Δευτέρα, 6 Απριλίου 2009

Ρούπελ 6 Απριλίου 1941


Με αφορμή την μάλλον ξεχασμένη επέτειο του τίτλου διάβασα διάφορα του τύπου «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» και άλλα τέτοια καλοπροαίρετα, αφελή ή απλώς ηλίθια κλισέ.

Έτσι λοιπόν αποφάσισα, για να τιμήσω και εγώ –με τον τρόπο μου- την επέτειο, να σημειώσω τα παρακάτω:

Περιμένω να βρεθεί κάποιος ιστορικός επί τέλους με σοβαρή ιστορική γνώση αλλά και με θάρρος και ειλικρίνεια να μας πει με δομημένο και κατανοητό τρόπο ότι εμείς οι Έλληνες δεν είχαμε καμία δουλειά με την συμμαχία των Αμερικανοεγγλέζων στον δεύτερο πόλεμο !

Η θέση μας ήταν με την Ευρώπη. Ας αντιληφθούμε καμιά φορά ότι ο πόλεμος ήταν ξεκαθάρισμα ισχύος μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης.
Η Ευρώπη –έστω ως ασύνδετο σύνολο κρατών τότε- καταστράφηκε (ηττήθηκε) ενώ οι Αμερικάνοι βγήκαν σχεδόν άθικτοι από τον πόλεμο.

Ας σκεφτεί επί τέλους κάποιος από τους ιστορικούς μας:

(1) Ότι οι Αμερικάνοι ήταν οι συνειδητοί πρωταγωνιστές της εξόφθαλμα ανεδαφικής και άδικης (για τα δύο μεγάλα Ευρωπαϊκά έθνη) συμφωνίας που σηματοδότησε την λήξη του πρώτου πολέμου και στην ουσία προανήγγειλε τον δεύτερο

(2) Ότι οι Αμερικάνοι λύσσαξαν κυριολεκτικά να διαλύσουν την μακροχρόνια συμμαχία / συνεργασία της Μεγάλης Βρετανίας με την Ιαπωνία πριν τον πόλεμο ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το ‘νησί’ ως προγεφύρωμα για την κατάκτηση και την καταστροφή της Ευρώπης.

(3) Γιατί ΚΑΜΙΑ Ευρωπαϊκή χώρα [ εκτός από εμάς ] δεν πολέμησε τους Γερμανούς.

(4) Η Αγγλία ευθύνεται για τον αποκλεισμό της Αττικής και την καταδίκη σε λιμοκτονία χιλιάδων Ελλήνων ( δεύτερη φορά το έκαναν, η πρώτη ήταν το Μεσολόγγι )

(5) Η Αγγλία ευθύνεται για τον ανελέητο βομβαρδισμό του Πειραιά και την πλήρη και σχεδιασμένη από τους Βρετανούς καταστροφή της κύριας βιομηχανικής περιοχής της χώρας μας.

(6) Η Αμερική και η Αγγλία είναι σήμερα οι πλέον 'δομημένοι' και σκληροί εχθροί μας. [ δημοσιεύματα περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, αρνητικά ψηφίσματα στο Ευρωκοινοβούλιο, υποστήριξη της Τουρκίας στα εθνικά θέματα, διαιώνιση του Κυπριακού, Μακεδονικό και πάει λέγοντας ].

(7) Οι Αμερικανοεγγλέζοι [ αν εξαιρέσει κανείς τον προδοτικό και καθαρά αντιλαϊκό ρόλο του ΚΚΕ ] έχουν μεγάλες ευθύνες για τον εμφύλιο.

(8) Οι Αμερικάνοι ευθύνονται για την κατάλυση της δημοκρατίας το 67, τα 7 χρόνια χυδαίας χούντας και την παρεπόμενη καταστροφή της οικονομίας μας. [ ο δανεισμός της χώρας από το 1967 έως το 1973 ήταν εκτός κάθε λογικής και ορίου ! ]

(9) Οι Αμερικανοεγγλέζοι έχουν επίσης μεγάλες ευθύνες [ την κύρια την έχουν οι δυστυχώς όχι και τόσο λίγοι προδότες αξιωματικοί του στρατού μας ] για το Κυπριακό πρόβλημα.

Αυτά τα περί οι ‘οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες’ και ‘o Γερμανός διοικητής στο Ρούπελ του έδωσε συγχαρητήρια και μετά τον σκότωσε’ κλπ κλπ και διάφορες άλλες ηλιθιότητες τέτοιου τύπου έχουμε όλοι βαρεθεί να τις ακούμε από μικρά παιδιά !

Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι (ΟΛΟΙ !) οι λαοί όταν καλώς ή κακώς εμπλακούν σε πόλεμο τότε πολεμούν. Όπως οι Βιετναμέζοι, όπως οι Έλληνες, όπως οι Ιάπωνες, όπως οι Ρώσοι, όπως οι Παλαιστίνιοι, όπως οι Αρμένιοι, όπως οι Αφγανοί σήμερα όπως οι Αμερικανοί στον πόλεμο της ανεξαρτησίας τους, όπως οι Εγγλέζοι που κατάφεραν να κρατήσουν ελεύθερο –για αιώνες- το νησί τους και τόσοι άλλοι λαοί !

Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν μονοπωλούμε καμία λεβεντιά, διαφορετικά φοβάμαι ότι θα διατηρούμε πάντα μία εγγύτητα προς τα όρια του γελοίου.

Ο πόλεμος, η μάχη, δεν δίνει πολλά περιθώρια επιλογών στον άνθρωπο.

Δεν θαυμάζω, δεν νοσταλγώ, μόνο σέβομαι και κατανοώ προσβλέποντας πάντοτε στην ειρήνη !

Την συγκεκριμένη περίοδο η χώρα μας διάλεξε τους λάθος συμμάχους !

Τόσες απώλειες σε μάχιμους και άμαχους και τόση καταστροφή και παρεπόμενα ο εμφύλιος έγιναν από λάθος τοποθέτηση της χώρας στην διεθνή σκηνή για την οποία ευθύνεται [ ως συνήθως ] το προδοτικό και ξενόδουλο παλάτι και κατά δεύτερο λόγο κάποιοι εντελώς άστοχοι χειρισμοί του πανηλίθιου Μουσολίνι.

Βεβαίως και πρέπει να μένουμε στα ιστορικά γεγονότα και να αποφεύγουμε τις υποθέσεις. Πρέπει όμως και να έχουμε και το θάρρος και την ειλικρίνεια να αντικρίζουμε και να κρίνουμε την ιστορία με το ίδιο, το δικό της ψυχρό βλέμμα έτσι ώστε να μπορούμε να κατανοούμε και να αξιοποιούμε τις διδαχές της.
.

22 σχόλια:

 1. η ανάρτηση με βρίσκει απολύτως σύμφωνο,
  εκτός βέβαια από τον ρόλο του μισητού Ιωάννη
  επιμένοντας στους λόγους που τον ανάγκασαν
  και να κατασκευάσει το Ρούπελ να και να πεί το όχι....
  (φόβου τους γερμανούς και δώρα φέροντας..)
  ..!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. B.Bimbo
  Πραγματικά δεν περίμενα τόσο μετριοπαθή απάντηση και μάλιστα απόλυτη συμφωνία!

  Μερικές από τις θέσεις αυτές –για εμένα προφανείς- αποτελούν καινά δαιμόνια για τους περισσότερους.

  Το ζήτημα του Ιωάννη έχει πράγματι ιστορικό ενδιαφέρον οπότε και θα ψαχτεί περαιτέρω :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μη με παρεξηγήσεις πάλι για ότι πω, κατά τη γνώμη σου ποιούς συμμάχους έπρεπε να επιλέξει
  τότε η Ελλάδα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @Ανώνυμος
  Αγαπητέ, Είναι βέβαια εύκολο να συζητούμε και να κρίνουμε εκ' των υστέρων αλλά πιστεύω ότι η καλύτερη επιλογή για μας θα ήταν η Γερμανία κατόπιν φυσικά ισχυρών εγγυήσεων για την χώρα.

  Ένας από τους λόγους που πιστεύω ότι πιεστήκαμε να επιλέξουμε τους Αμερικανοεγγλέζους ήταν και ο φόβος του ισχυρότατου ναυτικού της Αγγλίας.

  Πάντως η τελική μας επιλογή μας επιφύλαξε μόνο ξεχασμένες (ή μισο-ξεχασμένες) υποσχέσεις, δάκρυα και αίμα !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. αν δεν κάνω λάθος η αναφορά της επιλογής συμμάχων,εστιάζεται/ανάγεται σ' ολόκληρη την επόχη του μεσοπολέμου
  (τη χρυσή εποχή δηλαδή,που θυμήθηκε για την γείτων ο χουσείνης)
  και όχι στην δεδομένη στιγμή της εισβόλης....
  οπότε μου είναι αδύνατον,για λόγους αντικειμενικότητας,να διαφωνήσω..!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. όσο για την γερμανία,
  ήταν αδύνατον,φύση και θέση μετά το 1925
  να γίνει σύμμαχος της ελλάδας,διότι την
  προδώσαμε τότε,όπως την σερβία την
  δεκαετία του 1990..,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @B.Bimbo
  Αν αναφέρεσαι στην φιλοβρετανική ή βρετανόδουλη ή βρετανολάγνα στρατηγική του Ελευθέριου θα χρησιμοποιούσα την λέξη "δύσκολο" αντί της "αδύνατον".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. πρότασις...:
  να σου στείλω το σύμφωνο της κοινωνίας των εθνών
  που έχω,χειρόδετο και δακτυλογραφημένο από εκείνην την εποχή...
  και να αποδεχθείς το αδύνατον..???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ... με κάνεις τώρα ιδιαίτερα προσεκτικό ... αλλά τα σύμφωνα δεν είναι για να ... παραβιάζονται ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ασφαλώς και υπογράφονται γι αυτόν τον λόγο,
  για να παραβιάζονται δηλαδή..;-)
  απλά η ελλάδα ενώ είχε κάθε δυνατότητα δεν συμπαραστάθηκε ούτε στην οικονομικά κατεστραμένη
  δημοκρατία της βαιμάρης ούτε στην οικονομικά κατεστραμένη δημοκρατία της υπόλοιπης γιουγκοσλαβίας,γεγονός που θα είχε και μεγάλα
  οικονομικά οφέλη εκτός από το πολιτικοοικονομικά.
  ενώ συμφέροντα τύπου Μποδοσάκη -η- Μυλωνα/Μυτηλιναίου,κτλ...
  είναι εκ προ υμνίου καταστροφικά....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν πολέμησε καμία ευρωπαική χώρα την Γερμανία. Εκτός από την Ελλάδα, πολέμησε η Πολωνία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γιουγκοσλαβία.
  Επίσης καλό το παραμύθι περί αμερικανο- και αγγλοδουλείας αλλά θα ήτανε ακόμη πειστικότερο εάν μπορούσε να μου εξηγήσει κανείς, τί θα γινότανε εάν στον Β ΠΠ η Ελλάδα βρισκότανε στο "δικό της" στρατόπεδο, δηλαδή σε εκείνο των ηττημένων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @Λούμπεν

  - Ίσως θα έπρεπε να ελέγξετε καλύτερα την συμπεριφορά των χωρών που αναφέρατε.

  - Το δεύτερο μέρος του σχολίου πιθανόν να μην το αντιλήφθηκα πλήρως. Έχετε δηλαδή την αίσθηση ότι με πάνω από 200.000 νεκρούς, πλήρως κατεστραμμένες υποδομές, ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και ανίερες επεμβάσεις των ‘συμμάχων’ καθώς και τέσσερα χρόνια εμφυλίου βρεθήκαμε στο στρατόπεδο των ‘νικητών’;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Oι αμερικάνοι μπήκαν στο παιχνίδι στον Β΄Παγκόσμιο .Ας μη ξεχνάμε οτι αυτοί τροφοδοτούσαν τη Γερμανια με πετρέλαια και όχι μόνο.Οι Εγγλέζοι ήταν πάντα εδώ από το 21 και μετά με τον Ελευθέριο.Τι δουλειά είχαμε εμείς να ¨πάπουμε" την Αγκυρα;To παιχνιδι συνεχίζετε μέχρι σήμερα.Και όπως πολυ σωστά είπες,οι λαοί όταν βρεθούν σε πόλεμο θα πολεμήσουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @tiktos
  Βέβαια μπήκαν στο παιχνίδι [ μαζί με τους φίλους τους τους νησιώτες ;-) ].
  Με βάση αυτά που γνωρίζω μέχρι σήμερα χρεώνω την ζημιά του '22 στους συντηρητικούς και όχι στον Ελευθέριο αλλά αυτό είναι μία ... άλλη ιστορία ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. θείο,θείο...,
  εγώ χρεώνω στον ελευθέριο
  (μέντορα της οικογένειας παπανδρέου),όλη την πολιτική αποτυχία από το 1907 μεχρι τις μέρες μας...;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. @B.Bimbo
  Είπα: με βάση αυτά που γνωρίζω έως σήμερα !
  Είναι κάτι που δεν γνωρίζω ή πρόκειται για καμιά βαρετή ιδεολογική διαφωνία ;

  :-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. o γέρος ήταν προσωπική επιλογή του βενιζέλου
  1917-18 και έκανε τον νεαρό τότες πατρινό πολιτευτή,υπουργό ..!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. @B.Bimbo

  Ο Ελευθέριος (λόγω του διαβολικού του χαρακτήρα) έπαιζε πολιτικό πόκερ με τους Εγγλέζους ελπίζοντας σε μεγάλα οφέλη. Αυτά (έστω τα μισερά) που κατάφερε δεν μπορούν να ακυρωθούν από τα πράγματι μεγάλα του λάθη !

  Η μεγάλη ζημιά του 22 οφείλεται στην (δικαιολογημένη) κούραση του πληθυσμού και –κυρίως- στην εγγενή ηλιθιότητα και τον μικρό νου της συντηρητικής παράταξης.

  ... στον γέρο προσάπτω τα εξής δύο :

  - άσχετος και ανυποψίαστος χειρισμός (όσο του έπεφτε στα χέρια) των μετά την απελευθέρωση ζητημάτων (44/45).

  - μη διάλυση του παρακράτους ούτε το 63 (μπορούσε με κατάλληλες συμμαχίες και συνεργασίες), ούτε το 64/65 (και πάλι μπορούσε).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. ούτε άσχετος ήταν ούτε ανυποψίαστος,
  εκτέλεσε,μέχρι τέλους, τις εντολές των αφεντικών του (παλατινοί)...!
  συμμετείχε σ'όλες τισ διεργασίες εναντίον των πολιτών τόσο το 21/22 πού εξαφανιστήκαν τα δις
  των σμυρνιωτων και των ποντίων στην κόλαση
  των αμερικανικων ομολόγων/τραπεζων και το 27/32 στον αναδασμό της γης(χρυσόβουλα και άλλα),όσο και στην δημιουργία της τράπεζας της ελλάδας με όλα τα χρέη της εθνικής και με μεγαλομέτοχο/φοροεισπράκτορα τον μποδοσάκη

  τα ίδια μας κάνει σε πμευματικό επίπεδο και ο
  μπαμπινιώτης τις τελευταίες δεκαετίες..;-)
  για περισσότερες πληροφορίες σου προτείνω το
  10 του καραγάτση για τα προπολεμικά
  και
  τον δρομάκο με τις πιπεριές (εκδ.θεμέλιο)
  για την κατοχη και τον εμφύλιο.
  με καλοπροαίρετες περιγραφές για τον πατέρα
  του κινέζου πρασινοπουργού..:-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. ... πόσο πετυχημένη είναι η -τέτοια- αναφορά στον Μπαμπινιώτη !

  Μετά από εξάντληση (με 25-ετή αγώνα) ΟΛΗΣ της ιεραρχίας στον ιδιωτικό τομέα, βρέθηκα από συγκυρίες και μη ελέγξιμα από εμένα γεγονότα 'εκτός' με οικονομικές απώλειες από το 2006 έως σήμερα ανυπολόγιστες.

  Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή εμπειρία οδήγησε (α) στην προσωρινή επαγγελματική 'παύση' (β) στην -άπειρη- δυνατότητα διαβάσματος.

  Άρα οι προτάσεις σου θα 'πιάσουν τόπο' :-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. δεν υπάρχουν οικονομικές απώλειες...
  αλλά μόνον οικονομικές δυσκολίες...
  δεν βλέπεις τον ομπάμα..?
  ..;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. ... καλό αυτό με τις δυσκολίες, θα το θυμάμαι όταν με επισκέπτεται η απογοήτευση και η ανασφάλεια ... δυσκολίες έ; Σωστά !

  :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails