Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Ρακή (ή ρακί) – Τσίπουρο – Τσικουδιά




Λοιπόν, επειδή πάρα πολλές φορές έχει γίνει στις παρέες που συχνάζω η συζήτηση για το τι είναι τι και πως σχετίζονται μεταξύ τους τα παραπάνω ποτά, έκανα μια μικρή έρευνα, την συνδύασα και με αυτά που έχω ήδη διαβάσει ή ακούσει και να το περιληπτικό συμπέρασμα:

Τα αποστάγματα που προκύπτουν από τα στέμφυλα, δηλαδή από ό,τι περίσσεψε μετά το πάτημα των σταφυλιών, είναι όλα ΤΣΙΠΟΥΡΑ.

Το ΤΣΙΠΟΥΡΟ στην Ανατολική Κρήτη λέγεται ΡΑΚΗ (ή ΡΑΚΙ) ενώ στην Δυτική Κρήτη προτιμούν τον όρο ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ.

Το ΤΣΙΠΟΥΡΟ μπορεί να παραχθεί όχι μόνο από στέμφυλα αλλά και από σύνθλιψη-ζύμωση-απόσταξη ολόκληρων σταφυλιών που δεν έχουν στραγγιστεί για να αφαιρεθεί ο μούστος. Ο τρόπος αυτός είναι αρκετά συχνός στις μέρες μας και θεωρείται πως δίνει καλύτερη και πιό αρωματική ποιότητα τσίπουρου.

Έχει σημασία να μπορεί κάποιος να γνωρίζει αν το τσίπουρο που πίνει είναι από στέμφυλα ή από σταφύλια.

Η δεύτερη απόσταξη του τσίπουρου που προκύπτει είτε από στέμφυλα είτε από σταφύλια δίνει καλύτερη ποιότητα από την πρώτη, δηλαδή λεπτότερη γεύση και πιό διακριτικά αρώματα.

Το τσίπουρο μπορεί να αρωματιστεί με επί πλέον συστατικά κατά την απόσταξη, να παλαιωθεί σε ειδικά βαρέλια κλπ. Οι παραλλαγές και οι πειραματισμοί είναι χωρίς τέλος.

Φυσικά, κάθε σοβαρή συνεισφορά ή διόρθωση στα παραπάνω θα εκτιμηθεί ιδιαιτέρως.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails