Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ο Ομπάμα και η Αντιγόνη


Από το καλό blog του Μάνου Στεφανίδη

Επιτρέπεται μια υπερδύναμη, προασπίστρια των αξιών του δυτικού πολιτισμού να εξοντώνει έναν, έστω βδελυρό, τρομοκράτη χρησιμοποιώντας εξίσου τρομοκρατικές μεθόδους; Μιλώντας για το διεθνές δίκαιο και τη νομική κουλτούρα του πολιτισμένου κόσμου μπορεί ο πρόεδρος της υπερδύναμης να διατάσσει την εκτέλεση ενός κακοποιού-εγκληματία στην επικράτεια ενός ξένου κράτους χωρίς να προσαγάγει σε δίκη τον ανωτέρω κακούργο; Ακόμα και τους αρχιβασανιστές των Ναζί, οι Σύμμαχοι τους οδήγησαν σε δίκη, τους έδωσαν το δικαίωμα της υπεράσπισης και μετά άλλους καταδίκασαν και εκτέλεσαν ή φυλάκισαν κι άλλους αθώωσαν.
Η χρησιμοποίηση τρομοκρατικών μεθόδων και η περιφρόνηση κάθε δικαιικής έννοιας ή διαδικασίας δεν νομιμοποιεί την τρομοκρατία καθιστώντας αναπότρεπτες της μεθόδους της; Δεν αποτελεί κάτι τέτοιο ένα άκρως επικίνδυνο παράδειγμα, μια “διδαχή” που μπορεί αυτεπίστροφα να πλήξει τον καθένα μας δημιουργώντας ένα de facto “δικαίωμα βίας” εκεί που εντοπίζεται χειροπιαστό το έλλειμμα δικαίου;
Επιτρέπονται, επίσης, αρχηγοί κρατών, πρόεδροι, καγκελάριοι, εκπρόσωποι ύπατων, δημοκρατικών θεσμών να εκφράζουν τη χαρά τους για την δολοφονία κάποιου, έστω τρομακτικού, αντίπαλου; Προσέξτε: άλλο πράγμα η έκφραση ανακούφισης ή η ικανοποίηση για την απονομή ipso facto δικαιοσύνης και άλλο η χαρά σαν να πρόκειται για αντιμαχόμενες φράξιες μιας πρωτόγονης μαφίας. Ο θάνατος δεν μπορεί ποτέ να είναι πηγή χαράς σ' έναν κόσμο που αυτοπροσδιορίζεται ως πολιτισμένος.
Και κάτι τελευταίο: το πτώμα ενός εχθρού εκπροσωπεί μιαν άλλη υπόσταση από τον εχθρό τον ίδιο. Και βέβαια δεν τιμωρείται. Ούτε ρίχνεται στη θάλασσα. Αλλιώς γυρίζουμε σε βαρβαρικές, προνεωτερικές κοινωνίες. Ή, μήπως, γυρίσαμε ήδη; Φαίνεται πως στο σχολείο του Ομπάμα δεν δίδασκαν “Αντιγόνη”.

ΥΓ 1. Η κρατική τρομοκρατία πάντα είναι πιο επικίνδυνη από οποιαδήποτε άλλη και το πνεύμα του Γκουντανάμο, δηλαδή η άρση κάθε μορφής δικαίου είναι πάντα σε ισχύ.

ΥΓ 2. Όσο για τον Τάκη Θεοδωρόπουλο, υποψήφιο για το Νόμπελ, να πάρει το μνημόνιο από την Στάη και να το βάλει εκεί που ξέρει, “στο κομμένο χέρι της Αφροδίτης”.
.

Ποιός είναι ο ... τζιτζιφιόγκος ;



Σε διαρροές κάποιου «τζιτζιφιόγκου» από το υπουργείο Οικονομικών απέδωσε τα σημερινά δημοσιεύματα, στα οποία γίνεται λόγος για «κίτρινη κάρτα» της τρόικας στο υπουργείο Μεταφορών, ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας.
.

Quiz τρέλλας ...


Το πόσο επικίνδυνα ιδιοτελής, ηλίθιος ή βαθύτατα υποκριτής είναι κάποιος θα μπορούσε να μετρηθεί με το εξής υποθετικό συμβάν:

Φανταστείτε μια μεγάλη εταιρεία η οποία πουλά υψηλή τεχνολογία σε μια χώρα. Κατά την διαδικασία των πωλήσεων και επί δεκαετίες, η εταιρεία αυτή τροφοδοτεί με μαύρα χρήματα την αφρόκρεμα του υψηλότατου management των εταιρειών τις οποίες προμηθεύει καθώς και ολόκληρο το φάσμα του πολιτικού προσωπικού της χώρας – πελάτη. Όπως καταλαβαίνετε ο πακτωλός αυτών των παράνομων χρημάτων, που σε μία περίπτωση χώρας θα μπορούσε ίσως να ξεπεράσει και τα 200 εκατομμύρια ευρώ, στην ουσία διοχετεύεται στην ντόπια οικονομική ελίτ, στην πολιτική ελίτ και στις άνω παρυφές της μεσαίας τάξης. Σ’ αυτήν τη υποθετική χώρα λοιπόν, κάποιος πολιτικός, και ενώ δεν έχει διαλευκανθεί τίποτα σχετικά με τους κολοσσιαίους χρηματισμούς ούτε έχει τιμωρηθεί κανείς, συνάπτει συμφωνία με «ανεξάρτητη» εταιρεία συμβούλων (που θα πληρωθεί και πάλι από τον ίδιο ηλίθιο και κακότυχο λαό) ώστε να διεκδικήσει αποζημιώσεις (sic) από την πρώτη εταιρεία η οποία τάιζε το ντόπιο κατεστημένο επί χρόνια.
Πόσες μονάδες ηλιθιότητας, ιδιοτέλειας και απίστευτης υποκρισίας μπορεί κάποιος, με βάση τις παρατηρήσεις επί του υποθετικού συμβάντος, να καταμαρτυρήσει σ’ αυτόν τον «κάποιο πολιτικό»;


Συμπληρωματικά, αλλά εντελώς, μα εντελώς άσχετα με τα παραπάνω, και για λόγους οικονομίας χώρου, σας μεταφέρω και την παρακάτω είδηση:

«Την πρόσληψη του διεθνούς νομικού γραφείου Hogan Lowells LLP, που θα αναλάβει, με νομική τεκμηρίωση, τη συγκρότηση των αξιώσεων της χώρας έναντι της Siemens, γνωστοποίησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης»

Με τις υγείες σας …
.

Η συνθήκη Schengen και ο πρωταθλητής της επικίνδυνης μπούρδας


«Θα δώσουμε μάχη και στην Ευρώπη. Σήμερα, είναι πολλές χώρες που θέλουν την αναθεώρηση της συμφωνίας Schengen. Σε αυτό συμφωνούμε, αλλά με άλλη κατεύθυνση - εμείς θέλουμε απλοποίηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη χώρα μας.

Εκτός από καταστροφέας της χώρας (συμπεριφορά που μόνο με κάποιας μορφής ιδιοτέλεια εξηγείται) αυτός που υποδύεται τον πρωθυπουργό της χώρας παίζει και με πολύ σοβαρά θέματα όπως αυτό της συνθήκης Schengen αμολώντας (συνειδητά ή ασυνείδητα) τεράστιες μπούρδες.
Την ώρα που τα τυφλωμένα από τις νεοφιλελεύθερες επιταγές ευρωπαϊκά γεράκια έβαλαν στο μάτι την συνθήκη Schengen, από τα λίγα εναπομείναντα θετικά της ΕΕ (*), ο γάπας πετάει γελοία φληναφήματα του τύπου «εμείς συμφωνούμε με την αναθεώρηση αλλά … σε άλλη κατεύθυνση». Πόσο πληρωμένος ή πόσο ηλίθιος μπορεί να είναι ένας άνθρωπος …
.
(*) Πρόκειται για την συμφωνία κατάργησης των συνοριακών ελέγχων εντός της ΕΕ
.

Ο άνεργος


[ … ] αν θέλεις να μεταβάλλεις «από πάνω» ένα καθεστώς κυριαρχίας προς το συμφέρον σου, τότε προκαλείς ανεργία, όχι απλώς για να απορρυθμίσεις την αγορά εργασίας, προκαλώντας το οικονομικό ντόμινο που επιφέρει η λειτουργία του «εφεδρικού στρατού εργασίας» στα κεφαλαιοκρατικά συστήματα, αλλά επιπλέον για να εξουδετερώσεις τις κοινωνικές μικροδομές που διατηρούν τις σχέσεις των ανθρώπων σε μια κάποια ισορροπία.
Μόνον που αυτές οι «μικροδομές» είναι ο μικρόκοσμος που ζει ο καθένας μας. Καταστρέφοντας αυτές, καταστρέφεις την ύπαρξη του κοινωνικού ατόμου, καθιστώντας μακροχρονίως τον άνεργο ένα τίποτα, που για να ξαναγίνει κάτι θα πρέπει να ξεχάσει αυτό που ήταν.
Θα πρέπει οικιοθελώς να ευνουχιστεί ως προσωπικότητα.
Προσέξτε, ενώ ο ελεύθερος χρόνος μπορεί να προσεγγιστεί ως μέτρο και κριτήριο του κοινωνικού πλούτου σε ένα καθεστώς ευημερίας, ο ελεύθερος χρόνος του ανέργου είναι το μέτρο της αθλιότητάς του. [ … ]

Από ένα άρθρο του Δ. Γιανακόπουλου
.

Ομόφωνα αθώος ο Σίμος Σεϊσίδης


Αναπαράγω την είδηση, αφ’ ενός γιατί χαίρομαι για την δικαίωση ενός αθώου ανθρώπου και αφ’ ετέρου γιατί με την εξέλιξη αυτή υπογραμμίζεται το πόσο εχθρικοί προς την κοινωνία είναι οι μηχανισμοί της δήθεν προστασίας του πολίτη αλλά και πόσο ψεύτες, βάναυσοι και άνανδροι είναι σχεδόν πάντα οι άνθρωποι που τους υπηρετούν. Ας δούμε τώρα τι τρόπο θα βρει η πολιτεία του μνημονίου και των τσολάκογλου να αποζημιώσει τον άδικο ακρωτηριασμό ενός νέου ανθρώπου …

«Με ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Σίμος Σεϊσίδης, που κατηγορούνταν για συμμετοχή σε 7 ληστείες, κρίθηκε αθώος.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξαν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν τη συμμετοχή του στα 13 κακουργήματα που τον βάραιναν και ζήτησε την απαλλαγή του, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Και ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του κατηγορούμενου, επισημαίνοντας ότι κανείς από τους μάρτυρες δεν κατάφερε να τον αναγνωρίσει.

Κατά την απολογία του, ο Σ. Σεϊσίδης έκανε λόγο για κατασκευασμένο από τις υπηρεσίες ασφαλείας κατηγορητήριο, χωρίς να κάνει αναφορά στα κακουργήματα που του αποδίδονταν.

Για την ίδια υπόθεση είχε κατηγορηθεί και ο Γιάννης Δημητράκης, ο οποίος είχε τραυματισθεί και συλληφθεί στις 16/9/2006, ύστερα από ληστεία σε κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στη Σόλωνος. Αυτή ήταν και η μοναδική ληστεία για την οποία καταδικάστηκε τελικώς από το δικαστήριο.

Το 2010 ο Σ. Σεϊσίδης, όντας φυγόδικος, χτυπήθηκε από όπλο αστυνομικού κατά τη διάρκεια ελέγχου, με αποτέλεσμα να χάσει το πόδι του. Λόγω της φυγοδικίας του, έχει ήδη καταδικαστεί σε επτάμισι χρόνια κάθειρξης για τα πλημμελήματα που αφορούσαν στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο Σ. Σεϊσίδης παραμένει φυλακισμένος μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα της ποινής που του είχε επιβληθεί.»

.

Ο νέος πυρηνικός προσανατολισμός της Κίνας




Η Κίνα φαίνεται πρόθυμη να υιοθετήσει πλήρως τις πυρηνικές τεχνολογίες επόμενης γενεάς, ενώ διερευνά την προοπτική της πυρηνικής σύντηξης. Εκ πρώτης όψεως, ο Ντουάν Ξουρού δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση το στερεότυπο του «τρελού επιστήμονα». Ωστόσο, το πρόγραμμα στο οποίο δουλεύει (το οποίο περιγράφεται ως «τεχνητός ήλιος) έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου είδους εγχειρήματος, καθώς ο στόχος είναι η παραγωγή ανεξάντλητων ποσοτήτων καθαρής ενέργειας.
Ο Ξουρού είναι επικεφαλής ενός από τα πολλά προγράμματα στο χώρο της πυρηνικής ενέργειας τα οποία λαμβάνουν χώρο στην Κίνα. Αν και η πυρηνική ενέργεια φαίνεται να έχει πέσει σε δυσμένεια μετά την Φουκουσίμα, με χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία να αντιμετωπίζουν όλο και πιο αρνητικά την «πυρηνική επιλογή», η Κίνα επιδιώκει μέχρι το 2020 να αυξήσει τις δυνατότητές της από τα 10,8 γιγαβάτ στα 70-80.


Ινστιτούτα πυρηνικών ερευνών σε όλη τη χώρα εργάζονται πάνω σε κλασικά προβλήματα πυρηνικών σταθμών, όπως η ανακύκλωση και αποθήκευση χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου και η προστασία από τρομοκρατικές επιθέσεις. Ωστόσο, ο Ντουάν και η ομάδα του εργάζονται πάνω σε κάτι πολύ πιο εξωτικό: το «Άγιο Δισκοπότηρο» της πυρηνικής φυσικής, την πυρηνική σύντηξη- την παραγωγή ενέργειας μέσω της σύντηξης πυρήνων (ένωσης) όχι της σχάσης τους (διάσπασης). Ουσιαστικά πρόκειται για την διαδικασία που δίνει ενέργεια στα άστρα.


Ο Ντουάν θεωρεί πως η σύντηξη είναι το απόλυτο βήμα προς τα εμπρός, καθώς είναι απείρως πιο ασφαλής σε σχέση με τη σχάση, χρειάζεται πολύ λιγότερα καύσιμα (600 γραμμάτια καυσίμου υδρογόνου/ έτος για κάθε σταθμό των δέκα γιγαβάτ), και πρακτικά δεν παράγει απόβλητα.
«Λόγω των προβλημάτων στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση ελπίζει ότι η πυρηνική σύντηξη θα γίνει πραγματικότητα στο κοντινό μέλλον» είπε σχετικά ο Ντουάν, διευθυντής επιστημών σύντηξης στο Νοτιοδυτικό Ινστιτούτο Φυσικής, που ιδρύθηκε το 1965 και χρηματοδοτείται από την κρατική Εθνική Πυρηνική Εταιρεία της Κίνας.
«Χρειάστηκαν περίπου εννέα χρόνια για να πάμε από την ατομική βόμβα στην πυρηνική ενέργεια, και πιστεύαμε πως θα χρειαστούν το πολύ 20 χρόνια για να πάμε από τη βόμβα υδρογόνου στον πρώτο αντιδραστήρα σύντηξης. Αλλά στην πραγματικότητα ήταν πολύ δύσκολο, καθώς οι τεχνικές και επιστημονικές προκλήσεις είναι πάρα πολλές».


Η σύντηξη κατά καιρούς έχει στοχοποιηθεί από πολλούς, ως το αντίστοιχο των συσκευών «αέναης κίνησης» του 19ου αιώνα- ένα αντικείμενο έρευνας με το οποίο δεν ασχολούνται σοβαροί επιστήμονες. Οι σκεπτικιστές λένε πως ο κόσμος τώρα και πάντα θα βρίσκεται πενήντα χρόνια πίσω από την σύντηξη. Ωστόσο, ο Ντουάν δεν ασχολείται με τις κριτικές, καθώς, μετά από ενασχόληση είκοσι ετών με το αντικείμενο, θεωρεί πως έχει λόγους να είναι αισιόδοξος: «στην πραγματικότητα, η ουσία της σύντηξης είναι απλούστατη. Πρώτα χρειάζεται να παράξεις πλάσμα. Μετά να το θερμάνεις κατά μερικούς εκατοντάδες εκατομμύρια βαθμούς. Και μετά να το περιορίσεις».
Αν και η σύντηξη έχει ξεφύγει από το καθαρά θεωρητικό επίπεδο μετά από μισό αιώνα ερευνών, βρίσκεται ακόμα μακριά. Προς το παρόν, το κύριο βάρος των ερευνών δίνεται σε νέα μοντέλα «συμβατικών» πυρηνικών αντιδραστήρων σχάσης. Όπως ανακοινώθηκε από ειδική κυβερνητική επιτροπή, η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κατασκευή και ανάπτυξη προηγμένων πυρηνικών αντιδραστήρων και τεχνολογιών. Από τη στιγμή που η χώρα αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο, η πυρηνική ενέργεια αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη προοπτική- και ο αντιδραστήρας σύντηξης που υπόσχεται ο Ντουάν θα μπορούσε να αποτελέσει την τέλεια απάντηση, καθώς θα ήταν ασφαλής και δεν θα είχε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ή αποβλήτων. Επίσης, διερευνώνται άλλες επιλογές όπως το tokamak: πρόκειται για μία σπειροειδή συσκευή περιορισμού του πλάσματος, όπου το πλάσμα περιορίζεται από μαγνητικά πεδία αντί υλικών τοιχωμάτων. Αν και το tokamak είναι πολλά υποσχόμενο, μέχρι τώρα σε πειράματα έχει γίνει δυνατή λειτουργία μόνο μερικών δευτερολέπτων, με παραγωγή «εκλάμψεων» ενέργειας της τάξης των 500 μεγαβάτ. Ακόμη, διερευνώνται και πρωτοποριακές τεχνολογίες αντιδραστήρων.
«Η Κίνα έχει επενδύσει στα πιο εξωτικά σχέδια αντιδραστήρων, και συνεργάζεται με τους Ρώσους…κρατούν ανοιχτές τις επιλογές τους, και το περιστατικό της Φουκουσίμα θα ενθαρρύνει αυτή την τάση προς τους αντιδραστήρες νέας γενιάς» λέει ο Στιβ Κιντ της World Nuclear Association.

πηγή: kathimerini
.

Η βασιλεία του σκότους στην Ελληνική Παιδεία


Δήλωση της «υπουργού» Παιδείας διαμαντοπούλου:
« Ό,τι χρειάζεται να ξέρουν οι διαγωνιζόμενοι και οι καθηγητές το γνωρίζουν. Ο αριθμός των εισακτέων δεν έχει καμία σχέση με τις εξετάσεις »

Είναι πραγματικά δυσβάσταχτη η αγωνία που γεννιέται από την ανασφάλεια και τα προβλήματα της χώρας. Είναι βαθύτατη η αηδία που δημιουργείται σε όλο και περισσότερους Έλληνες από την συνενοχή του «πρωθυπουργού» και του «επιτελείου» του από πουλημένους ριψάσπιδες και εχθρούς των συμπολιτών τους, με τα πλέον σκοτεινά και εχθρικά προς την χώρα συμφέροντα.
Όμως δηλώσεις όπως η παραπάνω, σαν να μην έφταναν όλα τα υπόλοιπα δεινά, επιβεβαιώνουν πόση έλλειψη πολιτισμού, πόση εχθρότητα προς την κοινωνία και πόση βαθιά αλαζονεία χαρακτηρίζει αυτούς που θα έπρεπε να λειτουργούν ως ηγέτες και ως υπηρέτες της Δημοκρατίας και όχι ως δήμιοι των πολιτών και της χώρας.
Αυτό το « … ό,τι χρειάζεται να ξέρουν … » που απευθύνεται στους άμεσα ενδιαφερόμενους και αρμόδιους αλλά, στην ουσία του, σε όλους εμάς, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την Δημοκρατία οι γενίτσαροι του τσολάκογλου – παπανδρέου. Τους επέλεξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε να ακτινοβολούν ψυχρότητα και άρνηση. Σκότος !
.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails