Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

«Πελεκούσαν τα πρόσωπα στις μετόπες»



- Σημάδι για σκοποβολή είχε γίνει η λεοντοκεφαλή του Παρθενώνα τον 19ο αιώνα.
- Το 1986, ο Μαν. Κορρές κατά την προσπάθεια καθαίρεσης μετώπης
- Ο διεθνούς φήμης Ελληνας σκηνοθέτης συγκέντρωνε τότε το υλικό για την παραγωγή της ταινίας του, που πρόσφατα λογοκρίθηκε.

Άρθρο του Μανόλη Κορρέ, πηγή : εδώ

Προ ετών, ο αναστηλωτής του Παρθενώνα Μανόλης Κορρές μετέφερε συζητώντας με τον Κώστα Γαβρά τη βεβαιότητα των αρχαιολόγων, όπως προέκυψε από την επιστημονική παρατήρησή τους, ότι ανθρώπινο χέρι, και των χριστιανών, κατέστρεψε το μνημείο.
«Ολες οι μετόπες του Παρθενώνα βόρειας και δυτικής πλευράς έχουν υποστεί βαριά απολάξευση. Ολες οι κεφαλές των αναγλύφων πελεκήθηκαν άγρια, εκτός της 32ης μετόπης της βόρειας πλευράς γιατί τάχα απεικόνιζε σκηνή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ολα αυτά τεκμαίρονται επί τη βάσει της παρατήρησης των αρχαιολόγων, γιατί δεν υπάρχει καμία πηγή της εποχής εκείνης που να αναφέρεται σε αυτή την καταστροφή.

Οι χριστιανοί πελεκούσαν τα πρόσωπα, αυτό είναι σχεδόν βέβαιο. Από την άλλη πλευρά μετέτρεπαν τους αρχαίους ναούς σε εκκλησίες. Κι αυτή η συνήθειά τους απέβη σωτήρια για μερικά μνημεία, όπως για παράδειγμα για τον ναό του Ηφαίστου στο Θησείο που μετετράπη σε ναό του Αγίου Γεωργίου κι έτσι σώθηκε. Αλλιώς, ενδεχομένως να είχε λιθολογηθεί και να μην είχαμε τίποτα από αυτόν.



Σε μια εποχή παρακμής σαν κι αυτή του 4ου-5ου αιώνα μετά Χριστόν, δεν υπήρχαν πολλές επιλογές. Περιβάλλον προστασίας των μνημείων δεν υπήρχε. Το αντίθετο θα έλεγα.

»Αλλά ας αφήσουμε εκείνη την εποχή και ας έρθουμε στον 19ο αιώνα. Το 1827 οι Τούρκοι ανατίναξαν με πυρίτιδα το χορηγικό μνημείο του Θρασύλου, στη νότια Κλιτύ, πάνω από το θέατρο του Διονύσου. Λίγο αργότερα ο Πιτάκκης, ο πρώτος Ελληνας αρχαιολόγος, συγκέντρωσε τα υπολείμματα των μαρμάρων του Θρασυλίου με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει για την αναστήλωσή του.
Το 1850 ήταν όλα έτοιμα για να αρχίσει η ανοικοδόμησή του με τα αρχαία μάρμαρα που είχαν συγκεντρωθεί. Εξαιτίας όμως μιας μικρής διακοπής του προγράμματος αυτού λόγω οικονομικών δυσκολιών, τα περισσότερα αρχαία μάρμαρα εκλάπησαν και αφού πελεκήθηκαν απ'όλες τις πλευρές χρησιμοποιήθηκαν στην ανακατασκευή της Ρωσικής Εκκλησίας του Σωτήρα στην οδό Φιλελλήνων. Σήμερα, τα μάρμαρα αυτά αποτελούν βαθμίδες, μαρμαροποδιές, επισκοπικό θρόνο, θωράκια, κιονίσκους αυτής της εκκλησίας.
Οπως καταλαβαίνετε, και το τεράστιο άγαλμα του Διονύσου που κάποτε έστεκε στην επίστευση του μνημείου του Θρασύλου θα είχε καταστραφεί τελείως αν δεν τύχαινε να το έχει απομακρύνει από εκεί και να το μεταφέρει στο Λονδίνο ο Ελγιν.

»Θα σας πω και κάτι ακόμη, για να δείτε τι εκτίμηση είχαν οι συμπατριώτες μας στον Παρθενώνα κατά τον 19ο αιώνα. Στη δεκαετία του 1860 άρρενες έφηβοι, γιοι αστών Αθηναίων, ανέβαιναν στη γιορτή της Αναστάσεως στην Ακρόπολη και ασκούνταν στη σκοποβολή. Πυροβολούσαν με τα όπλα τους τη λεοντοκεφαλή που είχε απομείνει στη βορειοανατολική γωνία του Παρθενώνα. Τέτοια επίδειξη παλικαριάς.
Γι' αυτό, δεν απορώ για το τι έκαναν οι χριστιανοί τον 4ο και 5ο αιώνα. Ηταν μια εποχή παρακμής. Κι αν θέλετε το βρίσκω ασήμαντο, μπροστά στην καταστροφή που επέβαλε ο Χριστιανισμός για αιώνες στον ελληνικό πολιτισμό.
Καταστράφηκε ολοσχερώς το οδικό δίκτυο, ερήμωσαν οι πόλεις, κατέρρευσε η οικονομία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα των αρχαίων, καταλύθηκαν τα πάντα. Χάθηκε ένα κολοσσιαίο κεφάλαιο του ελληνικού πολιτισμού μέσα σε δύο αιώνες. Οι επιστήμες σταμάτησαν, όλα όσα είχαν ώς τότε δημιουργηθεί, οι κατακτήσεις της ανθρώπινης σκέψης και φιλοσοφίας, κατέρρευσαν».

grsail :

... δεν παραλείπω να προσθέσω το κείμενο του Αλέξανδρου Μάντη που είναι το εξής :

"Αξιομνημόνευτη και σοβαρή δοκιμασία υπέστησαν τα μνημεία της Ακρόπολης στα χέρια των Χριστιανών. Στο φανατισμό τους οφείλεται η βάρβαρη απολάξευση των μετοπών τριών πλευρών του Παρθενώνα, της ανατολικής, της βόρειας και της δυτικής, η καθαίρεση των εναετίων γλυπτών του μέσου του ανατολικού αετώματος, για την εξασφάλιση του απαραίτητου φωτισμού της αψίδας κατά την μετατροπή του Παρθενώνα σε χριστιανική εκκλησία (5ος-6ος μ. Χ. αι.)..."
.

Thunderbolt of Zeus (... βάζοντας μερικά πράγματα στην θέση τους) (upd) !


Με αφορμή μια συζήτηση που έγινε στο www.antinews.gr (Και όμως ο Γαβράς έκανε λάθος) γράφτηκε από τον χρήστη Thunderbolt_of_Zeus το παρακάτω σχόλιο το οποίο - λόγω της ιδιαίτερης αξίας του - αναδημοσιεύω αυτούσιο :


Thunderbolt_of_Zeus

Έχει αναπτυχθεί τελευταία στη χώρα μας μια τάση, που θέλει με το ζόρι να ταυτίσει τη βυζαντινολογία με την ελληνικότητα, επικαλούμενη λόγους εθνικής ταυτότητας και ασφάλειας (sic). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τάσης είναι το εξώφυλλο του προηγούμενου τεύχους γνωστού περιοδικού που ευαγγελίζεται ότι «Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται» (πιθανώς σαν ανταπάντηση στον τίτλο «Η Ελευθερία Αντεπιτίθεται» του πρόσφατου φεστιβάλ της Βαβυλωνίας). Το εν λόγω περιοδικό, που είχε ξεκινήσει την καριέρα του από τον ευρύτερο χώρο της λεγόμενης «πνευματικής αναζήτησης» (sic), τελευταία δείχνει να επικεντρώνεται πλέον στο επιμελημένο χτίσιμο, στην καλλιέργεια και στη διάδοση αυτής της πολύ συγκεκριμένης τάσης, η οποία προφανώς «πουλάει» τρελά - σ’ ένα κοινό διψασμένο να μάθει, αλλά ταυτόχρονα και ζαλισμένο από την περιρρέουσα σύγχυση.

Και όλο αυτό το ευφυολόγημα επιχειρείται να υποστηριχθεί με το φόβητρο μιας απροσδιόριστης «έξωθεν απειλής», έναν σχεδόν μεταφυσικό μπαμπούλα, που τον αντλεί από την αμφιλεγόμενη φαρέτρα της συνομωσιολογίας. Ανακατεύοντας επιλεκτικά πραγματικά στοιχεία με φαντασιώσεις, ιστορικά γεγονότα με διαδόσεις και επινοημένες «αποδείξεις», χτίζονται ολόκληρες θεωρίες και περισπούδαστες απόψεις, που μας σερβίρονται άλλοτε υπό μορφήν αρχοντοχωριάτικης σαλάτας και άλλοτε σαν μια περίτεχνη παρανοϊκή σούπα.

Τα θέματα και οι λέξεις μπορεί κατά καιρούς να διαφέρουν λίγο έως πολύ, αλλά η επωδός τους είναι πάντοτε η ίδια και έχει μόνιμα (πάνω - κάτω) ως εξής : «Έστω κι αν έχουμε κάποιες επιμέρους αντιρρήσεις με την εκκλησία (π.χ., Βατοπέδι, σεξουαλικές παρενοχλήσεις ανηλίκων, κλπ), πρέπει οπωσδήποτε να συνταχθούμε αδιαμαρτύρητα με το υπάρχον ελληνοχριστιανικό μόρφωμα, δεν έχουμε άλλη λύση, διότι διαφορετικά θα μας φάνε λάχανο οι ‘κακοί out there', που πάγια μας ζηλεύουν (;!) και μας επιβουλεύονται, με αποκλειστικό σκοπό τους να μας αφανίσουν από προσώπου γης».

Από ψυχαναλυτικής απόψεως, είναι πασιφανές πως όλο αυτό το κατασκεύασμα εικονογραφεί γλαφυρότατα μια ξεκάθαρη περίπτωση σχιζο-παρανοϊδούς ψύχωσης, η οποία, χάρη στην εμμονή αυτών που την πρεσβεύουν και εκείνων που τους σιγοντάρουν δημόσια (ο καθένας για τους δικούς του λόγους), τείνει να προσλαμβάνει χαρακτήρα μαζικής παράκρουσης. Μια παράκρουση που, όπως παρατηρούμε, είναι υπερκομματική αφού, ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση ενός εκάστου, εκτείνεται σε μια γκάμα παραλλαγών που ξεκινάει από τις εθνικιστικές κορώνες της άκρας δεξιάς για να φτάσει μέχρι την άκρατη θρησκοληψία κάποιων εκπροσώπων του ΚΚΕ (call me Liana, κλπ).

Αυτούς λοιπόν εγώ, όπως και κάθε άλλος εχέφρων πολίτης, τους ονομάζω "Ταλιμπάν". Υποδεικνύοντάς τους έτσι διακριτικά ότι πρέπει να προβληματιστούν λιγάκι με τους εαυτούς τους, διότι έχουν διαμορφώσει ακριβώς το ίδιο ψυχολογικό υπόβαθρο, τρόπο σκέψης και δράσης με τους ομώνυμους φονταμενταλιστές του Ισλάμ – είναι, δηλαδή, πνευματικά συγγενείς, πρώτα ξαδέρφια.

Όσοι δε τυχαίνει, ο καθένας μας από τη δική του σκοπιά, να μην συμφωνούμε με αυτή την κλιμακούμενη ομαδική τρέλα και, για να το πούμε απλά, «επιμένουμε ελληνικά», οι εν λόγω ταλιμπάν αρέσκονται να μας κατηγορούν συλλήβδην για τα πάντα - από «γραφικούς 12θεϊστές», «άθεους» και «αντίχριστους» μέχρι «αντεθνικά δρώντες», «νεοταξίτες», «πιόνια των αμερικάνων», και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο (ευφάνταστος) νους του ανθρώπου. Υψώνουν έτσι έναν τοίχο που εκ προοιμίου αποκλείει τον οποιοδήποτε διάλογο ή έστω και την απλή ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων.

Δεν είμαστε εμείς, αγαπητέ μου Δευκαλίωνα, που επιθυμούμε ή προξενούμε την ρήξη. Εμένα προσωπικά, που πιστεύω ακράδαντα στην ειρηνική («τύπου Γκάντι», θα την αποκαλούσα επιγραμματικά) επίλυση κάθε διαφοράς, η πρόκληση παράλογων αντιπαραθέσεων και κάθε λογής εχθροπραξιών με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Ωστόσο, όπως βλέπει ξεκάθαρα κι ο καθένας μας εδώ πέρα από την ανάγνωση των σχετικών posts, οι άνθρωποι αυτοί είναι εθισμένοι σε μια αλαζονική αντιμετώπιση των πραγμάτων και αδυνατούν να αντιληφθούν το πόσο προσβλητικοί και προκλητικοί γίνοναι με τη στάση τους.

Στην πραγματικότητα, δεν τους ενδιαφέρει η συζήτηση Δεν είναι ανοιχτοί να ακούσουν κάτι διαφορετικό από εκείνο που ήδη έχουν μέσα στο κεφάλι τους και είναι εντελώς απρόθυμοι να αποδεχτούν λογικά επιχειρήματα ή να μάθουν κάτι καινούργιο – ειδικά όταν αυτό δεν συνάδει με το προκατασκευασμένο σενάριο που έχουν πλάσει με τη φαντασία τους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πείσουν με κάθε τρόπο για την ορθότητα των θέσεών τους. Όπερ φύσει αδύνατον εκ των πραγμάτων επειδή η ίδια η ιστορία, όσο κι αν την τραβάνε απ’ τα μαλλιά, επιμένει να τους διαψεύδει.

Γι αυτό, εάν είχαν τη δυνατότητα, σαφώς θα προτιμούσαν να μας πλακώσουν όλους στο ξύλο για να το βουλώσουμε - κατά την προσφιλή τους άποψη ότι «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος». Αν μάλιστα γινόταν να μας ρίξουν και στην πυρά, τόσο το καλύτερο. Αλλά δυστυχώς γι' αυτούς, πάνε πια αυτές οι καλές εποχές («πού 'σαι ρε παπαδόπουλε!») και το μόνο που τους έχει απομείνει είναι η διασπορά ψευδών ειδήσεων, η καλλιέργεια φόβου, διχόνοιας και σύγχυσης, η λασπολογία και οι υστερικές τσιρίδες μέσα από τα τηλεοπτικά παραθύρια ή/και τα blogs (της τρισκατάρατης τεχνολογίας του διαβόλου).

Εάν οι σαθρές δικαιολογίες που προβλήθηκαν (από το ΥΠΠΟ) σαν απάντηση στις κατηγορίες για την επιβολή λογοκρισίας ίσχυαν πραγματικά, δηλαδή εάν η Ιερά Σύνοδος ενδιαφερόταν όντως για την επίτευξη ενός κλίματος ομοψυχίας και την αποφυγή δημιουργίας διχόνοιας μεταξύ των Ελλήνων συμπολιτών, τότε τα πρώτο πράγμα που θα όφειλε να κάνει είναι να βγει και να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τον Ελληνικό λαό για το πρωτοφανές όργιο καταστροφών που προξένησαν οι φανατικοί πρόγονοί τους στην προσπάθειά τους να ξεριζώσουν βίαια οτιδήποτε ελληνικό.

Επίσης, σε μια ένδειξη ωριμότητας και καλής θέλησης απέναντι στον Ελληνικό λαό και την πρόσφατη ιστορία μας, η Ι.Σ. θα μπορούσε επιτέλους να αποκαταστήσει και αυτή την έρμη την Επανάσταση του 21, την οποία είχε τότε αφορίσει και, απ' ότι ξέρω, ο αφορισμός αυτός ουδέποτε έχει αναιρεθεί επισήμως. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, για την επίσημη Ελληνική εκκλησία η Επανάσταση του 21 εξακολουθεί να τελεί υπό αφορισμό, ακόμη και σήμερα (!!!)

Ας πράξει λοιπόν η Ι.Σ. πρώτα αυτά τα δύο - τρία απολύτως βασικά πραγματάκια, για να υπάρξει και μια κάποια καλή βάση στοιχειώδους συνεννόησης, κι ύστερα πάλι ξαναμιλάμε. Ως τότε, όμως, τι να λέμε; Τα ίδια και τα ίδια;

Ο Πάπας είχε το θάρρος να έρθει και να ζητήσει συγνώμη για τα εγκλήματα των Ενετών και των Φράγκων. Ο Κλίντον επίσης είχε το θάρρος να παραδεχτεί το ρόλο των ΗΠΑ στην επιβολή της χούντας και να ζητήσει συγνώμη από την Ελλάδα. Δεν θα μπορούσαν άραγε και οι παπάδες μας να κάνουν κάτι παρόμοιο, αν το ήθελαν; Φυσικά και θα μπορούσαν. Αλλά οι άνθρωποι δεν το θέλουν. Βασικά, δεν είναι σε θέση ούτε καν να το φανταστούν ως πιθανότητα γιατί κάτι τέτοιο είναι εντελώς έξω από την μονοσήμαντη αλαζονική λογική τους, που λέγαμε παραπάνω.

Επομένως, το μόνο που τους απομένει να κάνουν (και κάνουν), τόσο αυτοί όσο και οι φίλοι τους οι εκτός ιερατείου ταλιμπάν, είναι να πετάνε μόνιμα το μπαλάκι στους άλλους. Κατ’ αυτούς, για την αναμόχλευση των παθών - όπως και για όλα τ' άλλα δεινά - φταίνε πάντα και μόνο οι άλλοι, οι ίδιοι δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα.

Μ’ άλλα λόγια, τ’ είχες Γιάννη, τ’ είχα πάντα...
.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails