Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Ο Δαλάης ο Λάμας και το Θιβέτ


Με αφορμή μια συζήτηση για το ζήτημα του Θιβέτ έγραψα μια σειρά από θέσεις ως μια γρήγορη καταγραφή της μέχρι στιγμής κατανόησής μου για το θέμα.

(Α) Ο ρόλος των βουδιστών παπάδων δεν είναι τόσο άδολος όσο παρουσιάζεται. Η επικράτησή τους στα τέλη του 15ου αιώνα με την παρεπόμενη συντριπτική επικράτηση των μανδαρίνων στην ζωή της Κίνας οδήγησε στην καταστροφή του στόλου του ευνούχου ναυάρχου Zheng He, την συστηματική καταστροφή κάθε γραπτού ή χάρτη ή μνημείου που αφορούσε εμπορικές σχέσεις, τεχνικές ή εξερευνήσεις, την απομόνωση της Κίνας και την παράταση αυτής της σκοτεινής περιόδου μέχρι τον 20ο αιώνα !

Η Κίνα είναι η μοναδική αυτοκρατορία που κατάφερε να επιζήσει έως τις ημέρες μας. Έχει ιδιαίτερα μακρά (από 6000 πχ) και περίπλοκη ιστορία, οπότε καλό είναι να κρατάμε και καμιά πισινή εν είδη ‘φωτισμένης επιφυλακτικότητας’ στις όποιες κριτικές μας. Η φιλοσοφία της (βουδισμός και παρακλάδια του) με τον –εκ’ των πραγμάτων- διπλό του ρόλο της φιλοσοφίας καθ’ αυτής και της θρησκείας, είναι παλαιότερη και τουλάχιστον το ίδιο πολύτιμη με αυτήν των παππούδων μας.

(Β) Μέχρι ο σκληρός και αδίστακτος κινεζικός καπιταλισμός να φέρει το μέσο βιοτικό επίπεδο των Κινέζων σε ανεκτά επίπεδα (και όχι 300 ευρώ τον χρόνο για μια τετραμελή οικογένεια), δηλαδή παρόμοια με αυτά της Ευρώπης (διότι αυτή είναι η δουλειά του και σε αυτό μόνο είναι καλός) δεν θέλω να ακούω για καταπιεσμένες μειοψηφίες και τους ‘καημένους τους Θιβετιανούς’. Σε τρεις περίπου δεκαετίες το συζητάμε παλι. Ελπίζω να μην θεωρεί κανείς ότι ο Σαρκοζί και η Μέρκελ κάθε βράδυ κλαινε στον ύπνο τους από τον καημό που έχουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Θιβέτ.

Οι ευγενείς και διάφοροι (κυρίως Γάλλοι και Βρετανοί) ‘δημοσιογράφοι’ που με το αζημίωτο κόπτονται για την ανεξαρτησία του Θιβέτ γιατί δεν ασχολούνται καλύτερα με την κατάλυση της δημοκρατίας και τον κρατικό αυταρχισμό στις χώρες τους; Ποιος είναι ο εγκληματικά αφελής που πιστεύει ότι τα κρυφά κονδύλια χρηματοδότησης των ‘ευαίσθητων’ εντός και εκτός Θιβέτ από την αιμοσταγή USA και το υπόδουλο στα χρέη του UK έχουν στόχο την ‘ανεξαρτησία’ των απλών και φτωχών αυτών ανθρώπων ; Μήπως αντίθετα φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα σοβαρό πολιτικό (και ανθρωπιστικό) πρόβλημα στα δυτικά σύνορα της Κίνας;

(Γ) Θα πρέπει να επιμείνω στην επισήμανση ότι το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον του Δαλάη του Λάμα βρωμάει πατόκορφα ! Και τι δουλειά έχει αυτός – ένας άδολος θρησκευτικός ηγέτης – να μιλάει για ανεξαρτησία, αυτονομία και ‘ελεύθερες εκλογές’; To βραβείο του (το Nobel ντε!) μήπως παραπέμπει και σε ολίγον από ... Κίσσιγκερ και λοιπούς ‘ειρηνοποιούς’ ;

(Δ) Αυτός δεν είναι ο Δαλάης ο Λάμας που συμμάχησε με τους οπιολάγνους εγγλέζους και χρησιμοποιώντας τμήμα του λαού του Θιβέτ τον οδήγησε –επιδεικνύοντας μέγιστη ιδιοτέλεια- σε άσκοπες και άκαρπες σφαγές ;

(Ε) Στην Κίνα το internet περιορίζεται αλλά στην Δύση το internet παρακολουθείται στενά (όπως και η κρεβατοκάμαρά μας). Απλούστατα ο καπιταλισμός της Δύσης είναι λίγο περισσότερο εκλεπτυσμένος και ύπουλος από αυτόν της Κίνας, κατά τα άλλα ‘όλα τα γουρούνια την ίδια μούρη έχουνε’.

(ΣΤ) Η λυσσαλέα προσπάθεια των δυτικών να δημιουργήσουν με κάθε τρόπο περιφερειακό πρόβλημα στην Κίνα εξηγείται από τις εξής απλές διαπιστώσεις:
- έως το 2016 η κινέζικη οικονομία θα έχει το μέγεθος αυτής των USA.
- έως το 2030 η κινέζικη οικονομία (όντας η μεγαλύτερη του πλανήτη) θα έχει διπλάσιο περίπου μέγεθος αυτής των USA.
- Ο τακτικός στρατός της Κίνας απλά δεν συγκρίνεται με κανέναν άλλο στρατό το παρόντος ή του παρελθόντος, ο στρατός αυτός απορροφά όπως το σφουγγάρι νέες τεχνολογίες.
- Το πυρηνικό της οπλοστάσιο μάλλον προκαλεί σε κάποιους ... ρίγη.

(Ζ) Επειδή στα πεντακόσια περίπου χρόνια απόλυτης κυριαρχίας της η Δύση τα έκανε ΣΚΑΤΑ πιστεύω πλέον πως ‘ότι είναι κακό για την Δύση είναι καλό για την ανθρωπότητα!’. Άλλωστε υπάρχει και ο ταχύτατα ανερχόμενος Αραβικός Ριζοσπαστικός Διαφωτισμός, όλο και κάπου ελπίζουμε ...

Αυτά τα ολίγα, έτσι στα γρήγορα και εκ’ του προχείρου :-)
.

15 σχόλια:

  1. ενδιαφερον αν και δεν συμφωνω απολυτως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Νοσφεράτος
    Αν συμφωνούσαμε παντού και βλέπαμε όλοι τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο, ο πλανήτης θα ήταν αφόρητα βαρετός :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να σημειώσω στην διαφωνία σας,
    ότι το Θιβέτ για τους κινέζους όσο και η κευλάνη για τους άγγλους πρίν ινδους τώρα
    εχουν ιδιαίτερη στρατηγική σημασία/ενδιαφέρον
    λόγω μορφολογίας του εδάφους,εξ' αιτίας των διαστημικών προγραμμάτων και εξοπλισμών....!
    και ο ρόλος της ινδίας είναι κατάπτυστος τόσο
    όσον αφορά τους κινέζους,όσο και όσον αφορά τους
    κευλανέζους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @B.Bimbo
    Όπως το λες: "ιδιαίτερη στρατηγική σημασία".
    Για τον ρόλο της Ινδίας δεν γνωρίζω κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε GRSAIL.Δεν είμαι γνώστης του θέματος και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη.Αλλά κάτι μου λέει ότι είναι το άγιο όρος τους με το βατοπέδι τους. Εξάλλου οι επαγγελματίες των θρησκειών έχουν ως δεύτερο θεό τους το χρήμα.Επίσης έχει τεράστια γεωπολιτική και στρατηγική σημασία.Αυτό κοστίζει ακριβά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @tiktos
    Βέβαια. Φαντάσου ότι ακόμη και τα νερά (τα μεγάλα ποτάμια) της Κίνας από εκεί ξεκινάνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. σου το έχω,επανηλειμένα,τονίσει ότι θα παρεξηγηθούμε,επί ματαίω, από τον κάθε πρεσβύωπα
    της επίκρατείας,ανεξαρτήτου γένους και φύλλου,...
    εγώ πάντως αδυνατώ να καταλάβω το σχιζοειδές,αυτό,
    φαινόμενον..:
    -κρατάει πιστόνι,
    σκέφτεται πουστρόνι
    (..μιάς και το πιστόνι είναι αποδεδηγμένα διεγερτικό..),
    γιατί όμως μιλάει για σπινακόξυλα και μας μπερδεύει με τα διάφορα λάμα των άνδεων και
    άλλων οροπεδίων ανα την υφήλιο..;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @B.Bimbo
    Νομίζω είναι το πρώτο σχόλιο που έσβησα :-)
    Το το σχέση έχουν τα πιστόνια και τα σπινακόξυλα με την συζήτησή μας θα μας το εξηγήσουν ... οι επερχόμενες γενεές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Πατερούλη Στάλιν
    Εάν επανέλθεις με περισσότερο κόσμιο τρόπο, θα χαρώ ιδιαίτερα να σου προτείνω 15 - 20 βιβλία ή ακόμη και να σου τα δανείσω από την βιβλιοθήκη μου, ώστε να αντιληφθείς καλύτερα τον ρόλο που έπαιξαν διάφορα άτομα, μηχανισμοί και συμφέροντα στην Κύπρο.
    Εάν η κοσμιότητα δεν είναι το φόρτε σου, τότε εύχομαι καλή τύχη και αντίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εχεις δικιο οταν λες οτι ο ρολος των Βουδιστων μοναχων, οπως και μερικων ξενων 'δημοσιογραφων' δεν ειναι αδολος.Mα ειναι ποτε δυνατον η θρησκεια, η τα ΜΜΕ να παιζουν ρολο ουδετερο; Ας μην εχουν καποιοι αυταπατες....
    Καλη σου μερα απο τα Βορεια, σημερα ομως με λιακαδα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Elva
    Βέβαια. Οι αυταπάτες επιβιώνουν είτε διότι δεν ενημερωνόμαστε σωστά είτε επειδή απλούστατα ... μας βολεύουν :-)

    Καλή σου μέρα Scandinavia !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Grsail χαλάρωσε, το ιερατείο είναι κοινωνικό φαινόμενο και μας αφορά όλους,χωρίς να υπερασπίζομαι τον Δαλάι Λάμα σε καλώ να εξετάσεις
    τον ρόλο του οικουμενικού πατριαρχείου,(για τυχόν
    ομοιότητες με τον ρόλο Αμερικής και Ευρώπης στο αντίστοιχο Θιβέτ βλέπε ρόλο οικουμενικού πατριαρχείου στην περιοχή το αφήνω ασχολίαστο στη δική σου κρίση)Τώρα το τι είναι βουδισμός και τι χριστιανισμός γνώμη μου είναι να αφήσουμε αυτές
    τις έννοιες έξω από αυτές τις κλωτσοπατινάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Ανώνυμος
    Αγαπητέ,

    Δεν γνωρίζω και πολλά για τον ρόλο του Πατριαρχείου.
    Πάντως οι Δυτικοί μάλλον θα 'στράβωναν' άν εκπρόσωπος των 200/250 εκατομμυρίων ορθόδοξων στα ανατολικά της Ευρώπης ήταν ο Ρώσος πατριάρχης.

    Για τον λόγο αυτό στην ουσία υποστηρίζουν τον Βαρθολομαίο και λένε "και καμιά καλή κουβέντα" και για την σχολή της Χάλκης.

    Περί Βουδισμού και Χριστιανισμού επίσης δεν γνωρίζω πολλά αλλά προτιμώ τον πρώτο ... [ έτσι από ... πείσμα :-)) ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι "δραματικές" εκκλήσεις του Δαλάι Λάμα στη διεθνή κοινότητακαι η αλήθεια!


    http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2008/04/blog-post_06.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @σίβυλλα
    Ευχαριστώ για την επισήμανση, το διάβασα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails