Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Transparency International



Transparency International

Είδα στον τοίχο ενός φίλου τα συμπεράσματα της Διεθνούς Διαφάνειας σχετικά με την δήθεν χειροτέρευση της θέσης της Ελλάδας στον παγκόσμιο πίνακα της διαφθοράς. Πάντοτε, στον ίδιο πίνακα εμφανίζονται σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου συγκρινόμενες ως ομοειδή ‘συστήματα’.

Ελάχιστοι αντιλαμβάνονται πως η ‘μέτρηση’ αυτή δεν έχει νόημα αφού συγκρίνονται εντελώς ανόμοια πράγματα. Οι χώρες χαρακτηρίζονται από μια σειρά παράγοντες όπως είναι η εσωτερική τους κατάσταση, οι τοπικοί συσχετισμοί, ο πλούτος, τα δημογραφικά στοιχεία κλπ που διαμορφώνουν ένα ‘σύστημα’ με ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν μπορούν ή είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετρηθούν.

Όπως για παράδειγμα, ένας μεροκαματιάρης τορναδόρος στο Πέραμα εν δυνάμει εκτίθεται σε άλλο επίπεδο διαφθοράς από ότι ένας μεγαλογιατρός του Κολωνακίου, έτσι και τα επίπεδα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διαφθοράς σε μια χώρα σαν την Μαλαισία δεν είναι δυνατόν να συγκριθούν με αυτά των ΗΠΑ ή της Γερμανίας.

Τέτοιες ‘μετρήσεις’ διάφορων θεσμών όπως η Διεθνής Διαφάνεια δεν έχουν στην πραγματικότητα κανένα περιεχόμενο και η χρησιμότητά τους είναι μάλλον αρνητική. Πρόκειται απλώς για μικρά λόμπι γραφειοκρατικών ομάδων που βγάζουν το (παχυλό) μεροκάματό τους διαδίδοντας μπούρδες.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails