Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Επετειακό: Γιατί έπεσε το Μεσολόγγι;




Για την καταστροφή του Μεσολογγίου κύρια υπεύθυνη ήταν πρωτίστως η 'Ρωμιοσύνη', παρά το δακρύβρεκτο τρόπο, που παρουσιάζεται το γεγονός στα βιβλία μας. Η σφαγή του Μεσολογγίου θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Η προσωρινή κυβέρνηση στο Ναύπλιο γνώριζε μήνες το τι γινόταν στο Μεσολόγγι.

Όχι μόνο υπήρχαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποφευχθεί η σφαγή, αλλά είχαν γίνει και συγκεκριμένες εισηγήσεις, για συντονισμένη πολεμική δράση με σκοπό τη σωτηρία του. Κλειδί αποτελούσε ο στόλος. Όμως, οι υδραίοι (αρβανίτες) ναυτικοί αρνήθηκαν να βοηθήσουν το Μεσολόγγι αν δεν πληρώνονταν και η κυβέρνηση αδυνατούσε να ανταποκριθεί.

Τέσσερις μήνες πριν την πτώση, η κυβέρνηση είχε κάνει μια τελευταία προσπάθεια να συλλέξει τα απαραίτητα χρήματα. Στις 24 Δεκεμβρίου του 1825, ψήφισε την εκποίηση πρώην τούρκικων τσιφλικιών με στόχο να συγκεντρώσει τέσσερα εκατομμύρια γρόσια, αλλά η εφαρμογή του νόμου εξελίχθηκε σε σκάνδαλο. Καθώς προέβλεπε την αγορά όχι μόνο με μετρητά, αλλά και με ομολογίες, άρχισαν οι καταχρήσεις, οι κερδοσκοπίες και οι απάτες. Μέσα σε λίγους μήνες, οι πιο ισχυροί από τους προεστούς της Πελοποννήσου απόκτησαν κτήματα και ολόκληρα χωριά, χωρίς να μπει τίποτε στα εθνικό ταμείο.

Το σκάνδαλο με την εκποίηση των τσιφλικιών ήταν η τελευταία χαμένη ευκαιρία για τη σωτηρία του Μεσολογγίου.


Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ο "συμμαθητής"




Φανταστείτε μια επιχείρηση με τρία παρακλάδια/θυγατρικές. Οι θυγατρικές εκτελούν εσωτερικές ‘τριγωνικές’ δοσοληψίες μεταξύ τους μεταφέροντας πόρους με διαδικασίες που βρίσκονται στην περιοχή του γκρίζου από πλευράς νομιμότητας.

Υπολογίσιμο ποσοστό των εσόδων του ‘ομίλου’ δεν καταγράφονται πουθενά.

Το ένα παρακλάδι χρωστά πάνω από 20 εκ. ευρώ σε τράπεζα και άνω του ενός εκ. ευρώ σε κάποιον ΟΤΑ.
Το δεύτερο παρακλάδι χωστά άνω των δέκα εκ. ευρώ σε ασφαλιστικό ταμείο.
Το τρίτο παρακλάδι ήδη άρχισε να αυξάνει τα χρέη του, που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ,  προς ασφαλιστικό ταμείο χάνοντας και την ρύθμιση οφειλών την οποία είχε πετύχει.

Η κατάσταση αυτή δεν οφείλεται μόνο σε λάθη της ιδιοκτησίας αλλά και στην αδιαφορία, την περιφρόνηση προς τους θεσμούς και την πλήρη ανικανότητα των «οικονομικών στελεχών» όσων παραμένουν και όσων αποχώρησαν… μετ’ επαίνων.

Το σενάριο μπορεί να είναι φανταστικό μπορεί και όχι… Παρόμοιες περιπτώσεις όμως υπάρχουν στην Ελληνική οικονομία και δεν είναι δυστυχώς λίγες.

Πέστε μου λοιπόν, όταν όλες οι κυβερνήσεις -συμπεριλαμβανόμενης και της τρέχουσας ‘αριστερής’- ανέχονται, συδαυλίζουν ή αδιαφορούν πλήρως για τέτοιες καταστάσεις πως διάβολο θα εξυγιανθεί αυτή η παντέρμη Ελληνική Οικονομία; Και πότε επιτέλους; Πότε;

(αφιερωμένο σε ένα «συμμαθητή» που με γέμισε με τόση αηδία που ξέκοψα από τους συμμαθητές)

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Ρακή (ή ρακί) – Τσίπουρο – Τσικουδιά




Λοιπόν, επειδή πάρα πολλές φορές έχει γίνει στις παρέες που συχνάζω η συζήτηση για το τι είναι τι και πως σχετίζονται μεταξύ τους τα παραπάνω ποτά, έκανα μια μικρή έρευνα, την συνδύασα και με αυτά που έχω ήδη διαβάσει ή ακούσει και να το περιληπτικό συμπέρασμα:

Τα αποστάγματα που προκύπτουν από τα στέμφυλα, δηλαδή από ό,τι περίσσεψε μετά το πάτημα των σταφυλιών, είναι όλα ΤΣΙΠΟΥΡΑ.

Το ΤΣΙΠΟΥΡΟ στην Ανατολική Κρήτη λέγεται ΡΑΚΗ (ή ΡΑΚΙ) ενώ στην Δυτική Κρήτη προτιμούν τον όρο ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ.

Το ΤΣΙΠΟΥΡΟ μπορεί να παραχθεί όχι μόνο από στέμφυλα αλλά και από σύνθλιψη-ζύμωση-απόσταξη ολόκληρων σταφυλιών που δεν έχουν στραγγιστεί για να αφαιρεθεί ο μούστος. Ο τρόπος αυτός είναι αρκετά συχνός στις μέρες μας και θεωρείται πως δίνει καλύτερη και πιό αρωματική ποιότητα τσίπουρου.

Έχει σημασία να μπορεί κάποιος να γνωρίζει αν το τσίπουρο που πίνει είναι από στέμφυλα ή από σταφύλια.

Η δεύτερη απόσταξη του τσίπουρου που προκύπτει είτε από στέμφυλα είτε από σταφύλια δίνει καλύτερη ποιότητα από την πρώτη, δηλαδή λεπτότερη γεύση και πιό διακριτικά αρώματα.

Το τσίπουρο μπορεί να αρωματιστεί με επί πλέον συστατικά κατά την απόσταξη, να παλαιωθεί σε ειδικά βαρέλια κλπ. Οι παραλλαγές και οι πειραματισμοί είναι χωρίς τέλος.

Φυσικά, κάθε σοβαρή συνεισφορά ή διόρθωση στα παραπάνω θα εκτιμηθεί ιδιαιτέρως.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails