Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Η Πανδημία ως εργαλείο των τεχνικών της εξουσίας



(art, Raul Leon)
Η Πανδημία ως εργαλείο των τεχνικών της εξουσίας
.
Το ξέσπασμα της Πανδημίας φαίνεται να αποτελεί μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη πολύπλευρων, απρόσιτων σε κάθε πρακτική η θεωρητική αμφισβήτηση, μορφών κυριαρχίας. Μπροστά στα μάτια μας γιγαντώνεται σ’ ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη η άσκηση της κεντρικής εξουσίας (όχι απαραίτητα κρατικής) ταυτόχρονα και παράλληλα πάνω στο Βιολογικό και το Πολιτικό ‘σώμα’ των πληθυσμών.
.
Πρόκειται για το τελευταίο και ίσως το περισσότερο επικίνδυνο σύνολο εργαλείων που βρίσκεται στη διάθεση των όπου γης τεχνικών της εξουσίας. Παρακολουθούμε μια έκρηξη πολλαπλών επιπέδων τεχνολογίας επιβολής που στοχεύει στον ολοκληρωτικό έλεγχο.
.
Διασφαλίζεται η στενά εννοούμενη παραγωγικότητα και η βιολογική λειτουργικότητα των πληθυσμών αλλά με παράλληλη απονεύρωση κάθε ψήγματος Αυτονομίας, Κριτικής και Πολιτικής σκέψης. Έτσι, μπορεί κάποιος να είναι λειτουργικός αλλά παύει να είναι, επί της ουσίας, ‘ζωντανός’.
.
Μιλάμε για εκφάνσεις της βιο-πολιτικής και της βιο-ισχύος που ξεπερνούν ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες ερμηνείες των προσεγγίσεων του Michel Foucault.
Είναι σαφές πως η διαπίστωση καθαυτή (που έτσι κι αλλιώς αφορά απελπιστικά μικρό τμήμα των πληθυσμών) δεν αρκεί. Οι κοινωνίες πρέπει να αντιδράσουν. Αλλά πώς;
.
ΘΚ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails