου BMama -και τα υλικά του επεξεργαστή του- γίνονται οι σφαγές στο Kongo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @
    ανεστης

    Δεν θα συμφωνήσω... παρά το ότι οι σφαγές γίνονται για το κινητό μου και τον εξεξεργαστή μου, ναι...
    Όμως η πολιτική και οικονομική βούληση οδηγεί εκεί και όχι το ίδιο το κινητό ή ο επεξεργαστής...
    Λέω εγώ...και θα ήθελα απόδειξη για το αντίθετο... γιατί ο μηδενισμός είναι μια πέτρα στο λαιμό μας και όχι πρόταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. να διορθώσω το πρότελευταίο μου σχόλιο,
    παρακαλώ διότι έχει ένα χρονικό λάθος..!

    ( σε λίγο θα ζηλεύουμε όχι μόνο τα ποντίκια
    αλλά και τις κατσαρίδες ,γιατί θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα...:-D
    ..εν αντιθέσει με μας τα σκλαβάκια..!)

    το σωστό είναι..:
    - ζηλεύουμε ,ήδη, όχι μόνο τα ποντίκια
    αλλά και τις κατσαρίδες ,γιατί μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα...:-D
    ..εν αντιθέσει με μας τα σκλαβάκια..! -

    καλημέρα σας..:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ΒΜ
    (και ζητώ συγγνώμη για την κατάχρηση του χώρου)

    Ξέρεις πολλούς που θα ήταν διατεθειμένοι να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους για να αναστρέψουν την -όποια- κατάσταση; (ως de facto πολιτική και οικονομική βούληση);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @B.Bimbo
    Όπως έχω παραδεχθεί, η πονηριά για μένα είναι τρόπος ζωής :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @tiktos
    Αγαπητέ,

    Η θέση σου "Η γη μας χωράει, αλλά οι κρατούντες έχουν ένα πρόβλημα για κάθε λύση" δεν θα μπορούσε να με βρει περισσότερο σύμφωνο :-)

    Πρόβλημα: Το σύστημα των 'κρατούντων' στην ουσία επιβιώνει για περισσότερο από 4.000 χρόνια, από την εποχή των πυραμίδων ... Πως απαγκιστρωνόμαστε από αυτό ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Big Mama
    Ευχαριστώ για την βιβλιογραφική παραίνεση.

    «ενσπείρουν τρόμο-συχνά από πρόθεση» : η πρόθεση είναι η ‘αναπαραγωγή’ των μηχανισμών που δήθεν μονοπωλούν την γνώση και το ενδιαφέρον για το περιβάλλον. Προσωπικά το μεγαλύτερο (όχι όλους) τμήμα των μηχανισμών αυτών το κατατάσσω στην κατηγορία των ‘νεο-μανδαρίνων’

    Στην Γη θα είμαστε ή εμείς ή τα μονοπώλια, και τα δύο φοβάμαι ότι αλληλοαποκλείονται :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @
    ανεστης

    Ο χώρος είναι για προβληματισμό και συζήτηση...διαφορετικά ο οικοδεσπότης θα τα έγραφε στο προσωπικό του ημερολόγιο όλα αυτά...φαντάζομαι.

    Όχι δεν ξέρω πολλούς, ούτε που θέλουν να αλλάξουν την βολή τους, ούτε που θέλουν να ανατρέψουν την πολιτική βούληση...
    Αλλά δεν μπορώ να κοιτάζω το μέλλον και απλά να διαπιστώνω ότι είναι μαύρο...θέλω κάτι περισσότερο από αυτό ως στάση ζωής και ως πρόταση.
    Αυτή είναι η διαφωνία μου μαζί σου...που δεν είναι διαφωνία στο βάθος της αλλά άλλη οπτική.

    Thanks grsail για το χώρο...αν καταλάβαμε παραπάνω από όσο μας...χωράει όλους...αλάτι και τη σκούα ανάποδα...όπως έκαναν οι παλιές νοικοκυρές...

    Ξανά καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ανεστης
    Δεν θα συμφωνήσω ότι ‘ήδη’ δεν χωράμε, όπως πολύ σωστά λες : δεν έχει τόσο πολύ σχέση με το "πόσοι είμαστε" αλλά με το "πως ζούμε".
    Την στιγμή αυτή υπάρχει η γνώση και τα μέσα για να σπάσει ο ‘φαύλος κύκλος’ είναι ζήτημα αποφάσεων.
    Ναι! Το σύστημα θα μας πουλήσει ακριβές ανεμογεννήτριες και πανάκριβα υβριδικά αυτοκίνητα με άλλοθι το περιβάλλον ... όλα για πούλημα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Β.Bimbo
    Μιλώ μόνο με 'μοντέλο' τα μηρμύγκια!
    Τα ποντίκια τα φοβάται το κορίτσι μου και τις κατσαρίδες (σε επίπεδο λιποθυμίας) εγώ :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @

    grsail

    Ναι, συμφωνώ και τα δύο δεν χωρούν στη γη...εκεί είναι το θέμα.
    Οι νεο-μανδαρίνοι, ναι, είναι με το σύστημα...

    Όσο για το τι κάνουμε... να πω ότι η ενημέρωση είναι, και αυτή, επαναστατική πράξη... το πιστεύω με πάθος αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Big Mama, @ανεστης

    Η δική μου άποψη είναι ότι δεν χρειάζεται (ούτε για εμάς ούτε για την Γη) να "ζούμε καλά με λιγότερα".
    Υπάρχουν οι λύσεις ώστε "να ζούμε καλά με περισσότερα".

    Αυτό το 'λιγότερα' όπως και η έντεχνη καλιέργεια περιβαλλοντικών ενοχών στον μέσο άνθρωπο είναι πολύ σκοτεινό πολιτικό εργαλείο με το οποίο έχουν αποφασίσει να μας διαχειρίζονται !
    Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ο χώρος είναι για όλους μας, αλλιώς - όπως είπε η Big Mama - θα τα γράφαμε μόνοι μας και θα τα διαβάζαμε ... μόνοι μας :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Big Mama
    Συμφωνώ απόλυτα !
    Η ενημέρωση που καταλήγει σε ανοικτή, προσβάσιμη σε όλους γνώση, είναι επαναστατική πράξη !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δεν το πολυπιστεύω οτι μας διαχειρίζονται με ενοχές. Αν ταξιδέψετε στο παγκόσμιο εργστάσιο που λέγεται "Κίνα" όπου πήγα πριν κανα χρόνο, θα εκπλαγείτε με τον πανταχού παρόντα γκρίζο ουρανό και το χλωμό ήλιο καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
    Είδα μια απέραντη χωματερή.

    Οι ενοχές φέρνουν υπο-κατανάλωση μόνο στο ανεπτυγμένο κομμάτι της Δύσης και όσο η οικονομία δεν περνάει σε "πράσινη" παραγωγή.
    Ο εκρηκτικά αναπτυσσόμεννος όμως κόσμος (Κίνα Ινδία κλπ) που κάνουν τα μεγάλα νούμερα στις πωλήσεις, ακόμα καταναλώνουν "όνειρο" που παράγεται με ορυκτά καύσιμα και CFCs.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ανεστης
    Ειδικά για το ζήτημα της Κίνας βλέπω, με έκπληξη μπορώ να πω, ότι τα πολυτεχνεία τους είναι πρωτοπόρα στην έρευνα και ανάπτυξη ΄πράσινης' τεχνολογίας. [ Η εμμονή τους βέβαια στα νέα πυρηνικά παραμένει :-) ].

    Σοβαρές πειραματικές εφαρμογές γίνονται σε υδρο (δεν μου αρέσει), αιολική και ψυχρή σύντηξη (καθαρή είναι αυτή αλλά ... δύσκολη !).

    Μια γεύση υπάρχει εδώ:
    http://nextbigfuture.com/2009/04/china-wind-and-nuclear-power-and-japan.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλημέρα από μία χώρα σε μέγεθος περίπου πελοπονήσσου με πληθυσμό 16 εκατομμύρια!
    Grsail, αν και σε διαβάζω αρκετά και αναρτούμε και άρθρα σου στο simpleman posts, το σημερινό άρθρο σου με βρίσκει απόλυτα αντίθετο.
    Οι ερωτήσεις που θέλω να υποβάλλω στο καθυσηχαστικό περί υπερπληθυσμού κείμενο είναι οι εξής:
    1. Γνωρίζετε τι εστί εκθετική ανάρτηση; (έχετε λάβει υπόψιν σας το γεγονός ότι τα τελευταία 150 -200 χρόνια είχαμε 3 διπλασιασμούς στον πληθυσμό της γης, ο κάθε ένας πιο χρήγορα από τον άλλο;)
    Εκθετική ανάρτηση σημαίνει ότι ετήσια αύξηση του πληθυσμού κατά 1% θα οδηγήσει σε διπλασιασμό σε 70 χρόνια. Αυτή την στιγμή ο πληθυσμός της γης μεγαλώνει σταθερά με 80 εκατομ. περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο.
    2. Πόσοι τελικά χωράμε πάνω σ'αυτήν τη γη; Θα μπορούσα να πω ότι χωράμε ίσως 10 φορές περισσότερο. Το ερώτημα είναι για πόσο θα χωράμε, όχι πόσοι χωράμε...
    Χωράμε τώρα αλλά με τους ρυθμούς που καταστρέφουμε φύση και α' ύλες τα παιδιά μας θα χωράνε; Και αν χωράνε με ποιούς όρους θα χωράνε; Πόση από την ελευθερία τους θα πρέπει να θυσιάσουν;
    Δεν μου αρέσουν τα άσχημα νέα περισσότερο από όσο εσάς, αλλά αν θέλετε να διαβάσετε την ακριβώς αντίθετη άποψη και να βγάλετε μετά τα συμπεράσματα σας μπορείτε να μπείτε εδώ: http://sobaresapopseis.blogspot.com/2009/03/blog-post_18.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Iptamenos Ollandos
    Το πλέον εντυπωσιακό ίσως παράδειγμα μικρής χώρας με μεγάλο πληθυσμό είναι το Bangladesh με έκταση περίπου όση και της Ελλάδας και πληθυσμό σήμερα πάνω από 165 εκατομμύρια !!

    Προφανώς θα εννοείς εκθετική συνάρτηση. Είναι αλήθεια ότι παρατηρώντας τον πληθυσμό από την αρχαιότητα έως σήμερα είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε τέτοια συμπεράσματα.

    Όμως οι ‘προβολές’ που επέλεξα στο post αφορούν τα επόμενα 250 χρόνια. Στην χρονική αυτή περίοδο εμφανίζεται ένα νέο φαινόμενο που δεν είναι άλλο από την δραματική μείωση της γεννητικότητας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη ! Επί πλέον μπαίνουν και άλλοι παράγοντες που αφορούν μορφωτικό και βιοτικό επίπεδο, οργάνωση κοινωνιών και εργαλεία ελέγχου, κοινωνική και οικονομική θέση της γυναίκας κλπ.

    Αυτό φαίνεται και από τον πίνακα «Trends in Population Growth Worldwide» που βρήκα στο site που μου πρότεινες «http://www.prb.org/Publications/GraphicsBank/PopulationTrends.aspx».

    Εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος, άλλωστε τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν λόγο να βγάλουν λανθασμένα στοιχεία. Βέβαια σε ζητήματα τέτοιας γενικότητας κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως κατηγορηματικός ...

    Εξαιρετικά blogs !! Συγχαίρω !

    Καλές γιορτές και καλό καλοκαίρι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Φίλε Grsail,
    καλές γιορτές και σε σένα!
    ίσως να έδειξα πολύ απαισιόδοξος στο προηγούμενο σχόλιο, αλλά όχι για να πανικοβάλλω, το λέω γιατί έτσι το βλέπω συνολικά να γίνεται γύρω μου και με ταχύς ρυθμούς. Βλέπεις είναι και το πόσο θέλουμε καινούργιο αυτοκίνητο, μεγαλύτερο, μακρύτερο ταξίδι, άλλο κινητό κοκ Παλιά είμασταν λιγότεροι και λιγότερο άπληστοι. Και αυτό για εμένα σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε πόσο χρόνο έχουμε στη διάθεση μας, γιατί δεν είναι μόνο η εκθετική συνάρτηση στον πληθυσμό είναι και στα πράγματα που καταναλώνουμε είναι και στο ρυθμό καταστροφής του περιβάλλοντος, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό. Είναι πολλοί οι παράγοντες αν θέλεις που επηρρεάζουν την έρευνα και δεν λαμβάνονται υπόψιν. Απλώς δεν γνωρίζουμε και το να λέμε ότι μπρορούμε να το προβλέψουμε σε περίοδο 250 είναι τουλάχιστον αμφισβητούμενο αλλά και αν ακόμη είναι εφικτό δεν μπορούμε να συνυπολογίσουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την τότε ζωή και τις ελευθερίες του ανθρώπου, όπως υπονοεί και Ασήμωφ στη μετάφορά στου μπάνιου αν τη διάβασες...
    Αυτό ήθελα να πω αλλά μπήκα με φόρα και σου γραφα για ανάρτηση αντί για συνάρτηση και ασυνάρτητα... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @Iptamenos Ollandos
    Γενικά πιστεύω ότι αντί να ψάχνουμε μοντέλα «να ζήσουμε καλύτερα με λιγότερα» έχουμε την δυνατότητα (υπάρχουν λύσεις) ώστε «να ζήσουμε καλύτερα με περισσότερα».

    Η τεχνολογία τα τελευταία 300 χρόνια μονοπώλησε την ανθρώπινη δημιουργικότητα, είναι λοιπόν ώρα να ‘αφήσει’ τον κερδοσκοπικό της ρόλο και να ‘θυμηθεί’ ότι έγινε από ανθρώπους για να υπηρετήσει ανθρώπους. Αυτό σημαίνει κλείσιμο και εξαφάνιση της χαώδους απόστασης που υπάρχει σήμερα μεταξύ Επιστήμης και Τεχνολογίας.

    Οι ελευθερίες και οι κοινωνικές μορφές που μας περιμένουν είναι ένα μεγάλο ζήτημα περίπλοκο και – κατά την άποψή μου – απρόβλεπτο. Οι σύγχρονοι φιλόσοφοι αντί να μας περιγράψουν λύσεις και να μας δώσουν προοπτικές μιλάνε για ‘θάνατο την φιλοσοφίας’.

    Η μεταφορά του μπάνιου τελειώνει με την ανατριχιαστική διαπίστωση «... δεν πειράζει αν κάποιος πεθάνει, όσο πιο πολλοί άνθρωποι, τόσο λιγότερη αξία έχει ένας άνθρωπος ...», ας ελπίσουμε να μην είναι προφητική !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. grsail τώρα είδα την ανάρτησή σου που είναι πολύ τεκμηριωμένη. Νομίζω ότι οι πολλές γεννήσεις ήταν κάποτε ένα όπλο των ανθρώπων ώστε να επιβιώσουν κάποιοι από τους απογόνους τους, έκαναν 7 παιδιά και ζούσαν τα 4 ή τα τελικά τα 2...

    Σε γενικές γραμμές όμως θεωρώ ότι και με τον πληθυσμό που ήδη έχουμε χρειάζεται μια πιο δίκαιη και ορθολογική κατανομή των πόρων σε όλες τις χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @Greek Rider

    Η ορθολογικότερη κατανομή των πόρων (δηλ. των αγαθών αλλά και των μέσων παραγωγής) συντελείται στις μέρες μας κυρίως λόγω της ανάκαμψης των οικονομιών της Ρωσίας και της Κίνας καθώς και την ανάδυσης των οικονομιών της Περσίας, της Ινδίας και της Βραζιλίας.

    Το πρόβλημα είναι ότι (α) η διαδικασία είναι αργή και _επισφαλής_ και (β) από το ‘παιχνίδι’ έχει αποκλειστεί εκ’ των πραγμάτων –τουλάχιστον σε αυτή την φάση- η Αφρική !

    Οι διαθέσιμοι πόροι επαρκούν – κατά την άποψή μου- ώστε να εξασφαλιστεί για _κάθε_ άνθρωπο ένα επίπεδο ζωής κοντά σε αυτό του μέσου Ευρωπαίου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση / αντικατάσταση του παγκόσμιου συστήματος με κάτι ‘άλλο’.

    Η ασύλληπτη ενεργειακή επανάσταση που μας περιμένει μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις το πολύ δεκαετίες που θα προκύψει (α) από την τεχνολογική ωρίμαση της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών (κυρίως φωτοβολταϊκά και ηλιοθερμικά) και (β) από την ραγδαία διάδοση των τεχνικών λύσεων σύντηξης (ITER, JET κλπ) , θα αλλάξει οριστικά την κατανομή των πόρων, τους τρόπους παραγωγής και συνολικά την μορφή του κόσμου !
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails