Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Δέκα με τόνο ή εργαλειοποίηση της όποιας αριστείας...

 



 
Κώστας Κάππας -  Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΠΘ:
__
Απεφοίτησε από το Μαθηματικό με το απόλυτο 10. Της εύχομαι τα καλύτερα!

Δήλωσε ταυτόχρονα:
 
"Δεν ασχολήθηκα ποτέ με καταλήψεις, κινητοποιήσεις και δραστηριότητες εκτός των σπουδών μου και δεν θα με ενοχλούσε η παρουσία αστυνομίας, αν κάνει τη δουλειά της"
 
Η εμπειρία μου ως καθηγητής πανεπιστημίου 35 χρόνια, λέει το εξής: Η εκμηδένιση κάθε διαβάθμισης (έστω προς τα πάνω, προς το απόλυτο άριστα) δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την δυνατότητα του φοιτητή να κρίνει, να επιλέξει, να απορρίψει, να δικαιώσει.
 
Οι καλύτεροι φοιτητές μου ήταν πάντα εκείνοι που λάτρεψαν και μίσησαν μαθήματα και καθηγητές, ξενύχτησαν σε θαυμαστούς κόσμους που τους ανοίξαμε, διαφώνησαν πεισματικά και με θράσος εάν δεν είχαμε τα κατάλληλα επιχειρήματα να τους πείσουμε, απείχαν επιδεικτικά από το μάθημα όταν ο καθηγητής δεν μπορούσε να τους μαγέψει.
 
Οι τότε καλύτεροι φοιτητές μου με αυτά τα κριτήρια, έγιναν σήμερα οι άριστοι επαγγελματίες, ερευνητές, καθηγητές, ηγήτορες γιατί ούρλιαξαν στο Κράτος όταν μας έκοβε τα κονδύλια, πάλεψαν να μην υπάρχουν δίδακτρα ή ακριβή στέγη και λέσχη φαγητού έχοντας ενσυναίσθηση για τον φτωχό συμφοιτητή τους, διαδήλωσαν ενάντια στην μελλοντική ανεργία και την μετατροπή της χώρας τους σε προτεκτοράτο.
 
Το μάθημα της κοινωνικής ευαισθησίας δεν διδάσκεται τυπικά. Δεν θα βρείτε βαθμολογία στο πιστοποιητικό του πτυχίου. Θα βρείτε το άριστα στην ψυχή του φοιτητή και η ανταμοιβή δεν θα είναι συνέντευξη σε περιοδικό αλλά στην εκτίμηση που θα εκπέμπει το βλέμμα του Άλλου όταν τον κοιτά.
Επιβιώνει και επιτυγχάνει στον αγώνα της ζωής αυτός που προσαρμόζεται καλύτερα στην εξελικτική διαδικασία και όχι ο πιο δυνατός (Δαρβίνος).
--

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails