Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Δηλώσεις του προέδρου της Ερυθραίας Isaias Afwerki

 


Οι ΗΠΑ πανικοβάλλονται για τους δεσμούς της Αφρικής με τη Ρωσία. Η Ουάσιγκτον βλέπει τη Μόσχα ως απειλή για την παγκόσμια κυριαρχία της, γι' αυτό και θέλει να την αποδυναμώσει.

Η Ρωσία θα ήταν σε θέση να τερματίσει την υπό τις ΗΠΑ μονοπολική παγκόσμια τάξη που χαρακτηρίζεται από παρεμβάσεις, δαιμονοποήσεις και περιορισμούς, αν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα νωρίτερα. Είναι πολύ δυσάρεστο να κυριαρχεί ο νόμος της ζούγκλας στις διεθνείς σχέσεις. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτή την κατάσταση πραγμάτων. Πρόκειται για καταστάσεις μονοπόλωσης, η χρήση κάθε μέσου για εκφοβισμό, δολιοφθορά και περιορισμούς δεν είναι πια αποδεκτή από κανέναν.

Η Ερυθραία αντιτίθεται σταθερά σε ψηφίσματα κατά της Ρωσίας σε τέσσερις ξεχωριστές ψηφοφορίες που διεξήχθησαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Αυτό περιλαμβάνει την απόρριψη ψηφοφορίας με στόχο την καταδίκη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ερυθραία δεν θα υποστηρίξει την ιδεολογία της ηγεμονίας και της καταστολής.

Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου μια ομάδα ηγεμονιστικών δυνάμεων, το ΝΑΤΟ με επικεφαλής την Ουάσιγκτον, κήρυξε πόλεμο κατά της ανθρωπότητας και η ανθρωπότητα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Και η Ρωσία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Δεν δεχόμαστε καμία ηγεμονική στρατηγική ή δήλωση που καταδικάζει τη Ρωσία.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ένα σχέδιο εναντίον της Ρωσίας, με την Ουάσιγκτον να στοχεύει να αποδυναμώσει και να σαμποτάρει την ανάπτυξη της Μόσχας από κάθε άποψη χρησιμοποιώντας κάθε μέσο.

Υπενθυμίζω τα εννέα χρόνια αδικαιολόγητων κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα μου, που βασίστηκαν σε κατασκευασμένα ψέματα των ΗΠΑ ότι η Asmara υποστήριζε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Παρά τις οικονομικές κυρώσεις, τις ζημιές σε υποδομές και περιβαλλοντικές ζημιές που προκλήθηκαν, οι κυρώσεις έχουν διδάξει πολύτιμα μαθήματα και η Ερυθραία που είναι πλέον πιο αποφασισμένη να σφυρηλατήσει συνεργασίες με χώρες σε όλο τον κόσμο για να απελευθερωθεί από τον κύκλο των κυρώσεων και να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον.

Η κυβέρνησή μου αναζητά τρόπους για να επεκτείνει τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία που ξεπερνούν κατά πολύ τη συνεργασία στον τομέα των μεταφορών και επεκτείνονται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Η επερχόμενη σύνοδος κορυφής Ρωσίας-Αφρικής που έχει προγραμματιστεί στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούλιο θα είναι μέρος της δυναμικής για τη χάραξη μιας πορείας και την ανάπτυξη μηχανισμών προς τον τερματισμό της Δυτικής κυριαρχίας.

Πρέπει να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε ένα νέο περιβάλλον διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε τώρα. Η μονοπολική κυριαρχία, ο περιορισμός, τα σαμποτάζ, οι κυρώσεις, πρέπει να τερματιστούν ώστε να βγούμε επί τέλους από αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails