Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Λόξυγκας ;


Με αφορμή τον θάνατο του αθώου παιδιού στα Πατήσια και παρακολουθώντας τις δηλώσεις των ‘οργάνων του νόμου’ και των δημοσιοκάφρων της συμφοράς διαισθάνομαι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Βλέπω με απογοήτευση αλλά και με βαθιά αηδία ότι οι διάφοροι ‘αρμόδιοι’ αντί να ψάξουν σε προφανείς κατευθύνεις και μηχανισμούς που απροκάλυπτα δηλώνουν το μίσος τους προς τους ξένους, σπεύδουν να δηλώσουν ότι … μάλλον οι πυρήνες το έκαναν διότι μοιάζουν οι βόμβες και μπλα μπλα και διάφορα ηλίθια.

Αμέσως μετά την απογευματινή προκήρυξη των πυρήνων οι ‘αρμόδιοι’ έσπευσαν να δηλώσουν ότι ‘ναι βέβαια, αφού υπάρχει νεκρός τότε … κανείς δεν θα αναλάβει ευθύνη’ (!)

Μήπως οι προφανείς κατευθύνσεις που θα έπρεπε να ψάξει η Ελληνική Αστυνομία (ναι αυτή που χρυσοπληρώνουμε εσείς και εγώ) τους έρχονται κάπως δύσκολες ; μήπως τους προκαλείται κάτι ως … λόξυγκας ; Μήπως ;
.

Εν Ψυχρώ ;


Ένας αθώος Αφγανός έφηβος χάθηκε.

Οι πληροφορίες συγκεντρώνονται με δυσκολία.
Ήταν πράγματι κοινή πρακτική το ψάξιμο σους κάδους απορριμμάτων ;
Υπήρχε ωρολογιακός μηχανισμός ή απλά ο σάκος ήταν παγιδευμένος ;

Μήπως το αυγό του φιδιού έσκασε και τα φίδια ζώνουν ήδη την χώρα ;

Να περιμένουμε εξιχνίαση αυτή την φορά ή θα είναι μάταιο ;

Οι άνδρες της ‘αντιτρομοκρατικής’ (sic) της αστυνομίας, της ΚΥΠ κλπ κλπ που ξεπερνούν τους εξήντα (60) χιλιάδες, έχουν αντιληφθεί ότι δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε στον Έλληνα πολίτη ;
Μήπως είναι καιρός να πράξουν και αυτοί κάτι εκτός από αδικαιολόγητη βία και άσχετες συλλήψεις ;
.



Προς κριτική και σκέψη


Το άρθρο αυτό με το παραπάνω διάγραμμα δημοσιεύτηκε από τον Γιώργο Καισάριο στο Market-Talk.net με τίτλο «Το σημαντικότερο διάγραμμα του αιώνα για αυτούς που ζουν στην Ελλάδα». Το αναδημοσιεύω προς κριτική και σκέψη:

Σήμερα θέλω να σας παρουσιάσω ένα διάγραμμα που τα λέει όλα. Σε αυτό το διάγραμμα είναι συμπυκνωμένα ότι έχω γράψει από το 2002 και σήμερα. Είναι ο λόγος που έχουμε καταντήσει εδώ που είμαστε, είναι ο λόγος που έχουμε τους χαμηλότερους μισθούς και θα είναι ο λόγος που θα πτωχεύσουμε (κυριολεκτικά) αν δεν αλλάξει κάτι πολύ σύντομα (που δεν το βλέπω).

Διαδώστε σας παρακαλώ αυτό το άρθρο στο facebook, twitter και στείλε το email στους φίλους σας. Είναι το σημαντικότερα διάγραμμα που σας ενδιαφέρει αν ζείτε στην Ελλάδα.

Το πόσα λεφτά παίρνει ένας εργαζόμενος δεν έχει και πολύ σχέση με το αν είναι δίκαιος αυτός ο μισθός η όχι, αλλά πόσα παίρνει σε σχέση με αυτά που παράγει.

Αν για παράδειγμα εσύ παράγεις €500 την ήμερα για τον εργοδότη σου, τότε θεωρητικά δικαιούσαι να πάρεις ένα μισθό €200 την ήμερα.

Αν όμως παράγεις €100, τότε κατά πάσα πιθανότητα όσα και να παίρνεις είναι πολλά, διότι ο εργοδότης σου μάλλον μπαίνει μέσα (παράγει με χασούρα).

Το πιο κάτω διάγραμμα δείχνει την ποσοστιαία μεταβολή του unit labor costs στην ΕΕ από το 2000 (κόστος ανά μονάδα εργασίας).


Όπως δείχνει, παρόλο που ξέρουμε ότι στη Γερμανία οι μισθοί είναι αρκετά υψηλοί, το κόστος ανά μονάδα παραγωγής στην Γερμανία είναι το χαμηλότερα στην Ευρώπη. Που σημαίνει ότι ο εργοδότης μπορεί να σε πληρώνει περισσότερα από ότι στην Ελλάδα διότι τα βγάζει με το παραπάνω.

Για να το πούμε και λίγο αλλιώς, αν ήμουν μια βιομηχανία αυτοκινήτων, η Ελλάδα θα ήταν η τελευταία χώρα που θα σκεφτόμουν να επενδύσω, διότι το κόστος ανά μονάδα παραγωγής μου θα με έκανε μη ανταγωνιστικό. Είτε δεν θα μπορούσα να πουλήσω καθόλου αυτοκίνητα, η θα είχα λίγο η καθόλου κέρδος.

Βέβαια υπάρχουν εκατοντάδες μεταβλητοί που επηρεάζουν αυτό το διάγραμμα. Το ότι για παράδειγμα, δεν έχει αυξηθεί το κόστος ανά μονάδα εργασίας στην Γερμανία τώρα και πολλά χρονιά, δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν αυξήσεις. Μπορεί να σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει κάνει τεχνολογικές επενδύσεις τέτοιες που, αυξήθηκε η συνολική παραγωγή χωρίς να χρειάζονται περισσότερα εργατικά χέρια.

Επίσης το διάγραμμα απλά μας λέει την ποσοστιαία μεταβολή από το 2000 και όχι το ακριβές νούμερα. Από την άλλη, είναι εντυπωσιακό ότι ενώ εμείς έχουμε χάσει 35 μονάδες από το 2000,  η  Γερμανία έχει χάσει ελάχιστα.

Αυτό που έχει σημασία είναι για να αλλάξει η κατάσταση θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλές αλλαγές στη χώρα μας. Το πόσο παίρνει ο μέσος εργαζόμενος δεν είναι το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι τι παράγει για αυτό που παίρνει.

Και για να μπορούμε να παράγουμε περισσότερο χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση της οικονομίας από το ΜΗΔΕΝ. Όσοι αδυνατούν να το καταλάβουν αυτό, δυστυχώς δεν έχω άλλο τρόπο να σας πείσω.

ς (27/03/2010, Market-talk.net)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails